LOLONOLO Ana Sayfa » blog » auzef » Serbest Zaman Sosyolojisi Ünite -5
auzefRekreasyonSerbest Zaman Sosyolojisi

Serbest Zaman Sosyolojisi Ünite -5

Serbest Zaman Üzerine Kuramsal Yaklaşımlar

 
LOLONOLO Ana Sayfa » blog » auzef » Serbest Zaman Sosyolojisi Ünite -5

#1. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : D) Veblen, kendi başına üretim yapan makineleri de insanlarda belli ölçülerde özgürlük ve serbest zaman olanağı sunması nedeni ile ‘’insanlığın kurtarıcısı’’ olarak nitelemektedir.

#2. Russell’e ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : A) “Tembellik Hakkı” adlı eserin yazarıdır.

#3. I. 1883 yılında ‘’Tembellik Hakkı’’ adlı eserinde Marx, çalışmanın adeta bir çılgınlık ve delilik olduğunu ileri sürmekte, insanların ise buna karşı koyması gerektiğini savunmaktadır. II. Bireylerin 3 saatlik mesaisinden sonra kalan serbest zamanlarında üretken ve yaratıcı etkinliklere dahil olması, bu zamanın ise baskıcı güçlerden bütünü ile arındırılması gerekliliğini vurgulayan kişi Lafargue’dir. III. Jean Baudrillard, modern kapitalist toplumlarını herşeyin birer ürün haline evrimleşen tüketim toplumları olduğunu ileri sürmektedir. Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Cevap : C) II ve III

#4. “Aylaklığa övgü adlı yapıtında Bernard Russell, serbest zamana dair değerli fikirler sunmakta ve mesai saatlerinin ……. saat olmasını önermektedir.” Boşluğa uygun düşen seçeneği işaretleyiniz.

Cevap : C) 4

#5. I. Baudrillard’a göre tüketim toplumu için en önemli şey simgelerdir. II. Fromm’a göre modern üretim biçiminin gelişmesi ile belli bir örgüt yapısı ve disiplini içerisinde varlığını devam ettiren ‘iş’in anlamı gibi fonksiyonları da değişmiştir. III. Russell’e göre modern dönemde çalışma pratiğinin yüceltilmesinin dünyadaki etkileri negatif olmuştur. Mutluluk ve refaha erişebilmenin yolu çalışma pratiğine ayrılan sürenin dört saat ile sınırlandırılmasıdır. Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Cevap : E) Hepsi

Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.

#6. “Marx ve Maxist görüşlerden etkilenerek ortaya serbest zamana dair birtakım fikirler ortaya koyan ………… göre serbest zaman tıpkı spor gibi ticari bir boyut kazanmıştır.” Boşluğa uygun düşen seçeneği işaretleyiniz.

Cevap : B) J. Clarke ve C. Chitcher

#7. “Çalışma ahlakı bir köle ahlakıdır, modern dünyada ise kölelere ihtiyaç yoktur” ifadesi aşağıdakilerden hangisine aittir?

Cevap : A) Russell

#8. Marx ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

Cevap : C) Marx’a göre günlük mesai saatleri 3 saatler sınırlandırılmalıdır.

#9. J. Clarke ve C. Chitcher ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : E) Hiçbiri

#10. I. 1993 yılında kaleme alınmıştır. II. Russell’ın eseridir. III. Eserin en temel vurgusu gösterişçi tüketim davranışıdır. Tembellik Hakkı isimli eser ile ilgili verilenlerden hangisi/hangileri yanlıştır?

Cevap : E) I, II ve III

Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.

Öncesi
TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

Serbest Zaman Sosyolojisi Ünite -5

Auzef Serbest Zaman Sosyolojisi Ünite -5 Serbest Zaman Üzerine Kuramsal Yaklaşımlar

Serbest Zaman Üzerine Kuramsal Yaklaşımlar

1. “Marx ve Maxist görüşlerden etkilenerek ortaya serbest zamana dair birtakım fikirler ortaya koyan ………… göre serbest zaman tıpkı spor gibi ticari bir boyut kazanmıştır.”
Boşluğa uygun düşen seçeneği işaretleyiniz.

A) T. Veblen ve B. Russell
B) J. Clarke ve C. Chitcher
C) P. Lafargue ve B. Russell
D) J. Clarke ve T. Veblen
E) C. Chitcher ve P. Lafargue

Cevap : B) J. Clarke ve C. Chitcher

2. Marx ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

A) Marx’a göre zaman, bireylerin gelişiminin başladığı alandır
B) Marx’a göre serbest zaman bakımından bir yoksunluk içerisinde olan kişiler kendinden başkalarına zenginlik ve serbest zaman üreten bir makineden ibarettir.
C) Marx’a göre günlük mesai saatleri 3 saatler sınırlandırılmalıdır.
D) Marx’a göre Yoksul işçiler için hayat, çalışma pratiğinin son bulduğu noktada başlamaktadır.
E) Uzun mesai saatlerinin işçiler için ifade ettikleri, yalnızca kulübesinde zaman geçirerek yatağında uyuyabilmesine imkan veren şey anlamına gelmektedir.

Cevap : C) Marx’a göre günlük mesai saatleri 3 saatler sınırlandırılmalıdır.

3. J. Clarke ve C. Chitcher ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Marksist görüşlerden etkilenmişlerdir.
B) Kapitalizmin serbest zamanı da biçimlendirdiği görüşünü taşımaktadırlar.
C) Devlet ve kapitalistler onlara göre serbest zamanın en önemli paydaşlarındandır.
D) Onlara göre devletler serbest zaman pazarında hangi ürünlerin ve ne gibi hizmetlerin bulunabileceğini kontrol ederek yönlendirmektedir.
E) Hiçbiri

Cevap : E) Hiçbiri

4. I. 1993 yılında kaleme alınmıştır.
II. Russell’ın eseridir.
III. Eserin en temel vurgusu gösterişçi tüketim davranışıdır.
Tembellik Hakkı isimli eser ile ilgili verilenlerden hangisi/hangileri yanlıştır?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve III
E) I, II ve III

Cevap : E) I, II ve III

5. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Lafargue, 1883 yılında Tembellik Hakkı isimli eseri kaleme almıştır.
B) Veblen, Aylak Sınıfın Teorisi isimli eserinde gösterişçi tüketim davranışına vurgu yapmaktadır.
C) Lafargue kaleme aldığı eserinde günde 3 saatlik çalışma süresi önermektedir.
D) Veblen, kendi başına üretim yapan makineleri de insanlarda belli ölçülerde özgürlük ve serbest zaman olanağı sunması nedeni ile ‘’insanlığın kurtarıcısı’’ olarak nitelemektedir.
E) Veblen’in “aylak sınıf” ile kastettiği, aristokrasidir.

Cevap : D) Veblen, kendi başına üretim yapan makineleri de insanlarda belli ölçülerde özgürlük ve serbest zaman olanağı sunması nedeni ile ‘’insanlığın kurtarıcısı’’ olarak nitelemektedir.

6. “Aylaklığa övgü adlı yapıtında Bernard Russell, serbest zamana dair değerli fikirler sunmakta ve mesai saatlerinin ……. saat olmasını önermektedir.”
Boşluğa uygun düşen seçeneği işaretleyiniz.

A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
E) 6

Cevap : C) 4

7. ‘’Çalışma ahlakı bir köle ahlakıdır, modern dünyada ise kölelere ihtiyaç yoktur’’ ifadesi aşağıdakilerden hangisine aittir?

A) Russell
B) Veblen
C) Lafargue
D) Marx
E) Baudrillard

Cevap : A) Russell

8. Russell’e ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) “Tembellik Hakkı” adlı eserin yazarıdır.
B) Ona göre toplum üyesi, iş yaşamının yalnızca bireyin beslenme ve barınma gibi gereksinimlerini karşılamasına denk düşecek kadarına dahil olmalı yalnızca bu kadarı görev sayılmalıdır.
C) Modern teknoloji ile birlikte temel gereksinimlerin giderilmesi için ortaya konulması gereken emek miktarı oldukça azalmıştır. Toplum üyelerinin kendine yetenden fazlasını tüketmesini Russell adaletsizlik olarak değerlendirmektedir.
D) Russell, serbest zamanın akılcı yönetiminde kişinin medeniyet seviyesi ve eğitimin önemini vurgulamaktadır.
E) Modern teknoloji Russell’e göre bireylere serbest zaman imkanı sunan ve bu şekilde de bireyleri en güzel şeylerle buluşturan bir araçtır.

Cevap : A) “Tembellik Hakkı” adlı eserin yazarıdır.

9. I. 1883 yılında ‘’Tembellik Hakkı’’ adlı eserinde Marx, çalışmanın adeta bir çılgınlık ve delilik olduğunu ileri sürmekte, insanların ise buna karşı koyması gerektiğini savunmaktadır.
II. Bireylerin 3 saatlik mesaisinden sonra kalan serbest zamanlarında üretken ve yaratıcı etkinliklere dahil olması, bu zamanın ise baskıcı güçlerden bütünü ile arındırılması gerekliliğini vurgulayan kişi Lafargue’dir.
III. Jean Baudrillard, modern kapitalist toplumlarını herşeyin birer ürün haline evrimleşen tüketim toplumları olduğunu ileri sürmektedir.
Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

.
A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) Yalnız III
E) Hepsi

Cevap : C) II ve III

10. I. Baudrillard’a göre tüketim toplumu için en önemli şey simgelerdir.
II. Fromm’a göre modern üretim biçiminin gelişmesi ile belli bir örgüt yapısı ve disiplini içerisinde varlığını devam ettiren ‘iş’in anlamı gibi fonksiyonları da değişmiştir.
III. Russell’e göre modern dönemde çalışma pratiğinin yüceltilmesinin dünyadaki etkileri negatif olmuştur. Mutluluk ve refaha erişebilmenin yolu çalışma pratiğine ayrılan sürenin dört saat ile sınırlandırılmasıdır.
Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

.
A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) Yalnız III
E) Hepsi

Cevap : E) Hepsi

Auzef Rekreasyon Lisans Auzef Rekreasyon Lisans Programı Telegram Grubu

Serbest Zaman Üzerine Kuramsal Yaklaşımlar

Editor

Editör