auzefSosyal HizmetSosyal Hizmette Uygulama Alanları

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları Final Deneme-1

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları Final Deneme-1

#1. Engelliliğin tüm toplumu ilgilendiren bir insan hakları sorunu olarak ele alınması ile birlikte hangi yaklaşım ön plana çıkmaya başlamıştır?

#2. Tıbbi sosyal hizmet alanında görev yapan sosyal çalışmacılar sosyal hizmetin ……… yaklaşımından yararlanarak uygulamalarını yerine getirirler. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

#3. …….. …….. ……….., bir veya daha fazla aile hekimi ile aile sağlığı elemanları tarafından aile hekimliği hizmetinin verildiği sağlık kuruluşlarıdır. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

#4. Sağlığın; “kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olması” şeklindeki tanım aşağıdaki hangi kuruluş tarafından yapılmıştır?

#5. Hasta ve ailesinin hastalıkla birlikte ortaya çıkan psiko-sosyal sorunlarının önlenmesi ve çözümlenmesi amacıyla hastanelerde ve diğer sağlık kurumlarında yürütülen sosyal hizmet uygulamalarına ne ad verilmektedir?


#6. Kas ve iskelet sisteminde yetersizlik, eksiklik ve fonksiyon kaybı olan birey hangi tür engel kategorisinde değerlendirilmektedir?

#7. ……… ……… ……….. kavramı; bireyin psikiyatrik tedavi ve bakımının etkileşimde bulunduğu çevre içinde sürdürülmesini ifade etmektedir. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

#8. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2002 yılında yapılan Türkiye Özürlüler Araştırması’na göre; Türkiye’de engelli nüfusun toplam nüfus içindeki oranı aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Aşağıdakilerden hangisi Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde tanımlanan sosyal çalışmacının görev ve yetkilerinden birisi değildir?

#10. “Özür” daha çok bireyin hastalıklı ve sağlıksız yönüne vurgu yaparken, ...… kelimesi toplumsal eksiklikleri ve yetersizlikleri çağrıştırmaktadır. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.


#11. Bakıma muhtaçlığın ……. aydan az bir sürede sona ereceğinin belirlenmesi durumunda kısa süreli evde bakım hizmeti olarak kabul edilmektedir. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

#12. Aşağıdakilerden hangisi hastaların tıbbi sosyal hizmet birimine müracaat etme nedenlerinden birisi değildir?

#13. Evde bakım hizmetleri kapsamında yerine getirilen banyo ve tuvalet ihtiyacını giderme, giyinme ve diş fırçalama gibi destekler ……… ……. hizmetleridir. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

#14. Bireyin psikiyatrik tedavi ve bakımının etkileşimde bulunduğu çevre içinde sürdürülmesi olarak tanımlanan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

#15. Standardında sosyal hizmet uzmanı bulunan yataklı tedavi kurumlarında bir ……. ……… kurulur. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.


#16. Fiziksel yetersizlikler, ağrılar, kardiyovasküler hastalıklar, bilişsel bozukluklar, kronik böbrek yetmezliği, kanser gibi tedavisi uzun süren hastalıkları olan bireyler ……. ……… nedeniyle engelli olarak kabul edilmektedirler. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

#17. Engelli bakım merkezinde görev yapan sosyal çalışmacılar ……. ……. olarak adlandırılan birimde çalışmaktadırlar. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

#18. Aşağıdakilerden hangisi bakıma muhtaç engellinin ev işlerini ve idaresini yapabilme durumunun değerlendirildiği kriterlerden birisi değildir?

#19. Türkiye Ruh Sağlığı Profili çalışması sonuçlarına göre; Türkiye’de nüfusun %18’inin yaşam boyu bir ruhsal hastalık geçirdiği, çocuk ve ergenlerde klinik düzeyde sorunlu davranış oranının %…. olduğu tespit edilmiştir. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

#20. Fiziksel, sosyal ve ruhsal yönden ihtiyacı olan bireye koruyucu, önleyici, tedavi ve rehabilite edici sağlık ve sosyal hizmetlerin sürekli ve etkili bir biçimde yaşadıkları ortamda sunulması şeklinde gerçekleşen hizmet modeli aşağıdakilerden hangisidir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları Final Deneme-1

1. Sağlığın; “kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olması” şeklindeki tanım aşağıdaki hangi kuruluş tarafından yapılmıştır?

A) Dünya Sağlık Örgütü
B) Birleşmiş Milletler
C) UNICEF
D) Uluslararası Çalışma Örgütü
E) Uluslararası Mülteci Örgütü

Cevap : A) Dünya Sağlık Örgütü

2. Hasta ve ailesinin hastalıkla birlikte ortaya çıkan psiko-sosyal sorunlarının önlenmesi ve çözümlenmesi amacıyla hastanelerde ve diğer sağlık kurumlarında yürütülen sosyal hizmet uygulamalarına ne ad verilmektedir?

A) Adli sosyal hizmet
B) Klinik sosyal hizmet
C) Manevi sosyal hizmet
D) Psikiyatrik sosyal hizmet
E) Tıbbi sosyal hizmet

Cevap : E) Tıbbi sosyal hizmet

3. Aşağıdakilerden hangisi hastaların tıbbi sosyal hizmet birimine müracaat etme nedenlerinden birisi değildir?

A) Hastane tedavi giderlerini karşılayamama
B) Cerrahi müdahale talebi
C) Sosyal yardım gereksinimi
D) Tedavi süresince kalacak yer sorunu
E) Hastaneye kabulde tedavi giderlerinin ödenmesi ile ilgili sorunlar

Cevap : B) Cerrahi müdahale talebi

4. Bireyin psikiyatrik tedavi ve bakımının etkileşimde bulunduğu çevre içinde sürdürülmesi olarak tanımlanan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

A) Aile yanında bakım
B) Evde bakım
C) Toplum temelli ruh sağlığı
D) Hastane temelli ruh sağlığı
E) Evde sağlık hizmeti

Cevap : C) Toplum temelli ruh sağlığı

5. Aşağıdakilerden hangisi Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde tanımlanan sosyal çalışmacının görev ve yetkilerinden birisi değildir?

A) Hastaların kişisel ve ailevi sorunlarının çözümlenmesinde ailesi ve yakın çevresi ile iş birliği yapmak
B) Uzun süre yatacak hastaların boş zamanlarını değerlendirici faaliyetler düzenlemek
C) Kurum içinde bulunan gönüllü kişilerin çalışmalarını düzenlemek
D) Öncelikle kurum personelinin ve olanaklar oranında, yatan hastaların çocukları için kreş ve gündüz bakımevi açılmasına yardımcı olmak
E) Hastanede terk edilmiş bebeğin korunma altına alınma işlemlerini yapmak

Cevap : E) Hastanede terk edilmiş bebeğin korunma altına alınma işlemlerini yapmak

6. Tıbbi sosyal hizmet alanında görev yapan sosyal çalışmacılar sosyal hizmetin ……… yaklaşımından yararlanarak uygulamalarını yerine getirirler.
Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

A) göreceli
B) genelci
C) bütünleştirici

Cevap : B) genelci

7. ……… ……… ……….. kavramı; bireyin psikiyatrik tedavi ve bakımının etkileşimde bulunduğu çevre içinde sürdürülmesini ifade etmektedir.
Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

A) Toplum ruh sağlığı
B) Toplum aile sağlığı
C) Evde sağlık hizmeti
D) Aile sağlığı merkezi

Cevap : A) Toplum ruh sağlığı

8. …….. …….. ……….., bir veya daha fazla aile hekimi ile aile sağlığı elemanları tarafından aile hekimliği hizmetinin verildiği sağlık kuruluşlarıdır.
Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

A) Toplum ruh sağlığı
B) Evde sağlık hizmeti
C) Aile sağlığı merkezi
D) Evde bakım

Cevap : C) Aile sağlığı merkezi

9. Standardında sosyal hizmet uzmanı bulunan yataklı tedavi kurumlarında bir ……. ……… kurulur.
Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

A) sosyal servis
B) cerrahi servis
C) hastane servisi

Cevap : A) sosyal servis

10. Türkiye Ruh Sağlığı Profili çalışması sonuçlarına göre; Türkiye’de nüfusun %18’inin yaşam boyu bir ruhsal hastalık geçirdiği, çocuk ve ergenlerde klinik düzeyde sorunlu davranış oranının %…. olduğu tespit edilmiştir.
Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

A) %18
B) %15
C) %8
D) %10
E) %11

Cevap : E) %11

11. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2002 yılında yapılan Türkiye Özürlüler Araştırması’na göre; Türkiye’de engelli nüfusun toplam nüfus içindeki oranı aşağıdakilerden hangisidir?

A) %11,39
B) %12,29
C) %13,08
D) %15
E) %16,38

Cevap : B) %12,29

12. Engelliliğin tüm toplumu ilgilendiren bir insan hakları sorunu olarak ele alınması ile birlikte hangi yaklaşım ön plana çıkmaya başlamıştır?

A) Kurum temelli bakım
B) Hastane temelli rehabilitasyon
C) Bakım merkezi temelli rehabilitasyon
D) Toplum temelli rehabilitasyon
E) Fizik tedavi ve rehabilitasyon

Cevap : D) Toplum temelli rehabilitasyon

13. Kas ve iskelet sisteminde yetersizlik, eksiklik ve fonksiyon kaybı olan birey hangi tür engel kategorisinde değerlendirilmektedir?

A) Görme engelli
B) İşitme engelli
C) Ruhsal engelli
D) Zihinsel engelli
E) Ortopedik engelli

Cevap : E) Ortopedik engelli

14. Fiziksel, sosyal ve ruhsal yönden ihtiyacı olan bireye koruyucu, önleyici, tedavi ve rehabilite edici sağlık ve sosyal hizmetlerin sürekli ve etkili bir biçimde yaşadıkları ortamda sunulması şeklinde gerçekleşen hizmet modeli aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kurum bakım hizmeti
B) Evde bakım hizmeti
C) Özel eğitim hizmeti
D) Hastane bakım hizmeti
E) Evde onarım hizmeti

Cevap : B) Evde bakım hizmeti

15. Aşağıdakilerden hangisi bakıma muhtaç engellinin ev işlerini ve idaresini yapabilme durumunun değerlendirildiği kriterlerden birisi değildir?

A) El, yüz, kulak, burun temizliğini yapabilme durumu
B) Evde kendi başına ve başkasının yardımı olmadan yaşama durumu
C) Beslenme ve temizlik gibi ihtiyaçları için alış-veriş yapabilme durumu
D) Asgari düzeyde dâhi olsa yemek pişirebilme durumu
E) Asgari düzeyde dâhi olsa evini temizleme, bulaşık ve çamaşırlarını yıkama işlerini yapabilme durumu

Cevap : A) El, yüz, kulak, burun temizliğini yapabilme durumu

16. “Özür” daha çok bireyin hastalıklı ve sağlıksız yönüne vurgu yaparken, …… kelimesi toplumsal eksiklikleri ve yetersizlikleri çağrıştırmaktadır.
Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

A) eksiklik
B) engel
C) bozukluk
D) elverişsizlik

Cevap : B) engel

17. Bakıma muhtaçlığın ……. aydan az bir sürede sona ereceğinin belirlenmesi durumunda kısa süreli evde bakım hizmeti olarak kabul edilmektedir.
Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

A) on iki
B) on
C) altı
D) sekiz

Cevap : C) altı

18. Engelli bakım merkezinde görev yapan sosyal çalışmacılar ……. ……. olarak adlandırılan birimde çalışmaktadırlar.
Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

A) sosyal servis
B) evde bakım yardımı
C) evde bakım hizmeti

Cevap : A) sosyal servis

19. Fiziksel yetersizlikler, ağrılar, kardiyovasküler hastalıklar, bilişsel bozukluklar, kronik böbrek yetmezliği, kanser gibi tedavisi uzun süren hastalıkları olan bireyler ……. ……… nedeniyle engelli olarak kabul edilmektedirler.
Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

A) zihinsel engelli
B) dil ve konuşma engelli
C) görme engelli
D) kronik hastalık

Cevap : D) kronik hastalık

20. Evde bakım hizmetleri kapsamında yerine getirilen banyo ve tuvalet ihtiyacını giderme, giyinme ve diş fırçalama gibi destekler ……… ……. hizmetleridir.
Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçeneği işaretleyiniz.

A) beslenme ve sağlık
B) kişisel (öz) bakım
C) hemşirelik hizmetleri
D) ev işleri

Cevap : B) kişisel (öz) bakım

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları Final Deneme-1

LOLONOLO.COM

Auzef Sosyal Hizmetler
Telegram Sosyal Hizmetler

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları Final Deneme-1

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!