Türk Vergi Sistemi 2025-2026 Final Soruları
Türk Vergi Sistemi 2025-2026 Final Soruları
#1. Özel tüketim vergisinde III sayılı listeye tabi asitli ve şekerli içecekler için vergilendirme dönemi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Takvim yılının birer aylık dönemleridir.
Açıklama : Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na göre (III) sayılı listedeki mallar (alkollü içkiler, tütün mamulleri ve kolalı/gazlı içecekler) için vergilendirme dönemi, faaliyet gösterilen takvim yılının birer aylık dönemleridir.
#2. Aşağıdakilerden hangisi, KDV’nin kanuni mükellefi değildir?
Cevap : B) Zirai malı teslim alan
Açıklama : KDV’de mükellef kural olarak malı teslim eden veya hizmeti ifa edendir. A, C ve D şıklarında teslim eden/ifa eden kişiler mükelleftir. E şıkkında ithalatı yapan mükelleftir. Ancak “Zirai malı teslim alan”, normal şartlarda (müstahsil makbuzu vb. stopaj durumları hariç, KDV mantığı açısından) vergiyi doğuran olayın faili değildir; verginin yüklenicisidir. (Not: KDV tevkifatı gibi özel durumlar hariç genel kural sorulmaktadır).
#3. Aşağıdakilerden hangisi tarafından emlak vergisi tahsil edilmektedir?
Cevap : D) İlgili belediye
Açıklama : Emlak Vergisi, taşınmazın (bina, arsa, arazi) bulunduğu yerdeki “ilgili belediye” tarafından tarh, tahakkuk ve tahsil edilir.
#4. Dijital hizmet vergisinin vergi oranı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) 7,5
Açıklama : 7194 sayılı Kanun ile yürürlüğe giren Dijital Hizmet Vergisi’nin oranı, hizmet hasılatı üzerinden yüzde 7,5’tir.
#5. Aşağıdakilerden hangisi motorlu taşıtlar vergisinin konusuna girmemektedir?
Cevap : D) Sandal
Açıklama : Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV); karada giden motorlu taşıtlar (otomobil, otobüs, motosiklet vb.) ile uçak ve helikopterleri kapsar. Ancak deniz taşıtları (sandal, yat, gemi vb.) MTV kapsamından çıkarılmıştır (Harçlar Kanunu kapsamında vergilendirilir).
Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.
#6. Ticari kazancın tespitinde hangi gider indirimi konusu yapılmaz?
Cevap : E) Ödenen şahsi tazminat
Açıklama : Gelir Vergisi Kanunu’na göre ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler (personel, elektrik, iş seyahati vb.) indirilebilir. Ancak, teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatlar (şahsi tazminatlar) ve para cezaları kanunen kabul edilmeyen giderdir (KKEG) ve gelirden indirilemez.
#7. Gelir vergisi matrahının belirlenmesinde aşağıdakilerden hangisi diğer indirimler kapsamında değildir?
Cevap : C) Vergi Usul Kanunu’na göre ayrılan amortismanlar
Açıklama : Bağışlar, sponsorluk harcamaları, engellilik indirimi ve girişim sermayesi fonu gibi kalemler, beyanname üzerinde gelirden düşülen “İndirimler”dir. “Amortismanlar” ise ticari kazancın tespiti sırasında hasılattan düşülen bir “Gider” unsurudur; beyanname üzerinden yapılan bir indirim değildir.
#8. Gerçek usulde vergiye tabi mükelleflerin terk ettikleri işleri ile ilgili olarak sonradan elde ettikleri kazançlar hangi gelir unsuru kabul edilir?
Cevap : C) Arızi kazanç
Açıklama : Gelir Vergisi Kanunu’na göre; ticari veya mesleki bir faaliyetin durdurulması veya terk edilmesinden sonra, bu faaliyetle ilgili olarak sonradan elde edilen kazançlar (örneğin sonradan tahsil edilen bir alacak veya satılan bir stok) “Arızi Kazanç” kapsamında vergilendirilir.
#9. Kurumlar vergisinde taşınmazların elden çıkarılmasından doğan diğer kazanç ve iratlarda özel beyanname aşağıdakilerden hangisine verilir?
Cevap : C) Taşınmazın bulunduğu yerin vergi dairesine
Açıklama : Dar mükellefiyette veya bazı özel durumlarda (diğer kazanç ve irat olarak vergilendirilen hallerde) taşınmaz satışından doğan kazançlar için verilen münferit/özel beyanname, gayrimenkulün (taşınmazın) bulunduğu yer vergi dairesine verilir.
#10. Aşağıdakilerden hangisi altsoyu bulunmayan bir miras bırakanın mirasçısı olarak kabul edilmektedir?
Cevap : D) Annesi ve babası
Açıklama : Türk Medeni Kanunu’na göre yasal mirasçılıkta zümre sistemi uygulanır. Birinci zümre (altsoy: çocuklar, torunlar) yoksa, miras ikinci zümreye geçer. İkinci zümrenin başı miras bırakanın “anne ve babası”dır.
Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.
#11. Aşağıdakilerden hangisi Kurumlar Vergisi Beyannamesi’nde gösterilmek şartıyla yapılacak indirimlerden değildir?
Cevap : D) Tazminatlar
Açıklama : Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesi ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesi uyarınca beyanname üzerinden yapılabilecek indirimler bellidir (Ar-Ge, Sponsorluk, Bağışlar, Girişim Sermayesi Fonu vb.). “Tazminatlar” ise eğer işle ilgili sözleşmeye dayalıysa “gider” olarak kazançtan düşülür; şahsi kusura dayalıysa KKEG olur. Beyanname üzerinde ayrıca gösterilen bir “indirim” kalemi değildir.
#12. Şans oyunları vergisinin konusu aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : C) Her türlü şans oyunları faaliyetinden elde edilen hasılat
Açıklama : Şans Oyunları Vergisi’nin konusu; spor müsabakalarına dayalı müşterek bahisler, at yarışları ve diğer şans oyunlarından elde edilen “hasılat”tır.
#13. Sağ kalan eşin, miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olması durumunda, sağ kalan eşe söz konusu mirasın yüzde kaçı kalmaktadır?
Cevap : E) yüzde 25
Açıklama : Türk Medeni Kanunu’na göre; sağ kalan eş, miras bırakanın altsoyu (çocukları) ile birlikte mirasçı olursa, yasal miras payı terekenin 1/4’ü yani yüzde 25’idir. Kalan 3/4 çocuklara paylaştırılır.
#14. Zirai faaliyetle uğraşan kollektif şirket ortakları hangi gelir unsuru esas alınarak vergilendirilir?
Cevap : A) Ticari kazanç
Açıklama : Gelir Vergisi Kanunu’na göre kollektif şirketler şahıs şirketleridir. Ancak şirketlerin faaliyet konusu ne olursa olsun (zirai faaliyet olsa dahi), kollektif şirket ortaklarının elde ettiği gelir “Ticari Kazanç” hükümlerine göre vergilendirilir. Şirketleşme, faaliyeti ticari boyuta taşır.
#15. Verginin belirlenmesi için mükellefin gelir ve servetlerine karine oluşturan bazı göstergeler yani dış belirtilerden yararlanıldığı matrah tespit usulüne ne ad verilir?
Cevap : B) Karine usulü
Açıklama : Vergi matrahının, mükellefin yaşam standardı, harcamaları veya servet unsurları gibi “dış belirtilere” (karinelere) bakılarak hesaplanması yöntemine “Karine Usulü” veya “Dış Göstergeler Usulü” denir.
Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.
#16. Aşağıdaki teslim ve hizmetlerden hangisi Katma Değer Vergisinden istisna değildir?
Cevap : E) Gelir Vergisi Kanunu’na göre gerçek usulde vergilendirilen tacir tarafından yapılan teslim ve hizmetler
Açıklama : A, B, C ve D şıklarındaki işlemler KDV Kanunu’na göre istisna (vergiden muaf) kapsamındadır. Ancak “Gerçek usulde vergilendirilen tacirlerin” ticari faaliyetleri kapsamındaki teslim ve hizmetleri KDV’nin temel konusudur ve istisna değildir.
#17. Kurumlar vergisinde kamu idare müesseseleri ile dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmelerin vergiden muaf tutulmasının gerekçesi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Rekabet eşitliğinin korunması
Açıklama :
#18. Özel tüketim vergisinde aşağıdaki ürünlerden hangisi I sayılı listede yer alır?
Cevap : B) Petrol ürünü
Açıklama : ÖTV Kanunu’na ekli listeler şöyledir:
(I) Sayılı Liste: Petrol ürünleri, doğalgaz vb.
(II) Sayılı Liste: Motorlu taşıtlar.
(III) Sayılı Liste: Tütün mamulleri, alkollü ve kolalı içecekler.
(IV) Sayılı Liste: Lüks tüketim malları, beyaz eşya, elektronik vb.
#19. Aşağıdakilerden hangisi emlak vergisi açısından vergi değerini değiştiren nedenlerden biri değildir?
Cevap : B) Apartman yöneticisinin değişmesi
Açıklama : Emlak Vergisi Kanunu’nun 33. maddesine göre; asansör eklenmesi/kaldırılması, kalorifer takılması, binanın yanması veya yıkılması gibi binanın fiziki durumunu ve değerini değiştiren haller “Vergi Değerini Tadil Eden Sebepler”dir. Ancak “Apartman yöneticisinin değişmesi” binanın değerini etkileyen fiziki veya hukuki bir değişiklik değildir.
#20. Aşağıdakilerden hangisinin emlak vergisinin ödeme aylarını, bölgelerin özelliklerine göre değiştirme yetkisi bulunmaktadır?
Cevap : E) Hazine ve Maliye Bakanlığı
Açıklama : Emlak vergisi taksit zamanları kanunla belirlenmiştir (Mayıs ve Kasım). Ancak Kanun, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bölgelerin özelliklerine göre bu ödeme aylarını değiştirme yetkisi vermiştir.
Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.
SONUÇ
Türk Vergi Sistemi 2025-2026 Final Soruları
Türk Vergi Sistemi: Gelir, Harcama ve Servet Vergilerinde Temel Esaslar |
|
|
|
| @lolonolo_com |
|---|
Türk Vergi Sistemi 2025-2026 Final Soruları
Türk Vergi Sistemi 2025-2026 Final Soruları |
|
|---|---|
|
|
| @lolonolo_com |
![]() |
![]() |
Türk Vergi Sistemi 2025-2026 Final Soruları
Auzef İşletme Lisans 2026 Güz Dönemi Sınav Soruları

