Anatomi Ünite-2 Online Test-1

1- Kemikler genel olarak kaç grupta incelenir?

Correct! Wrong!

Cevap : B) 6

2- Kemiklerin gelişim sürecine ne denir?

Correct! Wrong!

Cevap : ossifikasyon NOT: Kemiklerin gelişim sürecine ossifikasyon denir. İki tip kemikleşme vardır; 1. İntramembranöz ossifikasyon (desmal kemikleşme) 2. İnterkartilaginöz osssifikasyon (endokondral-kondral kemikleşme)

3- Kemik dokuda kaç tip hücre bulunur?

Correct! Wrong!

Cevap : D) 5 NOT: Kemik dokuda 5 tip hücre bulunur, bunlardan ikisi oldukça önemlidir; osteoblastlar kemik yapımından sorumlu hücreler iken, osteoklastlar ise kemik yıkımından sorumlu hücrelerdir.

4- Kemik yapısından sorumlu olan hücreler aşağıdakilerden hangisidir?

Correct! Wrong!

Cevap : A) Osteoblastlar

5- Kemik yıkımından sorumlu olan hücreler aşağıdakilerden hangisidir?

Correct! Wrong!

Cevap : B) Osteoklastlar

6- Kol kemiği (humerus) hangi kemik grubundadır?

Correct! Wrong!

Cevap : B) Uzun kemikler

7- "Bacak kemiklerinden kaval kemiği" aşağıdakilerden hangisidir?

Correct! Wrong!

Cevap : C) Tibia

8- Alt çene kemiği (mandibula) hangi kemik grubundadır?

Correct! Wrong!

Cevap : D) Düzensiz kemikler

9- Kafatası kemikleri (parietal kemik) hangi kemik grubundadır?

Correct! Wrong!

Cevap : A) Yassı kemikler

10- Kemik dokuyu histolojik olarak kaç grupta inceliyoruz?

Correct! Wrong!

Cevap : C) 2 NOT: Kemik dokuyu histolojik olarak 2 grupta inceliyoruz; kompakt kemik dokusu ve spongioz kemik dokusu. Kompakt kemik dokusu oldukça düzenli bir yapıya sahiptir ve serttir. Spongioz kemikte ise daha fazla boşluklu, süngerimsi bir yapı mevcuttur.

11- Kaç tip kemikleşme vardır?

Correct! Wrong!

Cevap : C) 2 NOT: Kemiklerin gelişim sürecine ossifikasyon denir. İki tip kemikleşme vardır; 1. İntramembranöz ossifikasyon (desmal kemikleşme): Kemiğin direk mezenşim tabası üzerinden gelişmesidir. 2. İnterkartilaginöz osssifikasyon (endokondral-kondral kemikleşme): Kemiğin hyalin kıkırdak üzerinden gelişmesidir.

12- Kemiğin hyalin kıkırdak üzerinden gelişmesi hangi tür kemikleşmedir?

Correct! Wrong!

Cevap : A) İnterkartilaginöz osssifikasyon (endokondral-kondral kemikleşme)

13- Kemikleşmenin başladığı odağa ne denir?

Correct! Wrong!

Cevap : B) ossifikasyon merkezi NOT: Kemikleşmenin başladığı odağa ossifikasyon merkezi denir. Uzun kemiklerde kemikleşme doğumdan sonra da devam etmektedir, dolayısıyla bu tip kemiklerde iki kemikleşme merkezi vardır; biri embryolojik dönemde var olan kemik gövdesinin ortalarında bulunan primer ossifikasyon merkezidir, bir diğeri de doğumdan sonra kemikleşmenin devam ettiği, kemiğin her iki ucunda da bulunan sekonder ossifikasyon merkezidir. Sekonder ossifikasyon merkezilerine epifiz plağı da denir ve bu plak kıkırdak halindedir, kemik gelimiyle beraber bu kıkırdak kemikleşir ve radyolojik olarak gördüğümüz epifiz çizgisi ortadan kaybolur.

14- Vücudumuzdaki kemiklerin yapısına bakarsak, uzun kemikleri ele aldığımızda her iki ucunda kemiklerin boyuna büyümesini sağlayan tabaka vardır aşağıdakilerden hangisidir?

Correct! Wrong!

Cevap : A) epifiz tabakası

15- Diafiz ile epifiz arasında kalan ve epifiz kıkırdağına destek doku sağlayan bölgeye ne denir?

Correct! Wrong!

Cevap : A) Metafiz NOT: Vücudumuzdaki kemiklerin yapısına bakarsak, uzun kemikleri ele aldığımızda her iki ucunda kemiklerin boyuna büyümesini sağlayan epifiz tabakasını görmekteyiz (Resim 1). Uzun kemiklerin (örn. femur) uzunca gövdesine diafiz ismi verilirken (kemik şaftı) diafiz ile epifiz arasında kalan ve epifiz kıkırdağına destek doku sağlayan bölgeye de metafiz denmektedir. Diafiz bölgesi yani kemik gövdesinin içinde kemik iliğinin yer aldığı bir boşluk bulunur, buna cavitas medullaris denir.

16- Kemiğin içinde yani kemik iliğinin yer aldığı boşlukta ve kemiğin dış yüzeyinde bulunan zar ile kaplıdır. İç kısımda medüller boşluğun etrafını saran zara............, dış yüzeyi saran zara ise ........... ismi verilmektedir. Yukarıdaki boşluğu tamamlayınız?

Correct! Wrong!

Cevap : B) Endosteum / Periosteum NOT: Kemiğin içinde yani kemik iliğinin yer aldığı boşlukta ve kemiğin dış yüzeyinde bulunan zar ile kaplıdır. İç kısımda medüller boşluğun etrafını saran zara endosteum, dış yüzeyi saran zara ise periosteum ismi verilmektedir. Kemiğin esas ağrıya duyarlı kısmı işte bu dış kısımdaki periost zarıdır. Kemik içinde oluşan bir tümör, enfeksiyon, ödem veya kemik kırığı gibi periost bütünlüğünü bozan her durumda kişi ciddi anlamda kemik ağrısı hissedecektir.

17- Radius aşağıdakilerden hangisiyle eklem yapmaz?

Correct! Wrong!

Cevap : A) Fibula NOT: Radius (döner kemik): Önkolun dış tarafında bulunan radius dirsek bölgesinde hem kol kemiği (humerus) ile hem de diğer önkol kemiği olan ulna (dirsek kemiği) ile eklem yapmaktadır. Üst uç dairesel yapıya sahiptir ve bu bölgeye caput radii denir. Bu bölgenin hemen altında radius boynu (collum radii) ve onun da altında pazu kasının (m. biceps brachii) yapıştığı pürtüklü yüzey (tuberositas radii) bulunmaktadır. Alt uç; üst uca göre daha kalındır ve bu uç bilek kemikleri ile (scaphoid ve lunatum) eklemleşerek el bileği eklemini oluşturmaktadır.

18- Ulna aşağıdakilerden hangi kemiktir?

Correct! Wrong!

Cevap : B) Dirsek kemiği

19- El bileği kemikleri (carpal kemikler) kaç adet kemikten oluşmaktadır?

Correct! Wrong!

Cevap : A) 8 NOT: El bileği kemikleri (carpal kemikler) 4’ü proksimal (gövdeye yakın), 4’ü de distalde (gövdeden uzak) olmak üzere 8 kemikten oluşmaktadır. Proksimal sıradakiler arasında (scaphoideum, lunatum, triquetrum ve pisiforme) scaphoideum ve lunatum esas el bileği eklemini oluşturmaktadırlar ve önkol kemiklerinden radius (döner kemik) ile eklem yapmaktadırlar.

20- El bileği kemiklerinden en fazla kırığı olan kemik aşağıdakilerden hangisidir?

Correct! Wrong!

Cevap : B) Scaphoid

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!