auzefÇocuk GelişimiÇocuk Resimlerinin Analizi

Çocuk Resimlerinin Analizi 2021-2022 Vize Sorular

Çocuk Resimlerinin Analizi 2021-2022 Vize Sorular

#1. “…………… yaklaşımla yapılan resim analizi, indirgemeci, reçeteci ve hatta çocuğa bütünsel bakış açısını sınırlayabilir.” Aşağıdakilerden hangisi cümlede bırakılan boşluğa uygun yaklaşımdır?

Cevap : A) Psikoanalitik

#2. “Walden’ okullarında çocuklarla yaptığı resim çalışmaları sonucunda Naumburg (1928), çocuk resminin …………… biçimi olarak görmeye başlamıştır.” Yandaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?

Cevap : D) Sembolik bir konuşma

#3. “Resim analistinin odağı sadece çocukların anlatımcı çalışmalarının ne anlama geldiğini çözmek değil ………… ve …………… karmaşıklığını kavramaktır.” İfadesinde boşluklara gelmesi gereken iki kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Süreç ve ürünün

#4. Yıllarca amacıyla 8000 kadar çocuğun resimlerini toplayan Rhoda kellogg. ……… adlı yapıtında 20 temel karalama türünden söz eder. Yukarıdaki boşluğa ne getirilmelidir?

Cevap : D) Çocukların sanatını anlama

#5. “Bu dönemde çocuklar gerçekleri olduğu gibi değil düşündüğü gibi çizmektedirler. Çocuk ,aynı anda görülmesi mümkün olmayan şeyleri düşündüğünü yansıtabilmek amacıyla çizebilir. Bunu da resmi saydamlaştırarak yapar.” Tırnak içinde bahsedilen resim türü aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Röntgen resim

#6. “Resim malzemelerinin nasıl kullanıldığını eğitimcinin de bilmesi aynı şekilde önemlidir. Eğer terapist resim malzemelerini tanımaz ve ne işe yaradıklarını bilmezse her şeyi yerli yerinde ve anlatımcı resimler yapmaları için çocuklara yeterli talimatlarda bulunamaz. Resim süreciyle kişisel deneyimin önemini ne kadar vurgulasak azdır ve resim malzemesi ile doğrudan ilgilenmiş olmak malzemeleri gerçekten anlamak için özel olarak önerilir, çünkü sözel anlatım bu bilgileri yeterince iletmez.” Yukarıdaki ifadede malzemenin resim yapma sürecinin önemi vurgulanmaktadır. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi burada verilen bilgi ile çelişen bir ifadedir?

Cevap : D) Eğitimcinin hatası

#7. Kramer çocukların resim malzemelerinin çeşitli kullanış yöntemlerinin kapsamlı tarifini yapar. Onun gözlemlerine göre, resim malzemeleri 5 türlü kullanılabilir, aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

Cevap : D) Benzerlik yazılar

#8. Çocuk resimlerine ilgi belki de her zaman olmuştur ama bu yöndeki resmi araştırmalar, nörolojik hastaların resimlerine artan ilgiyle …………ile……….’un çalışmalarının artan ünüyle ortaya çıkmıştır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : A) Freud ile Jung

#9. Çocukların farklı kültürlerde yetişmiş olsalar bile her çocuğun resimlerinde ‘karalama’ ‘…………..’ aşamaları görüldüğü söylenmektedir. Yukarıdaki boşluğu tamamlayınız.

Cevap : D) Kafadan bacak

#10. “Kelogg (1969), çocuk resimlerini evrensel bir görsel düzen olarak gören bu yaklaşım, çocuğun resimden aldığı zevkin iki türü olduğunu söylemektedir. Biri olan motor zevk; çocuğun kalemi kullanırken karalamalar yaparak aldığı zevktir. Diğeri ise; çizimlerinin veya karalamalarının sonucu olarak karşısına çıkan eserini incelerken aldığı görsel zevktir.” Tırnak içerisinde verilen tanımda bahsedilen yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Sanatsal yaklaşım

#11. “Desen, resmin, heykelin, mimarlığın yüksek noktasıdır, desen her bir bilimin kaynağı ve başlangıcıdır.” Diyen ünlü ressam aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Michelangello

#12. Gardner , çocukların terapide yaptıkları resimlere daha bütünleyici bir bakış geliştirebilmek için çocuk resmini birçok ……… incelenmek gerektirdiğini ifade eder. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden ne gelmelidir?

Cevap : A) Perspektiften

#13. “Çizgi boş ile dolu arasındaki sınırdır” diye söyleyen düşünür kimdir?

Cevap : B) Aristo

#14. Hiperaktif bir çocuğun belli bir biçimdeki imge üstünde çalışmak ve malzemeleri denemek yerine kâğıdı yırtıp buluşturma nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?

Cevap : C) Odaklanma

#15. Rubin’in (2005) saptadığı gibi “Anlam için yapılan ilk tahmin yerinde olsa bile herhangi bir …………"hep" belli bir anlamı olacağı hatta belli bir kişi için zaman içinde anlamının değişmez olacağı varsayılmamalıdır” ifadesinde boş bırakılan yere aşağıdaki kavramlardan hangisi gelmelidir?

Cevap : B) İmgenin

#16. Öğrenme güçlüğü, algılama sorunları veya görme bozuklukları olan çocuklarda hangi renk kâğıdın yararlı olduğu bildirilmiştir?

Cevap : B) Siyah

#17. Şema öncesi dönemde ortaya çıkan resmin bu iki önemli özelliği şemalarının devamını çizimde gözlemlenir. Örneğin ev varsa çatısı vardır. Çatı varsa bacası vardır. Figürlerin dizimi ile dolan resim kağıdı , genellikle çocukların çizmeyi yeni öğrendiği şeyler ve öğrendiğini göstermek istediğiyle tekrarladığı çizimleri içerir. Yukarıda bahsedilen iki özellik, aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

Cevap : C) Resimde tamamlama ve Figürlerin yan yana gelişi

#18. “Müdahalenin bir amacı çocuğu resim yoluyla kendini özgürce ifade etmesine yardım etmekse, bazı durumlarda çevre çocuğun bu amaca erişmesine yardım etmez.” Bu açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisi çevrenin etkisinde resim yapma sürecini olumsuz etkilemez?

Cevap : D) Malzemelerin düzeni

#19. “Küçük çocuklar, genelde içlerinden geldiği gibi davranırlar ve resimlerindeki ……………… doğruluğu ile ilgilenmezler.” ifadesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : A) Fotoğrafik ayrıntının

#20. “Görsel kültür içerisindeki ……………, birey ve toplum açısından ne anlama geldiği, kendisinden daha önemlidir” ifadesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : A) Görsel imge

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Çocuk Resimlerinin Analizi 2021-2022 Vize Sorular

Auzef Çocuk Gelişimi

Çocuk Resimlerinin Analizi 2021-2022 Vize Sorular

Auzef Çocuk Gelişimi

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Çocuk Resimlerinin Analizi 2021-2022 Vize Sorular

1- “Çizgi boş ile dolu arasındaki sınırdır” diye söyleyen düşünür kimdir?

A) Leonardo da Vinci
B) Aristo
C) Piaget
D) Freud
E) Grombich

Cevap : B) Aristo

2- Çocukların farklı kültürlerde yetişmiş olsalar bile her çocuğun resimlerinde ‘karalama’ ‘……………..’ aşamaları görüldüğü söylenmektedir.
Yukarıdaki boşluğu tamamlayınız.

A) Kafadan sanat
B) Kafadan yüz ifadesi
C) Kafadan resim
D) Kafadan bacak
E) Kafadan vücut

Cevap : D) Kafadan bacak

3- Kramer çocukların resim malzemelerinin çeşitli kullanış yöntemlerinin kapsamlı tarifini yapar. Onun gözlemlerine göre, resim malzemeleri 5 türlü kullanılabilir, aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

A) Düzensiz boşalım
B) Savunmaya hizmet eden resim
C) Resim-yazılar
D) Benzerlik yazılar
E) Öncesinde faaliyetler

Cevap : D) Benzerlik yazılar

4- Gardner , çocukların terapide yaptıkları resimlere daha bütünleyici bir bakış geliştirebilmek için çocuk resmini birçok ……………… incelenmek gerektirdiğini ifade eder.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden ne gelmelidir?

A) Perspektiften
B) Mekandan
C) Desenden
D) Kompozisyondan
E) Mekandan

Cevap : A) Perspektiften

5- “Küçük çocuklar, genelde içlerinden geldiği gibi davranırlar ve resimlerindeki ……………… doğruluğu ile ilgilenmezler.” ifadesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Fotoğrafik ayrıntının
B) Perspektif algısının
C) Bütüncül bakış açısının
D) Renklerin karmaşıklığının
E) Mekan algısının

Cevap : A) Fotoğrafik ayrıntının

6- Hiperaktif bir çocuğun belli bir biçimdeki imge üstünde çalışmak ve malzemeleri denemek yerine kâğıdı yırtıp buluşturma nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) İsteksizlik
B) Deneyimsizlik
C) Odaklanma
D) Vazgeçme
E) Bilmeme

Cevap : C) Odaklanma

7- “Müdahalenin bir amacı çocuğu resim yoluyla kendini özgürce ifade etmesine yardım etmekse, bazı durumlarda çevre çocuğun bu amaca erişmesine yardım etmez.” Bu açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisi çevrenin etkisinde resim yapma sürecini olumsuz etkilemez?

A) Sınırlandırılmış mekan
B) Yeni ve tanıdık olmayan çevre
C) Yetişkin müdahalesi
D) Malzemelerin düzeni
E) Sınıfın kalabalık olması

Cevap : D) Malzemelerin düzeni

8- “Resim malzemelerinin nasıl kullanıldığını eğitimcinin de bilmesi aynı şekilde önemlidir. Eğer terapist resim malzemelerini tanımaz ve ne işe yaradıklarını bilmezse her şeyi yerli yerinde ve anlatımcı resimler yapmaları için çocuklara yeterli talimatlarda bulunamaz. Resim süreciyle kişisel deneyimin önemini ne kadar vurgulasak azdır ve resim malzemesi ile doğrudan ilgilenmiş olmak malzemeleri gerçekten anlamak için özel olarak önerilir, çünkü sözel anlatım bu bilgileri yeterince iletmez.”
Yukarıdaki ifadede malzemenin resim yapma sürecinin önemi vurgulanmaktadır. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi burada verilen bilgi ile çelişen bir ifadedir?

A) Malzemenin yapısı
B) Malzemenin kullanımı
C) Çocuğun doğası
D) Eğitimcinin hatası

Cevap : D) Eğitimcinin hatası

9- “Bu dönemde çocuklar gerçekleri olduğu gibi değil düşündüğü gibi çizmektedirler. Çocuk ,aynı anda görülmesi mümkün olmayan şeyleri düşündüğünü yansıtabilmek amacıyla çizebilir. Bunu da resmi saydamlaştırarak yapar.” Tırnak içinde bahsedilen resim türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Regresif resim
B) Agresif resim
C) Oranlı resim
D) Röntgen resim
E) Canlandırma

Cevap : D) Röntgen resim

10- “Desen, resmin, heykelin, mimarlığın yüksek noktasıdır, desen her bir bilimin kaynağı ve başlangıcıdır.” Diyen ünlü ressam aşağıdakilerden hangisidir?

A) Van Gogh
B) Michelangello
C) Raffael
D) Leonardo da Vinci
E) Picasso

Cevap : B) Michelangello

11- “Görsel kültür içerisindeki ……………, birey ve toplum açısından ne anlama geldiği, kendisinden daha önemlidir” ifadesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Görsel imge
B) Görsel deneme
C) Görsel Sanat
D) Görsel çözümleme

Cevap : A) Görsel imge

12- “…………… yaklaşımla yapılan resim analizi, indirgemeci, reçeteci ve hatta çocuğa bütünsel bakış açısını sınırlayabilir.” Aşağıdakilerden hangisi cümlede bırakılan boşluğa uygun yaklaşımdır?

A) Psikoanalitik
B) Psikososyal
C) Psikomotor
D) Psikoduygusal

Cevap : A) Psikoanalitik

13- “Resim analistinin odağı sadece çocukların anlatımcı çalışmalarının ne anlama geldiğini çözmek değil ………… ve …………… karmaşıklığını kavramaktır.” İfadesinde boşluklara gelmesi gereken iki kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Malzeme ve mekânın
B) Kompozisyon ve figürün
C) Süreç ve ürünün
D) Duygu ve davranışların

Cevap : C) Süreç ve ürünün

14- “Walden’ okullarında çocuklarla yaptığı resim çalışmaları sonucunda Naumburg (1928), çocuk resminin …………… biçimi olarak görmeye başlamıştır.” Yandaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?

A) Didaktik bir çalışma
B) Felsefik bir bakış
C) Estetik bir davranış
D) Sembolik bir konuşma

Cevap : D) Sembolik bir konuşma

15- “Kelogg (1969), çocuk resimlerini evrensel bir görsel düzen olarak gören bu yaklaşım, çocuğun resimden aldığı zevkin iki türü olduğunu söylemektedir. Biri olan motor zevk; çocuğun kalemi kullanırken karalamalar yaparak aldığı zevktir. Diğeri ise; çizimlerinin veya karalamalarının sonucu olarak karşısına çıkan eserini incelerken aldığı görsel zevktir.” Tırnak içerisinde verilen tanımda bahsedilen yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

A) Projektif yaklaşım
B) Sembolik yaklaşım
C) Ruhbilimsel yaklaşım
D) Sanatsal yaklaşım

Cevap : D) Sanatsal yaklaşım

16- Rubin’in (2005) saptadığı gibi “Anlam için yapılan ilk tahmin yerinde olsa bile herhangi bir …………”hep” belli bir anlamı olacağı hatta belli bir kişi için zaman içinde anlamının değişmez olacağı varsayılmamalıdır” ifadesinde boş bırakılan yere aşağıdaki kavramlardan hangisi gelmelidir?

A) Simgenin
B) İmgenin
C) Düşüncenin
D) Anlayışın

Cevap : B) İmgenin

17- Yıllarca amacıyla 8000 kadar çocuğun resimlerini toplayan Rhoda kellogg. ……… adlı yapıtında 20 temel karalama türünden söz eder.
Yukarıdaki boşluğa ne getirilmelidir?

A) Çocukların Sanatını kopyalama
B) Çocukların sanatını görme
C) Çocukların sanatını değerlendirme
D) Çocukların sanatını anlama
E) Çocukların sanatını gözlemleme

Cevap : D) Çocukların sanatını anlama

18- Öğrenme güçlüğü, algılama sorunları veya görme bozuklukları olan çocuklarda hangi renk kâğıdın yararlı olduğu bildirilmiştir?

A) Beyaz
B) Siyah
C) Kırmızı
D) Sarı
E) Turuncu

Cevap : B) Siyah

19- Çocuk resimlerine ilgi belki de her zaman olmuştur ama bu yöndeki resmi araştırmalar, nörolojik hastaların resimlerine artan ilgiyle …………ile……….’un çalışmalarının artan ünüyle ortaya çıkmıştır.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Freud ile Jung
B) Groth-Marnat ile Roberts
C) Goodenough ileHarris
D) Machover ile Koppitz
E) Freud ile Adler

Cevap : A) Freud ile Jung

20- Şema öncesi dönemde ortaya çıkan resmin bu iki önemli özelliği şemalarının devamını çizimde gözlemlenir. Örneğin ev varsa çatısı vardır. Çatı varsa bacası vardır. Figürlerin dizimi ile dolan resim kağıdı , genellikle çocukların çizmeyi yeni öğrendiği şeyler ve öğrendiğini göstermek istediğiyle tekrarladığı çizimleri içerir.
Yukarıda bahsedilen iki özellik, aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

A) Renk ve saydamlık
B) Derinlik ve Oran- orantı
C) Resimde tamamlama ve Figürlerin yan yana gelişi
D) Canlandırma ve sıralama
E) Düzenleme ve mekan algısı

Cevap : C) Resimde tamamlama ve Figürlerin yan yana gelişi

Auzef Çocuk Gelişimi
telegram çocuk gelişimi

Çocuk Resimlerinin Analizi 2021-2022 Vize Sorular

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!