Biyoistatistik Deneme Sınavı – 8

1- Örnek ortalaması, anakütle ortalamasının ……………..bir tahminidir.

Correct! Wrong!

Cevap : a- Sistematik hatasız

2- Bir anakütlede yer alan bütün birimlerin örneğe girmek açısından eşit şansa sahip olduğu örnekleme yöntemi …………………..dir.

Correct! Wrong!

Cevap : c- Basit tesadüfi örnekleme

3- Anakütle değişkenliğinin yüksek olması yani heterojen bir anakütle ile çalışılması durumunda güven sınırlarını daraltmak için…………… gerekir.

Correct! Wrong!

Cevap : b- Örnek birim sayısını arttırmak

4- Anakütlenin genel yapı itibarıyla heterojen göründüğü ancak, barındırdığı alt grupların kendi içinde homojen olduğu durumlarda kullanılacak örnekleme yöntemi……………..dir.

Correct! Wrong!

Cevap : d- Tabakalı (Zümrelere göre) örnekleme

5- Araştırma konusuna ilişkin birimlere ulaşmanın kolay olmadığı ve bu sebeple görüşülen her birimden alınan tavsiye ile bir sonraki gözlem biriminin tespit edildiği örnekleme yöntemine ………….denir.

Correct! Wrong!

Cevap : e- Kartopu örneklemesi

6- Bir anakütlenin parametrelerine ilişkin önerme ……… olarak adlandırılmaktadır.

Correct! Wrong!

Cevap : c- Hipotez

7- Aşağıda aşamalardan hangisi hipotez testinin ilk adımını oluşturmaktadır? I- Temel ve alternatif hipotezlerin oluşturulması II- Anlamlılık düzeyinin belirlenmesi ve kritik değerin bulunması III- Test istatistiği değerinin hesaplanması IV- Kritik değer ile test istatistiği değerinin karşılaştırılması V- Test sonucunun yorumlanması

Correct! Wrong!

Cevap : a- I

8- Bir araştırmacı incelediği X marka ürünlerin ortalamasının, bu ürünün anakütle ortalamasının varsayılan değerinden farklı olup olmadığını istatistiksel olarak test etmek için …….. yönlü (taraflı) hipotez kurar.

Correct! Wrong!

Cevap : b- Çift

9- Bir araştırmacı incelediği Z marka margarinlerin ortalamasının, bu ürünün anakütle ortalamasının varsayılan değerinden büyük olup olmadığını istatistiksel olarak test etmek için …….. yönlü ( taraflı ) hipotez kurar.

Correct! Wrong!

Cevap : a- Tek

10- Gerçekte doğru olan temel hipotezin reddedilmesi durumunda ………. ortaya çıkmaktadır.

Correct! Wrong!

Cevap : a- Birinci tip hata

11- X ve Y değişkenleri arasındaki korelasyon katsayısı r = 0,86 olarak hesaplanmıştır. Buna göre belirginlik katsayısı ( determinasyon ) katsayısı aşağıdakilerden hangisidir?

Correct! Wrong!

Cevap : a- 0,7396

12- X ve Y değişkenleri arasındaki korelasyon katsayısı – 0,92 hesaplanmıştır. Buna göre belirsizlik katsayısı aşağıdakilerden hangisidir?

Correct! Wrong!

Cevap : c- 0,1536

13- İki değişken arasında doğrusal ilişki bulunmaması durumunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Correct! Wrong!

Cevap : d- r = 0

14- X ve Y aralarında ilişki bulunan iki değişkendir ve ∑(𝑋𝑖 − 𝑋̅)(𝑌𝑖 − 𝑌̅) = 35 ve ∑(𝑋𝑖 − 𝑋̅) 2 = 8 olarak hesaplanmıştır. Buna göre, regresyon katsayısı aşağıdakilerden hangisidir?

Correct! Wrong!

Cevap : e- 4,375

15- Aralarında ilişki olduğu düşünülen iki değişken arasında hesaplanan doğrusal regresyon modeli, 𝑌̂𝚤 = 4,7 + 8,6 𝑋𝑖 biçiminde tahmin edilmiştir. Bağımsız değişkenin 20 değerini alması durumunda Y değişkenin tahmin değeri nedir?

Correct! Wrong!

Cevap : c- 176,7

16- Khi-kare dağılımı için aşağıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur? I- Khi-kare dağılımı simetrik bir olasılık dağılımıdır. II- Khi-kare dağılımı asimetrik bir olasılık dağılımıdır. III- Khi-kare dağılımının şekli serbestlik derecesine göre değişir. IV- z-standart değerlerinin dağılımı Khi-kare dağılımına uyar. V- Khi-kare dağılımı ortalaması sıfır olan bir olasılık dağılımıdır.

Correct! Wrong!

Cevap : b- II ve III

17- Nominal ya da ordinal verilerin düzenlendiği tablolara………………..denir.

Correct! Wrong!

Cevap : a- Kontenjans tablosu

18- İki değişkenin ilişkisiz olması durumunda geçerli olması gereken frekanslara ……………… denir.

Correct! Wrong!

Cevap : c- Beklenen frekans

19- Bir araştırma sonucunda verilerin düzenlenmesi ile oluşan frekanslara …………denir.

Correct! Wrong!

Cevap : a- Gözlenen frekans

20- Kontenjans tablosunda satır ve sütun toplamlarına ………………….denir.

Correct! Wrong!

Cevap : d- Marjinal frekans

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!