auzefÇocuk GelişimiErken Çocuklukta Fen ve Matematik

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi 2022 Final Hatırlanan Sorular

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi 2022 Final Hatırlanan Sorular

#1. Erken çocukluk dönemi fen eğitiminde ses, ışık, hava, gökyüzü, ısı, sıcaklık, hayvanlar, bitkiler, vücudumuz, sağlığımız, toprak, su, hava kirliliği gibi pek çok kavramın somutlaştırılarak öğretilmesinde kullanılan yöntem hangisidir?

#2. ........., örüntü, ilişki ve işlevleri anlamak, sembolleri kullanarak matematiksel durumları analiz etmek olarak tanımlanır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#3. Aşağıdaki ifadelerden hangisinde doğrudan "birebir eşleme" kavramının tanımı verilmiştir?

#4. “Matematik becerileri, çocukların ilk yıllarda geliştirdikleri, .......... becerileri, .......... beceriler ve .......... beceriler dahil olmak üzere daha geniş beceriler alanının sadece bir parçasıdır. Bu beceri alanlarının her biri diğerlerine bağlıdır ve onları etkiler.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#5. Güneşin, yıldızların ve diğer gezegenlerin büyüleyici görüntülerinin ve hareketlerinin sanal bir ortamda oluşturularak kubbe şeklinde tavana yansıtıldığı öğrenme merkezi aşağıdakilerden hangisidir?


#6. Çocuklarda kavramların gelişmesi hangi dönemde başlar?

#7. Mehmet Öğretmen, sınıfındaki çocuklara mavi ve kırmızı boncuklarla dolu bir kap verir ve çocuklardan, boncukları kırmızı ve mavi boncuklar olarak ayırmalarını ister. Buna göre Mehmet Öğretmen’in bu etkinliği sayma öncesi matematik kavramlarından hangisini desteklemeye yöneliktir?

#8. Kişinin fen ve teknoloji anlayışını gerektiren durumlarda sorumluluk gösteren kararlar vermesi ve bilişsel harekete geçebilmesi için geçerli entelektüel bilgi ve becerilere sahip olması ile aşağıdakilerden hangisi ifade edilmektedir?

#9. Veri toplama, varsayımlar ortaya koyma, örnekleri biçimlendirme, karşı örnekler ortaya koyma, sesli tartışmalar yapmayı öğrenme matematik eğitiminde kazandırılması beklenen aşağıdaki genel amaçlardan hangisinin içinde yer alır?

#10. Çocukların aktif olmasını ve fene karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlayan, feni öğrenmelerini kolaylaştıran, kendi öğrenme sorumluluklarını geliştiren, öğrenmenin kalıcılığını artıran, araştırma yöntem ve yollarınıkullanmalarını sağlayan temel becerilere ne ad verilir?


#11. Aşağıda matematiğin tanımına yönelik çeşitli ifadeler verilmiştir. Bu ifadelerden hangisi yanlıştır?

#12. Aşağıdakilerden hangisi erken çocukluk eğitimi fen eğitiminin yararlarından biri değildir?

#13. Bir gruptaki nesnelerin sayılmasında en son sayılan nesne için söylenen sayının gruptaki nesne sayısını göstermesi aşağıdaki sayma ilkelerinden hangisini içermektedir?

#14. Tuna Öğretmen, sınıfındaki çocuklara "Murat’ın 5 bilyesi var. Can’ın ise 2 bilyesi var. Murat’ın Can’dan kaç tane daha fazla bilyesi var?” diye sormuştur. Buna göre Tuna Öğretmen, sorduğu bu soruyla aşağıdaki çıkarma işlemi durumlarından hangisinin kullanılmasını amaçlamaktadır?

#15. I. Küçük çocuklar hazır ve matematik öğrenebilir II. Çocukların tam matematiğe erişebilmeleri için yetişkin rehberliğine ihtiyaçları vardır III. Düşük gelirli çocuklar zengin matematik öğrenme deneyimlerinden yararlanabilir IV. Küçük çocuklar kapsamlı ve gelişimsel olarak uygun bir müfredattan öğrenebilirler. Aşağıdaki matematik programlarından hangisinin geliştirilmesinde yukarıdaki boylamsal araştırma sonuçlarından yararlanılmıştır?


#16. Bir okul öncesi öğretmeni çocuklardan sınıfın değişik yerlerine sakladığı üçgen, daire, kare şekillerini bulmalarını ve daha sonra her şekilden kaç tane olduğunu sayıp, tahtaya çizdiği grafik üzerinde işaretlemelerini ister. Buna göre bu etkinlikte öğretmen sırasıyla hangi matematik becerilerini desteklenmektedir?

#17. Yetişkinler tarafından başlatılan, ne zaman gerçekleşeceği belli olmayan, daha önceden planlanmamış olan öğrenme deneyimi aşağıdakilerden hangisidir?

#18. Bir öğretmen aşağıda belirtilen becerileri çocuklarına kazandırmak istemektedir. -Bireysel veya grup çalışması yürütme -Yaratıcı iletişim becerisini kullanma ,iletişim becerisi kazanma -Alanda inceleme ve araştırma yapma -Belli bir çalışma takvimine göre çalışmalar yürütme -Sonuçta bir ürün oluşturma ve sunma Bu durumda bu öğretmenin aşağıda verilen yöntemlerden hangisini kullanması daha doğru olur?

#19. I. 1 den 10 kadar olan sayıları toplama II. 1 den 20 ye kadar olan sayıları toplamı III. Bir kümeyi eşit iki kümeye bölme IV. Basit grafikleri anlayabilme V. Nesnelerin yarıya bölünebileceğini gösterme Yukarıdakilerden hangisi erken çocukluk döneminde matematik eğitimin amaçları arasında yer almaz?

#20. Bir okul öncesi öğretmeni çocukların aşağıda belirtilen kazanımlara ulaşma derecesini belirlemek istemektedir. I. Bir olayın olası nedenlerini söyler. II. Ölçme sonucunu tahmin eder. III. Varlıkları miktarına göre gruplar. Bu kazanımlara ulaşılma derecesini belirlemede kullanacağı en uygun değerlendirme yöntemi hangisidir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi 2022 Final Hatrılanan Sorular

1- Bir gruptaki nesnelerin sayılmasında en son sayılan nesne için söylenen sayının gruptaki nesne sayısını göstermesi aşağıdaki sayma ilkelerinden hangisini içermektedir?

A) Soyutlama ilkesi
B) Birebir eşleşme ilkesi
C) Kardinal değer ilkesi
D) Sıra bağımsızlık ilkesi
E) Değişmez sıra ilkesi

Cevap : C) Kardinal değer ilkesi

2- Bir öğretmen aşağıda belirtilen becerileri çocuklarına kazandırmak istemektedir.
-Bireysel veya grup çalışması yürütme
-Yaratıcı iletişim becerisini kullanma ,iletişim becerisi kazanma
-Alanda inceleme ve araştırma yapma
-Belli bir çalışma takvimine göre çalışmalar yürütme
-Sonuçta bir ürün oluşturma ve sunma
Bu durumda bu öğretmenin aşağıda verilen yöntemlerden hangisini kullanması daha doğru olur?

A) Beyin temelli öğrenme
B) Probleme dayalı öğrenme
C) Deney yönetimi
D) İş birlikçi öğrenme yöntemi
E) Proje yönetimi

Cevap : E) Proje yönetimi

3- Tuna Öğretmen, sınıfındaki çocuklara “Murat’ın 5 bilyesi var. Can’ın ise 2 bilyesi var. Murat’ın Can’dan kaç tane daha fazla bilyesi var? ” diye sormuştur. Buna göre Tuna Öğretmen, sorduğu bu soruyla aşağıdaki çıkarma işlemi durumlarından hangisinin kullanılmasını amaçlamaktadır?

A) İlave
B) Ayırma
C) Bölme
D) Karşılaştırma
E) Atma

Cevap : D) Karşılaştırma

4- Erken çocukluk dönemi fen eğitiminde ses, ışık, hava, gökyüzü, ısı, sıcaklık, hayvanlar, bitkiler, vücudumuz, sağlığımız, toprak, su, hava kirliliği gibi pek çok kavramın somutlaştırılarak öğretilmesinde kullanılan yöntem hangisidir?

A) Drama
B) Kavram haritası
C) Analoji
D) Gezi gözlem
E) Deney

Cevap : A) Drama

5- Yetişkinler tarafından başlatılan, ne zaman gerçekleşeceği belli olmayan, daha önceden planlanmamış olan öğrenme deneyimi aşağıdakilerden hangisidir?

A) İnformal deneyimler
B) Doğal deneyimler
C) Yarı yapılandırılmış deneyimler
D) Soyut deneyimler
E) Yapılandırılmış deneyimler

Cevap : A) İnformal deneyimler

6- Veri toplama, varsayımlar ortaya koyma, örnekleri biçimlendirme, karşı örnekler ortaya koyma, sesli tartışmalar yapmayı öğrenme matematik eğitiminde kazandırılması beklenen aşağıdaki genel amaçlardan hangisinin içinde yer alır?

A) Matematiksel sorgulama becerisini geliştirme
B) Mantıklı düşünmeyi öğrenme
C) Matematik bilgisinin değerini anlama
D) Matematiğe karşı olumlu tutum geliştirme
E) Matematikle iletişim kurmayı öğrenme

Cevap : B) Mantıklı düşünmeyi öğrenme

7- Mehmet Öğretmen, sınıfındaki çocuklara mavi ve kırmızı boncuklarla dolu bir kap verir ve çocuklardan, boncukları kırmızı ve mavi boncuklar olarak ayırmalarını ister. Buna göre Mehmet Öğretmen’in bu etkinliği sayma öncesi matematik kavramlarından hangisini desteklemeye yöneliktir?

A) Sınıflama
B) Tanıma
C) Sıralama
D) Eşleştirme
E) Karşılaştırma

Cevap : A) Sınıflama

8- Aşağıda matematiğin tanımına yönelik çeşitli ifadeler verilmiştir. Bu ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Matematik, günlük yaşamımızda önemli olan bir çok şeyi yapmamıza yardımcı olur.
B) Matematik bir yaşam biçimidir. Yaşadığımız çevreden etkilenir.
C) Matematik bir düşünme biçimidir; örüntülerle, düzenlerle uğraşır ve bağlantılar kurmaya yardımcı olur.
D) Matematik yaşamımızın her alanına dokunan büyüleyici bir fikirler dünyasıdır.
E) Matematik sayılardan, problem çözmekten ve hesap işinden daha fazlasıdır.

Cevap : B) Matematik bir yaşam biçimidir. Yaşadığımız çevreden etkilenir.

9- Çocuklarda kavramların gelişmesi hangi dönemde başlar?

A) İşlem öncesi dönemde
B) Soyut işlemler döneminde
C) Yeni yürümeye başlandığı dönemde
D) Somut işlemler döneminde
E) Bebeklik döneminde

Cevap : E) Bebeklik döneminde

10- I. 1 den 10 kadar olan sayıları toplama
II. 1 den 20 ye kadar olan sayıları toplamı
III. Bir kümeyi eşit iki kümeye bölme
IV. Basit grafikleri anlayabilme
V. Nesnelerin yarıya bölünebileceğini gösterme
Yukarıdakilerden hangisi erken çocukluk döneminde matematik eğitimin amaçları arasında yer almaz?

A) III
B) I
C) II
D) V
E) IV

Cevap : C) II

11- ………, örüntü, ilişki ve işlevleri anlamak, sembolleri kullanarak matematiksel durumları analiz etmek olarak tanımlanır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Sayı ve işlem
B) Veri analizi ve olasılık
C) Geometri
D) Cebir
E) Ölçme

Cevap : D) Cebir

12- Çocukların aktif olmasını ve fene karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlayan, feni öğrenmelerini kolaylaştıran, kendi öğrenme sorumluluklarını geliştiren, öğrenmenin kalıcılığını artıran, araştırma yöntem ve yollarınıkullanmalarını sağlayan temel becerilere ne ad verilir?

A) Sosyal beceriler
B) Bilimsel süreç becerileri
C) Bilişsel beceriler
D) Problem çözme becerileri
E) Matematik becerileri

Cevap : B) Bilimsel süreç becerileri

13- I. Küçük çocuklar hazır ve matematik öğrenebilir
II. Çocukların tam matematiğe erişebilmeleri için yetişkin rehberliğine ihtiyaçları vardır
III. Düşük gelirli çocuklar zengin matematik öğrenme deneyimlerinden yararlanabilir
IV. Küçük çocuklar kapsamlı ve gelişimsel olarak uygun bir müfredattan öğrenebilirler.
Aşağıdaki matematik programlarından hangisinin geliştirilmesinde yukarıdaki boylamsal araştırma sonuçlarından yararlanılmıştır?

A) Anaokulu-Anasınıfı Matematik eğitim programı
B) Çocuklar için büyük matematik
C) Matematik için yapı taşları
D) Okul öncesi çocuklarının anne babaları için ev öğretim programı
E) Matematikte ve fende büyük araştırmalar

Cevap : B) Çocuklar için büyük matematik

14- Bir okul öncesi öğretmeni çocukların aşağıda belirtilen kazanımlara ulaşma derecesini belirlemek istemektedir.
I. Bir olayın olası nedenlerini söyler.
II. Ölçme sonucunu tahmin eder.
III. Varlıkları miktarına göre gruplar.
Bu kazanımlara ulaşılma derecesini belirlemede kullanacağı en uygun değerlendirme yöntemi hangisidir?

A) Yazılı sınav
B) Öz değerlendirme
C) Çoktan seçmeli test
D) Derecelendirme ölçeği
E) Sözlü sınav

Cevap : D) Derecelendirme ölçeği

15- Kişinin fen ve teknoloji anlayışını gerektiren durumlarda sorumluluk gösteren kararlar vermesi ve bilişsel harekete geçebilmesi için geçerli entelektüel bilgi ve becerilere sahip olması ile aşağıdakilerden hangisi ifade edilmektedir?

A) Bilimsel düşünme
B) Bilim okuryazarlığı
C) Bilim ve teknoloji
D) Bilimsel süreç becerileri
E) Problem çözme becerisi

Cevap : C) Bilim ve teknoloji

16- Bir okul öncesi öğretmeni çocuklardan sınıfın değişik yerlerine sakladığı üçgen, daire, kare şekillerini bulmalarını ve daha sonra her şekilden kaç tane olduğunu sayıp, tahtaya çizdiği grafik üzerinde işaretlemelerini ister. Buna göre bu etkinlikte öğretmen sırasıyla hangi matematik becerilerini desteklenmektedir?

A) Sayı-Şekil
B) Şekil-Sıralama
C) Şekil-Sayı-Grafik
D) Şekil-Sıralama-Grafik
E) Şekil-Grafik

Cevap : C) Şekil-Sayı-Grafik

17- Aşağıdaki ifadelerden hangisinde doğrudan “birebir eşleme” kavramının tanımı verilmiştir?

A) Birebir eşleme, nesnelerin ortak özelliklerine göre ayrılması ve daha sonra bir araya getirilmesidir.
B) Birebir eşleme, sayı kavramının kazanılması için öğrenilmesi gerekli olan en temel bileşenlerden birisidir.
C) Bir gruptaki nesnelerin diğer gruptaki nesnelerle aynı sayıya sahip olduğunu anlamaktır.
D) Birebir eşleme, eşitlik, azlık ve çokluk kavramlarının öğrenilmesini kolaylaştıran süreçtir.
E) Birebir eşleme, sayı kavramının ve denklik kavramının temelini oluşturur

Cevap : C) Bir gruptaki nesnelerin diğer gruptaki nesnelerle aynı sayıya sahip olduğunu anlamaktır.

18- Güneşin, yıldızların ve diğer gezegenlerin büyüleyici görüntülerinin ve hareketlerinin sanal bir ortamda oluşturularak kubbe şeklinde tavana yansıtıldığı öğrenme merkezi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Planetaryum
B) Millî parklar
C) Doğal ortamlar
D) Bilim merkezleri
E) Müzeler

Cevap : A) Planetaryum

19- Aşağıdakilerden hangisi erken çocukluk eğitimi fen eğitiminin yararlarından biri değildir?

A) Fen bilimleri çocuğun içinde yaşadığı dünya ile ilgili merak ettiği birçok soruya cevap verir.
B) Fen eğitim çocukların bireysel deneyler yaparak sosyalleşmesini engeller.
C) Fen bilgisi dili ve okur yazarlığı destekler.
D) Fen bilimleriyle ilgili çalışmalar yaparken zorlukların üstesinden gelmeyi ve problemi çözerken azimle devam etmesini sağlamaktadır.
E) Fen eğitimi çocukların okula hazır bulunuşlarını etkilemektedir.

Cevap : B) Fen eğitim çocukların bireysel deneyler yaparak sosyalleşmesini engeller.

20- “Matematik becerileri, çocukların ilk yıllarda geliştirdikleri, ………. becerileri, ………. beceriler ve ………. beceriler dahil olmak üzere daha geniş beceriler alanının sadece bir parçasıdır. Bu beceri alanlarının her biri diğerlerine bağlıdır ve onları etkiler.”
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Dil, motor, zihinsel
B) Bilişsel, dil, fiziksel
C) Bilişsel, fiziksel, sosyal
D) Fiziksel, sosyal, zihinsel
E) Dil, fiziksel, sosyal

Cevap : E) Dil, fiziksel, sosyal

Erken Çocuklukta Fen ve Matematik Eğitimi 2022 Final Hatırlanan Sorular

LOLONOLO.COM

Auzef Bölümler Çocuk Gelişimi Lisans-min
telegram çocuk gelişimi

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!