Hava Trafik Kuralları ve Hizmetleri Vize Deneme-4

Hava Trafik Kuralları ve Hizmetleri Vize Deneme-4

#1. ............, arama-kurtarma (SAR) ihtiyacı içerisindeki bir hava taşıtı hakkında ilgili kurum ve kuruluşların haberdar edilmesi ve bu kurtarma operasyonlarına yardımcı olunması faaliyetlerini kapsar. İlgili boşluğa gelecek terim aşağıdakilerden hangisidir?

#2. Bir yerden başka bir yere ( uçak, tren, araç ya da yürüyerek) varmaya ne ad verilir?

#3. İstanbul'dan kalkıp Ankara'ya giden IFR bir hava aracının ve Ankara'dan kalkıp İstanbul'a giden IFR bir hava aracının aşağıdaki seviyelerden hangilerini kullanması beklenir. (Sırasıyla İstanbul- Ankara (doğu), Ankara- İstanbul (batı))?

#4. Küresel Yer Belirleme Sistemi ya da Küresel Konumlandırma Sistemi olarak ele alınan seyrüsefer sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

#5. Meydan Kontrol ve Yaklaşma Kontrol sahaları dışında kalan kontrollü alanlarda verilen hava trafik hizmetinin sağlandığı birime ne ad verilir?

#6. Bir piste iniş için gelen uçağın pist merkez hattını karşılamasını ve bu yönde piste yaklaşmasını sağlayan sisteme ne ad verilir?

#7. Uçağın sadece radar istasyonuna olan mesafesi değil aynı zamanda hız ve yüksekliğinin de saptanmasını sağlayan radar aşağıdakilerden hangisidir?

#8. Uçuş operasyonlarının emniyetli uçuşunu engelleyen birtakım cisimlerdir. Dağlar, tepeler, kuleler, gökdelenler örnek gösterilebilir. Açıklamaya uygun tanım aşağıdakilerden hangisidir?

#9. ……………sistemi uçağın hangi radyal üzerinde olduğunu gösterir. Açıklamada boş bırakılan yere gelecek ifade aşağıdakilerden hangisidir?

#10. Aşağıdaki kavramlardan hangisi hava trafik hizmetlerinin amaçlarından değildir?

#11. ……………….askeri uçaklarca kullanılan bir radyo seyrüsefer sistemidir. VOR/DME sisteminin sivil uçaklar için sağladığı yön ve uzaklık bilgisini verir. Açıklamada boş bırakılan yere gelecek ifade aşağıdakilerden hangisidir?

#12. IFR uçuş ile ilgili hangisi ya da hangileri doğrudur? I. IFR uçuş için hava şartlarının mutlaka kötü olması gerekir. II. A sınıfı hava sahasında sadece IFR uçuşa izin verilir. III. IFR uçuştan VFR uçuşa geçiş yapılabilir.

#13. RVSM hava sahası hangi seviyeleri kapsar?

#14. İnişe gelen uçakların optimum süzülme açısı ile alçalarak piste inmesini sağlayan sisteme ne ad verilir?

#15. Wake(kuyruk) turbulansı ayırmasına göre, heavy kategorideki iki uçak arasında uygulanacak radar ayırması nedir?

#16. Havalimanlarına aletli yaklaşmalarında ya da seyrüseferin diğer aşamalarında uçakların yön bulmak amacıyla kullandığı düşük frekanslı bir yer istasyonudur. İfadede ele alınan seyrüsefer yardımcı cihazı aşağıdakilerden hangisidir?

#17. Uzun mesafelerde de kullanılan Loran ve Omega gibi seyrüsefer yardımcılarının menzili ne kadardır?

#18. Aşağıdakilerden hangileri havacılıkta kullanılan seyrüsefer yardımcıları arasında yer almaz?

#19. FL410 üzerinde uygulanacak dikey ayırma değeri....... feet'tir?

#20. Bir havaalanının, manevra sahasından ve apronlarından meydana gelen, hava araçlarının kalkış, iniş ve taksi yapması için kullandıkları alanlara ne ad verilir?

TESTi BiTiR

Results

HD Quiz powered by harmonic design

Hava Trafik Kuralları ve Hizmetleri Vize Deneme-4

1. IFR uçuş ile ilgili hangisi ya da hangileri doğrudur?
I. IFR uçuş için hava şartlarının mutlaka kötü olması gerekir.
II. A sınıfı hava sahasında sadece IFR uçuşa izin verilir.
III. IFR uçuştan VFR uçuşa geçiş yapılabilir.

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. II, III
D. I, II, III
E. I, III

Cevap : C. II, III

2. İstanbul’dan kalkıp Ankara’ya giden IFR bir hava aracının ve Ankara’dan kalkıp İstanbul’a giden IFR bir hava aracının aşağıdaki seviyelerden hangilerini kullanması beklenir. (Sırasıyla İstanbul- Ankara (doğu), Ankara- İstanbul (batı))?

A. FL220, FL240
B. FL200, FL230
C. FL230, FL250
D. FL260, FL280
E. FL250, FL240

Cevap : E. FL250, FL240

3. Wake(kuyruk) turbulansı ayırmasına göre, heavy kategorideki iki uçak arasında uygulanacak radar ayırması nedir?

A. 4 NM
B. 5 NM
C. 6 NM
D. 3 NM
E. 7 NM

Cevap : A. 4 NM

4. RVSM hava sahası hangi seviyeleri kapsar?

A. FL250 – FL410
B. FL290 – FL490
C. FL250 – FL350
D. FL290 – FL410
E. FL200 – FL410

Cevap : D. FL290 – FL410

5. FL410 üzerinde uygulanacak dikey ayırma değeri……………. feet’tir?

A. 2000
B. 1000
C. 1500
D. 2500
E. 3000

Cevap : A. 2000

6. Bir yerden başka bir yere ( uçak, tren, araç ya da yürüyerek) varmaya ne ad verilir?

A. Uçuş
B. Seyrüsefer
C. Yön
D. Mesafe
E. Taşıma

Cevap : B. Seyrüsefer

7. Uzun mesafelerde de kullanılan Loran ve Omega gibi seyrüsefer yardımcılarının menzili ne kadardır?

A. 300NM’den fazla
B. 100NM
C. 50 NM
D. 200NM
E. 250NM

Cevap : A. 300NM’den fazla

8. Aşağıdakilerden hangileri havacılıkta kullanılan seyrüsefer yardımcıları arasında yer almaz?

A. (ndb)
B. (vor)
C. (tacan)
D. (jmf)
E. (vortac)

Cevap : D. (jmf)

9. Havalimanlarına aletli yaklaşmalarında ya da seyrüseferin diğer aşamalarında uçakların yön bulmak amacıyla kullandığı düşük frekanslı bir yer istasyonudur. İfadede ele alınan seyrüsefer yardımcı cihazı aşağıdakilerden hangisidir?

A. NDB
B. VOR
C. TACAN
D. VORTAC
E. OMEGA

Cevap : A. NDB

10. ……………….askeri uçaklarca kullanılan bir radyo seyrüsefer sistemidir. VOR/DME sisteminin sivil uçaklar için sağladığı yön ve uzaklık bilgisini verir. Açıklamada boş bırakılan yere gelecek ifade aşağıdakilerden hangisidir?

A. VOR
B. DME
C. VORTAC
D. TACAN
E. GPRS

Cevap : D. TACAN

11. Uçağın sadece radar istasyonuna olan mesafesi değil aynı zamanda hız ve yüksekliğinin de saptanmasını sağlayan radar aşağıdakilerden hangisidir?

A. Primary Radar
B. Secondary Radar
C. Uçak Bordo Radarı
D. Kuş Radarı
E. Meteoroloji Radarı

Cevap : B. Secondary Radar

12. Küresel Yer Belirleme Sistemi ya da Küresel Konumlandırma Sistemi olarak ele alınan seyrüsefer sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

A. GPS
B. Primary Radar
C. Secondary Radar
D. Uçak Bordo Radarı
E. Meteoroloji Radarı

Cevap : A. GPS

13. Bir piste iniş için gelen uçağın pist merkez hattını karşılamasını ve bu yönde piste yaklaşmasını sağlayan sisteme ne ad verilir?

A. VOR
B. VORTAC
C. Marker
D. Localizer
E. GPRS

Cevap : D. Localizer

14. İnişe gelen uçakların optimum süzülme açısı ile alçalarak piste inmesini sağlayan sisteme ne ad verilir?

A. VOR
B. VORTAC
C. Glide-Path
D. Localizer
E. GPRS

Cevap : C. Glide-Path

15. …………………..sistemi uçağın hangi radyal üzerinde olduğunu gösterir. Açıklamada boş bırakılan yere gelecek ifade aşağıdakilerden hangisidir?

A. VOR
B. DME
C. VORTAC
D. TACAN
E. GPRS

Cevap : A. VOR

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
telegram - Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

Hava Trafik Kuralları ve Hizmetleri Vize Deneme-4

%d blogcu bunu beğendi: