Ata-Aöf Engellilik ve Sosyal Hizmet Ünite -2
Engellilik Tarihi ve Engelliliğe İlişkin Modeller
#1. Aşağıdakilerden hangisi Sosyal Model çerçevesinde engellilik konusunda yaşanan İngiltere’deki gelişimlerden biri değildir?
Cevap: a) Giderek artan engelli nüfusun varlığının dikkat çekmesi
Açıklama: Artan engelli nüfusu, sosyal modelin odak noktası değil, daha çok tıbbi ve istatistiksel yaklaşımların dikkatini çeken bir durumdur.
#2. Aşağıdakilerden hangisi engellilik konusunda Türkiye ile ilgili gelişmeler arasında yer alır?
Cevap: c) Ülkede engellilik tartışmalarında engeli olan bireylerin örgütlü mücadelesi gecikmeli olarak gelişme göstermiştir.
Açıklama: Türkiye’de engelli bireylerin örgütlenmesi ve hak mücadelesi diğer ülkelere göre daha geç gelişmiştir. Diğer şıklar yanlış veya gerçek durumu tam olarak yansıtmamaktadır.
#3. Aşağıdakilerden hangisi bir sosyal bakış açısını yansıtır?
Cevap: d) “Engel durumu”nun sosyal yaşamdaki sonuçlarının belirlenmesi
Açıklama: Sosyal bakış açısı, engelliliğin bireysel bir durumdan ziyade sosyal yaşamdaki etkileriyle ilgilenir. Diğer şıklar daha çok bireysel ya da tıbbi yaklaşımlarla ilişkilidir.
#4. Aşağıdakilerden hangisi engellilik tartışmalarının sosyal bilimler odaklı kollarından biridir?
Cevap: c) Amerikan odaklı tartışmalar
Açıklama: Sosyal bilimler odaklı engellilik tartışmalarında özellikle Amerika’daki yaklaşımlar ve akademik çalışmalar önemli bir yer tutar. Diğer seçenekler sosyal bilimler kapsamına genel olarak bu kadar güçlü dâhil değildir.
#5. Aşağıdakilerden hangisi ''Yürümeye ilişkin engeli temsil eden birey yürüyemeyendir.'' vurgusunu benimseyen modeldir?
Cevap: b) Geleneksel-Bireyci-Tıbbi Model
Açıklama: Tıbbi model, engelliliği bireyin fiziksel bir sorunu olarak görür ve çözümü bireysel düzeyde arar. Bu ifade de bireysel odaklı bir anlayışı yansıtmaktadır.
#6. Aşağıdakilerden hangisi ''Sosyal tutum ve kurumlar beden gerçekliğinin belirlenmesinde biyolojik olgulardan çok daha fazla etkilidir.'' kabulünü benimseyen yaklaşımdır?
Cevap: e) Sosyal İnşacı Yaklaşım
Açıklama: Sosyal İnşacı Yaklaşım, toplumsal tutum ve kurumların, fiziksel gerçeklikten daha etkili olduğu görüşünü savunur. Diğer şıklar bu kadar net bir şekilde sosyal inşayı vurgulamaz.
#7. Aşağıdakilerden hangisi ''Engellilik toplumun ‘başarısızlık’ problemi ile ilgilidir.'' görüşünü benimseyen engellilik sosyoloğudur?
Cevap: b) Oliver
Açıklama: Oliver, engellilik sosyolojisi bağlamında toplumun başarısızlıklarını eleştirir ve engellilik sorunlarının sosyal bağlamdan kaynaklandığını savunur.
#8. Aşağıdakilerden hangisi engellilik konusunda tıbbi modelin gelişmesinde etkili olan nedenlerden değildir?
Cevap: d) Engeli olan insanların sosyal sorunlarının önemsenmesi
Açıklama: Tıbbi model bireyin fiziksel ya da tıbbi durumunu ön planda tutar ve sosyal sorunları ikinci plana iter. Bu nedenle sosyal sorunların önemsenmesi tıbbi modelin bir özelliği değildir.
#9. Aşağıdakilerden hangisi Sosyal Model çerçevesinde engeli olan bireyin sosyal sorunlar yaşamasına neden olabilecek sosyal faktörler arasındadır?
Cevap: a) Yoksulluk ve “engel durumu” arasındaki politik zinciri
Açıklama: Sosyal model, engelliliğin temelinde yatan sosyal ve ekonomik faktörleri ele alır. Yoksulluk, bireyin sosyal bariyerlerle karşılaşmasına neden olan önemli bir faktördür.
#10. Aşağıdakilerden hangisi Sosyal Model’in temel kabulleri arasında yer almaz?
Cevap: a) Engel durumunun bireye indirgenmesi
Açıklama: Sosyal Model engelliliği bireysel bir sorun olarak değil, sosyal ve çevresel bariyerlerin bir sonucu olarak ele alır. Engel durumunun bireye indirgenmesi tıbbi modele ait bir yaklaşımdır.
SONUÇ
Engellilik Tarihi ve Engelliliğe İlişkin Modelle
Ata-Aöf Engellilik ve Sosyal Hizmet Ünite -2
Engellilik Tarihi ve Engelliliğe İlişkin Modelle
Ata-Aöf Engellilik ve Sosyal Hizmet Ünite -2
HD Quiz powered by harmonic design
Engellilik Tarihi ve Engelliliğe İlişkin Modeller
Ata-Aöf Engellilik ve Sosyal Hizmet Ünite -2
Ata Aöf Engellilik ve Sosyal HizmetÜNİTE ADI: Engellilik Tarihi ve Engelliliğe İlişkin ModellerÜNİTE NO: 2 |
|
---|---|
@lolonolo_com |
Engellilik Tarihi ve Engelliliğe İlişkin Modeller |
|
---|---|
@lolonolo_com |