auzefCoğrafyaJeomorfoloji

Jeomorfoloji 2022-2023 Final Soruları

Jeomorfoloji 2022-2023 Final Soruları

#1. Dünyadaki başlıca volkanların genelde Üçüncü Zaman'da oluşmuş genç kıvrımlı dağların bulunduğu kuşakta veya faylar üzerinde yer aldığı görülür. Aşağıdakilerden hangisi dünyada volkanların toplandığı alanlardan biri değildir?

Cevap : B) Antarktika kıtası

#2. İtalya'nın güneyindeki Sicilya Adası'ndaki Etna Volkanı'nın 2007 yılında püskürmesi sırasında yeryüzüne doğru lavlar ortaya çıkmıştır. Yukarıdaki ifadede nasıl bir volkanizma tipinde bahsedilebilir?

Cevap : E) Yüzey volkanizması

#3. Tortul kayaların belirlenmesinde aşağıdaki metotlardan hangisi en çok kullanılır?

Cevap : C) Asit köpürmesiyle

#4. Flüvyal aşınım şekillerinden, killi-tüflü yamaçların yüzeysel sellenmelerle derine yarılması sonucunda yürünmesi zor, kötü arazi anlamına gelen..... denilen şekiller ve ..... oluşur. Yukarıda ifadede verilen boşluklara sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) badlands – peribacaları

#5. Unsur boyutları sınıflamasına göre kumlar doğada hangi milimetrik değerler arasında bulunurlar?

Cevap : A) 0,02-2 mm


#6. ....'de/te (III. Zaman), şiddetli yer kabuğu hareketlerinden olan tektonizma ve volkanik faaliyetler artmıştır. Alp kıvrımlarının oluşumu bu döneme rastlar. Atlas ve Hint okyanusları belirmiştir. Bugünkü bitki ve hayvan türleri ana çizgileriyle ortaya çıkmıştır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : B) Tersiyer

#7. Dünyanın yerkabuğunun ortalama kalınlığı kaç kilometredir?

Cevap : E) 33 km

#8. Yatay doğrultuda şariyaj yüzeyleri boyunca hareket eden kaya kütleleri altında veya düşey doğrultuda bir kırık yüzeyi boyunca yer değiştiren iki blok arasında kalan kayalar, bu sırada uğradıkları büyük basınçların etkisiyle kırılarak, ezilerek, parçalanarak yapı değiştirirler. Yukarıda açıklanan metamorfik olay aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Milonitleşme

#9. Günümüzden 1000 yıl kadar önceki gözlemlerine dayanarak modern jeomorfolojinin temel ilkelerinden bazı özellikleri ortaya koymuştur. Bugün, birçok relief şekillerinin meydana gelişinde başlıca rolü oynadığı bilinen litolojik direnç ayrılıkları ve farklı aşınma kavramı bunlardan biridir. Buna, dağların oluşumunu açıklarken değinmiş ve yeryüzünde, az direnç gösteren yerlerin akarsular ya da rüzgâr etkisiyle daha fazla aşınarak alçaldığını, dirençli kayalardan oluşmuş yerlerin yüksekte kalarak zamanla dağlara ve tepelere dönüştüğünü açıklamıştır. Bu gerçeğin süreçlere ağırlık veren dinamik jeomorfolojinin ve yapı ile yer şekilleri arasındaki ilişkileri ön planda tutan yapısal jeomorfolojinin temel prensiplerinden biri olduğunu söyleyen Türk bilgini kimdir?

Cevap : A) İbni Sina

#10. Richter ölçeğine göre magnitüdü (büyüklüğü) M= 6,2 7,3 arası depremlere ne ad verilir?

Cevap : D) Yıkıcı


#11. Metamorfik kayalarda kaya içinde sadece belirli mineraller bantlar veya mercekler oluşturacak şekilde bir dizilim gösteriyorlarsa buna..... adı verilir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) foliasyon

#12. Minerallerin tanımlanmasında kristal şekilleri ve atomik yapılarının yanında fiziksel özelliklerinden de yararlanılır. Aşağıdakilerden hangisi minerallerin fiziksel bir özelliği değildir?

Cevap : D) Atom ve iyon yarıçapları

#13. Bunlar, bazalt-gabro soyundan ultrabazik kayaların veya üst manto malzemesinin regresif metamofizmaya uğraması sonucu oluşan metamorfik kaya türleridir. Genel kimyasal bileşimleri, türedikleri malzemeye benzer; fakat onlardan mineralojik bileşimleri ve yoğunlukları bakımından farklıdırlar. Bu kayalardan ......, bazaltik mağmanın gittikçe artan basınç etkisi altında değişikliğe uğraması ile oluşur. Mineralleri belli bir dizilim gösterir. Yukarıda boşluğa aşağıdaki metamorfik kayalardan hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) amfibolit

#14. Aşağıdakilerden hangisi yerkürenin ana geosferlerinden biri değildir?

Cevap : D) Astenosfer

#15. Karstik sahalarda geniş kireç taşı çatlakları boyunca denizin yüz metrelerce karaya doğru sokulduğu kalank tipi kıyılar, dünyada en tipik örnekleriyle, özellikle hangi Akdeniz ülkesi ve kentinin kıyılarında görülür?

Cevap : D) Güney Fransa – Marsilya kıyıları


#16. Aşağıdakilerden hangisi jeomorfoloji disiplininin sekiz alt topoğrafya dalından biri değildir?

Cevap : B) Adli jeomorfoloji

#17. Yeryüzündeki kayaçların aşınıp taşınıp parçalanmasından oluşan materyallerin belli sahalarda birikmesinden sonra fiziksel ya da kimyasal yollarla oluşan birikime..... adı verilir. Yukarıda verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) sediment

#18. Aşağıdakilerden hangisi jeolojik zamanlardan birisidir?

Cevap : C) Tersiyer

#19. Yerin yoğunluğuna bakıldığında en içteki iç çekirdekte yoğunluk kaç gr/cm3 tür?

Cevap : C) 13

#20. Çapları 2 mm'den fazla olan ve köşeleri yuvarlaklaşmış kırıntılıların (klastların) çimentolaşmasıyla oluşmuş sedimentitlere ne ad verilir?

Cevap : B) Konglomera


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Jeomorfoloji 2022-2023 Final Soruları

1. Metamorfik kayalarda kaya içinde sadece belirli mineraller bantlar veya mercekler oluşturacak şekilde bir dizilim gösteriyorlarsa buna….. adı verilir.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) foliasyon
B) metamorfizma
C) milonitleşme
D) şistleşme
E) granitleşme

Cevap : A) foliasyon

2. Aşağıdakilerden hangisi jeomorfoloji disiplininin sekiz alt topoğrafya dalından biri değildir?

A) Flüvyal jeomorfoloji
B) Adli jeomorfoloji
C) Karst jeomorfolojisi
D) Volkan jeomorfolojisi
E) Kurak ve yarı kurak bölgeler jeomorfolojisi

Cevap : B) Adli jeomorfoloji

3. İtalya’nın güneyindeki Sicilya Adası’ndaki Etna Volkanı’nın 2007 yılında püskürmesi sırasında yeryüzüne doğru lavlar ortaya çıkmıştır.
Yukarıdaki ifadede nasıl bir volkanizma tipinde bahsedilebilir?

A) Buzulalti volkanizması
B) Denizaltı volkanizması
C) Damar kayaları oluşturan volkanizma
D) Derinlik volkanizması
E) Yüzey volkanizması

Cevap : E) Yüzey volkanizması

4. ….’de/te (III. Zaman), şiddetli yer kabuğu hareketlerinden olan tektonizma ve volkanik faaliyetler artmıştır. Alp kıvrımlarının oluşumu bu döneme rastlar. Atlas ve Hint okyanusları belirmiştir. Bugünkü bitki ve hayvan türleri ana çizgileriyle ortaya çıkmıştır.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Prekambriyen
B) Tersiyer
C) Kuaterner
D) Paleozoik
E) Mesozoik

Cevap : B) Tersiyer

5. Flüvyal aşınım şekillerinden, killi-tüflü yamaçların yüzeysel sellenmelerle derine yarılması sonucunda yürünmesi zor, kötü arazi anlamına gelen….. denilen şekiller ve ….. oluşur.
Yukarıda ifadede verilen boşluklara sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) badlands – peribacaları
B) boğaz – kanyonlar
C) geniş tabanlı vadiler – kum adaları
D) devkazanı – şelaleler
E) dağ eteği ovası – birikinti yelpazeleri

Cevap : A) badlands – peribacaları

6. Yerin yoğunluğuna bakıldığında en içteki iç çekirdekte yoğunluk kaç gr/cm3 tür?

A) 4-6
B) 10
C) 13
D) 2,7-3
E) 0,4 – 1,1

Cevap : C) 13

7. Çapları 2 mm’den fazla olan ve köşeleri yuvarlaklaşmış kırıntılıların (klastların) çimentolaşmasıyla oluşmuş sedimentitlere ne ad verilir?

A) Kum taşı
B) Konglomera
C) Breş
D) Puding
E) Kil taşı

Cevap : B) Konglomera

8. Dünyadaki başlıca volkanların genelde Üçüncü Zaman’da oluşmuş genç kıvrımlı dağların bulunduğu kuşakta veya faylar üzerinde yer aldığı görülür. Aşağıdakilerden hangisi dünyada volkanların toplandığı alanlardan biri değildir?

A) Büyük Okyanus çevresinde “Ateş Çemberi” de denilen genç kıvrımlı dağlar kuşağı
B) Antarktika kıtası
C) Atlas Okyanusu’nun ortasından geçen denizaltı volkanizmasının ve kuzeyde volkanik İzlanda Adası’nın bulunduğu
kuşak
D) Batı Avrupa’dan başlayıp Akdeniz üzerinden Güneydoğu Asya’ya, Endonezya’ya doğru uzanan genç dağlar kuşağı
E) Doğu Afrika grabenleri

Cevap : B) Antarktika kıtası

9. Dünyanın yerkabuğunun ortalama kalınlığı kaç kilometredir?

A) 43 km
B) 23 km
C) 53 km
D) 13 km
E) 33 km

Cevap : E) 33 km

10. Bunlar, bazalt-gabro soyundan ultrabazik kayaların veya üst manto malzemesinin regresif metamofizmaya uğraması sonucu oluşan metamorfik kaya türleridir. Genel kimyasal bileşimleri, türedikleri malzemeye benzer; fakat onlardan mineralojik bileşimleri ve yoğunlukları bakımından farklıdırlar. Bu kayalardan ……, bazaltik mağmanın gittikçe artan basınç etkisi altında değişikliğe uğraması ile oluşur. Mineralleri belli bir dizilim gösterir.
Yukarıda boşluğa aşağıdaki metamorfik kayalardan hangisi getirilmelidir?

A) gnays
B) mermer
C) kuvarsit
D) killişist
E) amfibolit

Cevap : E) amfibolit

11. Tortul kayaların belirlenmesinde aşağıdaki metotlardan hangisi en çok kullanılır?

A) Mineralleriyle
B) Elle
C) Asit köpürmesiyle
D) Gözle
E) Dille

Cevap : C) Asit köpürmesiyle

12. Aşağıdakilerden hangisi jeolojik zamanlardan birisidir?

A) Holosen
B) Kretase
C) Tersiyer
D) Pleistosen
E) Eosen

Cevap : C) Tersiyer

13. Yeryüzündeki kayaçların aşınıp taşınıp parçalanmasından oluşan materyallerin belli sahalarda birikmesinden sonra fiziksel ya da kimyasal yollarla oluşan birikime….. adı verilir.
Yukarıda verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) mineral
B) tabaka
C) kaya
D) taş
E) sediment

Cevap : E) sediment

14. Günümüzden 1000 yıl kadar önceki gözlemlerine dayanarak modern jeomorfolojinin temel ilkelerinden bazı özellikleri ortaya koymuştur. Bugün, birçok relief şekillerinin meydana gelişinde başlıca rolü oynadığı bilinen litolojik direnç ayrılıkları ve farklı aşınma kavramı bunlardan biridir. Buna, dağların oluşumunu açıklarken değinmiş ve yeryüzünde, az direnç gösteren yerlerin akarsular ya da rüzgâr etkisiyle daha fazla aşınarak alçaldığını, dirençli kayalardan oluşmuş yerlerin yüksekte kalarak zamanla dağlara ve tepelere dönüştüğünü açıklamıştır. Bu gerçeğin süreçlere ağırlık veren dinamik jeomorfolojinin ve yapı ile yer şekilleri arasındaki ilişkileri ön planda tutan yapısal jeomorfolojinin temel prensiplerinden biri olduğunu söyleyen Türk bilgini kimdir?

A) İbni Sina
B) Biruni
C) Katip Çelebi
D) Evliya Çelebi
E) Kaşgarlı Mahmut

Cevap : A) İbni Sina

15. Karstik sahalarda geniş kireç taşı çatlakları boyunca denizin yüz metrelerce karaya doğru sokulduğu kalank tipi kıyılar, dünyada en tipik örnekleriyle, özellikle hangi Akdeniz ülkesi ve kentinin kıyılarında görülür?

A) Güney Yunanistan – Atina kıyıları
B) Güney İspanya – Barselona kıyıları
C) Güneybatı Hırvatistan – Dubrovnik kıyıları
D) Güney Fransa – Marsilya kıyıları
E) Güney Türkiye – Alanya kıyıları

Cevap : D) Güney Fransa – Marsilya kıyıları

16. Richter ölçeğine göre magnitüdü (büyüklüğü) M= 6,2 7,3 arası depremlere ne ad verilir?

A) Afet
B) Orta
C) Hafif
D) Yıkıcı
E) Şiddetli

Cevap : D) Yıkıcı

17. Unsur boyutları sınıflamasına göre kumlar doğada hangi milimetrik değerler arasında bulunurlar?

A) 0,02-2 mm
B) 2-200 mm
C) 0,002-0,02 mm
D) > 200 mm
E) < 0,002 mm

Cevap : A) 0,02-2 mm

18. Yatay doğrultuda şariyaj yüzeyleri boyunca hareket eden kaya kütleleri altında veya düşey doğrultuda bir kırık yüzeyi boyunca yer değiştiren iki blok arasında kalan kayalar, bu sırada uğradıkları büyük basınçların etkisiyle kırılarak, ezilerek, parçalanarak yapı değiştirirler.
Yukarıda açıklanan metamorfik olay aşağıdakilerden hangisidir?

A) Granitizasyon
B) Yapraksılaşma
C) Milonitleşme
D) Şistleşme
E) Migmatizasyon

Cevap : C) Milonitleşme

19. Minerallerin tanımlanmasında kristal şekilleri ve atomik yapılarının yanında fiziksel özelliklerinden de yararlanılır. Aşağıdakilerden hangisi minerallerin fiziksel bir özelliği değildir?

A) Çizgi rengi
B) Tat
C) Parlaklık
D) Atom ve iyon yarıçapları
E) Koku

Cevap : D) Atom ve iyon yarıçapları

20. Aşağıdakilerden hangisi yerkürenin ana geosferlerinden biri değildir?

A) Litosfer
B) Atmosfer
C) Hidrosfer
D) Astenosfer
E) Biyosfer

Cevap : D) Astenosfer

Jeomorfoloji 2022-2023 Final Soruları

Auzef Coğrafya
Telegram Coğrafya

LOLONOLO YOUTUBE KANALI

Jeomorfoloji 2022-2023 Final Soruları

TOEFL GRAMMAR

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!