Ata-Aöf Engellilik ve Sosyal Hizmet Ünite -3
Engellilerin Yaşadığı Sorunlar
#1. Aşağıdakilerden hangisi Özel Sektör’ün engellilere yönelik sorumlulukları arasında yer almaz?
Cevap: d) Engelli birey ve aileleri için kalite destek hizmetleri geliştirmek
Açıklama: Özel sektörün temel sorumlulukları istihdam, erişim ve finansal engelleri ortadan kaldırmak üzerine yoğunlaşır. Kalite destek hizmetleri genellikle kamu veya sivil toplum kuruluşlarının alanıdır.
#2. Aşağıdakilerden hangisi engelli birey ve ailelerin ulusal ve yerel forumlara katılım amaçları arasında yer almaz?
Cevap: e) Maddi kazanç temin etmek
Açıklama: Ulusal ve yerel forumlara katılımın temel amacı, engelli bireylerin sorunlarına çözüm bulmak ve karar alma süreçlerine dâhil olmaktır. Maddi kazanç sağlamak bu amaçlara uygun değildir.
#3. ”Farklı sektörlerin sorumluluklarını ve birbirleri arasındaki koordinasyon, denetim ve raporlama mekanizmalarını açıkça ortaya koyan ulusal bir engellilik stratejisi ve eylem planı geliştirmek” hangi paydaşın görevidir?
Cevap: d) Hükûmetler
Açıklama: Engellilik stratejisi ve eylem planı geliştirmek, devletin politika oluşturma ve uygulama görevlerinden biridir. Diğer paydaşlar destekleyici rollere sahiptir.
#4. Engellilere yönelik bir araştırmada veri / bilgi toplarken aşağıdaki alt başlıklardan hangisiyle ilgili kapsamlı bilgi edinilmesi gerekli değildir?
Cevap: d) Kullandığı toplu taşıma araçlarının koordinat bilgisi
Açıklama: Araştırmalarda toplu taşıma koordinat bilgisi spesifik ve gereksizdir; diğer şıklar engellilerin hizmet ihtiyaçlarını anlamak için gereklidir.
#5. Engelliler için erişilebilirlik kavramı üzerine ilk yasal düzenleme kaç yılında hangi yasa ile yapılmıştır?
Cevap: a) 1997 İmar yasası
Açıklama: Erişilebilirlik konusunda ilk düzenlemeler, bina ve şehir planlamasında engellilerin erişimini kolaylaştırmak amacıyla 1997 yılında yapılan İmar Yasası’nda yer almıştır.
Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.
#6. Aşağıdakilerden hangisi engelli bireylerle ilgili politika ve programların etkin şekilde yürütülebilmesi için araştırma becerisinin güçlendirilmesi gereken disipliner alanlardan biri sayılmaz?
Cevap: e) Nüfus planlama
Açıklama: Engelli bireylerle ilgili araştırma ve politikalar için nüfus planlama öncelikli bir disiplin değildir. Diğer disiplinler doğrudan ilgili ve gereklidir.
#7. Kamu tarafından sağlanan hizmetlerin hedeflenen düzeyde ulaşabilir olmasını teminat altına almanın en temel şartı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: b) Yeterli ve sürdürülebilir finansman desteği
Açıklama: Kamu hizmetlerinin sürekliliği ve etkinliği için finansman desteği birincil öneme sahiptir. Diğer unsurlar, finansman sağlandıktan sonra daha etkili hâle gelir.
#8. Engelli bireylerin yaşamları üzerinde kontrol sahibi olma hakkı gereğince aşağıdaki konu başlıklarından hangisinde kendilerine danışmak gerekli değildir?
Cevap: a) Savunuculuk
Açıklama: Savunuculuk, genellikle uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen bir faaliyettir. Diğer konularda bireylerin doğrudan görüş ve katılımları önemlidir.
#9. Aşağıdakilerden hangisi sosyal pazarlama kampanyalarının temel amaçlarından biri sayılamaz?
Cevap: b) Finansal açıdan güç kazanmak
Açıklama: Sosyal pazarlama kampanyalarının amacı farkındalık yaratmak, engellilikle ilgili olumsuz algıları değiştirmek ve bütünleştirici toplumu teşvik etmektir. Finansal güç kazanmak bir amaç değildir.
#10. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 31. maddesine göre çalışma iş gücünü hangi oranda kaybetmiş olanlar birinci derecede engelli sayılmaktadır?
Cevap: e) yüzde 80
Açıklama: Kanuna göre iş gücünün yüzde 80’ini kaybetmiş bireyler birinci derecede engelli olarak kabul edilir. Diğer oranlar daha düşük derecelendirmeleri ifade eder.
Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.
SONUÇ
Engellilerin Yaşadığı Sorunlar
Ata-Aöf Engellilik ve Sosyal Hizmet Ünite -3
Engellilerin Yaşadığı Sorunlar
Ata-Aöf Engellilik ve Sosyal Hizmet Ünite -3
Engellilerin Yaşadığı Sorunlar
Ata-Aöf Engellilik ve Sosyal Hizmet Ünite -3
Ata Aöf Engellilik ve Sosyal HizmetÜNİTE ADI: Engellilerin Yaşadığı SorunlarÜNİTE NO: 3 |
|
|---|---|
@lolonolo_com |
Engellilerin Yaşadığı Sorunlar |
|
|---|---|
@lolonolo_com |
