Acil Yardım ve Afet YönetimiAfetlerde Ve Arama Kurtarma Çalışmalarında Operasyon Yönetim Sistemiauzef

Afetlerde Ve Arama Kurtarma Çalışmalarında Operasyon Yönetim Sistemi 2023 Vize Soruları

Afetlerde Ve Arama Kurtarma Çalışmalarında Operasyon Yönetim Sistemi 2023 Vize Soruları

#1. Aşağıdakilerden hangisi üç seviyeli teknik arama ve kurtarma kümesinde sınırlı miktarda müdahale bilgi ve becerisini sağlamayı hedefler?

Cevap : C) Operatör

#2. Orta ve ağır sınıf kentsel arama ve kurtarma ekiplerinde olay yerindeki koordinasyondan sorumlu olan yönetim personeline verilen unvan aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Ekip lider yardımcısı

#3. Teknik arama ve kurtarma kümesinde, bir branştan bağımsız olarak belli bir fonksiyona (iletişim, köpek, lojistik vb.) ait en ayrıntılı bilgi ve beceriye sahip olan bireylerin incelendiği kategori aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Uzman

#4. Her türlü olay müdahalesinde yalnızca bir tane kurulan, olay yöneticisinin ve mevcut olması durumunda yönetim ekibinin bir arada bulunarak çalışmaları yönettiği, içerisinde iletişim merkezini de barındırabilen ve özellikle büyük operasyonlarda sıklıkla ana kamp içerisinde oluşturulan fasilite aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Olay yönetim merkezi

#5. Bir binada gerçekleşen patlamanın bir kundaklama sonucunda gerçekleştiği anlaşılmıştır. Bu nedenle konunun yangın ve kurtarma bölümünün yönetimini itfaiye üstlenmiş, konunun suç açısından olay yeri çalışması ise kolluk kuvvetleri tarafından üstlenilmiştir. Bu yönetim yapısı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Bütünleşik Yönetim


#6. Uluslararası orta sınıf bir kentsel arama ve kurtarma ekibi için önerilen personel sayısı 40'tır. Bu ekipte yer alan yönetim personeli kaç kişidir?

Cevap : C) 8

#7. I. Akarsu arama ve kurtarma personelleri, açık denizlerde arama ve kurtarma yapabilirler. II. Bu personeller tuzlu suda çalışamamaktadırlar. III. Açık denizlerde arama ve kurtarma yapmak için öncelikle 'denizci' olmak gereklidir. Bu nedenle açık denizler mesleki/özel arama ve kurtarma kümesinde incelenirler. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri akıntılı akarsularda yüzmek ve arama kurtarma yapmak için yeterli bilgi, beceri ve ekipmana sahip bir personelin, açık denizlerde arama ve kurtarma gerçekleştirememesini açıklamaktadır?

Cevap : A) Yalnız II

#8. Birleşmiş Milletler çatısı altında; -Uluslararası kentsel arama ve kurtarma ekiplerinin çalışma prensiplerini saptamak • Uluslararası kentsel arama ve kurtarma alanındaki kapasiteyi geliştirmek •Afet müdahalesinde arama ve kurtarma koordinasyonunu sağlamak hangi organizasyonun sorumluluğudur?

Cevap : E) INSARAG

#9. Kentsel arama ve kurtarma görevlerinde normal koşullar altında bir operasyonel periyot kaç saat üzerinden hesaplanır?

Cevap : D) 12

#10. Aşağıdaki terimlerden hangisi "hemen müdahale edilmemesi durumunda yaşam, sağlık, çevre ve mülk için tehdit oluşturabilecek durumları" açıklamak amacıyla kullanılmaktadır?

Cevap : D) Acil durum


#11. Risk içeren enkaz alanlarında; direkt müdahale ile ilgisi olmayan personel ve bireylerin girişine izin verilmeyen, içerideki kişi sayısı ve bilgilerini her an güncel tutmak amacıyla sürekli ve düzenli kayıt tutulan, personel giriş ve çıkışında emniyet kontrolü yapılan, giriş çıkış kontrolünü kolaylaştırmak amacıyla koridor oluşturulan kontrol bölgesi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Sıcak Bölge (Kısıtlı Bölge)

#12. Yapılacak çalışmanın bir 'kurtarma' ya da 'cenaze çıkarma' olduğunu tespit etmeye çalışmak; risk/fayda analizinin gerçekleştirilmesi ve müdahale hızının saptanmasında önemli yararlar sağlayacaktır. Bu işlem aşağıdaki aşamalardan hangisinde gerçekleştirilir?

Cevap : A) Birincil değerlendirmede

#13. Aşağıdakilerden hangisi; olaylar, olay yönetimi açısından incelenirken temel alınan kriterlerden biri değildir?

Cevap : A) Olay bölgesindeki araç park imkanı

#14. Bir arama ve kurtarma organizasyonunun arama ve kurtarma fonksiyonlarında görev alan bireylerinin oluşturduğu yapı hangi terimle açıklanmaktadır?

Cevap : E) Ekip

#15. Görsel ve işitsel cihazlar ve/veya arama köpeklerinin kullanımı ile gerçekleştirilen arama çalışmaları, kentsel arama ve kurtarma ekiplerinin bir enkazdaki kurtarma operasyonlarının hangi aşamasının konusunu oluşturmaktadır?

Cevap : D) Aşama III: Olasılığı yüksek bölgelerin tespit ve aranması


#16. Aşağıdakilerden hangisi tip 5 olaylarının özellikleri arasında yer almamaktadır?

Cevap : B) Ulusal seviyede müdahale gereklidir.

#17. Yangın anında itfaiyenin su temin edebilmesi amacıyla hazırlanmış su vanaları aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Hidran

#18. INSARAG tarafından yardım talep eden ülkeye ilk kez ulaşan sınıflandırılmış uluslararası kentsel arama ve kurtarma ekiplerinden beklenen uygulamalardan biri, bölgeye giriş yapılan yerde (havaalanı, liman vb.) bir resepsiyon ve ayrılma merkezi kurmalarıdır. Aşağıdaki akronimlerden hangisi bu fasilite için kullanılmaktadır?

Cevap : C) RDC

#19. Aşağıdakilerden hangisi beşerî ilişkiler altında incelenen bilgi ve beceri konularının kapsamına girmemektedir?

Cevap : D) INSARAG metodolojisini anlamak

#20. Acil durum müdahalesine konu olan kişilerin; kim olduklarından, hangi ortamda nasıl bir olay yaşadıklarından ya da fiziksel olarak ne şekilde etkilendiklerinden bağımsız olarak ifade edilmesi amacıyla kullanılan teknik terim, aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Subje


#21. Kolay kurtarılabilir subjelerin, gerekli müdahale ile öncelikli olarak çıkarılması, kentsel arama ve kurtarma ekiplerinin bir enkazdaki kurtarma operasyonlarının hangi aşamasının konusunu oluşturmaktadır?

Cevap : A) Aşama II: Yüzeydeki yaralıların kurtarılması

#22. Aşağıdakilerden hangisi görevini tamamlamış bir ekibin olay yerinden merkeze geri dönüşünü açıklayan görev sırası akış evresidir?

Cevap : C) Demobilizasyon

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Afetlerde Ve Arama Kurtarma Çalışmalarında Operasyon Yönetim Sistemi 2023 Vize Soruları

Afetlerde Ve Arama Kurtarma Çalışmalarında Operasyon Yönetim Sistemi 2023 Vize Soruları

1- INSARAG tarafından yardım talep eden ülkeye ilk kez ulaşan sınıflandırılmış uluslararası kentsel arama ve kurtarma ekiplerinden beklenen uygulamalardan biri, bölgeye giriş yapılan yerde (havaalanı, liman vb.) bir resepsiyon ve ayrılma merkezi kurmalarıdır. Aşağıdaki akronimlerden hangisi bu fasilite için kullanılmaktadır?

A) UCC
B) LEMA
C) RDC
D) VO
E) OSSOC

Cevap : C) RDC

2- Aşağıdakilerden hangisi görevini tamamlamış bir ekibin olay yerinden merkeze geri dönüşünü açıklayan görev sırası akış evresidir?

A) Rehabilitasyon
B) Faaliyet sonu değerlendirmesi
C) Demobilizasyon
D) Mobilizasyon
E) Çağrı

Cevap : C) Demobilizasyon

3- Yapılacak çalışmanın bir ‘kurtarma’ ya da ‘cenaze çıkarma’ olduğunu tespit etmeye çalışmak; risk/fayda analizinin gerçekleştirilmesi ve müdahale hızının saptanmasında önemli yararlar sağlayacaktır. Bu işlem aşağıdaki aşamalardan hangisinde gerçekleştirilir?

A) Birincil değerlendirmede
B) Arama kurtarma öncesinde
C) İkincil değerlendirmede
D) Operasyonların sonlandırılmasından sonra
E) Kurtarma çalışmasından sonra

Cevap : A) Birincil değerlendirmede

4- Aşağıdakilerden hangisi tip 5 olaylarının özellikleri arasında yer almamaktadır?

A) Yazılı eylem planı gerekli değildir.
B) Ulusal seviyede müdahale gereklidir.
C) Olay genellikle birkaç saat içinde çözümlenebilmektedir.
D) Genellikle en fazla 6 kişinin oluşturduğu ekipler yeterli olmaktadır.
E) Yönetim ekibi gerekli değildir, yalnızca bir ekip liderinin olması yeterlidir.

Cevap : B) Ulusal seviyede müdahale gereklidir.

5- Orta ve ağır sınıf kentsel arama ve kurtarma ekiplerinde olay yerindeki koordinasyondan sorumlu olan yönetim personeline verilen unvan aşağıdakilerden hangisidir?

A) Planlama sorumlusu
B) Ekip lideri
C) Yapı uzmanı
D) Emniyet sorumlusu
E) Ekip lider yardımcısı

Cevap : E) Ekip lider yardımcısı

6- Bir binada gerçekleşen patlamanın bir kundaklama sonucunda gerçekleştiği anlaşılmıştır. Bu nedenle konunun yangın ve kurtarma bölümünün yönetimini itfaiye üstlenmiş, konunun suç açısından olay yeri çalışması ise kolluk kuvvetleri tarafından üstlenilmiştir. Bu yönetim yapısı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bütünleşik Yönetim
B) Çoğul Yönetim
C) Birlik Yönetimi
D) Temsili Yönetimi
E) Tekil Yönetim

Cevap : A) Bütünleşik Yönetim

7- Aşağıdakilerden hangisi; olaylar, olay yönetimi açısından incelenirken temel alınan kriterlerden biri değildir?

A) Olay bölgesindeki araç park imkanı
B) Ekip sayısının tek yönetici ya da bir yönetim ekibi kurmayı gerektirecek kadar kalabalık olup olmadığı
C) Ekip sayısının sabit olup olmadığı
D) Olayların yapı ve özellikleri
E) Müdahalenin gerçekleştirilme süresi (bir operasyonel periyottan uzun sürüp sürmeyeceği).

Cevap : A) Olay bölgesindeki araç park imkanı

8- Risk içeren enkaz alanlarında; direkt müdahale ile ilgisi olmayan personel ve bireylerin girişine izin verilmeyen, içerideki kişi sayısı ve bilgilerini her an güncel tutmak amacıyla sürekli ve düzenli kayıt tutulan, personel giriş ve çıkışında emniyet kontrolü yapılan, giriş çıkış kontrolünü kolaylaştırmak amacıyla koridor oluşturulan kontrol bölgesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Soğuk Bölge (Destek Bölgesi ya da Genel Alan)
B) Yönetim Merkezi
C) Sıcak Bölge (Kısıtlı Bölge)
D) Ilık Bölge (Sınırlı Geçiş Bölgesi)
E) Lojistik Merkezi

Cevap : C) Sıcak Bölge (Kısıtlı Bölge)

9- Kolay kurtarılabilir subjelerin, gerekli müdahale ile öncelikli olarak çıkarılması, kentsel arama ve kurtarma ekiplerinin bir enkazdaki kurtarma operasyonlarının hangi aşamasının konusunu oluşturmaktadır?

A) Aşama II: Yüzeydeki yaralıların kurtarılması
B) Aşama I: Tespit, değerlendirme ve emniyet
C) Aşama III: Olasılığı yüksek bölgelerin tespit ve aranması
D) Aşama IV: Seçili molozların kaldırılması
E) Aşama V: Genel enkaz kaldırma

Cevap : A) Aşama II: Yüzeydeki yaralıların kurtarılması

10- Aşağıdaki terimlerden hangisi “hemen müdahale edilmemesi durumunda yaşam, sağlık, çevre ve mülk için tehdit oluşturabilecek durumları” açıklamak amacıyla kullanılmaktadır?

A) Olay
B) Felaket
C) Afet
D) Acil durum
E) Kriz

Cevap : D) Acil durum

11- Aşağıdakilerden hangisi üç seviyeli teknik arama ve kurtarma kümesinde sınırlı miktarda müdahale bilgi ve becerisini sağlamayı hedefler?

A) Farkındalık
B) Teknisyen
C) Operatör
D) Yönetici
E) Uzman

Cevap : C) Operatör

12- Bir arama ve kurtarma organizasyonunun arama ve kurtarma fonksiyonlarında görev alan bireylerinin oluşturduğu yapı hangi terimle açıklanmaktadır?

A) Takım
B) Grup
C) Kısım
D) Organizasyon
E) Ekip

Cevap : E) Ekip

13- I. Akarsu arama ve kurtarma personelleri, açık denizlerde arama ve kurtarma yapabilirler.
II. Bu personeller tuzlu suda çalışamamaktadırlar.
III. Açık denizlerde arama ve kurtarma yapmak için öncelikle ‘denizci’ olmak gereklidir.
Bu nedenle açık denizler mesleki/özel arama ve kurtarma kümesinde incelenirler.
Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri akıntılı akarsularda yüzmek ve arama kurtarma yapmak için yeterli bilgi, beceri ve ekipmana sahip bir personelin, açık denizlerde arama ve kurtarma gerçekleştirememesini açıklamaktadır?

A) Yalnız II
B) Yalnız I
C) II ve III
D) I ve II
E) Yalnız III

Cevap : A) Yalnız II

14- Teknik arama ve kurtarma kümesinde, bir branştan bağımsız olarak belli bir fonksiyona (iletişim, köpek, lojistik vb.) ait en ayrıntılı bilgi ve beceriye sahip olan bireylerin incelendiği kategori aşağıdakilerden hangisidir?

A) Teknisyen
B) Farkındalık
C) Uzman
D) Operator
E) Yönetici

Cevap : C) Uzman

15- Acil durum müdahalesine konu olan kişilerin; kim olduklarından, hangi ortamda nasıl bir olay yaşadıklarından ya da fiziksel olarak ne şekilde etkilendiklerinden bağımsız olarak ifade edilmesi amacıyla kullanılan teknik terim, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Maktul
B) Subje
C) Kazazede
D) Yaralı
E) Afetzede

Cevap : B) Subje

16- Yangın anında itfaiyenin su temin edebilmesi amacıyla hazırlanmış su vanaları aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hidran
B) B tipi hortum
C) Lans
D) Fikrasyon
E) C tipi hortum

Cevap : A) Hidran

17- Birleşmiş Milletler çatısı altında; -Uluslararası kentsel arama ve kurtarma ekiplerinin çalışma prensiplerini saptamak
• Uluslararası kentsel arama ve kurtarma alanındaki kapasiteyi geliştirmek
•Afet müdahalesinde arama ve kurtarma koordinasyonunu sağlamak hangi organizasyonun sorumluluğudur?

A) OCHA
B) OSOCC
C) VO
D) RDC
E) INSARAG

Cevap : E) INSARAG

18- Her türlü olay müdahalesinde yalnızca bir tane kurulan, olay yöneticisinin ve mevcut olması durumunda yönetim ekibinin bir arada bulunarak çalışmaları yönettiği, içerisinde iletişim merkezini de barındırabilen ve özellikle büyük operasyonlarda sıklıkla ana kamp içerisinde oluşturulan fasilite aşağıdakilerden hangisidir?

A) Helikopter iniş alanı
B) Toplanma bölgesi
C) OSOCC
D) Olay yönetim merkezi
E) Kamp

Cevap : D) Olay yönetim merkezi

19- Görsel ve işitsel cihazlar ve/veya arama köpeklerinin kullanımı ile gerçekleştirilen arama çalışmaları, kentsel arama ve kurtarma ekiplerinin bir enkazdaki kurtarma operasyonlarının hangi aşamasının konusunu oluşturmaktadır?

A) Aşama I: Tespit, değerlendirme ve emniyet
B) Aşama II: Yüzeydeki yaralıların kurtarılması
C) Aşama IV: Seçili molozların kaldırılması)
D) Aşama III: Olasılığı yüksek bölgelerin tespit ve aranması
E) Aşama V: Genel enkaz kaldırma

Cevap : D) Aşama III: Olasılığı yüksek bölgelerin tespit ve aranması

20- Uluslararası orta sınıf bir kentsel arama ve kurtarma ekibi için önerilen personel sayısı 40’tır. Bu ekipte yer alan yönetim personeli kaç kişidir?

A) 10
B) 3
C) 8
D) 1
E) 5

Cevap : C) 8

21- Aşağıdakilerden hangisi beşerî ilişkiler altında incelenen bilgi ve beceri konularının kapsamına girmemektedir?

A) Müzakere becerileri
B) Kritik olay stres debriefingi
C) Personel sagligi
D) INSARAG metodolojisini anlamak
E) Anlaşmazlık çözme

Cevap : D) INSARAG metodolojisini anlamak

22- Kentsel arama ve kurtarma görevlerinde normal koşullar altında bir operasyonel periyot kaç saat üzerinden hesaplanır?

A) 10
B) 8
C) 6
D) 12
E) 14

Cevap : D) 12

Acil Yardim Ve Afet Yönetimi

Afetlerde Ve Arama Kurtarma Çalışmalarında Operasyon Yönetim Sistemi

Acil Yardım Ve Afet Yönetimi
Telegram- Acil Yardim Ve Afet Yönetimi

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!