auzefÇocuk GelişimiÇocuk Hakları ve Hukuku

Çocuk Hakları ve Hukuku Final Deneme Sınavı -4

Auzef Çocuk Hakları ve Hukuku Final Deneme Sınavı -4

#1. Aşağıdakilerden hangisi mutlak boşanma sebeplerinden biri değildir?

Cevap : D. Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme

#2. On sekiz yaş altındakilerin maden ocaklarında çalıştırılamayacaklarına ilişkin yasaklama aşağıdakilerden hangisinde yer almaktadır?

Cevap : B. İş Kanunu

#3. I. Aynı cinsten kişiler arasında evlilik yapılmış olması II. Evlenmenin temsilci aracılığı ile yapılması III. Tarafların evlenme iradelerini İstanbul’daki mahalle muhtarları önünde açıklamış olmaları. IV. Akıl hastalığı V. Amca, dayı, hala veya teyze ile evlilik VI. Mevcut evlilik Türk Medeni Kanunu’na göre, yukarıdakilerden hangisi veya hangileri evliliğin yokluğuna yol açan nedenlerdendir?

Cevap : I, II ve III

#4. Hukuk normlarının şekline saygı gösterilerek özünün yok edilmesi hangi kavramla ifade edilir?

Cevap : Kanuna karşı hile

#5. I. Kadının bekleme süresi sona ermeden nişanlanması II. İki erkeğin birbiriyle nişanlanması III. Teyze ile nişanlanmak IV. Evlat edinen ile evlatlığın nişanlanması V. Hali hazırda evli olan bir kişinin bir başkası ile nişanlanması Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri bir nişanlanma engeli değildir?

Cevap : B. Yalnız I

#6. Borçlar Kanunu kapsamına göre çalışan çocukların izin süreleri asgari kaç hafta olmalıdır?

Cevap : C. Üç hafta

#7. Aşağıdaki sosyal düzen kurallarının hangisinin sosyal müeyyidesinin diğerlerine göre biraz daha hafif olduğu söylenebilir?

Cevap : E. Görgü Kuralları

#8. Aşağıdakilerden hangisi özel boşanma sebeplerinden biri değildir?

Cevap : B. Evlilik birliğinin sarsılması

#9. I. Evlat edinme kan bağı esasına dayanır. II. Evlat edinmedeki amaç, çocuk sahibi olamayan kişilerin çocuk sevgisini tadarak ana-baba olma sevincini yaşamaları, böylece soylarını devam ettirerek miraslarına kendi soylarına bırakabilmeleridir. III. Evlat edinmedeki amaç, evlilik dışı çocukların aile ilişkisi içerisinde yetişmelerinin sağlanması ve böylece kendilerine destek olunmasıdır. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Cevap : B. II ve III

#10. I. Evlat edinilen küçük ise evlat edinen isterse küçüğe yeni bir isim verebilir. II. Evlat edinilen çocuk, evlat edinenin soyadını alır. III. Evlat edinme evlatlık ile evlat edinen arasında bir soybağı ilişkisi kurar. IV. Evlat edinen ile evlatlık veya onlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında kesin evlenme engeli doğmaz. Yukarıda evlat edinme ilişkisinin sonuçlarıyla ilgili verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Cevap : B. I, II, III

#11. I. Evli olmayan kişiler birlikte evlât edinebilirler. II. Eşlerin evlat edinebilmeleri için en az üç yıldır evli olmaları gerekir. III. Eşlerin evlat edinebilmeleri için her ikisinin de otuz yaşını doldurmuş olması gerekir. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Cevap : D. Yalnız III

#12. I. Evlat edinme ile birlikte evlatlığın kendi ailesi ile soybağı ilişkisi sona erer. II. Ana ve babanın rızası, çocuğun doğumundan itibaren altı hafta geçmeden verilemez. III. Ana ve babanın küçüğün evlat edinilmesine yönelik rızaları kesin olmalıdır. Yukarıda çocuğun ana ve babasının çocuğun evlat edinilmesinde göstermesi gereken rızayla ilgili verilen bilgilerden hangisi veya hangileri yanlıştır?

Cevap : D. Yalnız I

#13. Çocuk ve genç işçilerin dinlenme ve izin sürelerine ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : E. Yirmi dört saatlik günlük zaman diliminde kesintisiz olarak verilmesi zorunlu azami dinlenme süresi on iki saattir

#14. 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış bir çocuk işçinin aşağıdaki işlerden hangisinde çalışmasına izin verilmemiştir?

Cevap : E. Her türlü mürekkep ve mürekkep ihtiva eden malzeme imali işleri

#15. Aşağıdaki şıklardan hangisinde ülkemizde yürürlükte olan bir kanun verilmemiştir?

Cevap : C. Çocuk Hakları Kanunu

#16. Aşağıdaki işlerden hangisi 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçilerin çalıştırılabilecekleri işler arasında yer almaz?

Cevap : E. Maden ocaklarına kablo döşenmesi işi

#17. Türk Medeni Kanunu’na göre, anlaşmalı boşanma hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : E. Eşlerin mahkemeye birlikte başvurmuş olmaları şarttır.

#18. I.Miras Hukuku II. Vergi Hukuku III. Devletler Genel Hukuku IV. Çocuk Hukuku V. Ceza Hukuku< Yukarıdaki öncüllerden hangisi veya hangileri özel hukukun dallarından değildir?

Cevap : A. II, III ve V

#19. Aşağıdakilerden hangisi örf adet hukukunun manevi unsurunu oluşturur?

Cevap : D. Genel inanç

#20. I. Tam evlat edinmede, evlatlık ile evlat edinen arasında, evlilik içerisinde meydana gelen kan bağına dayanan soybağı ilişkisinin tamamen aynısı meydana gelir. II. Sınırlı evlat edinme de bir taraftan evlatlık ile asıl ailesi arasındaki ilişki sınırlı da olsa devam ederken diğer taraftan evlatlık ile evlat edinen arasında sınırlı bir hısımlık ilişkisi meydana gelir. III. Evlatlık, sadece evlat edinen ile hısım olur. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Cevap : C. I ve II

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Çocuk Hakları ve Hukuku Final Deneme Sınavı -4

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 3. Sınıf Güz Dönemi

Çocuk Hakları ve Hukuku Final Deneme Sınavı -4

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 3. Sınıf Güz Dönemi

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Auzef Çocuk Hakları ve Hukuku Final Deneme Sınavı -4

Çocuk Hakları ve Hukuku Final Deneme Sınavı -4

Çocuk Ceza Hukuku Ve Adalet Sistemi

1. Çocuk Koruma Kanunu çocukların korunması amacıyla birtakım temel ilkeler göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. Bu temel ilkeler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

A. Soruşturma ve kovuşturma sürecinde çocuğun durumuna uygun özel ihtimam gösterilmesi
B. Kararların alınmasında ve uygulanmasında, çocuğun yaşına ve gelişimine uygun eğitimini ve öğrenimini, kişiliğini ve toplumsal sorumluluğunu geliştirmesinin desteklenmesi
C. Çocuklar hakkında adli para cezasına en son çare olarak başvurulması
D. Tedbir kararı verilirken kurumda bakım ve kurumda tutmanın son çare olarak görülmesi, kararların verilmesinde ve uygulanmasında toplumsal sorumluluğun paylaşılmasının sağlanması
E. Çocuklar hakkında yürütülen işlemlerde, yargılama ve kararların yerine getirilmesinde kimliğinin başkaları tarafından belirlenememesine yönelik önlemler alınmasıdır

Cevap : C. Çocuklar hakkında adli para cezasına en son çare olarak başvurulması

2. Çocuk Koruma Kanunundaki tedbirlere ilişkin aşağıdaki tanımlardan hangisi yanlıştır?

A. Danışmanlık tedbiri, çocuğun bakımından sorumlu olan kimselere çocuk yetiştirme konusunda; çocuklara da eğitim ve gelişimleri ile ilgili sorunlarının çözümünde yol göstermeye denir
B. Eğitim tedbiri, çocuğun bir eğitim kurumuna gündüzlü veya yatılı olarak devamına; iş ve meslek edinmesi amacıyla bir meslek veya sanat edinme kursuna gitmesine veya meslek sahibi bir ustanın yanına yahut kamuya ya da özel sektöre ait işyerlerine yerleştirilmesine denir
C. Bakım tedbiri, çocuğun bakımından sorumlu olan kimsenin herhangi bir nedenle görevini yerine getirememesi hâlinde, çocuğun resmî veya özel bakım yurdu ya da koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırılması veya bu kurumlara yerleştirilmesine denir
D. Sağlık tedbiri, çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması ve tedavisi için gerekli geçici veya sürekli tıbbî bakım ve rehabilitasyonuna, bağımlılık yapan maddeleri kullananların tedavilerinin yapılmasına denir
E. Barınma tedbiri, ailesinin yanında mutlu olmayan veya daha iyi yaşam şartlarına kavuşmaları hedeflenen çocuklara barınma yeri sağlanmasına denir

Cevap : E. Barınma tedbiri, ailesinin yanında mutlu olmayan veya daha iyi yaşam şartlarına kavuşmaları hedeflenen çocuklara barınma yeri sağlanmasına denir

3. Koruyucu ve destekleyici tedbirlerin alınmasında çocuğun içerisinde bulunduğu durumun derhal ve acil şekilde tedbir kararlarının alınmasını gerekli kıldığı durumlarda izlenen usul ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından bakım ve gözetim altına alındıktan sonra acil korunma kararının alınması için Kurum tarafından çocuğun Kuruma geldiği tarihten itibaren en geç beş gün içinde çocuk hâkimine müracaat edilir. Hâkim tarafından, üç gün içinde talep hakkında karar verilir.
B. Acil korunma kararı en fazla otuz günlük süre ile sınırlı olmak üzere verilebilir. Bu süre içinde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunca çocuk hakkında sosyal inceleme yapılır.
C. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, yaptığı inceleme sonucunda, tedbir kararı alınmasının gerekmediği sonucuna varırsa bu yöndeki görüşünü ve sağlayacağı hizmetleri hâkime bildirir.
D. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu çocuğun, ailesine teslim edilip edilmeyeceğine veya uygun görülen başkaca bir tedbire karar verebilir.
E. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, çocuk hakkında tedbir kararı alınması gerektiği sonucuna varırsa hâkimden koruyucu ve destekleyici tedbir kararı verilmesini talep eder

Cevap : D. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu çocuğun, ailesine teslim edilip edilmeyeceğine veya uygun görülen başkaca bir tedbire karar verebilir.

4. Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet Başsavcılıklarında kurulan çocuk bürolarının görevleri arasında yer almaz?

A. Suça sürüklenen çocuklar hakkındaki soruşturma işlemlerini yürütmek
B. Derhal karar verilmesi gereken durumlarda çocuk hakiminin alabileceği kararları geçici olarak almak
C. Çocuklar hakkında tedbir alınması gereken durumlarda, gecikmeksizin tedbir alınmasını sağlamak
D. Korunma ihtiyacı olan, suç mağduru veya suça sürüklenen çocuklardan yardıma, eğitime, işe, barınmaya ihtiyacı olan veya uyum güçlüğü çekenlere ihtiyaç duydukları destek hizmetlerini sağlamak üzere, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışmak,
E. Korunma ihtiyacı olan, suç mağduru veya suça sürüklenen çocuklardan yardıma, eğitime, işe, barınmaya ihtiyacı olan veya uyum güçlüğü çeken çocuklara ilişkin durumları, çocukları korumakla görevli kurum ve kuruluşlara bildirmek

Cevap : B. Derhal karar verilmesi gereken durumlarda çocuk hakiminin alabileceği kararları geçici olarak almak

5. Danışmanlık tedbiri süreciyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A. Çocuk, aile, bakmakla yükümlü kişi veya kişiler ile ilgili bilgiler ve dosya bilgileri toplanarak incelenir
B. Çocuk, aile, bakmakla yükümlü kişi veya kişiler ile tanışılır
C. Danışman, görev ve sorumlulukları hakkında çocuğu, aileyi, bakmakla yükümlü kişi veya kişileri bilgilendirir
D. Çocuğun ailesine mahkeme kararı ve yükümlülüklerinin tanıtımı, uymama halinde ve devamının kesilmesinde sonuçları anlatılır, çocuğa bu konuda bilgi verilmez
E. Sorunun tarafları olabilecek aile, öğretmen, idareci ve bunun gibi kimselerle görüşülerek problemin sınırları belirlenir

Cevap : D. Çocuğun ailesine mahkeme kararı ve yükümlülüklerinin tanıtımı, uymama halinde ve devamının kesilmesinde sonuçları anlatılır, çocuğa bu konuda bilgi verilmez

6. Sosyal çalışma görevlilerinin, görevleri sırasında uymakla yükümlü oldukları ilkeler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

A. Görevlendirildiği çocukla, gereksinimi doğrultusunda yeterli süre ve sayıda görüşmek
B. Kollukta ve adliyede yapılacak görüşmeleri; görüşmenin amaç ve niteliğine ve çocukların özellik ve gereksinimlerine uygun olarak düzenlenmiş mekanda ve biçimde yapmak
C. Çocuğun endişe ve korku duymasının önüne geçmek amacıyla, görüşmenin amacı, hakları ve yükümlülükleri, görüşmenin sonuçları ve sosyal çalışma görevlisinin yasal yükümlülükleri hakkında bilgilendirmeyi görüşme sonunda yapmak
D. Çocuğun katılım hakkına saygı göstererek ve kendi görüşlerini serbestçe oluşturma yeteneğine veya yeterli idrak gücüne sahip olan çocuğun kendisi ile ilgili olarak alınacak kararlara katılımını sağlamak
E. Çocuğa ilişkin bilgi ve belgelerin, sosyal verilerin, amacı dışında işleme konulmaması veya kullanılmaması için çalışmalarını gizlilik ilkesine uyarak sosyal sırların korunması esasına göre sürdürmekle, verileri sadece yetkililere veya yetkilendirilen yerlere bildirmekle

Cevap : C. Çocuğun endişe ve korku duymasının önüne geçmek amacıyla, görüşmenin amacı, hakları ve yükümlülükleri, görüşmenin sonuçları ve sosyal çalışma görevlisinin yasal yükümlülükleri hakkında bilgilendirmeyi görüşme sonunda yapmak

7. Çocukla ilgili olarak hazırlanan sosyal inceleme raporlarında aşağıdaki hususlardan hangisi yer almaz?

A. Doğumundan başlayarak geçirdiği gelişim aşamaları
B. Ailesinin toplumsal, ekonomik ve kültürel durumu
C. Aile bireylerinin toplum ilişkileri
D. Okul ve iş ortamı ile boş zamanlarını değerlendirdiği çevre
E. İnceleme sırasında uzmanlar tarafından tespit edilen davranışları

Cevap : C. Aile bireylerinin toplum ilişkileri

8. Aşağıdakilerden hangisi denetim görevlilerinin görevleri arasında yer almaz?

A. Kararla ulaşılmak istenen amacın gerçekleşmesi için çocuğun eğitim, aile, kurum, iş ve sosyal çevreye uyumunu sağlamak üzere onu desteklemek, yardımcı olmak, gerektiğinde önerilerde bulunmak
B. Çocuğa eğitim, iş, destek alabileceği kurumlar, hakları ve haklarını kullanma konularında rehberlik etmek
C. Çocuğun kaldığı yerleri ve ilişki kurduğu kişileri ziyaret ederek çocuğun içinde yaşadığı şartları, ailesi ve çevresiyle ilişkilerini, eğitim ve iş durumunu, boş zamanlarını değerlendirme faaliyetlerini yerinde incelemek
D. Alınan kararın uygulanmasını, bu uygulamanın sonuçlarını ve çocuk üzerindeki etkilerini izlemek, tâbi tutulduğu yükümlülüklerin yerine getirilmesini denetlemek
E. Çocuğun gelişimi hakkında, üçer aylık sürelerle kolluk güçlerine rapor vermek

Cevap : E. Çocuğun gelişimi hakkında, üçer aylık sürelerle kolluk güçlerine rapor vermek

9. Derhâl korunma altına alınmasını gerektiren bir durumun varlığı hâlinde çocuk, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından bakım ve gözetim altına alındıktan sonra acil korunma kararının alınması için Kurum tarafından çocuğun Kuruma geldiği tarihten itibaren en geç …… içinde çocuk hâkimine müracaat edilir. Hâkim tarafından, …… içinde talep hakkında karar verilir.

Yukarıdaki boşluklara aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A. 5 gün / 3 gün
B. 3 gün / 5 gün
C. 1 hafta / 3 gün
D. 1 gün / aynı gün
E. 5 gün / 1 hafta

Cevap : 5 gün / 3 gün

10. Sağlık tedbiri, aşağıdaki kurumların hangisi veya hangileri tarafından yerine getirilir?

A. Millî Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
B. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve Sağlık Bakanlığı
C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı
D. Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı
E. Yalnızca Sağlık Bakanlığı

Cevap : E. Yalnızca Sağlık Bakanlığı

Auzef Çocuk Hakları ve Hukuku Final Deneme Sınavı -4

Auzef Çocuk Gelişimi Çocuk Gelişimi - facebook

Auzef Çocuk Hakları ve Hukuku Final Deneme Sınavı -4

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!