SEGEMSigorta Teknik Personel

Segem 2022 Deneme Sınavı -5

Segem 2022 Deneme Soruları Sınavı -5

#1. Herhangi bir sigorta şirketinin nam ve hesabına, sözleşme ile sigorta aracılık hizmetleri yapan kuruluş hangisidir?

#2. Yardımcı teknik personelin sigorta işlemleri yapma yetkisi alabilmesi için kazanması gereken temel sigortacılık bilgileri sınavının esaslarını kim belirler?

#3. Yardımcı personelin sigorta işlemleri yapma yetkisi alabilmesi için en az ne kadar süre ile çalışması gerekmektedir?

#4. Devlet destekli tarım sigortaları hangi kurum tarafından sunulmaktadır?

#5. Teknik personel olmak için gerekli asgari eğitim düzeyi nedir?

b) Lise veya dengi


#6. Sovtaj nedir?

#7. Hangi şıkta sigorta şirketlerinin mali güçlerinin yeterli olup olmadıklarını belirten ölçme ve değerlendirme tekniği verilmiştir?

#8. Sigorta şirketleri acentelere verecekleri yetkilere ilişkin değişiklikleri TOBB’a ne zamana kadar bildirmekle yükümlüdür?

Sigorta şirketleri, birinci fıkrada belirtilen hususları, tescil ve ilanı müteakip onbeş iş günü içinde, Levhaya işlenmek üzere TOBB’a bildirir. Sigorta şirketleri tarafından acentelik yetkisi verilen Levhaya kayıtlı acenteler, bu yetkinin kapsam ve sınırı belirtilmek suretiyle elektronik ortama işlenir. Bu konulardaki gerekli bilgi işlem programı TOBB tarafından oluşturulur.

#9. Sigorta şirketleri acentelere verecekleri yetkilere ilişkin değişiklikleri kime bildirir?

#10. Teknik personel olmak için sigortacılıkla ilgili kurum veya kuruluşların meslekle ilgili bölümlerinde asgari ne kadar deneyim sahibi olmak gerekmektedir?


#11. Acenteler, Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinde aranılan niteliklerinde ortaya çıkabilecek değişiklikleri nereye bildirir?

#12. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

#13. Yerleşim birimleri bazında faaliyet alanları itibarıyla acenteler listesi oluşturmaya kim yetkilidir?

#14. Acenteler, yeni işe başlayan teknik personeli en geç kaç gün içinde TOBB’a veya uygunluk başvurusunda bulunduğu odaya bildirmelidir?

D) 15 iş günü

Acenteler, teknik personeli ve yardımcı teknik personeli, çalışmaya başladıkları günü takiben en geç on beş iş günü içinde sicil numarası ve kimlik almak üzere elektronik ortamda TOBB’a veya uygunluk belgesi başvurusunda bulunduğu odaya bildirir.

#15. Acentelerin yaptırmakla yükümlü oldukları mesleki sorumluluk sigortasının bir yıl boyunca tüm tazminat talepleri için teminatı en az ne kadar olmalıdır? (2018-2019) _____________(Bu daha önce çıkmış bir soru ama cevabı değişmiş olabilir bunun dikkate alınmasını rica edriz. bu tarz sorularının cevabı değişebilir yeni değerler için SEGEM'in resmi sayfasına bakmanızı rica ederiz http://www.segem.org.tr/ )


#16. Muamelat fıkhı çerçevesinde bir sözleşme kuruluşunda ilk teklifi ifade ve irade beyanına ne denir?

b) İcap

Segem Kasım 2022 Sınav Sorusu
Segem Haziran 2023 Sınav Sorusu
Segem Eylül 2023 Sınav Sorusu
Segem Aralık 2023 Sınav Sorusu
Segem 2024 Şubat Sorusu

“Icap,” Muamelat Fıkhı (İslam ticaret hukuku) bağlamında kullanılan bir terimdir ve bir sözleşme kuruluşunun temel unsurlarından birini ifade eder. İcap, Türkçede “teklif” veya “öneri” olarak çevrilebilecek bir kavramdır.

İcap, bir kişinin diğer bir kişiye veya taraflara bir işlem yapma veya bir sözleşme kurma niyetini açıkça ifade ettiği bir beyandır. Bu, bir sözleşme yapma önerisi veya teklifi şeklinde olabilir. İcap, sözleşme kuruluşu sürecinin başlangıcını temsil eder.

Muamelat Fıkhı’na göre, icap eden tarafın teklifi (icap), diğer tarafın da bu teklifi kabul etmesi (qabul) gereklidir. Kabul edilmesi durumunda, sözleşme kurulur ve taraflar arasında yükümlülükler ortaya çıkar. Bu nedenle, icap ve kabul, bir sözleşmenin kurulması için temel unsurlardır ve taraflar arasındaki anlaşmanın başlangıcını temsil ederler.

 

İslam Hukuku’nda Muamelat Fıkhı (ticaret hukuku veya iş hukuku olarak da bilinir), ticari işlemler ve sözleşmelerle ilgilenen bir alt dalıdır. Bir sözleşme kuruluşunda ilk teklifi ifade eden ve irade beyanını temsil eden terimlere gelince:

1- Teklif (Ijab): Bir sözleşme kuruluşunda ilk teklifi ifade eden ve bir tarafın diğer tarafa bir teklif sunması anlamına gelir. Bu, sözleşme yapma niyetini açıkça ifade eden bir beyandır.

2- Kabul (Qabul): Teklifin diğer tarafça kabul edilmesi ve böylece sözleşmenin kurulmasıdır. Kabul, irade beyanının kabul edildiği anı işaret eder.

3- İrade Beyanı (Iradat): İfade ve irade beyanı, sözleşme kuruluşunda tarafların niyetlerini ve isteklerini açıkça ifade etmelerini içerir. İki temel bileşen olan teklif ve kabul, irade beyanının ana unsurlarıdır.

Sözleşme kuruluşu sürecinde, bir taraf diğer tarafa bir teklif sunar (ijab), diğer taraf ise bu teklifi kabul eder (qabul). Bu kabul, bir sözleşmenin kurulmasına ve taraflar arasında yükümlülüklerin oluşmasına yol açar. İrade beyanları, Muamelat Fıkhı’nda sözleşme kuruluşunun temel unsurlarını oluşturur ve bu unsurların eksiksiz ve açık bir şekilde ifade edilmesi önemlidir.

#17. Bir kişinin karşılıksız olarak mülkiyetinde olan bir malı başka bir kişiye vermesi (bağışlaması) hangi sözleşme türü kapsamına girmektedir?

Cevap c) Hibe

Segem 2023 Aralık Sınav sorusu
Segem 2024 Şubat Sınav sorusu

Bir kişinin karşılıksız olarak mülkiyetinde olan bir malı başka bir kişiye vermesi (bağışlaması) “Hibe” sözleşme türü kapsamına girmektedir. Hibe, bir tarafın (hibe eden) kendi malını, başka bir tarafa (hibe alan) karşılık beklemeden devrettiği bir sözleşme türüdür. Bu işlem genellikle iyi niyet veya yardım amacıyla yapılır. Diğer seçeneklerin anlamları ise şöyledir:

Havale:

Genellikle finansal bir işlemi, özellikle para transferini veya bir borcun başka bir kişiye devredilmesini ifade eder.

Rehin:

Bir borcun ödenmesini güvence altına almak amacıyla, borçlunun veya üçüncü bir şahsın malını alacaklıya teminat olarak vermesi anlamına gelir.

Karz:

Bir kişi veya kurumun, başka bir kişi veya kuruma belirli bir süre için para veya mal ödünç vermesi anlamına gelir. Bu işlem, geri ödeme beklentisi ile yapılır.

Bu tanımlara göre, mülkiyetindeki bir malı karşılıksız olarak başka bir kişiye verme işlemi “hibe” olarak adlandırılır

#18. Bankaların yaptıkları ipotek işlemleri hangi sözleşme kapsamına girmektedir?

Cevap: c) Rehin

 

Bankaların yaptıkları ipotek işlemleri c) Rehin kapsamına girmektedir.

Rehin, bir borcun geri ödenmesini güvence altına almak için borçlunun ya da üçüncü bir şahsın malının, borç verenin (bu durumda bankanın) lehine teminat olarak bırakılması işlemidir. İpotek ise özellikle taşınmaz mallar (ev, arazi gibi) üzerine konulan bir tür rehin türüdür. Borç ödenmediği takdirde, banka (alacaklı) ipotek konulan taşınmazı satarak alacağını tahsil etme hakkına sahiptir. Dolayısıyla, bankaların yaptığı ipotek işlemleri, borçlu tarafından alınan kredinin güvence altına alınması amacıyla yapılan bir rehin sözleşmesidir.

 

#19. Aşağıdakilerden hangisi teknik personel olmak için gerekli asgari mesleki deneyim şartından muaftır?

#20. Sigorta ürünlerinin, acenteler tarafından pazarlanması, bilgilendirme ve satış işlemlerini yürüten personele ne ad verilir?

c) Teknik Personel


#21. Teknik personel olmak için gerekli asgari eğitim düzeyi nedir?

#22. Acentelerin elektronik ortamda TOBB’a veya odalara bildirim yapmasına ilişkin usuller kim tarafından belirlenir?

#23. Vefata bağlı bir hayat poliçesinde lehine poliçe düzenlenen kişiye ne ad verilir?

#24. Aşağıdakilerden hangisi sigorta acentelerine ilişkin mevzuatla çelişmektedir?

#25. Aşağıdaki prensiplerin hangisinde hakların devri söz konusudur?

c) Halefiyet

 

Hakların devri, “c) Halefiyet” prensibi altında söz konusudur. Halefiyet prensibi, bir kişinin başka bir kişinin hakkını devralabileceği ve bu hakkı kullanabileceği bir ilkeyi ifade eder. Başka bir deyişle, bir kişi bir sözleşmenin veya bir hakkın yerine getirilmesi veya kullanılmasını devralabilir.

Diğer seçeneklere kısaca bakalım:

a) Hasara katılım: Hasara katılım, zarara uğrayan bir kişinin zararı paylaşma ilkesini ifade eder.

b) Tazminat: Tazminat, bir kişinin diğer bir kişiye veya kuruluşa verdiği zararın telafi edilmesi gerektiği ilkesini ifade eder.

d) Yakın sebep: Yakın sebep, bir zararın meydana gelmesine yol açan neden veya faktörü ifade eder.

Dolayısıyla, hakların devri “c) Halefiyet” prensibi altında ele alınır.


#26. Brokerlik yapabilmek için sahip olunması gereken belge hangisidir?

#27. Pert Total nedir?

#28. Mücbir sebebin tanımı hangi şıkta verilmiştir?

#29. Ülkemizde sigortanın başlamasına ilk hangi olay neden olmuştur?

#30. Hayat sigortaları poliçelerinde sigorta şirketi başvuruyu ne kadar süre içerisinde reddetmez ise kabul etmiş sayılır?

C) 30 gün


SONUÇ

-

Segem 2022 Deneme Soruları Sınavı -5 Sigorta teknik personel sınav soruları 2022 Segem 2022 tüm çıkmış sorular – experlik 2022 soruları

Segem 2022 Deneme Soruları Sınavı -5 Sigorta teknik personel sınav soruları 2022 Segem 2022 tüm çıkmış sorular – experlik 2022 soruları

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

2022 Segem Deneme sınavları
2022 Deneme -1
2022 Deneme -2
2022 Deneme -3
2022 Deneme -4
2022 Deneme -5
2022 Deneme -6
2022 Deneme -7
2022 Deneme -8
2022 Deneme -9
2022 Deneme -10

Segem 2022

SEGEM 2022 Deneme Sınavı 5-min

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!