Antropojenik JeomorfolojiauzefCoğrafya

Antropojenik Jeomorfoloji 2023 Vize Soruları

Antropojenik Jeomorfoloji 2023 Vize Soruları

#1. Topoğrafya şekillerinin özelliklerini belirleyen 3 unsur bulunur? Aşağıdaki hangi üçlü sizce doğru cevabı oluşturur?

Cevap : A) Yapı, süreç, zaman

#2. Vajont Barajı, yapıldığı dönemde dünyanın en uzun gövdeli barajı ve hidroelektrik santrali idi. Ülkenin ekonomisini geliştirmek adına, II. Dünya Savaşı sonrası 1950’lerinsonunda Venedik’in 100 km kuzeyinde, İtalyan Alplerinin eteklerinde inşa edildi. Yaklaşık 160 metre uzunlukta ve 262 metre yükseklikte olan yapı, oldukça etkileyici bir mühendislik yapısıydı. Ancak başta çok görkemli olan bu devasa yapı birkaçyıl içinde çağın en büyük çevresel felaketlerinden birine dönüştü. 9 Ekim1963 günüsaat10.39’da Toc Dağı’nın tepesinden saatte 68 mil hızla 340 milyon metreküp kayaçöktü. Çöken kayaların baraj göletine düşmesi ise felaketin başlangıcı oldu. Düşenkayalar yaklaşık 50 metreküp sudan oluşan 250 metre yükseklikte devasa bir dalga üretti. Bu devasa tsunami, suyun felaket derecesinde yükselmesine neden oldu, baraj gövdesini aştı ve bu dev dalga vadinin çevresindeki köyleri neredeyse tamamen yok etti. Buköylerde yaşayan bütün aileler yok oldu, yaklaşık 2.000 kişi can verdi. Yukarıdaki ifadeye dayanarak, aşağıdakilerden hangi topoğrafyanın antropojenikj eomorfolojideki olumsuz örneği verilmiştir?

Cevap : C) Flüvyal Topoğrafya

#3. Kara yolu, demir yolu ve boru hatları güzergahlarının seçimi ve geçirilişindeaşağıdakilerden hangisi en fazla dikkate alınmaktadır?

Cevap : C) Yer şekilleri

#4. Topoğrafya şekillerinin özelliklerini belirleyen birçok unsur bulunur. Aşağıdakilerden hangisi bir ana yer şekli unsuru değildir?

Cevap : A) Toprak

#5. “İnsanlar artan bir düzeyde, atık alanlarında “………” meydana getirmektedirler. Bunlardan en büyüğü Florida’nın (ABD) Palm Beach kasabasındadır.” İfadesindeki boşluk aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanabilir?

Cevap : A) Çöp dağları


#6. Aşağıdakilerden hangisi ortalama sıcaklıklar ve ortalama sıcaklık dağılışındagörülen değişimlerin sonuçlarından etkilendiği söylenebilir?

Cevap : E) Fiziksel parçalanma

#7. Aşağıdakilerden hangisi iç etmen ve süreçlerden birisi değildir?

Cevap : A) Fiziksel parçalanma

#8. Günümüzde 8 milyar kişiyi aşmış olan Dünya nüfusu, aşağıdaki yaklaşık hangi yıllarda 1 milyar kişiyi aşmıştır?

Cevap : C) 1750-1800

#9. 2010’lardan beri Crutzen ve ekibi tarafından ortaya atılmış olan Antroposen devrininde içinde bulunduğu Kuaterner (IV. Zaman), aşağıdaki hangi üçlü devreden meydanagelir?

Cevap : D) Pleistosen-Holosen-Antroposen

#10. ……. ayak izi “İnsanoğlu tarafından yaratılan yerşekilleri”nin bir ölçüsüdür”, olarak tanımlanır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : C) Jeomorfik


#11. Kıyı Bölgelerindeki Antropojenik Yerşekilleri bakıldığında; özellikle son 50 yıldaDünyada birçok "Kıyı Kentleri Kuşağı" oluşturulmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bu gruba girmemektedir?

Cevap : A) Rio de Janerio – Sao Paulo

#12. Buz-buzulu kazmak suretiyle, insanlığın geleceğine yönelik özellikle nükleer felaketlerle ilgili olarak, Svalbard Adası’nda hazırlanmış olan devasa bir silo bulunur. Dünyanın hemen her ülkesinden bu adaya getirilen çok çeşitli tohumlar, neredeyse tümyeryüzündeyetişen her tür bitkiyi kapsayacak çokluktadır. Ancak daha çok gıda ihtiyacına yönelik tohum ve çekirdeklere önem verilmiştir. Tamamen buzulun altı kazılarak yapılmış bir mühendislik yapısıdır. “Dünya Tohum Mirası Merkezi” şekline çalışır. 890.000 tohumun bulunduğu bu yapay siloya 2018 başlangıcında 12,7 milyon dolar harcanmıştır. Yukarıdaki ifadeye dayanarak, buzul kazılarak insan eliyle yapılan bu “Dünya Tohum Mirası Merkezi” aşağıda verilen hangi ülkeye aittir?

Cevap : A) Norveç

#13. Metro ve tünel güzergâhlarının seçimi ve geçirilişinde aşağıdakilerden hangisi en az dikkate alınmaktadır?

Cevap : A) Toprak

#14. Kerenyi, 2010’a göre; jeomorfolojik süreçler, bunları etkileyen faktörler ve asıl antropojenik etkilerin katkısıyla üstün gelen düzensizliklere bakıldığında aşağıdakilerden hangisi yerçekimi kuvveti ile hareketsizlik direncine örnek oluşturmaz?

Cevap : E) Güneş radyasyonu

#15. Longoz ormanlarının kesilerek sulak alanların kurutularak tarım alanlarına dönüştürülmesi küresel jeokimyasal döngüye dayalı aşağıdaki verilen hangi ikili geosferde etkindir?

Cevap : B) Litosfer-Hidrosfer


#16. Mehmet PARLAK ve Humberto LANCO-CANQUI’nin 2015’te “Soil Use and Management” adlı dergide yazdıkları makalelerinde Dünya patates üretiminin%1,3’ünü Türkiye’nin elinde tuttuğunu yazmışlar. Ancak yapılan mekanik tarımda 39 tarladaki patates hasadında hektarda 1,81 mg ülkemiz toprağının kaybolarak tarlalarda toprak erozyonunu tespit ettikleri ilginç bir makale kaleme almışlardır. Yukarıdaki makaledeki sonuca bakılarak; patates tarımı sonucu patatesle birlikte kaybedilen ülkemiz toprağının ve toprak erozyonun küresel jeokimyasal döngüyedayalı aşağıdaki verilen hangi ikili geosferde etkili olmuştur?

Cevap : C) Litosfer-Biyosfer

#17. Aşağıdaki bölgelerden hangisi basınç ve rüzgâr özellikleri üzerinde görülen değişimlerin etkilerinden en fazla etkileneceği söylenebilir?

Cevap : E) Kurak bölgeler

#18. Bataklıkların kurutulması küresel jeokimyasal döngüye dayalı aşağıdaki verilen hangi ikili geosferde etkindir?

Cevap : A) Litosfer-Hidrosfer

#19. Kıyı Bölgelerindeki antropojenik yer şekillerine belki de planlı ve en verimli örnekler yapay Dünya kanallarıdır Aşağıdakilerden hangisi insan eliyle açılmamış (doğal) bir su yoludur?

Cevap : C) Malakka

#20. Aşağıdakilerden hangisinde Antropojenik Jeomorfolojinin tanımı verilmiştir?

Cevap : C) Konusu, kökeni ve amacı son derece farklı insan topluluklarının operasyonu  tarafından yaratılmış ya da meydana getirilmiş olan, yeryüzündeki sürekli gelişen ve genişleyen yeni yer şekillerini inceleyen disiplin.


#21. Akarsu, rüzgâr, buzul, dalga, akıntı, gelgit gibi etmenlerin yerküre üzerindeki dağılımını büyük ölçüde aşağıdakilerden hangisi şekillendirir?

Cevap : E) Atmosfer koşulları

#22. Kerenyi, 2010’a göre; fiziki coğrafya sisteminin bazı tipik etki noktaları ve antropojenik faaliyetlere bakıldığında, aşağıdakilerden hangisi relief ile doğrudan ilişkilidir?

Cevap : E) Havaalanı yeri seçimi

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Antropojenik Jeomorfoloji 2023 Vize Soruları

Antropojenik Jeomorfoloji 2023 Vize Soruları

1. Mehmet PARLAK ve Humberto LANCO-CANQUI’nin 2015’te “Soil Use and Management” adlı dergide yazdıkları makalelerinde Dünya patates üretiminin%1,3’ünü Türkiye’nin elinde tuttuğunu yazmışlar. Ancak yapılan mekanik tarımda 39 tarladaki patates hasadında hektarda 1,81 mg ülkemiz toprağının kaybolarak tarlalarda toprak erozyonunu tespit ettikleri ilginç bir makale kaleme almışlardır.
Yukarıdaki makaledeki sonuca bakılarak; patates tarımı sonucu patatesle birlikte kaybedilen ülkemiz toprağının ve toprak erozyonun küresel jeokimyasal döngüyedayalı aşağıdaki verilen hangi ikili geosferde etkili olmuştur?

A) Atmosfer-Hidrosfer
B) Atmosfer-Litosfer
C) Litosfer-Biyosfer
D) Hidrosfer-Litosfer
E) Kriosfer-Litosfer

Cevap : C) Litosfer-Biyosfer

2. Kerenyi, 2010’a göre; jeomorfolojik süreçler, bunları etkileyen faktörler ve asıl antropojenik etkilerin katkısıyla üstün gelen düzensizliklere bakıldığında aşağıdakilerden hangisi yerçekimi kuvveti ile hareketsizlik direncine örnek oluşturmaz?

A) Ağaçlandırma
B) Silvikültür
C) Erozyonu önleme
D) Tarım
E) Güneş radyasyonu

Cevap : E) Güneş radyasyonu

3. Bataklıkların kurutulması küresel jeokimyasal döngüye dayalı aşağıdaki verilenhangi ikili geosferde etkindir?

A) Litosfer-Hidrosfer
B) Atmosfer-Hidrosfer
C) Atmosfer-Litosfer
D) Litosfer-Biyosfer
E) Kriosfer-Litosfer

Cevap : A) Litosfer-Hidrosfer

4. Günümüzde 8 milyar kişiyi aşmış olan Dünya nüfusu, aşağıdaki yaklaşık hangi yıllarda 1 milyar kişiyi aşmıştır?

A) 1900-1950
B) 1800-1850
C) 1750-1800
D) 1950-2000
E) 1850-1900

Cevap : C) 1750-1800

5. Kıyı Bölgelerindeki Antropojenik Yerşekilleri bakıldığında; özellikle son 50 yıldaDünyada birçok “Kıyı Kentleri Kuşağı” oluşturulmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bu gruba girmemektedir?

A) Rio de Janerio – Sao Paulo
B) Pekin – Şanghay
C) Hong Kong – Tayvan
D) Tokyo – Osaka
E) New York – Philadelphia

Cevap : A) Rio de Janerio – Sao Paulo

6. Kara yolu, demir yolu ve boru hatları güzergahlarının seçimi ve geçirilişindeaşağıdakilerden hangisi en fazla dikkate alınmaktadır?

A) Toprak
B) Vejetasyon
C) Yer şekilleri
D) Depremsellik
E) Yeraltı suları

Cevap : C) Yer şekilleri

7. Vajont Barajı, yapıldığı dönemde dünyanın en uzun gövdeli barajı ve hidroelektriksantrali idi. Ülkenin ekonomisini geliştirmek adına, II. Dünya Savaşı sonrası 1950’lerinsonunda Venedik’in 100 km kuzeyinde, İtalyan Alplerinin eteklerinde inşa edildi. Yaklaşık 160 metre uzunlukta ve 262 metre yükseklikte olan yapı, oldukça etkileyici bir mühendislik yapısıydı. Ancak başta çok görkemli olan bu devasa yapı birkaçyıl içinde çağın en büyük çevresel felaketlerinden birine dönüştü. 9 Ekim1963 günüsaat10.39’da Toc Dağı’nın tepesinden saatte 68 mil hızla 340 milyon metreküp kayaçöktü. Çöken kayaların baraj göletine düşmesi ise felaketin başlangıcı oldu. Düşenkayalar yaklaşık 50 metreküp sudan oluşan 250 metre yükseklikte devasa bir dalga üretti. Bu devasa tsunami, suyun felaket derecesinde yükselmesine neden oldu, baraj gövdesini aştı ve bu dev dalga vadinin çevresindeki köyleri neredeyse tamamen yok etti. Buköylerde yaşayan bütün aileler yok oldu, yaklaşık 2.000 kişi can verdi.
Yukarıdaki ifadeye dayanarak, aşağıdakilerden hangi topoğrafyanın antropojenikj eomorfolojideki olumsuz örneği verilmiştir?

A) Kurak ve Yarıkurak Bölgeler Topoğrafyası
B) Periglasiyal Topoğrafya
C) Flüvyal Topoğrafya
D) Glasiyal Topoğrafyası
E) Karst Topoğrafyası

Cevap : C) Flüvyal Topoğrafya

8. Topoğrafya şekillerinin özelliklerini belirleyen 3 unsur bulunur? Aşağıdaki hangi üçlü sizce doğru cevabı oluşturur?

A) Yapı, süreç, zaman
B) Yapı, süreç, bölge
C) Süreç, bölge, zaman
D) Süreç, iklim, zaman
E) Zaman, vejetasyon, iklim

Cevap : A) Yapı, süreç, zaman

9. Akarsu, rüzgâr, buzul, dalga, akıntı, gelgit gibi etmenlerin yerküre üzerindeki dağılımını büyük ölçüde aşağıdakilerden hangisi şekillendirir?

A) İnsan etkileri
B) Biyosfer koşulları
C) Litosfer koşulları
D) Hidrosfer koşulları
E) Atmosfer koşulları

Cevap : E) Atmosfer koşulları

10. Aşağıdaki bölgelerden hangisi basınç ve rüzgâr özellikleri üzerinde görülendeğişimlerin etkilerinden en fazla etkileneceği söylenebilir?

A) Yarı nemli bölgeler
B) Ekzoreik bölgeler
C) Flüvyal bölgeler
D) Glasiyal bölgeler
E) Kurak bölgeler

Cevap : E) Kurak bölgeler

11. Aşağıdakilerden hangisi ortalama sıcaklıklar ve ortalama sıcaklık dağılışındagörülen değişimlerin sonuçlarından etkilendiği söylenebilir?

A) Zemin sıvılaşması
B) Levha hareketleri
C) Tsunami
D) Depremler
E) Fiziksel parçalanma

Cevap : E) Fiziksel parçalanma

12. Longoz ormanlarının kesilerek sulak alanların kurutularak tarım alanlarına dönüştürülmesi küresel jeokimyasal döngüye dayalı aşağıdaki verilen hangi ikili geosferde etkindir?

A) Litosfer-Biyosfer
B) Litosfer-Hidrosfer
C) Kriosfer-Litosfer
D) Atmosfer-Litosfer
E) Atmosfer-Hidrosfer

Cevap : B) Litosfer-Hidrosfer

13. Aşağıdakilerden hangisinde Antropojenik Jeomorfolojinin tanımı verilmiştir?

A) Karaların üzerinde ve denizlerin altında litosferin yüzeyinde görülen yer şekillerini inceleyen, oluşum ve evrimlerini açıklayan, bunları sınıflandıran, coğrafi yayılış ve gruplanmalarını nedenleriyle araştıran bir bilim dalı.
B) Yeryüzünü şekillendiren etken ve süreçleri, iklim koşullarına bağlılık açısından ve tercihenmorfojenetik mekan birimleri çerçevesi içinde inceleyen bilim dalı.
C) Konusu, kökeni ve amacı son derece farklı insan topluluklarının operasyonu tarafındanyaratılmış ya da meydana getirilmiş olan, yeryüzündeki sürekli gelişen ve genişleyenyeni yer şekillerini inceleyen disiplin.
D) Yapı ve yer şekilleri arasındaki ilişkilere ağırlık veren ve yer şekillerinin oluşumundayapı kavramını ön planda tutan disiplin.
E) Dış etken ve süreçlerin rolünü ön planda tutan bu yaklaşım biçiminde, etken ve süreçlerinnitelikleri, nasıl bir mekanizma ile yer şekillerini etkilediklerini inceleyen bilimdalı.

Cevap : C) Konusu, kökeni ve amacı son derece farklı insan topluluklarının operasyonu tarafındanyaratılmış ya da meydana getirilmiş olan, yeryüzündeki sürekli gelişen ve genişleyenyeni yer şekillerini inceleyen disiplin.

14. Kıyı Bölgelerindeki antropojenik yer şekillerine belki de planlı ve en verimli örnekler yapayDünya kanallarıdır Aşağıdakilerden hangisi insan eliyle açılmamış (doğal) bir su yoludur?

A) Korint
B) Süveyş
C) Malakka
D) Panama
E) Kiel

Cevap : C) Malakka

15. 2010’lardan beri Crutzen ve ekibi tarafından ortaya atılmış olan Antroposen devrinindeiçinde bulunduğu Kuaterner (IV. Zaman), aşağıdaki hangi üçlü devreden meydanagelir?

A) Karbonifer-Perm-Antroposen
B) Trias-Jura-Antroposen
C) Eosen-Oligosen-Antroposen
D) Pleistosen-Holosen-Antroposen
E) Miyosen-Pliosen-Antroposen

Cevap : D) Pleistosen-Holosen-Antroposen

16. Buz-buzulu kazmak suretiyle, insanlığın geleceğine yönelik özellikle nükleer felaketlerle ilgili olarak, Svalbard Adası’nda hazırlanmış olan devasa bir silo bulunur. Dünyanın hemen her ülkesinden bu adaya getirilen çok çeşitli tohumlar, neredeyse tümyeryüzündeyetişen her tür bitkiyi kapsayacak çokluktadır. Ancak daha çok gıda ihtiyacına yönelik tohum ve çekirdeklere önem verilmiştir. Tamamen buzulun altı kazılarak yapılmış bir mühendislik yapısıdır. “Dünya Tohum Mirası Merkezi” şekline çalışır. 890.000 tohumun bulunduğu bu yapay siloya 2018 başlangıcında 12,7 milyon dolar harcanmıştır.
Yukarıdaki ifadeye dayanarak, buzul kazılarak insan eliyle yapılan bu “Dünya TohumMirası Merkezi” aşağıda verilen hangi ülkeye aittir?

A) Norveç
B) Danimarka
C) Almanya
D) Rusya
E) İsveç

Cevap : A) Norveç

17. Topoğrafya şekillerinin özelliklerini belirleyen birçok unsur bulunur.
Aşağıdakilerden hangisi bir ana yer şekli unsuru değildir?

A) Toprak
B) Zaman
C) Etken
D) Süreç
E) Yapı

Cevap : A) Toprak

18. “İnsanlar artan bir düzeyde, atık alanlarında “………” meydana getirmektedirler. Bunlardan en büyüğü Florida’nın (ABD) Palm Beach kasabasındadır.” İfadesindeki boşluk aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanabilir?

A) Çöp dağları
B) Kömür atık tepeleri
C) Kil atık tepeleri
D) Kum atık tepeleri
E) Şişe atık tepeleri

Cevap : A) Çöp dağları

19. ……. ayak izi “İnsanoğlu tarafından yaratılan yerşekilleri”nin bir ölçüsüdür”, olarak tanımlanır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Karbon
B) Biyolojik
C) Jeomorfik
D) Topraktaki
E) İnsan

Cevap : C) Jeomorfik

20. Metro ve tünel güzergâhlarının seçimi ve geçirilişinde aşağıdakilerden hangisi en azdikkate alınmaktadır?

A) Toprak
B) Hidrolojik özellikler
C) Yer şekilleri
D) Jeolojik yapı
E) Yeraltı suları

Cevap : A) Toprak

21. Aşağıdakilerden hangisi iç etmen ve süreçlerden birisi değildir?

A) Fiziksel parçalanma
B) Orojenik hareketler
C) Levha hareketleri
D) Volkanizma
E) Depremler

Cevap : A) Fiziksel parçalanma

22. Kerenyi, 2010’a göre; fiziki coğrafya sisteminin bazı tipik etki noktaları ve antropojenik faaliyetlere bakıldığında, aşağıdakilerden hangisi relief ile doğrudan ilişkilidir?

A) Yükselici hava hareketleri
B) Atmosferik kirlilik
C) Aerosollerin olumsuz etkisi
D) Güneşten gelen radyasyon
E) Havaalanı yeri seçimi

Cevap : E) Havaalanı yeri seçimi

Coğrafya

Auzef Coğrafya
Telegram Coğrafya

Antropojenik Jeomorfoloji 2023 Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!