auzefİnsan Kaynakları YönetimiİşletmeSağlık YönetimiStratejik Yönetim

Stratejik Yönetim 2022-2023 Vize Soruları

Stratejik Yönetim 2022-2023 Vize Soruları

#1. Enflasyon, para politikaları, milli gelir ve dış ödemeler bilançosu gibi konular; işletmenin ....... çevresini oluşturmaktadır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki ifadelerden hangisinin gelmesi uygundur?

Cevap : C) Ekonomik

#2. "Kaynak......, kaynakların heterojen olmasını yani faklı işletmelerin farklı kaynaklara sahip olmasını ifade eder. Kaynak ...... ise kaynakları ve yetenekleri elde etmenin zor, maliyetli ve zaman alıcı olduğunu söylemektedir" Yukarıdaki boşluklara sırasıyla hangi kavramların gelmesi doğru olacaktır?

Cevap : B) Dağılmışlığı – Hareketsizliği

#3. Adam Smith'in "Her insan kendi çıkarını düşünür ve ona göre hareket ederse toplum refahı da aynı şekilde artar" tanımı, Nash tarafından geliştirilen .... Teorisinden sonra "Her insan hem kendi çıkarını hem de ait olduğu grubun menfaatlerini düşünür ve ona göre hareket ederse toplam refah artar" şeklinde değişmiştir. Yukarıdaki cümlede, boş bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisinin gelmesi uygundur?

Cevap : C) Oyun teorisi

#4. Kişilerin tüm alternatifleri değerlendirme ve davranışsal hiçbir etki altında olmaksızın maksimum fayda sağlayacak seçenekte karar kılmaları imkânsızdır. Bu nedenle sınırlı ussallık, ..... karar yerine ..... karar seçeneğini öne sürmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) ideal – doyurucu

#5. Serbest ve adil pazar koşulları altında, aynı zamanda uzun dönemde kendi ülkesindeki insanların gerçek gelirlerini de korumak ve artırmak suretiyle, uluslararası pazarlarla buluşan mal ve hizmetler üretebilme derecesi olarak nitelenen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Rekabet


#6. Aşağıdakilerden hangisi strateji kavramının tanımlarından değildir?

Cevap : E) Kısa dönemdeki faaliyetlere ve nihai sonuçlara yoğunlaşan bir yönetim süreci

#7. Stratejik yönetim süreci adımları hangi seçenekte doğru sıra ile verilmiştir?

Cevap : D) İç ve dış çevre analizi- Strateji seçimi ve uygulama- Rekabet Avantaji

#8. "Bireylerin, meydana gelen sonuçları değerlendirirken başvurdukları bir çeşit kendilerini veya egolarını koruma mekanizmasının sonucudur. Genellikle insanlar kendilerinin başarılı olduğunu gösteren sonuçları bireysel becerilerine bağlarken, kötü sonuçların nedenlerini dışsal etmenlere bağlama eğilimindedirler." Yukarıda anlatılan düşünce ve davranış sistemine sahip bir kişi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Cevap : A) Kendini haklı çıkarma duygusu yüksektir.

#9. Aşağıdakilerden hangisi beyine yardımcı olmak için geliştirilen "formüller" ya da "kodlar" sonucu oluşan kalıpladır?

Cevap : E) İnanç kalıpları

#10. Rekabet avantajı sağlamayı başarmış firmalara karşı elbette ki pazarda faaliyet gösteren diğer firmaların cevapları olacaktır. Bu cevaplar rakip İşletmenin rekabet avantajına tepki olarak çıkarlar. Aşağıdakilerden hangisi rekabete karşı verilen bu cevaplardan biri değildir?

Cevap : E) Kaderine razı olma


#11. ........... analizi, bir organizasyonun sunduğu hizmet veya ürünlere yönelik olarak belirli bir sırayla uyguladığı operasyonları, bu sırayı bir süreç olarak gören ve işletmenin bu operasyonlardaki tüm yönlerini sistematik olarak belirlemek, tanımlamak ve değerlendirmek için kullanılan analiz yöntemidir. Yukarıdaki boşluğa hangi kavramın gelmesi doğru olacaktır?

Cevap : B) Değer Zinciri

#12. Değer zinciri analizine göre aşağıdaki faaliyetlerden hangisi işletmenin "temel" faaliyetlerinden birisi değildir?

Cevap : C) Depolama

#13. "Bu tip sektörlerde birçok sayıda küçük işletme faaliyet gösterir. İşletmeler içinde baskın olarak adlandırılabilecek bir lider işletme yoktur, aynı şekilde baskın bir teknolojik yapıdan da bahsetmek mümkün değildir. Ticari herhangi malın pazarını ifade eden bu endüstrilerde genellikle giriş engelleri de düşüktür. Ölçek ekonomisinden bahsetmesi zor olan sektör yapılarını ifade etmektedir." Yukarıda tanımı yapılmış olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Parçalanmış pazar

#14. I. Bir sorunun varlığını gösteren belirtiler keşfedilir. II. Sorun belirlenir, sorunun çözümü ile ulaşılacak hedefler tanımlanır. III. Mümkün çözüm yollarını değerlendirmede kullanılacak olan kıstaslar belirlenir. IV. Sorunu çözmek için potansiyel olarak mevcut bütün alternatif çözüm yolları belirlenir. V. Toplanan bilgilerin ışığında her bir eylem yolu kriterlere göre değerlendirilir. VI. Nihayet, kriterlere göre maksimum yararları sağladığı görülen alternatif seçilir ve uygulanır. Yukarıda aşamaları verilmiş karar alma modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Ussal İktisadi Karar Alma Modeli

#15. Aşağıdakilerden hangisi tam rekabet koşullarının işlediği pazarlarda rekabetin şiddetini artıran başlıca unsurlardan biri değildir?

Cevap : C) Pazara girmek için yüksek know-how gerekliliği


#16. Bir ülkedeki hükümetin, çevreyi korumak amacıyla özel (hususi) araçların trafiğe çıkışlarını sınırlandıran bir yasa çıkartıp, bu konuda kısıtlamalar getirmesi işletme için hangi çevre koşulunun altında değerlendirilmelidir?

Cevap : A) Yasal Çevre

#17. Aşağıdakilerden hangisi karar verme sürecindeki yanılsama ve aldanmalardan birisi değildir?

Cevap : E) İşletme körlüğü

#18. Ortak pazar anlaşmaları, gümrük birliği uygulamaları, kotalar veya ambargolar, uluslararası pazar birlikleri işletmenin ..... çevresini oluşturan unsurlardır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki ifadelerden hangisinin gelmesi uygundur?

Cevap : A) Uluslararası

#19. İşletmenin marka değeri, sahip olduğu patentler, ürün saygınlığı, toplumdaki imajı ve teknolojik sırları işletmenin sahip olduğu ...... örnektir. Yukarıdaki boşluğa hangi kavramın gelmesi doğru olacaktır?

Cevap : D) Maddi Olmayan Kaynaklara

#20. Aşağıdakilerden hangisi stratejik yönetimin önemli amaçlarından biri değildir?

Cevap : A) İrrasyonel kararlarla rekabet üstünlüğü sağlaması


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Stratejik Yönetim 2022-2023 Vize Soruları

1. “Bu tip sektörlerde birçok sayıda küçük işletme faaliyet gösterir. İşletmeler içinde baskın olarak adlandırılabilecek bir lider işletme yoktur, aynı şekilde baskın bir teknolojik yapıdan da bahsetmek mümkün değildir. Ticari herhangi malın pazarını ifade eden bu endüstrilerde genellikle giriş engelleri de düşüktür. Ölçek ekonomisinden bahsetmesi zor olan sektör yapılarını ifade etmektedir.”
Yukarıda tanımı yapılmış olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bütüncül pazar
B) Hizmet pazarı
C) Niş pazar
D) Parçalanmış pazar
E) Gelişen pazar

Cevap : D) Parçalanmış pazar

2. I. Bir sorunun varlığını gösteren belirtiler keşfedilir.
II. Sorun belirlenir, sorunun çözümü ile ulaşılacak hedefler tanımlanır.
III. Mümkün çözüm yollarını değerlendirmede kullanılacak olan kıstaslar belirlenir.
IV. Sorunu çözmek için potansiyel olarak mevcut bütün alternatif çözüm yolları belirlenir.
V. Toplanan bilgilerin ışığında her bir eylem yolu kriterlere göre değerlendirilir.
VI. Nihayet, kriterlere göre maksimum yararları sağladığı görülen alternatif seçilir ve uygulanır.
Yukarıda aşamaları verilmiş karar alma modeli aşağıdakilerden hangisidir?

A) Süreç Odaklı Karar Alma Modeli
B) Ussal İktisadi Karar Alma Modeli
C) İçses Karar Alma Modeli
D) Stratejik Karar Alma Modeli
E) Yönetsel Karar Alma Modeli

Cevap : B) Ussal İktisadi Karar Alma Modeli

3. Rekabet avantajı sağlamayı başarmış firmalara karşı elbette ki pazarda faaliyet gösteren diğer firmaların cevapları olacaktır. Bu cevaplar rakip İşletmenin rekabet avantajına tepki olarak çıkarlar. Aşağıdakilerden hangisi rekabete karşı verilen bu cevaplardan biri değildir?

A) Tepkisizlik
B) Taktik değiştirme
C) Strateji değiştirme
D) Benchmarking veya taklit
E) Kaderine razı olma

Cevap : E) Kaderine razı olma

4. “Kaynak……, kaynakların heterojen olmasını yani faklı işletmelerin farklı kaynaklara sahip olmasını ifade eder. Kaynak …… ise kaynakları ve yetenekleri elde etmenin zor, maliyetli ve zaman alıcı olduğunu söylemektedir”
Yukarıdaki boşluklara sırasıyla hangi kavramların gelmesi doğru olacaktır?

A) Geçiciliği – Maliyeti
B) Dağılmışlığı – Hareketsizliği
C) Gücü – Maliyeti
D) Gücü – Derinliği
E) Bilinci – Yaklaşımı

Cevap : B) Dağılmışlığı – Hareketsizliği

5. Serbest ve adil pazar koşulları altında, aynı zamanda uzun dönemde kendi ülkesindeki insanların gerçek gelirlerini de korumak ve artırmak suretiyle, uluslararası pazarlarla buluşan mal ve hizmetler üretebilme derecesi olarak nitelenen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Strateji
B) Rekabet
C) Küreselleşme
D) Uluslararasılaşma süreci
E) İşletme Politikası

Cevap : B) Rekabet

6. Aşağıdakilerden hangisi stratejik yönetimin önemli amaçlarından biri değildir?

A) İrrasyonel kararlarla rekabet üstünlüğü sağlaması
B) Uzun dönemde işletmenin yaşamını devam ettirmesi
C) Ortalamanın üzerinde getiri sağlaması
D) Uzun dönemli nihai sonuca odaklanması
E) Sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlaması

Cevap : A) İrrasyonel kararlarla rekabet üstünlüğü sağlaması

7. Adam Smith’in “Her insan kendi çıkarını düşünür ve ona göre hareket ederse toplum refahı da aynı şekilde artar” tanımı, Nash tarafından geliştirilen …. Teorisinden sonra “Her insan hem kendi çıkarını hem de ait olduğu grubun menfaatlerini düşünür ve ona göre hareket ederse toplam refah artar” şeklinde değişmiştir.
Yukarıdaki cümlede, boş bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisinin gelmesi uygundur?

A) Püriten ahlak
B) Ulusların zenginliği
C) Oyun teorisi
D) Mahkûm açmazı
E) Sistem yaklaşımı

Cevap : C) Oyun teorisi

8. ……….. analizi, bir organizasyonun sunduğu hizmet veya ürünlere yönelik olarak belirli bir sırayla uyguladığı operasyonları, bu sırayı bir süreç olarak gören ve işletmenin bu operasyonlardaki tüm yönlerini sistematik olarak belirlemek, tanımlamak ve değerlendirmek için kullanılan analiz yöntemidir.
Yukarıdaki boşluğa hangi kavramın gelmesi doğru olacaktır?

A) SWOT (ÜZFT)
B) Değer Zinciri
C) Ansoff
D) Trafik Işıkları (G.E. Matrisi)
E) BDG

Cevap : B) Değer Zinciri

9. Stratejik yönetim süreci adımları hangi seçenekte doğru sıra ile verilmiştir?

A) Strateji Seçimi ve uygulama- Misyon ve Vizyon Tanımı- Rekabet Avantaji
B) İç ve dış çevre analizi – Rekabet Avantaji – Stratejinin uygulanması
C) Rekabet Avantajı- Strateji Seçimi- Uygulama- Çevre Analizi
D) İç ve dış çevre analizi- Strateji seçimi ve uygulama- Rekabet Avantaji
E) Strateji seçimi – Uygulama- Rekabet Avantaji – Misyon ve Vizyon tanımı

Cevap : D) İç ve dış çevre analizi- Strateji seçimi ve uygulama- Rekabet Avantaji

10. İşletmenin marka değeri, sahip olduğu patentler, ürün saygınlığı, toplumdaki imajı ve teknolojik sırları işletmenin sahip olduğu …… örnektir.
Yukarıdaki boşluğa hangi kavramın gelmesi doğru olacaktır?

A) Zayıf Kaynaklara
B) Maddi Kaynaklara
C) İnsani (Beşeri) Kaynaklara
D) Maddi Olmayan Kaynaklara
E) Sosyal Kaynaklara

Cevap : D) Maddi Olmayan Kaynaklara

11. Aşağıdakilerden hangisi karar verme sürecindeki yanılsama ve aldanmalardan birisi değildir?

A) Geri görüş yargısı
B) Çerçeveleme etkisi
C) Aşırı güven eğilimi
D) Kendini haklı çıkarma duygusu
E) İşletme körlüğü

Cevap : E) İşletme körlüğü

12. “Bireylerin, meydana gelen sonuçları değerlendirirken başvurdukları bir çeşit kendilerini veya egolarını koruma mekanizmasının sonucudur. Genellikle insanlar kendilerinin başarılı olduğunu gösteren sonuçları bireysel becerilerine bağlarken, kötü sonuçların nedenlerini dışsal etmenlere bağlama eğilimindedirler.”
Yukarıda anlatılan düşünce ve davranış sistemine sahip bir kişi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Kendini haklı çıkarma duygusu yüksektir.
B) Çerçeveleme etkisi bulunmaktadır.
C) Fraktallık algısı yüksektir.
D) Örgütsel vatandaşlık duygusu yüksektir.
E) Aşağılık kompleksi vardır.

Cevap : A) Kendini haklı çıkarma duygusu yüksektir.

13. Enflasyon, para politikaları, milli gelir ve dış ödemeler bilançosu gibi konular; işletmenin ……. çevresini oluşturmaktadır.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki ifadelerden hangisinin gelmesi uygundur?

A) Yönetimsel
B) Demografik
C) Ekonomik
D) Sosyokültürel
E) Yapısal

Cevap : C) Ekonomik

14. Aşağıdakilerden hangisi strateji kavramının tanımlarından değildir?

A) Önceden belirlenen amaçları yerine getirmeye yardımcı planlar
B) Başarılı bir şekilde nasıl rekabet yapılması gerektiğine dair firma teorisi
C) Örgütsel amaçlara ulaşma yolu
D) Birbirini takip eden karar ve faaliyetlerin oluşturduğu bütün
E) Kısa dönemdeki faaliyetlere ve nihai sonuçlara yoğunlaşan bir yönetim süreci

Cevap : E) Kısa dönemdeki faaliyetlere ve nihai sonuçlara yoğunlaşan bir yönetim süreci

15. Kişilerin tüm alternatifleri değerlendirme ve davranışsal hiçbir etki altında olmaksızın maksimum fayda sağlayacak seçenekte karar kılmaları imkânsızdır. Bu nedenle sınırlı ussallık, ….. karar yerine ….. karar seçeneğini öne sürmektedir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) planlı – plansız
B) stratejik – günlük
C) akılcı – kaderci
D) ideal – doyurucu
E) özgür – güdümlü

Cevap : D) ideal – doyurucu

16. Aşağıdakilerden hangisi beyine yardımcı olmak için geliştirilen “formüller” ya da “kodlar” sonucu oluşan kalıpladır?

A) Düşünce kalıpları
B) Değer kalıpları
C) Mantık kalıpları
D) Sezgi kalıpları
E) İnanç kalıpları

Cevap : E) İnanç kalıpları

17. Ortak pazar anlaşmaları, gümrük birliği uygulamaları, kotalar veya ambargolar, uluslararası pazar birlikleri işletmenin ….. çevresini oluşturan unsurlardır.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki ifadelerden hangisinin gelmesi uygundur?

A) Uluslararası
B) Hukuki
C) Demografik
D) Politik
E) Ekonomik

Cevap : A) Uluslararası

18. Bir ülkedeki hükümetin, çevreyi korumak amacıyla özel (hususi) araçların trafiğe çıkışlarını sınırlandıran bir yasa çıkartıp, bu konuda kısıtlamalar getirmesi işletme için hangi çevre koşulunun altında değerlendirilmelidir?

A) Yasal Çevre
B) Teknolojik Çevre
C) Politik Çevre
D) Sosyokültürel Çevre
E) Yönetimsel Çevre

Cevap : A) Yasal Çevre

19. Değer zinciri analizine göre aşağıdaki faaliyetlerden hangisi işletmenin “temel” faaliyetlerinden birisi değildir?

A) Servis
B) Üretim
C) Depolama
D) Dışa yönelik lojistik
E) İçe yönelik lojistik

Cevap : C) Depolama

20. Aşağıdakilerden hangisi tam rekabet koşullarının işlediği pazarlarda rekabetin şiddetini artıran başlıca unsurlardan biri değildir?

A) Yavaş büyüyen ya da küçülen pazar
B) Sektörden çıkış engellerinin olması
C) Pazara girmek için yüksek know-how gerekliliği
D) Düşük düzeyde ürün farklılaştırması
E) Sektörde, benzer yetenek veya ölçekte çok sayıda rakibin faaliyet gösteriyor olması

Cevap : C) Pazara girmek için yüksek know-how gerekliliği

Stratejik Yönetim 2022-2023 Vize Soruları

AUZEF Sağlık Yönetimi Lisans Tamamlama Telegram Sağlık Yönetimi Lisans Tamamlama

Stratejik Yönetim 2022-2023 Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!