LOLONOLO Ana Sayfa » blog » ata aöf » Ata-Aöf İngilizce-1 2024-2025 Vize Sınav Soruları
Ata Aöf İngilizceAta Aöf Yabancı DilAta-Aöf

Ata-Aöf İngilizce-1 2024-2025 Vize Sınav Soruları

Ata-Aöf İngilizce-1 2024-2025 Vize Sınav Soruları

 
LOLONOLO Ana Sayfa » blog » ata aöf » Ata-Aöf İngilizce-1 2024-2025 Vize Sınav Soruları

#1. ………. your wife an English teacher?
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) Is
Açıklama : Öznenin (“your wife” – tekil üçüncü şahıs) durumunu bildiren cümlede, soru formunda kullanılacak doğru “to be” fiili “Is” olmalıdır.

#2. There is ……….. swimming pool in the garden.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) a
Açıklama : “Swimming pool” (yüzme havuzu) tekil ve sayılabilen bir isimdir. Cümledeki “There is” yapısı, tek bir nesneden bahsedildiğini gösterir. Sessiz harf ile başladığı için doğru belirsiz tanımlık “a” olmalıdır.

#3. Passenger: What time does the bus leave?
Clerk: ……….
Diyalogda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) At eleven o’clock
Açıklama : Yolcu “bus leave” (otobüsün kalkış saati) hakkında bilgi sorduğu için, cevapta bir zaman ifadesi (At eleven o’clock) bulunmalıdır.

#4. A: Who does he want to call?
B: ………….. .
Diyalogda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) Me
Açıklama :

#5. I ……….. listen to music.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilirse anlam olumsuz olur?

Cevap : B) never
Açıklama : Soru, anlamı olumsuz yapan kelimeyi seçmeyi gerektirmektedir. Şıklarda cümleye olumsuz anlam katan tek zarf “never”dır (“Asla müzik dinlemem.”).

Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.

#6. Could you give me ……….. time please?
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) some
Açıklama : “Time” kelimesi burada sayılamayan bir isim olarak kullanılmıştır. Bir rica cümlesi olduğu için ve sayılamayan isimle kullanılabildiği için “some” doğru cevaptır. (“a/an” sayılamayan isimlerle kullanılmaz.)

#7. Look! They ……….. a hotel.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : B) are building
Açıklama : “Look!” (Bak!) eylemin konuşma anında devam ettiğini gösterir ve Şimdiki Zamana (Present Continuous Tense) işaret eder. “They” öznesi için doğru yapı “are building”dir.

#8. I ……….. my uncle yesterday.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) visited
Açıklama : Cümlede “yesterday” (dün) zaman zarfı kullanıldığı için, eylem geçmiş zamanda gerçekleşmiştir ve fiilin ikinci hali (Simple Past Tense) olan “visited” kullanılmalıdır.

#9. He ……….. (walk) on mountains.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : C) walks
Açıklama : Cümle genel bir aktiviteyi veya alışkanlığı ifade ettiği için Geniş Zaman (Simple Present Tense) kullanılmalıdır. “He” tekil üçüncü şahıs olduğu için fiil “-s” takısı alarak “walks” olmalıdır.

#10. My aunt ……….. four children.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) has got
Açıklama : “Sahip olmak” anlamında kullanılan “have got” veya “has got” yapısı gereklidir. “My aunt” (Teyzem/Halam) tekil üçüncü şahıs olduğu için doğru form “has got” olmalıdır.

Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.

#11. Dilek is my mother. ……….. is a nurse.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : B) She
Açıklama : “Dilek” kadın olduğu için, onun yerine geçecek doğru kişi zamiri “She” olmalıdır.

#12. A: What do you do in your free time?
B: ……….
Diyalogda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) I play football.
Açıklama : “What do you do in your free time?” (Boş zamanında ne yaparsın?) sorusu, boş zaman aktivitelerini sorar. Cevap, yapılan bir aktiviteyi içermelidir (“I play football.”).

#13. They got divorced because Hetty didn’t ……….. some financial matters.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) agree with
Açıklama : Cümle, boşanma nedeni olarak bazı finansal konularda anlaşmazlık yaşanmasını belirtmektedir. Bu anlama en uygun ifade “agree with” (aynı fikirde olmak/anlaşmak) yapısının olumsuzudur: “didn’t agree with” (anlaşamadı).

#14. There is ……….. sugar in my tea.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : C) little
Açıklama : “Sugar” (şeker) sayılamayan bir isimdir. Sayılamayan isimlerle miktar belirtmek için “little” (çok az) veya “much” kullanılır. “Few” ve “many” sayılabilen isimlerle kullanılır.

#15. Hi, Ali. Is ……….. your car?
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : B) this
Açıklama : “Car” (araba) tekil bir isimdir. Tekil isimler için yakınlığı ifade eden işaret zamiri olarak “this” veya “that” kullanılır. Şıklarda sadece “this” uygun tekil işaret zamiridir. (“Those/these” çoğullar için kullanılır.)

Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.

#16. Why was ……….. playing in the garden at 07.00 yesterday?
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) they
Açıklama : Soru kökünde “was” yardımcı fiili kullanılmıştır. “Was”, sadece tekil özneler (I, he, she, it) ile Past Continuous Tense’te kullanılır. Şıklarda çoğul olan tek özne “they”dir ve “they” ile “was” değil, “were” kullanılır. Bu nedenle “was playing” yapısıyla birlikte kullanılamayacak olan özne “they”dir.

#17. The earthquake began while we ……….. playing PS3.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : C) were
Açıklama : Cümlenin bir bölümü (began) Simple Past Tense’te olduğu için, “while” bağlacı ile bağlanan diğer eylem (playing) Past Continuous Tense’te olmalıdır. “We” öznesi için Past Continuous yapısının yardımcı fiili “were”dır.

#18. I am at home now and I ……….. breakfast.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) am having
Açıklama : “Now” (şimdi) zaman zarfı, eylemin konuşma anında devam ettiğini gösterir. “I” öznesi için Şimdiki Zaman (Present Continuous Tense) yapısı “am having” doğru olandır.

#19. A: How old are you?
B: ……….
Diyalogda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : C) I am twenty years old.
Açıklama : “How old are you?” (Kaç yaşındasın?) sorusuna verilecek cevap, yaş bilgisini içermelidir (“I am twenty years old.”).

#20. Your father still ……….. in the same company
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) works
Açıklama : Cümle, sürekli bir durumu veya alışkanlığı ifade ettiği için Geniş Zaman (Simple Present Tense) kullanılmalıdır. “Your father” (Baban) tekil üçüncü şahıs olduğu için, fiil “-s” takısı alarak “works” olmalıdır.

Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.

Öncesi
TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

Ata-Aöf İngilizce-1 2024-2025 Vize Sınav Soruları

Temel İngilizce Dil Bilgisi: Zamanlar, İsimler ve Günlük Diyaloglar

Giriş

İngilizce öğrenimi, temel zaman kiplerini, kelime yapılarını ve günlük diyalog kalıplarını anlamakla başlar. Basit bir soru-cevap cümlesinden, geçmişte yaşanmış bir olayı anlatmaya kadar her durumda doğru dil bilgisi kurallarını kullanmak, etkili iletişim için zorunludur. Bu makalede, İngilizce’nin temel “to be” fiili, zaman kipleri (Tense), isimlerin kullanımı (tekil, çoğul, sayılabilen/sayılamayan) ve basit diyalog kalıpları ele alınacaktır.

Temel Yapılar: ‘To Be’ Fiili ve Sahiplik

“To be” fiili (olmak), İngilizce’deki en temel fiildir ve özneye göre değişir. Örneğin, “Dilek is my mother” cümlesindeki “Dilek” yerine kadınlar için “She” zamiri kullanılır. Soru yaparken bu yardımcı fiil başa gelir: “Is your wife an English teacher?” cümlesinde özne (“your wife”) tekil olduğu için “Is” kullanılır. Sahiplik belirtmek için ise “have got / has got” yapısı kullanılır; “My aunt” (teyzem) tekil üçüncü şahıs olduğu için doğru kullanım “has got” şeklindedir.

İsimler ve Miktar Belirteçleri

İngilizce’de isimler tekil, çoğul, sayılabilen veya sayılamayan olabilir ve bu durum, alacakları belirteçleri etkiler.

  • Tekil/Çoğul: “Car” (araba) tekil bir isimdir ve işaret edilirken “this” (bu) zamiri kullanılır.
  • Sayılabilen/Sayılamayan: “Swimming pool” (yüzme havuzu) gibi tekil ve sayılabilen isimler “a” belirsiz tanımlığını alır. “Sugar” (şeker) ise sayılamayan bir isimdir ve sayılamayan isimlerle az miktar belirtmek için “little” kullanılır. Bir rica cümlesinde sayılamayan bir isimle (örn: time) miktar belirtmek için “some” kullanılır.

Zaman Kipleri (Tenses)

Eylemin ne zaman yapıldığını belirtmek için farklı zaman kipleri kullanılır.

  • Geniş Zaman (Simple Present Tense): Genel doğruları ve alışkanlıkları anlatır. “Your father” (o) gibi tekil üçüncü şahıs öznelerle fiil “-s” takısı alır (Örn: “works”, “walks”).
  • Şimdiki Zaman (Present Continuous Tense): Konuşma anında (“now”) veya o an civarında (“Look!”) gerçekleşen eylemler için kullanılır. “I” öznesi için “am having”, “They” öznesi için “are building” şeklinde kurulur.
  • Geçmiş Zaman (Simple Past Tense): “Yesterday” (dün) gibi geçmişte belirli bir zamanda bitmiş eylemler için kullanılır. Fiilin ikinci hali veya “-ed” takısı almış hali (örn: “visited”) kullanılır.
  • Geçmişte Devam Eden Zaman (Past Continuous Tense): Geçmişte bir eylem devam ederken başka bir eylemin olduğunu anlatmak için (“while” bağlacıyla) kullanılır. “We” öznesi için yardımcı fiil “were” olur (Örn: “we were playing”).

Günlük Diyaloglar ve Soru Kalıpları

Günlük hayatta belirli bilgileri öğrenmek için standart soru kalıpları kullanılır.

  • Yaş Sorma: “How old are you?” (Kaç yaşındasın?) sorusuna “I am twenty years old” (Yirmi yaşındayım) şeklinde cevap verilir.
  • Zaman Sorma: “What time does the bus leave?” (Otobüs ne zaman kalkar?) sorusuna “At eleven o’clock” (Saat on birde) gibi bir zaman ifadesiyle yanıt verilir.
  • Aktivite Sorma: “What do you do in your free time?” (Boş zamanında ne yaparsın?) sorusuna “I play football” (Futbol oynarım) gibi bir aktivite belirterek cevap verilir.

Anlamı olumsuz yapmak için ise “never” (asla) gibi sıklık zarfları kullanılabilir: “I never listen to music” (Asla müzik dinlemem).

Sonuç

İngilizce dil bilgisi, zaman kiplerinden miktar belirteçlerine kadar birbiriyle ilişkili kurallar bütünüdür. Çiftlerin boşanma nedeni olarak finansal konularda “anlaşamaması” (didn’t agree with) gibi bir durumu ifade etmekten, “Who does he want to call?” (Kimi aramak istiyor?) sorusuna “Me” (Beni) şeklinde doğru nesne zamiriyle cevap vermeye kadar her bir ayrıntı, bu kuralların doğru anlaşılmasına bağlıdır.

@lolonolo_com

Ata-Aöf İngilizce-1 2024-2025 Vize Sınav Soruları

Ata-Aöf İngilizce-1 2024-2025 Vize Sınav Soruları

1. ………. your wife an English teacher?
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Is
B) Are not
C) Am not
D) Am
E) While

Cevap : A) Is

Açıklama : Öznenin (“your wife” – tekil üçüncü şahıs) durumunu bildiren cümlede, soru formunda kullanılacak doğru “to be” fiili “Is” olmalıdır.

2. Passenger: What time does the bus leave?
Clerk: ……….
Diyalogda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Far from the city centre
B) One adult and a child
C) For weekend
D) At eleven o’clock
E) It’s quite cheap

Cevap : D) At eleven o’clock

Açıklama : Yolcu “bus leave” (otobüsün kalkış saati) hakkında bilgi sorduğu için, cevapta bir zaman ifadesi (At eleven o’clock) bulunmalıdır.

3. I ……….. my uncle yesterday.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) visited
B) will visit
C) visit
D) can visit
E) am visiting

Cevap : A) visited

Açıklama : Cümlede “yesterday” (dün) zaman zarfı kullanıldığı için, eylem geçmiş zamanda gerçekleşmiştir ve fiilin ikinci hali (Simple Past Tense) olan “visited” kullanılmalıdır.

4. Could you give me ……….. time please?
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) an
B) were
C) a
D) was
E) some

Cevap : E) some

Açıklama : “Time” kelimesi burada sayılamayan bir isim olarak kullanılmıştır. Bir rica cümlesi olduğu için ve sayılamayan isimle kullanılabildiği için “some” doğru cevaptır. (“a/an” sayılamayan isimlerle kullanılmaz.)

5. A: How old are you?
B: ……….
Diyalogda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) My name is Alice.
B) I am a student.
C) I am twenty years old.
D) Nice to meet you.
E) I am fine. Thanks.

Cevap : C) I am twenty years old.

Açıklama : “How old are you?” (Kaç yaşındasın?) sorusuna verilecek cevap, yaş bilgisini içermelidir (“I am twenty years old.”).

6. A: Who does he want to call?
B: ………….. .
Diyalogda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Mine
B) Myself
C) My
D) Me
E) I

Cevap : D) Me

Açıklama :

7. Hi, Ali. Is ……….. your car?
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) those
B) this
C) these
D) they
E) them

Cevap : B) this

Açıklama : “Car” (araba) tekil bir isimdir. Tekil isimler için yakınlığı ifade eden işaret zamiri olarak “this” veya “that” kullanılır. Şıklarda sadece “this” uygun tekil işaret zamiridir. (“Those/these” çoğullar için kullanılır.)

8. The earthquake began while we ……….. playing PS3.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) am
B) was
C) were
D) are
E) is

Cevap : C) were

Açıklama : Cümlenin bir bölümü (began) Simple Past Tense’te olduğu için, “while” bağlacı ile bağlanan diğer eylem (playing) Past Continuous Tense’te olmalıdır. “We” öznesi için Past Continuous yapısının yardımcı fiili “were”dır.

9. Your father still ……….. in the same company
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) not work
B) am working
C) working
D) works
E) is working

Cevap : D) works

Açıklama : Cümle, sürekli bir durumu veya alışkanlığı ifade ettiği için Geniş Zaman (Simple Present Tense) kullanılmalıdır. “Your father” (Baban) tekil üçüncü şahıs olduğu için, fiil “-s” takısı alarak “works” olmalıdır.

10. I ……….. listen to music.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilirse anlam olumsuz olur?

A) usually
B) never
C) always
D) most often
E) often

Cevap : B) never

Açıklama : Soru, anlamı olumsuz yapan kelimeyi seçmeyi gerektirmektedir. Şıklarda cümleye olumsuz anlam katan tek zarf “never”dır (“Asla müzik dinlemem.”).

11. There is ……….. sugar in my tea.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) few
B) an
C) little
D) many
E) for

Cevap : C) little

Açıklama : “Sugar” (şeker) sayılamayan bir isimdir. Sayılamayan isimlerle miktar belirtmek için “little” (çok az) veya “much” kullanılır. “Few” ve “many” sayılabilen isimlerle kullanılır.

12. A: What do you do in your free time?
B: ……….
Diyalogda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) No, he doesn’t.
B) She reads book.
C) Yes, I do.
D) At the weekends.
E) I play football.

Cevap : E) I play football.

Açıklama : “What do you do in your free time?” (Boş zamanında ne yaparsın?) sorusu, boş zaman aktivitelerini sorar. Cevap, yapılan bir aktiviteyi içermelidir (“I play football.”).

13. Look! They ……….. a hotel.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) not do building
B) are building
C) building not
D) do build
E) was building

Cevap : B) are building

Açıklama : “Look!” (Bak!) eylemin konuşma anında devam ettiğini gösterir ve Şimdiki Zamana (Present Continuous Tense) işaret eder. “They” öznesi için doğru yapı “are building”dir.

14. My aunt ……….. four children.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) got
B) have
C) have got
D) is
E) has got

Cevap : E) has got

Açıklama : “Sahip olmak” anlamında kullanılan “have got” veya “has got” yapısı gereklidir. “My aunt” (Teyzem/Halam) tekil üçüncü şahıs olduğu için doğru form “has got” olmalıdır.

15. Dilek is my mother. ……….. is a nurse.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) They
B) She
C) We
D) It
E) He

Cevap : B) She

Açıklama : “Dilek” kadın olduğu için, onun yerine geçecek doğru kişi zamiri “She” olmalıdır.

16. I am at home now and I ……….. breakfast.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) am having
B) having
C) am have
D) have
E) is have

Cevap : A) am having

Açıklama : “Now” (şimdi) zaman zarfı, eylemin konuşma anında devam ettiğini gösterir. “I” öznesi için Şimdiki Zaman (Present Continuous Tense) yapısı “am having” doğru olandır.

17. He ……….. (walk) on mountains.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) walking
B) was walk
C) walks
D) is walk
E) walk

Cevap : C) walks

Açıklama : Cümle genel bir aktiviteyi veya alışkanlığı ifade ettiği için Geniş Zaman (Simple Present Tense) kullanılmalıdır. “He” tekil üçüncü şahıs olduğu için fiil “-s” takısı alarak “walks” olmalıdır.

18. They got divorced because Hetty didn’t ……….. some financial matters.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) cut off
B) change
C) inherit
D) agree with
E) become

Cevap : D) agree with

Açıklama : Cümle, boşanma nedeni olarak bazı finansal konularda anlaşmazlık yaşanmasını belirtmektedir. Bu anlama en uygun ifade “agree with” (aynı fikirde olmak/anlaşmak) yapısının olumsuzudur: “didn’t agree with” (anlaşamadı).

19. Why was ……….. playing in the garden at 07.00 yesterday?
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) they
B) he
C) I
D) she
E) it

Cevap : A) they

Açıklama : Soru kökünde “was” yardımcı fiili kullanılmıştır. “Was”, sadece tekil özneler (I, he, she, it) ile Past Continuous Tense’te kullanılır. Şıklarda çoğul olan tek özne “they”dir ve “they” ile “was” değil, “were” kullanılır. Bu nedenle “was playing” yapısıyla birlikte kullanılamayacak olan özne “they”dir.

20. There is ……….. swimming pool in the garden.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) two
B) an
C) much
D) the
E) a

Cevap : E) a

Açıklama : “Swimming pool” (yüzme havuzu) tekil ve sayılabilen bir isimdir. Cümledeki “There is” yapısı, tek bir nesneden bahsedildiğini gösterir. Sessiz harf ile başladığı için doğru belirsiz tanımlık “a” olmalıdır.

Ata Aöf - Yabancı Dil 1

Ata-Aöf İngilizce-1 2024-2025 Vize Sınav Soruları

Editor

Editör