auzefBeşeri Faktörlerin Turizme EtkisiKültürel Miras Ve Turizm

Beşeri Faktörlerin Turizme Etkisi Final Deneme Sınavı-4

Beşeri Faktörlerin Turizme Etkisi Final Deneme Sınavı-4

#1. 'Türkiye Turizm Stratejileri 2023 çerçevesinde belirlenen 7 tematik koridordan biri de “İpek Yolu turizm koridoru”dur. Tarihi İpek Yolu güzergâhının Anadolu’daki parçalarından biri olan ve İstanbul’dan Avrupa’ya ulaşan bölümü üzerinde bulunan koridor, İç Anadolu Bölgesi’nden Ankara ili Beypazarı, Güdül ve Ayaş ilçelerini kapsamaktadır.' Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

Cevap : A) Doğru

#2. Karadeniz kıyılarında mavi bayraklı plajlar da yer almaktadır. Aşağıdaki illerden hangisi bu tür plaja sahiptir?

Cevap : A) Düzce

#3. ‘Karadeniz Bölgesi, ülkemizin bitki varlığı bakımından en zengin bölgesidir. Ülkemizdeki ormanların % 24’üne sahip olan bölgenin bu kadar zengin orman varlığına sahip olmasında; kıyıya paralel uzanan dağların sağladığı izolasyon, elverişli iklim koşullarının varlığı (nemli ve bol yağışlı olması), tarih boyunca nüfus ve yerleşme bakımından nispeten tenha olması gibi nedenlerin etkisinden söz edilebilir’. Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

Cevap : A) Doğru

#4. ‘İç Anadolu Bölgesi’nin coğrafi konumu düşünüldüğünde, kongre turizmi için çok uygun olduğu görülmektedir. Ayrıca Ankara, Konya, Nevşehir ve Eskişehir konaklama ve alt yapı imkânları bakımından ön plana çıkan illerdir’. Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

Cevap : A) Doğru

#5. Akdamar Adası- Van’ Doğu Anadolu turizminde dikkat çeken doğal kaynaklar arasındadır. Yukarıdaki ifade için aşağıdakilerden hangisini söyleyebiliriz?

Cevap : A) Doğru


#6. İklim özellikleri Doğu Anadolu Bölgesi’nde turizm faaliyetlerini sınırlamaktadır. Yukarıdaki ifade için aşağıdakilerden hangisini söyleyebiliriz?

Cevap : A) Doğru

#7. ‘Nemrut Dağı- Adıyaman’ Güneydoğu Anadolu turizminde dikkat çeken doğal kaynaklar arasındadır. Yukarıdaki ifade için aşağıdakilerden hangisini söyleyebiliriz?

Cevap : A) Doğru

#8. ‘Türkiye Turizm Stratejisi 2023 kapsamında da gelişiminde öncelik tanınan turizm türlerinden olan termal turizmde Ankara, Eskişehir, Nevşehir, Aksaray, Kırşehir, Yozgat ve Niğde illeri önemli bir potansiyele sahiptir’. Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

Cevap : B) Doğru

#9. ‘Turizm çeşitliliği açısından bölgedeki Sarıkaya, Yelinüstü, Yelinini, Hışlayık, Manazan, Meraspolis, Ulubük, Kara, Sulu, Başharman, İncesu, Yerköprü, Tınaztepe ve Değirmenli mağaraları önemli bir potansiyel oluşturmaktadır’. Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

Cevap : A) Doğru

#10. ‘Karadeniz Bölgesi’nde bunların yanı sıra buzul (sirk) gölleri yer almaktadır. Bunlara örnek olarak Rize ilinde Kaçkar dağları milli parkı içerisinde yer alan Yedi göller ile Giresun ilinde Karagöl dağları üzerinde yer alan Karagöl, Camili, Bağırsak, Sağrak, Avlak ve Elmalı göl verilebilir’. Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

Cevap : A) Doğru


#11. Abant Gölü ve Yedigöller oluşum bakımından hangi göl grubuna girer?

Cevap : B) Heyelan Set Gölü

#12. ‘Afrika’dan Avrupa’ya göç eden kuşların göç rotasında bulunan Manyas Gölü’nü 2 milyondan fazla kuşun ziyaret ettiği belirlenmiş, ayrıca 266 farklı kuş türü tespit edilmiştir’. Yukarıdaki ifadeye göre aşağıdakilerden hangisi belirtilmelidir?

Cevap : B) Doğru

#13. ‘Dağlık alanlar bakımından oldukça zengin olan Karadeniz Bölgesi, dağlar ve eteklerindeki yaylalar bakımından oldukça önemli potansiyel barındırmaktadır. Özellikle Doğu ve Orta Karadeniz bölümlerinde çok sayıda yayla bulunmaktadır. Bunlar içerisinde turizm merkezi ilan edilerek, planlı bir şekilde yayla turizminin geliştirilmesi hedeflenen yaylalar mevcuttur’. Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

Cevap : B) Doğru

#14. Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl gibi küçük ebatlı göller hangi büyük göl içinde yer alır?

Cevap : C) Yedigöller

#15. Kızılcahamam Kaplıcası hangi ildedir?

Cevap : C) Ankara


#16. ‘Karadeniz Bölgesi kıyılarının girinti ve çıkıntıları oldukça az olup, geniş körfezler, koylar, yarımadalar, adalar fazla yer kaplamamaktadır. Yüksek kıyılarda kıyı şekilleri içerisinde falezler oldukça fazla yer kaplamakta, az da olsa plajlar yayılış göstermektedir’. Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

Cevap : A) Doğru

#17. İşhan Kilisesi, Yusufeli ilçesine bağlı İşhan Köyü’ndedir. Yapımına 7. Yüzyılda başlanan kilise 10. Yüzyılda bugünkü görünümünü almıştır. 16. Yüzyılda Osmanlı topraklarına katılan kilise, 1930’lu yıllarda camiye çevrilmiştir. Yukarıda belirtilen kilise hangi ildedir?

Cevap : D) Artvin

#18. ‘Marmara Bölgesi’nde özellikle alternatif turizm olanaklarının oldukça zengin olduğu görülmektedir. Adalar hariç uzunluğu 2076 km’yi bulan kıyılarında turizm Akdeniz kıyıları ile rakabet edebilmekten çok uzak olmakla birlikte, özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında oldukça yoğun geçmektedir’. Yukarıdaki ifadeye göre aşağıdakilerden hangisi belirtilmelidir?

Cevap : A) Doğru

#19. ‘Bulunduğu konum ve sahip olduğu doğal ve kültürel çekicilikler nedeniyle İç Anadolu Bölgesi’nde ekoturizm potansiyeli oldukça yüksektir. Özellikle koruma altında olan hassas alanlar bakımından da dikkate değer bir güce sahiptir. Bu kapsamda ekoturizmde koruma altına alınmış alanların ayrı bir önemi vardır. Doğayı korumayı birinci öncelik olarak kabul eden bir anlayışın hâkim olduğu ekoturizm aktiviteleri, bozulmamış ve koruma altına alınmış sahalara yapılan seyahatlerin yaygın olduğu bir turizm türüdür’. Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

Cevap : B) Doğru

#20. ‘Bölgedeki akarsuların hidroelektrik potansiyelleri yüksek olup, üzerlerinde pek çok HES yapımı çalışmaları sürdürülmektedir. Bölgedeki en önemli akarsular şunlardır; Çoruh ırmağı, Barhal deresi, Pazar deresi, İyidere, Fırtına deresi, Haldizen deresi, Harşit çayı, Aksu, Turnasuyu deresi, Melet ırmağı, Yeşilırmak, Kızılırmak, Bartın çayı, Filyos çayı vb.’. Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

Cevap : B) Doğru


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Beşeri Faktörlerin Turizme Etkisi Final Deneme Sınavı-4

1. Karadeniz kıyılarında mavi bayraklı plajlar da yer almaktadır. Aşağıdaki illerden hangisi bu tür plaja sahiptir?

A) Düzce
B) Rize
C) Artvin
D) Trabzon
E) Sinop

Cevap : A) Düzce

2. Abant Gölü ve Yedigöller oluşum bakımından hangi göl grubuna girer?

A) Kıyı Set Gölü
B) Heyelan Set Gölü
C) Volkanik Set Gölü
D) Karstik Göl
E) Alüvyon Set Gölü

Cevap : B) Heyelan Set Gölü

3. Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl gibi küçük ebatlı göller hangi büyük göl içinde yer alır?

A) Acıgöl
B) Van Gölü
C) Yedigöller
D) Tortum Gölü
E) Bafa Gölü

Cevap : C) Yedigöller

4. Kızılcahamam Kaplıcası hangi ildedir?

A) Bolu
B) Düzce
C) Ankara
D) Yalova
E) Kayseri

Cevap : C) Ankara

5. İşhan Kilisesi, Yusufeli ilçesine bağlı İşhan Köyü’ndedir. Yapımına 7. Yüzyılda başlanan kilise 10. Yüzyılda bugünkü görünümünü almıştır. 16. Yüzyılda Osmanlı topraklarına katılan kilise, 1930’lu yıllarda camiye çevrilmiştir.
Yukarıda belirtilen kilise hangi ildedir?

A) Erzurum
B) Erzincan
C) Trabzon
D) Artvin
E) Giresun

Cevap : D) Artvin

6. ‘Karadeniz Bölgesi kıyılarının girinti ve çıkıntıları oldukça az olup, geniş körfezler, koylar, yarımadalar, adalar fazla yer kaplamamaktadır. Yüksek kıyılarda kıyı şekilleri içerisinde falezler oldukça fazla yer kaplamakta, az da olsa plajlar yayılış göstermektedir’.
Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

A) Doğru
B) Yanlış

Cevap : A) Doğru

7. ‘Dağlık alanlar bakımından oldukça zengin olan Karadeniz Bölgesi, dağlar ve eteklerindeki yaylalar bakımından oldukça önemli potansiyel barındırmaktadır. Özellikle Doğu ve Orta Karadeniz bölümlerinde çok sayıda yayla bulunmaktadır. Bunlar içerisinde turizm merkezi ilan edilerek, planlı bir şekilde yayla turizminin geliştirilmesi hedeflenen yaylalar mevcuttur’.
Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

A) Yanlış
B) Doğru

Cevap : B) Doğru

8. ‘Bölgedeki akarsuların hidroelektrik potansiyelleri yüksek olup, üzerlerinde pek çok HES yapımı çalışmaları sürdürülmektedir. Bölgedeki en önemli akarsular şunlardır; Çoruh ırmağı, Barhal deresi, Pazar deresi, İyidere, Fırtına deresi, Haldizen deresi, Harşit çayı, Aksu, Turnasuyu deresi, Melet ırmağı, Yeşilırmak, Kızılırmak, Bartın çayı, Filyos çayı vb.’.
Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

A) Yanlış
B) Doğru

Cevap : B) Doğru

9. ‘Karadeniz Bölgesi’nde bunların yanı sıra buzul (sirk) gölleri yer almaktadır. Bunlara örnek olarak Rize ilinde Kaçkar dağları milli parkı içerisinde yer alan Yedi göller ile Giresun ilinde Karagöl dağları üzerinde yer alan Karagöl, Camili, Bağırsak, Sağrak, Avlak ve Elmalı göl verilebilir’.
Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

A) Doğru
B) Yanlış

Cevap : A) Doğru

10. ‘Karadeniz Bölgesi, ülkemizin bitki varlığı bakımından en zengin bölgesidir. Ülkemizdeki ormanların % 24’üne sahip olan bölgenin bu kadar zengin orman varlığına sahip olmasında; kıyıya paralel uzanan dağların sağladığı izolasyon, elverişli iklim koşullarının varlığı (nemli ve bol yağışlı olması), tarih boyunca nüfus ve yerleşme bakımından nispeten tenha olması gibi nedenlerin etkisinden söz edilebilir’.
Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

A) Doğru
B) Yanlış

Cevap : A) Doğru

11. ‘İç Anadolu Bölgesi’nin coğrafi konumu düşünüldüğünde, kongre turizmi için çok uygun olduğu görülmektedir. Ayrıca Ankara, Konya, Nevşehir ve Eskişehir konaklama ve alt yapı imkânları bakımından ön plana çıkan illerdir’.
Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

A) Doğru
B) Yanlış

Cevap : A) Doğru

12. ‘Türkiye Turizm Stratejisi 2023 kapsamında da gelişiminde öncelik tanınan turizm türlerinden olan termal turizmde Ankara, Eskişehir, Nevşehir, Aksaray, Kırşehir, Yozgat ve Niğde illeri önemli bir potansiyele sahiptir’.
Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

A) Yanlış
B) Doğru

Cevap : B) Doğru

13. ‘Bulunduğu konum ve sahip olduğu doğal ve kültürel çekicilikler nedeniyle İç Anadolu Bölgesi’nde ekoturizm potansiyeli oldukça yüksektir. Özellikle koruma altında olan hassas alanlar bakımından da dikkate değer bir güce sahiptir. Bu kapsamda ekoturizmde koruma altına alınmış alanların ayrı bir önemi vardır. Doğayı korumayı birinci öncelik olarak kabul eden bir anlayışın hâkim olduğu ekoturizm aktiviteleri, bozulmamış ve koruma altına alınmış sahalara yapılan seyahatlerin yaygın olduğu bir turizm türüdür’.
Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

A) Yanlış
B) Doğru

Cevap : B) Doğru

14. ‘Türkiye Turizm Stratejileri 2023 çerçevesinde belirlenen 7 tematik koridordan biri de “İpek Yolu turizm koridoru”dur. Tarihi İpek Yolu güzergâhının Anadolu’daki parçalarından biri olan ve İstanbul’dan Avrupa’ya ulaşan bölümü üzerinde bulunan koridor, İç Anadolu Bölgesi’nden Ankara ili Beypazarı, Güdül ve Ayaş ilçelerini kapsamaktadır.’
Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

A) Doğru
B) Yanlış

Cevap : A) Doğru

15. ‘Turizm çeşitliliği açısından bölgedeki Sarıkaya, Yelinüstü, Yelinini, Hışlayık, Manazan, Meraspolis, Ulubük, Kara, Sulu, Başharman, İncesu, Yerköprü, Tınaztepe ve Değirmenli mağaraları önemli bir potansiyel oluşturmaktadır’.
Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisini belirtmeliyiz?

A) Doğru
B) Yanlış

Cevap : A) Doğru

Auzef Kültürel Miras Ve Turizm
Kültürel Miras Ve Turizm Telegram

Beşeri Faktörlerin Turizme Etkisi Final Deneme Sınavı-4

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!