auzefGenel Turizm BilgisiKültürel Miras Ve Turizm

Genel Turizm Bilgisi Final Deneme Sınavı -10

Genel Turizm Bilgisi Final Soruları Deneme Sınavı -10

#1. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, turizmdeki yeni “seyahat motivasyonları”ndan biri verilmemiştir?

#2. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, yeni kültürler keşfetmek, değişik toplumlar hakkında bilgi sahibi olmak, hobilerle uğraşmak, sportif faaliyetlere katılmak gibi motivasyonlarla seyahat eden turistlerin değerlendirildiği kategori verilmiştir?

#3. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, doğaya dayalı turizm türlerinin hızlı gelişen pazarlardan biri hâline gelmesinin en önemli nedenlerinden biri verilmiştir?

#4. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, turizm sektöründeki rekabetin artmasının ortaya çıkardığı sonuçlardan biri verilmiştir?

#5. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, Marco Polo'nun turizmin gelişmesi açısından önemi tartışılamayacak kadar değerli yolculuğuna başladığı tarih verilmiştir?


#6. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, yeryüzüne çıktığı ilk zamanlarda insanın sürekli olarak yer değiştirmesinin nedeni verilmiştir?

#7. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi, “Sıcaklığı………….üzerinde bulunan maden suları sıcak maden suyu (termal) olarak kabul edilir.” ifadesindeki boşluğu doğru olarak tamamlamaktadır?

#8. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, bir bölgede turizm faaliyetlerinin kendiliğinden gelişmesi durumunda gerçekleşmesi olası değişikliklerden biri verilmiştir?

#9. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, akarsu turizminin ülkemizde ilk kez 1992 yılında yapıldığı akarsu verilmiştir?

#10. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, karstik arazilerde litoloji ile suyun karşılıklı etkileşimi sonucu meydana gelmiş turistik mekânlardan biri verilmiştir?


#11. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, yeryüzünün keşfedilmesi sürecine katkı sağlayan kâşiflerden biri verilmemiştir?

#12. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, turizm planlarının uygulanmasında karşılaşılan sorunlardan biri verilmemiştir?

#13. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, bireylerin tatil anlayışının farklılaşmasına bağlı olarak uluslararası turizmden daha fazla pay alacakları öngörülen bölgelerden biri verilmiştir?

#14. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, Eski Yunan ve Roma İmparatorluğu dönemlerindeki turizm hareketlerinin ortaya çıkmasında önemli katkı sağladığı düşünülen; insanların can ve mal güvenliğini sağlayıcı kavram verilmiştir?

#15. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde ülkemizde turizmin çeşitlendirilmesi için Kültür Turizm Bakanlığı tarafından yaklaşık kaç adet termal alanı "turizm merkezi" olarak ilan ettiği verilmiştir?


#16. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, uluslararası turizm kuruluşlarının çevreye duyarlı turizm hareketlerinin teşvik edilmesinde, Avrupa Birliği sahillerinin temiz kalması için yapılan uygulamaların en yaygın olanı ve en fazla bilineni verilmiştir?

#17. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, “mekânsal turizm planları”ndan biri verilmemiştir?

#18. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, farklı turizm şekillerinin varlığı, gelişmesi ve sürdürülmesi üzerinde etkileri bulunan doğal kaynaklardan biri verilmemiştir?

#19. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, Dünya Turizm Örgütünün hazırladığı “Tourism 2020 Vision” araştırmasından elde edilen sonuçlardan biri verilmemiştir?

#20. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, Sanayi Devrimi’nin ulaşım araçlarında ve sistemlerinde ortaya çıkardığı yeniliklere bağlı olarak turizmin gelişimine olumlu katkı sağlayan gelişmelerden biri verilmemiştir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Auzef Kültürel Miras Ve Turizm
Auzef Genel Turizm Bilgisi Deneme Sınavı
Öğrenci Dostu
LOLONOLO -Öğrenme Yönetim Sistemi

Genel Turizm Bilgisi Final Soruları Deneme Sınavı -10

Auzef Kültürel Miras Ve Turizm
Auzef Genel Turizm Bilgisi Deneme Sınavı
Öğrenci Dostu
LOLONOLO -Öğrenme Yönetim Sistemi

Genel Turizm Bilgisi Final Soruları Deneme Sınavı -10

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Genel Turizm Bilgisi Final Soruları Deneme Sınavı -10

Auzef Kültürel Miras Ve Turizm
Auzef Genel Turizm Bilgisi Deneme Sınavı
Öğrenci Dostu
LOLONOLO -Öğrenme Yönetim Sistemi

Genel Turizm Bilgisi Final Soruları Deneme Sınavı -10

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, turizm sektörünün küresel ölçekte daima dikkatleri üzerine çekmesi ve gelecekte de çekmeye devam edeceğini beklenmesinin sebeplerinden biri verilmiştir?

a) Turistlerin gittikleri ülkelerde değer görmeleri
b) Turistik tesislerin yapımı sırasında yaşanan çevre sorunları
c) Turistik tesislerde yeşil enerji kullanılması
d) Turizm hareketinin neden olduğu ekonominin büyüklüğü
e) Turizm sektörünün daha fazla büyüyemeyeceğine olan inanç

Cevap : d)Turizm hareketinin neden olduğu ekonominin büyüklüğü

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, endüstriyel faaliyetlerin doğal kaynaklar üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilebilmesi için “sürdürülebilirlik” ve “sürdürülebilir gelişme” kavramlarının ortaya çıkmasına neden olan kuruluş verilmiştir?

a) Birleşmiş Milletler
b) Dünya Turizm Örgütü
c) İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı
d) Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği
e) Uluslararası Turizm Birliği

Cevap : a ) Birleşmiş Milletler

1987 yılında hazırlanan “Bruntland Raporunda”, “Sürdürülebilir Kalkınma” tanımı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

a) Gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini tehlikeye sokmaksızın bugünün kuşaklarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma
b) Doğal çevre kaynaklarından yararlanırken, her şeyden önce günümüz ihtiyaçlarının karşılanmasına azami özen gösterilmesi
c) Yer altı ve yer üstüü kaynaklarının, gelecek kuşakların da gereksinimlerini karşılamada kullanılabilmesi için olduğu gibi korunması
d) Bilinen yer altı ve yer üstüü kaynaklarından yararlanmaya devam ederken, yeni kaynak arayışına ara verilmeden devam edilmesi
e) Gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılamada günümüzde varlığı saptanmamış kaynaklardan yararlanılacağı için, her türlü gereksinimimizi karşılayacak kalkınma

Cevap : a) Gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini tehlikeye sokmaksızın bugünün kuşaklarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, özellikle gelişmekte olan ülkelerde turizm sektörünün plansız ve programsız gelişmesiyle doğal ve kültürel çevre üzerinde ortaya çıkan sorunların göz ardı edilmesinin nedenlerinden biri verilmiştir?

a) Turizm sektörünün sağladığı ekonomik faydanın abartılmış olduğunun farkına varılması
b) Turizm sektörünün neden olduğu küresel hareketten daha fazla pay almanın mümkün olamayacağının anlaşılması
c) Ülkeye gelen turist sayısının daha fazla artmasını önlemek
d) Tatil için yurt dışına çıkan vatandaşların sayısını arttırmak
e) Turizm gelirlerinin kısa vadede daha fazla arttırabilmek

Cevap : e) Turizm gelirlerinin kısa vadede daha fazla arttırabilmek

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, “taşıma kapasitesi”nin tanımlarından biri verilmiştir?

a) Bir sahadan kaynak değerleri tüketme pahasına yararlanmanın maksimum düzeyini belirlemeye yönelik çalışma olarak nitelendirilebilir.
b) Bir bölgenin doğal kaynaklarına, halkına, ekonomisine ve kültürüne olumsuz etki yaratmadan ve ziyaretçilerin tatmin seviyesini azaltmadan kullanılmasını belirleyen seviyedir.
c) Ekolojik taşıma kapasitesi, ekonomik taşıma kapasitesi, toplumsal taşıma kapasitesi ve psikolojik taşıma kapasitesi gibi çeşitleri bulunmaktadır.
d) Bir bölgenin kaynaklarına, ekonomisine ve kültürüne olumlu etki yaratmadan ve ziyaretçilerin tatmin seviyesini ihmal eden kullanım seviyesidir.
e) Bir bölgenin kültürel ve doğal zenginliğini meydana getiren değerlerin envanteri çıkartılmalı ve taşıma kapasitesi belirlenmelidir.

Cevap : b) Bir bölgenin doğal kaynaklarına, halkına, ekonomisine ve kültürüne olumsuz etki yaratmadan ve ziyaretçilerin tatmin seviyesini azaltmadan kullanılmasını belirleyen seviyedir.

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, sürdürülebilir turizm uygulamalarında dikkate alınması istenen başlıca özelliklerden biri verilmemiştir?

a) Talebe göre değil, arza göre turistik düzenlemelerin yapılması
b) Mevcut yapı stokunun kullanılması
c) Önceliklerin turizm firmalarına verilmesi
d) Turizm yatırımlarının esnek, gelişmeye açık ve uzun vadeli olması

Cevap : c) Önceliklerin turizm firmalarına verilmesi

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, “Planlama, bir ülkenin tüm insanlarının turizme katılarak maddi ve manevi dinlenme olanaklarını sağlamak, çevreyi koruyarak turizm ihtiyaçlarının karşılanması için gereken en uygun alt ve üst yapıyı kurmak amacıyla………..…. yönetiminin turizm alanına dolaylı veya dolaysız her türlü müdahalesi.” cümlesinde bırakılan boşluğu doğru olarak tamamlayacak ifade verilmiştir?

a) Adli
b) Tüccar
c) Kamu
d) Askeri
e) İşletme sahibi

Cevap : c) Kamu

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, turizm sektörünün ekonomi üzerinde neden olduğu olumsuz örneklerinden biri verilmiştir?

a) Turizm sektörünün ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik ihracatı arttırarak ülkenin döviz gelirini yükseltmesi
b) Yöre halkının genellikle uzmanlık gerektiren turistik işlerde çalıştırılması
c) Yöre halkı ile turistler arasındaki kültürel farklılıklar da bazı öngörülmeyen sorunların ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilmesi
d) Turistik yörelerde başta arazi fiyatları olmak üzere genel olarak ürünlerin fiyatının artması
e) Turizm faaliyetlerinin sebep olduğu en önemli sorunlar arasında kıyılardaki yoğun yapılaşmanın ortaya çıkması

Cevap : d) Turistik yörelerde başta arazi fiyatları olmak üzere genel olarak ürünlerin fiyatının artması

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, yerel halkın ekoturizm gelirlerinin sadece %7,2’sini aldığı ülke verilmiştir?

a) İngiltere
b) Nepal
c) Tanzanya
d) Afganistan
e) İsrail

Cevap : b) Nepal

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, ekoturistlerin sahip olduğu düşünülen özelliklerden biri verilmiştir?

a) Metropol şehirlerden hoşlanma
b) Eğitimsiz olma
c) Erkek olma
d) Tatil yapmama
e) Doğayı anlama ve hoşlanma

Cevap : e)Doğayı anlama ve hoşlanma

Planlama sürecinin doğası gereği içinde yer alması gereken birçok kurum ve kuruluş bulunmasına rağmen, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, bu kurumlar arasında en üst birim olarak ortaya çıkanın adı verilmiştir?

a) Muhtarlık
b) Genel müdür
c) Devlet
d) Kaymakam
e) İşletme müdürü

Cevap : c) Devlet

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, planlama sürecinde devletin rolü verilmiştir?

a) Planlanan bölgenin ağaçlandırılmasını sağlamak
b) Planlama sürecinde yer alan resmi veya özel sektöre ait kurum ve kuruluşlar arasındaki eşgüdümü sağlamak
c) Planlanan bölgenin çevre sorunlarını arttıracak önlemler almak
d) Uluslararası destekli planların kredi bulmalarını engellemek
e) Yerel ölçekli planların gelişmiş ülkelerde faaliyet gösteren firmaların gerçekleştirmesini desteklemek

Cevap : b) Planlama sürecinde yer alan resmi veya özel sektöre ait kurum ve kuruluşlar arasındaki eşgüdümü sağlamak

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, planlamanın hangi boyutta yapılabileceğini belirleyen faktör verilmiştir?

a) İşletme sahibinin beklentileri
b) Planlamayı yapacak olan firmanın tercihi
c) Vali
d) İhtiyaçlar
e) Kredi kuruluşunun yönlendirmesi

Cevap : d) İhtiyaçlar

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, planlamanın tanımıyla ilgili daha farklı görüşler olmasına rağmen, tüm tanımlarda vurgulanmaya çalışılan ortak özelliklerden biri verilmemiştir?

a) Planlamanın çevre sorunlarını geliştirecek niteliklere sahip olması
b) Bir süreci içerdiği
c) Belirli bir amaca ulaşabilmek için düzenli bir büyümeyi gerçekleştirmeye yönelik olarak hazırlandığı
d) Değişen durumlara adapte olabilmesi için esnekliğinin bulunması gerektiği
e) Varsayımlar ve önlemleri bünyesinde bulundurması gerektiği

Cevap : a) Planlamanın çevre sorunlarını geliştirecek niteliklere sahip olması

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, turizm planlamasının yapılmasının gerekçelerinden biri verilmiştir?

a) Turizm bölgesine sadece gelişmiş ülkelerden gelenlerin kabul edilmesini sağlamak
b) Belirli bir düzeyin altında harcama yapan turistlere giriş izni vermemek
c) Eğitim seviyesi yetersiz olan turistlerin kabul edilmesini sınırlandırmak
d) Turizm sektörünün gelişebilmesi için, doğalve beşeri zenginliklerden mümkün olabildiğince fazla yararlanmanın yollarının geliştirilmesi
e) Turizmin kontrolsüz gelişmesini sınırlamak

Cevap : e) Turizmin kontrolsüz gelişmesini sınırlamak

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, bir bölgede turizm faaliyetlerinin kendiliğinden gelişmesi durumunda gerçekleşmesi olası değişikliklerden biri verilmiştir?

a) Doğal, tarihi ve kültürel çevre bozulmadan veya değiştirilmeden geliştirilmesi
b) Turizm yöresinin tanıtımı ve bölgenin turistik imajının yaratılmasında rakip konumundaki bölgelere karşı rekabet üstünlüğü kazanılması
c) Turizm sektörünün önemi konusunda yeterince bilinçlendirilmeyen yöre halkının sosyal, ekonomik ve kültürel sorunlarla karşı karşıya kalması
d) Bölgede yaşayan yöre halkının sosyal, ekonomik ve kültürel sorunlarının ortadan kalkması
e) Bölge turizminde faaliyet gösteren kamu ve özel sektöre ait birimlerin koordineli çalışma olanakları geliştirilmesi

Cevap : c) Turizm sektörünün önemi konusunda yeterince bilinçlendirilmeyen yöre halkının sosyal, ekonomik ve kültürel sorunlarla karşı karşıya kalması

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, turizm yatırımlarının yönünü, şeklini ve büyüklüğünü belirleyen başlıca faktör verilmiştir?

a) Planlanan arazinin iklim özellikleri
b) Planlamanın kimin tarafından yapıldığı
c) Planlanan arazinin sahibi
d) Talebin büyüklüğü
e) Planlanan arazinin konumu

Cevap : d) Talebin büyüklüğü

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, turizm planlarının uygulanmasında karşılaşılan sorunlardan biri verilmemiştir?

a) Planlamanın öneminin farkına varılarak, titizlikle uygulanmasına özen gösterilmesi
b) Turizm alanında yatırım yapmak isteyen serbest girişimcilerin kendi faaliyet alanlarına planlamayla müdahale edildiğini düşünmeleri
c) Planlama yapabilmek için gereken araştırma ve incelemelerin belirli bir maliyetinin bulunması
d) Turizm sektörünün doğası gereği içinde birbirinden ayrı fakat birbiriyle etkileşim içinde çalışması gereken farklı iş kollarının bulunmasının karar alma sürecini uzatması
e) Turistik işletmelerden bazılarının kendilerinin faaliyet alanını turizm sektörü dışındaymış gibi görmesi

Cevap : a) Planlamanın öneminin farkına varılarak, titizlikle uygulanmasına özen gösterilmesi

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, turizm planlamasının hedefleri verilmiştir?

a) Turizmin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeyle olan ilgisini azaltmak
b) Döviz gelirlerini arttırmak
c) Turizm sektörünün ne pahasına olursa olsun, en fazla gelir elde etmesini sağlamak
d) Turizm doğal kaynaklarının tüketilmesini sağlamak
e) Turizm beşeri kaynaklarının zarar görmesini sağlamak

Cevap : b)Döviz gelirlerini arttırmak

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, “mekânsal turizm planları”ndan biri verilmemiştir?

a) Uluslararası turizm planları
b) Ulusal turizm planları
c) Bölgesel turizm planları
d) Yerel turizm planları
e) Kısa süreli turizm planları

Cevap : e) Kısa süreli turizm planları

Auzef Kültürel Miras Ve Turizm
Auzef Genel Turizm Bilgisi Deneme Sınavı

Öğrenci Dostu
LOLONOLO -Öğrenme Yönetim Sistemi

Auzef Kültürel Miras Ve Turizm
Auzef Genel Turizm Bilgisi Deneme Sınavı
Öğrenci Dostu
LOLONOLO -Öğrenme Yönetim Sistemi

Genel Turizm Bilgisi Final Soruları Deneme Sınavı -10

Auzef Kültürel Miras Ve Turizm Kültürel Miras Ve Turizm Telegram

Auzef Kültürel Miras Ve Turizm
Auzef Genel Turizm Bilgisi Deneme Sınavı
Öğrenci Dostu
LOLONOLO -Öğrenme Yönetim Sistemi

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!