LOLONOLO Ana Sayfa » blog » auzef » Sağlık Ekonomisi 2023-2024 Vize Soruları
auzefSağlık EkonomisiSağlık Kurumları İşletmeciliği

Sağlık Ekonomisi 2023-2024 Vize Soruları

Sağlık Ekonomisi 2023-2024 Vize Soruları

 
LOLONOLO Ana Sayfa » blog » auzef » Sağlık Ekonomisi 2023-2024 Vize Soruları

#1. Bir ekonomide bir yılda yurtiçinde üretilen mal ve hizmetlerin piyasa değerleri toplamında meydana gelen reel artışlara ne denir?

Cevap: C) Ekonomik büyüme

Açıklama: Ekonomik büyüme, reel üretim artışını ifade eder ve refah seviyesinin yükselmesi için önemlidir.

#2. Sağlıkla ilgili zorunlu olmayan hizmetlerde tamamlayıcı malların fiyatındaki artışın talep üzerindeki etkisi aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru verilmiştir?

Cevap : B) Talebi azalır

Açıklama : Tamamlayıcı malların fiyatı arttığında, bu mallarla birlikte tüketilen sağlık hizmetlerinin talebi azalır. Örneğin, özel sağlık sigortasının fiyatı artarsa, özel hastanelere olan talep düşebilir.

#3. Sağlık ekonomisi disiplini ilk olarak İkinci Dünya savaşından sonra 1950’lerde ABD’de tıp fakültelerinde bağımsız bir ders olarak okutulmaya başlanması ile ortaya çıkmış ve daha sonra pek çok faktörün etkisi ile ayrı bir alan olarak gelişmiştir. Aşağıdakilerden hangisi sağlık ekonomisi disiplininin ayrı bir alan olarak ortaya çıkmasının nedenlerinden birisidir?

Cevap : D) Asimetrik bilgi, dışsallık, ikamenin sınırlı olması gibi kendisine has özelliklerinin olması

Açıklama : Sağlık ekonomisinin bağımsız bir disiplin olarak gelişmesinin ana nedeni, sağlık sektöründe piyasa başarısızlıklarına yol açan faktörlerdir. Asimetrik bilgi, dışsallıklar ve ikame edilemez hizmetler bu alanın ayrı bir bilim dalı olarak ele alınmasını zorunlu kılmıştır.

#4. Sağlık hizmetleri piyasasına devlet müdahalesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi Tavan Fiyat uygulamasına bir örnektir?

Cevap: E) Sosyal Güvenlik Kurumu’nun özel hastanelerde alınabilecek farkı belirlemesi

Açıklama: Tavan fiyat uygulaması, fiyatların belirli bir seviyenin üstüne çıkmasını engelleyerek tüketicilerin daha uygun fiyatlarla hizmet almasını sağlamayı amaçlar.

#5. Doğal kaynaklar, emek, sermaye ve girişim, üretim faktörlerine dağıtılan rant, ücret, faiz ve kar gelirlerinin toplamıdır. Tanımı verilen makroekonomik kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: E) Milli Gelir

Açıklama: Milli gelir, ülke ekonomisindeki toplam gelir düzeyini ifade eder ve ekonomik kalkınma için kritik bir göstergedir.

Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.

#6. Sağlık hizmetlerinde her bir ekstra/ilave ürün veya hizmet birimi başına hesaplanan maliyet hangisidir?

Cevap: D) Marjinal maliyet

Açıklama: Marjinal maliyet, üretime eklenen her bir ekstra birim için oluşan ilave maliyeti ifade eder ve sağlık hizmetlerinde maliyet analizi açısından önemlidir.

#7. Aşağıda sağlık hizmetleri talebi ile ilgili verilen seçeneklerden hangisi doğru değildir?

Cevap : C) Sağlık hizmetleri talebinin fiyat esnekliği her zaman yüksektir.

Açıklama : Sağlık hizmetleri genellikle düşük fiyat esnekliğine sahiptir çünkü sağlık, ertelenemez ve hayati bir ihtiyaçtır. Fiyat değişiklikleri talebi büyük ölçüde etkilemez.

#8. Aşağıdakilerden hangisi sağlık kurumları için gelecekte ulaşmak istenen nokta, varılmak istenen yer anlamına gelen yönetim kavramıdır?

Cevap : D) Vizyon

Açıklama : Vizyon, bir kuruluşun uzun vadeli hedeflerini ve gelecekte ulaşmak istediği noktayı ifade eder. Sağlık kurumlarında vizyon, hasta bakım hizmetlerinin kalitesini artırma ve yenilikçi sağlık çözümleri geliştirme amacıyla belirlenir.

#9. Sağlık kurumlarında yöneticinin birden fazla önemli rolleri vardır. Bu roller arasında yöneticinin kişilerarası rolü, bilgiyi yönetme rolü, karar verme rolü bulunur. Yöneticinin rolleri ile ilgili olarak bu sınıflandırmayı yapan kişi kimdir?

Cevap: C) Mintzberg

Açıklama: Mintzberg, yöneticilerin işlevlerini çeşitli kategorilere ayırmış ve bunları kişilerarası, bilgi yönetimi ve karar verme rolleri olarak sınıflandırmıştır.

#10. Belirli bir zaman diliminde bir ekonominin üretim kapasitesi ve farklı çıktı (ürün) bileşimlerini gösteren eğri hangisidir?

Cevap: A) Üretim olanakları eğrisi

Açıklama: Üretim olanakları eğrisi, belirli bir zaman diliminde mevcut kaynaklarla üretilebilecek maksimum mal ve hizmet kombinasyonlarını gösterir.

Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.

#11. Sağlıkta fizibilite çalışmaları kapsamında ekonomik ve finansal inceleme mikro düzeyde aşağıdaki seçeneklerin hangisini içerir?

Cevap: A) Gelir-gider tablosu, nakit akım tablosu

Açıklama: Mikro düzeyde yapılan ekonomik incelemeler işletme bazında gelir-gider dengesini, nakit akışını ve kârlılığı inceler.

#12. Üretim miktarı ne olursa olsun değişmeyen maliyettir. Bu maliyet türü üretim miktarından bağımsızdır. Örnek olarak bir özel hastanenin aylık bina kirası söylenebilir. Özellikleri verilen maliyet türü aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

Cevap : B) Sabit maliyet

Açıklama : Sabit maliyetler üretim miktarına bağlı olarak değişmeyen, sürekli oluşan maliyetlerdir. Örneğin, kira, amortisman giderleri ve yöneticilere ödenen maaşlar sabit maliyetlere örnek olarak verilebilir.

#13. Sağlık ekonomisi disiplininin temel konularını ve ilgilendiği problemleri 1987 yılında geliştirmiş olduğu sistematik yapı ile sekiz ayrı başlıkta ele alan sağlık ekonomisti kimdir?

Cevap : E) A. Williams

Açıklama : Alan Williams, sağlık ekonomisinin temel konularını belirleyen ve bu alanın sistematik olarak ele alınmasını sağlayan ekonomisttir. 1987 yılında sağlık ekonomisini sekiz temel başlıkta inceleyerek, bu disiplinin bilimsel bir çerçevede ele alınmasını sağlamıştır.

#14. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde fizibilite çalışmasının ana çerçevesinde yer alan başlıklar doğru olarak verilmiştir?

Cevap: D) Pazar incelemesi, teknik inceleme, ekonomik ve finansal inceleme

Açıklama: Fizibilite çalışmaları, yatırım projelerinin uygulanabilirliğini belirlemek için yapılan detaylı analizleri içerir.

#15. Aşağıdakilerden hangisi yönetimin temel fonksiyonlarıdan birisi değildir?

Cevap : A) Sürdürülebilirlik

Açıklama : Yönetimin temel fonksiyonları planlama, organize etme, yöneltme ve kontrol etmedir. Sürdürülebilirlik ise uzun vadeli stratejik bir kavram olup yönetimin temel fonksiyonları arasında doğrudan yer almaz.

Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.

#16. Sağlık hizmetlerinde kişinin hastalığından kaynaklı olarak çalışamaması, işe gidememesi gibi üretim kaybından kaynaklanan maliyetler aşağıdakilerden hangisi kapsamında ifade edilmektedir?

Cevap : A) Dolaylı maliyetler

Açıklama : Dolaylı maliyetler, hastalığın neden olduğu üretim kaybı, iş gücü kaybı ve buna bağlı olarak oluşan ekonomik zararları ifade eder. Doğrudan maliyetlerden farklı olarak, dolaylı maliyetler genellikle üretkenliğin azalmasıyla ilişkilidir.

#17. Sağlık ekonomisi alanında önemli çalışmalar yapan Arrow’un 1963 yılında yayımlanan makalesinde ele aldığı temel sağlık ekonomisi konusu nedir?

Cevap : B) Sağlık hizmetlerinde belirsizlik

Açıklama : Kenneth Arrow, 1963 yılında yayımladığı makalesinde sağlık hizmetlerinde belirsizliğin önemine değinmiştir. Sağlık ekonomisinde belirsizlik, hastaların ve sağlık hizmeti sağlayıcılarının karar verme süreçlerini etkileyen temel faktörlerden biridir.

#18. Sağlık hizmetlerinde doğrudan maliyet kapsamına giren unsurlar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Cevap: A) Eğitim maliyetleri

Açıklama: Eğitim maliyetleri dolaylı maliyetler arasında yer alırken, doğrudan maliyetler sağlık hizmetiyle doğrudan bağlantılı harcamaları kapsar.

#19. Aşağıdaki seçeneklerin hangisi fizibilite çalışmalarında yer alan bir içerik değildir?

Cevap : B) Piyasadan çıkış noktası

Açıklama : Fizibilite çalışmaları, bir projenin uygulanabilirliğini belirlemek için yapılan analizlerdir. Piyasadan çıkış noktası, bir işletmenin kapanma veya piyasadan çekilme sürecini ifade ettiği için fizibilite çalışmaları kapsamında değerlendirilmez.

#20. Sağlıkta fizibilite çalışmaları kapsamında piyasa veya pazar incelemesi aşamasında aşağıdaki konulardan hangisi ele alınır?

Cevap: C) Tüketici ve rekabet ortamı analizi

Açıklama: Piyasa incelemesi, hedef tüketici kitlesinin analizi ve rekabet ortamının değerlendirilmesini kapsar.

Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.

Öncesi
TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

Sağlık Ekonomisi 2023-2024 Vize Soruları

Sağlık Ekonomisi 2023-2024 Vize Soruları

Sağlık Ekonomisi 2023-2024 Vize Soruları

1. Belirli bir zaman diliminde bir ekonominin üretim kapasitesi ve farklı çıktı (ürün) bileşimlerini gösteren eğri hangisidir?

A) Üretim olanakları eğrisi
B) Verimlilik eğim eğrisi
C) Mutlak eşitlik eğrisi
D) Lorenz eğrisi
E) Eş ürün eğrisi

Cevap: A) Üretim olanakları eğrisi

Açıklama: Üretim olanakları eğrisi, belirli bir zaman diliminde mevcut kaynaklarla üretilebilecek maksimum mal ve hizmet kombinasyonlarını gösterir.

2. Sağlık hizmetlerinde doğrudan maliyet kapsamına giren unsurlar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

A) Eğitim maliyetleri
B) Sağlık hizmeti için oluşan ulaşım maliyetleri
C) Laboratuvar hizmetleri maliyetleri
D) Tedavi maliyetleri
E) İlaç maliyetleri

Cevap: A) Eğitim maliyetleri

Açıklama: Eğitim maliyetleri dolaylı maliyetler arasında yer alırken, doğrudan maliyetler sağlık hizmetiyle doğrudan bağlantılı harcamaları kapsar.

3. Sağlıkta fizibilite çalışmaları kapsamında ekonomik ve finansal inceleme mikro düzeyde aşağıdaki seçeneklerin hangisini içerir?

A) Gelir-gider tablosu, nakit akım tablosu
B) Rekabet analizi
C) Pazar potansiyeli
D) Yasal düzenlemeler
E) Pazarda talep analizi

Cevap: A) Gelir-gider tablosu, nakit akım tablosu

Açıklama: Mikro düzeyde yapılan ekonomik incelemeler işletme bazında gelir-gider dengesini, nakit akışını ve kârlılığı inceler.

4. Sağlık hizmetlerinde her bir ekstra/ilave ürün veya hizmet birimi başına hesaplanan maliyet hangisidir?

A) Ortalama maliyet
B) Toplam maliyet
C) Değişken maliyet
D) Marjinal maliyet
E) Sabit maliyet

Cevap: D) Marjinal maliyet

Açıklama: Marjinal maliyet, üretime eklenen her bir ekstra birim için oluşan ilave maliyeti ifade eder ve sağlık hizmetlerinde maliyet analizi açısından önemlidir.

5. Sağlık hizmetleri piyasasına devlet müdahalesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi Tavan Fiyat uygulamasına bir örnektir?

A) İthal edilecek ilaçlara konulan üst sınır
B) Tanı ile ilişkili gruplar ödeme sistemi limitleri
C) Türk Tabipleri Birliğinin hekimlerin emeğini korumak amacıyla belirlediği asgari ücret tarifesi
D) Arz edilen mal veya hizmetin miktarının sınırlanması
E) Sosyal Güvenlik Kurumu’nun özel hastanelerde alınabilecek farkı belirlemesi

Cevap: E) Sosyal Güvenlik Kurumu’nun özel hastanelerde alınabilecek farkı belirlemesi

Açıklama: Tavan fiyat uygulaması, fiyatların belirli bir seviyenin üstüne çıkmasını engelleyerek tüketicilerin daha uygun fiyatlarla hizmet almasını sağlamayı amaçlar.

6. Bir ekonomide bir yılda yurtiçinde üretilen mal ve hizmetlerin piyasa değerleri toplamında meydana gelen reel artışlara ne denir?

A) Gayrisafi yurtiçi hasıla
B) Milli gelir
C) Ekonomik büyüme
D) Enflasyon
E) Makroekonomik denge

Cevap: C) Ekonomik büyüme

Açıklama: Ekonomik büyüme, reel üretim artışını ifade eder ve refah seviyesinin yükselmesi için önemlidir.

7. Sağlık kurumlarında yöneticinin birden fazla önemli rolleri vardır. Bu roller arasında yöneticinin kişilerarası rolü, bilgiyi yönetme rolü, karar verme rolü bulunur.
Yöneticinin rolleri ile ilgili olarak bu sınıflandırmayı yapan kişi kimdir?

A) Ahmet Hamdi Aydın
B) Gulick ve Urwick
C) Mintzberg
D) H. Fayol
E) Gregg

Cevap: C) Mintzberg

Açıklama: Mintzberg, yöneticilerin işlevlerini çeşitli kategorilere ayırmış ve bunları kişilerarası, bilgi yönetimi ve karar verme rolleri olarak sınıflandırmıştır.

8. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde fizibilite çalışmasının ana çerçevesinde yer alan başlıklar doğru olarak verilmiştir?

A) İçindekiler, yönetici özeti, tablolar dizini
B) Yatırımın özellikleri, finansal sonuçların projeksiyonu
C) Yatırım yeri ve tablolar dizini
D) Pazar incelemesi, teknik inceleme, ekonomik ve finansal inceleme
E) Yatırım yeri, pazarlama yöntemi, insan kaynakları planlaması

Cevap: D) Pazar incelemesi, teknik inceleme, ekonomik ve finansal inceleme

Açıklama: Fizibilite çalışmaları, yatırım projelerinin uygulanabilirliğini belirlemek için yapılan detaylı analizleri içerir.

9. Sağlıkta fizibilite çalışmaları kapsamında piyasa veya pazar incelemesi aşamasında aşağıdaki konulardan hangisi ele alınır?

A) Yatırım maliyeti
B) Yer seçimi
C) Tüketici ve rekabet ortamı analizi
D) Teknolojinin seçimi
E) Ürün teknik tasarımı

Cevap: C) Tüketici ve rekabet ortamı analizi

Açıklama: Piyasa incelemesi, hedef tüketici kitlesinin analizi ve rekabet ortamının değerlendirilmesini kapsar.

10. Doğal kaynaklar, emek, sermaye ve girişim, üretim faktörlerine dağıtılan rant, ücret, faiz ve kar gelirlerinin toplamıdır. Tanımı verilen makroekonomik kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Fırsat Maliyeti ve Getiri
B) Gayrisafi Milli Hasıla
C) Harcanabilir Gelir
D) Gayrisafi Yurtiçi Hasıla
E) Milli Gelir

Cevap: E) Milli Gelir

Açıklama: Milli gelir, ülke ekonomisindeki toplam gelir düzeyini ifade eder ve ekonomik kalkınma için kritik bir göstergedir.

@lolonolo_com

Sağlık Ekonomisi Soruları

11. Sağlık ekonomisi disiplininin temel konularını ve ilgilendiği problemleri 1987 yılında geliştirmiş olduğu sistematik yapı ile sekiz ayrı başlıkta ele alan sağlık ekonomisti kimdir?

A) J. Drummond
B) K. Arrow
C) Culyer ve Newhouse
D) S. Mushkin
E) A. Williams

Cevap : E) A. Williams

Açıklama : Alan Williams, sağlık ekonomisinin temel konularını belirleyen ve bu alanın sistematik olarak ele alınmasını sağlayan ekonomisttir. 1987 yılında sağlık ekonomisini sekiz temel başlıkta inceleyerek, bu disiplinin bilimsel bir çerçevede ele alınmasını sağlamıştır.

12. Sağlık ekonomisi alanında önemli çalışmalar yapan Arrow’un 1963 yılında yayımlanan makalesinde ele aldığı temel sağlık ekonomisi konusu nedir?

A) Sağlık hizmetlerinin finansmanı
B) Sağlık hizmetlerinde belirsizlik
C) Sağlık hizmetlerinde arz ve talep dengesi
D) Sağlıkta ekonomik değerlendirme
E) Sağlıkta dışsallık ve asimetrik bilgi

Cevap : B) Sağlık hizmetlerinde belirsizlik

Açıklama : Kenneth Arrow, 1963 yılında yayımladığı makalesinde sağlık hizmetlerinde belirsizliğin önemine değinmiştir. Sağlık ekonomisinde belirsizlik, hastaların ve sağlık hizmeti sağlayıcılarının karar verme süreçlerini etkileyen temel faktörlerden biridir.

13. Sağlık hizmetlerinde kişinin hastalığından kaynaklı olarak çalışamaması, işe gidememesi gibi üretim kaybından kaynaklanan maliyetler aşağıdakilerden hangisi kapsamında ifade edilmektedir?

A) Dolaylı maliyetler
B) Sağlık dışı maliyetler
C) Doğrudan maliyetler
D) Değişken maliyetler
E) Sabit maliyetler

Cevap : A) Dolaylı maliyetler

Açıklama : Dolaylı maliyetler, hastalığın neden olduğu üretim kaybı, iş gücü kaybı ve buna bağlı olarak oluşan ekonomik zararları ifade eder. Doğrudan maliyetlerden farklı olarak, dolaylı maliyetler genellikle üretkenliğin azalmasıyla ilişkilidir.

14. Aşağıda sağlık hizmetleri talebi ile ilgili verilen seçeneklerden hangisi doğru değildir?

A) Talebin ikamesi sınırlıdır.
B) Sağlık sigortasının varlığı talebi etkiler.
C) Sağlık hizmetleri talebinin fiyat esnekliği her zaman yüksektir.
D) Arz talep üzerinde etkilidir.
E) Sağlık hizmetleri talebi üzerinde mevsimin etkisi vardır.

Cevap : C) Sağlık hizmetleri talebinin fiyat esnekliği her zaman yüksektir.

Açıklama : Sağlık hizmetleri genellikle düşük fiyat esnekliğine sahiptir çünkü sağlık, ertelenemez ve hayati bir ihtiyaçtır. Fiyat değişiklikleri talebi büyük ölçüde etkilemez.

15. Sağlık ekonomisi disiplini ilk olarak İkinci Dünya savaşından sonra 1950’lerde ABD’de tıp fakültelerinde bağımsız bir ders olarak okutulmaya başlanması ile ortaya çıkmış ve daha sonra pek çok faktörün etkisi ile ayrı bir alan olarak gelişmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi sağlık ekonomisi disiplininin ayrı bir alan olarak ortaya çıkmasının nedenlerinden birisidir?

A) Sağlıkta piyasa başarısızlıklarının nadir olması
B) Devletin rolünün sınırlı olması
C) Sağlık harcamalarındaki artışın sınırlı kalması
D) Asimetrik bilgi, dışsallık, ikamenin sınırlı olması gibi kendisine has özelliklerinin olması
E) Sağlık hizmetlerinde toplumsal faydadan ziyade bireysel faydanın ön planda olması

Cevap : D) Asimetrik bilgi, dışsallık, ikamenin sınırlı olması gibi kendisine has özelliklerinin olması

Açıklama : Sağlık ekonomisinin bağımsız bir disiplin olarak gelişmesinin ana nedeni, sağlık sektöründe piyasa başarısızlıklarına yol açan faktörlerdir. Asimetrik bilgi, dışsallıklar ve ikame edilemez hizmetler bu alanın ayrı bir bilim dalı olarak ele alınmasını zorunlu kılmıştır.

16. Üretim miktarı ne olursa olsun değişmeyen maliyettir. Bu maliyet türü üretim miktarından bağımsızdır. Örnek olarak bir özel hastanenin aylık bina kirası söylenebilir.
Özellikleri verilen maliyet türü aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

A) Ortalama maliyet
B) Sabit maliyet
C) Dolaylı maliyet
D) Marjinal maliyet
E) Değişken maliyet

Cevap : B) Sabit maliyet

Açıklama : Sabit maliyetler üretim miktarına bağlı olarak değişmeyen, sürekli oluşan maliyetlerdir. Örneğin, kira, amortisman giderleri ve yöneticilere ödenen maaşlar sabit maliyetlere örnek olarak verilebilir.

17. Aşağıdakilerden hangisi sağlık kurumları için gelecekte ulaşmak istenen nokta, varılmak istenen yer anlamına gelen yönetim kavramıdır?

A) Fizibilite
B) Plan
C) Misyon
D) Vizyon
E) Çıktı

Cevap : D) Vizyon

Açıklama : Vizyon, bir kuruluşun uzun vadeli hedeflerini ve gelecekte ulaşmak istediği noktayı ifade eder. Sağlık kurumlarında vizyon, hasta bakım hizmetlerinin kalitesini artırma ve yenilikçi sağlık çözümleri geliştirme amacıyla belirlenir.

18. Aşağıdaki seçeneklerin hangisi fizibilite çalışmalarında yer alan bir içerik değildir?

A) Yasal inceleme
B) Piyasadan çıkış noktası
C) Ekonomik inceleme
D) Amaç, kapsam, gerekçe ve yöntem
E) Pazar araştırması

Cevap : B) Piyasadan çıkış noktası

Açıklama : Fizibilite çalışmaları, bir projenin uygulanabilirliğini belirlemek için yapılan analizlerdir. Piyasadan çıkış noktası, bir işletmenin kapanma veya piyasadan çekilme sürecini ifade ettiği için fizibilite çalışmaları kapsamında değerlendirilmez.

19. Aşağıdakilerden hangisi yönetimin temel fonksiyonlarıdan birisi değildir?

A) Sürdürülebilirlik
B) Geri bildirim
C) Organize etme
D) Planlama
E) Yöneltme

Cevap : A) Sürdürülebilirlik

Açıklama : Yönetimin temel fonksiyonları planlama, organize etme, yöneltme ve kontrol etmedir. Sürdürülebilirlik ise uzun vadeli stratejik bir kavram olup yönetimin temel fonksiyonları arasında doğrudan yer almaz.

20. Sağlıkla ilgili zorunlu olmayan hizmetlerde tamamlayıcı malların fiyatındaki artışın talep üzerindeki etkisi aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru verilmiştir?

A) Önce artar, daha sonra azalır
B) Talebi azalır
C) Talebi artar
D) İkame mallarının talebi azalır
E) Tüketicilerin tercihleri değişmez

Cevap : B) Talebi azalır

Açıklama : Tamamlayıcı malların fiyatı arttığında, bu mallarla birlikte tüketilen sağlık hizmetlerinin talebi azalır. Örneğin, özel sağlık sigortasının fiyatı artarsa, özel hastanelere olan talep düşebilir.

@lolonolo_com

 

Auzef Sağlık Kurumları İşletmeciliği
Telegram Sağlık Kurumları İşletmeciliği

Sağlık Ekonomisi 2023-2024 Vize Soruları

Editor

Editör