auzefHukuk Büro Yönetimi ve SekreterliğiMedeni Hukuk

Medeni Hukuk 2022-2023 Bütünleme Soruları

Medeni Hukuk 2022-2023 Bütünleme Soruları

 

SONUÇ

HD Quiz powered by harmonic design

#1. “….., her zaman derneğin feshine karar verebilir.” ifadesinde yer alan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : B) Genel Kurul

#2. Aşağıdakilerden hangisi saklı payı ihlal eden tasarruflardandır?

Cevap : E) Mirasbırakanın saklı payı azaltmak kastıylataşınmazını arkadaşı (A)’ya bağışlaması

#3. I. Vasiyetname, el yazılı, resmi ve sözlü vasiyetname olarak üç alt türe ayrılır. Vasiyetname, istenen türe özgü her bir geçerlilik şekline uygun surette yapılmazsa ilgili vasiyetname, miras bırakanın ölümünden sonra iptal edilebilir. II. Vasiyetname iptal edilene kadar geçerli bir vasiyetnamenin hüküm ve sonuçlarını doğurur. III. Vasiyetname mirasbırakanın iradesisakatlanmak suretiyle yapılmışsa, iptal süresi geçtikten sonra, mirasbırakan ölmeden önce yenibir vasiyetname yaparak bu vasiyetnamesinden dönemez. IV. Miras sözleşmesi her iki taraf için de bağlayıcı olmalı ve ölüme bağlı tasarrufun iki taraflı içeriğine dahil unsurları içermelidir. Bu kapsamdaörneğin mirasbırakan miras sözleşmesiyle vakıfkuramaz, ölüme bağlı tasarrufu yerine getirmegörevlisi atayamaz, herhangi bir mirasçıyı şartlarıdoğmuş olsa dahi mirasçılıktan çıkaramaz. Ölüme bağlı tasarrufların geçerliliği ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri yanlıştır?

Cevap : D) III ve IV

#4. Aşağıdakilerden hangisi mutlak bir boşanma sebebi değildir?

Cevap : D) Küçük düşürücü suç işleme

#5. Mirasçılık belgesiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Cevap : C) Vasiyetnamenin açılmasına ilişkin davada, vasiyetnamenin içeriğinin ilgililere tebliğinden itibaren, ilgililer, bir ay içinde itiraz edilmemiş olsa dahi vasiyetnamenin iptalini ayrıca talep edebilir.

Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.

#6. Vakıf hangi durumlarda kendiliğinden sona erer?

Cevap : D) Amacın gerçekleşmesi olanaksız hale geldiği ve değiştirilmesine de olanak bulunmadığı takdirde

#7. Kanunda ifade edilen diğer şartlar da gerçekleştiği takdirde olağan üstü evlenme yaşı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) On altı yaşın doldurulması

#8. Erginlik bakımından aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : B) Evlenen kimse on sekiz yaşını doldurmamışsa ergin sayılmayacaktır.

#9. I. (A)’nın evlenme vaadinde bulunduğu (B), hiçbir cevap vermeden arkasını dönüp (A)’nın yanından ayrılmıştır. II. (A) evlenmek istediği kızın özelliklerini annesi(B) ’ye anlatmış, (B) de bu özelliklere uygun (C)’ye(A) adına evlenme vaadinde bulunmuştur. III. (A) evlenme vaadinde bulunduğu (B)’ye cebinden çıkardığı nişan yüzüklerini uzatmış, (B)de yüzüğü takmak üzere elini uzatmıştır. IV. (A), (B) ile evlenme arzusunu (B)’nin yakın arkadaşı (C) aracılığıyla (B)’ye iletmiş, (B) de aynı yolla evlenmeyi kabul ettiğini (A)’ya bildirmiştir. Yukarıdaki ihtimallerden hangilerinde bir nişanlılık ilişkisi kurulmuştur?

Cevap : E) III ve IV

#10. I. Türk Hukukunda geçerli olan zümre sistemi,genel olarak, hangi kan hısımlarının miras bırakana, diğer kan hısımlarından öncelikli olarak mirasçı olacağını belirleyen sistemdir. II. Zümre sistemine dahil mirasçılar arasında altsoy, üstsoy, eş, evlatlık yer alır. III. Zümre sisteminde halefiyet ilkesi geçerli olup mirasçı olamayan kök başının yerini kök başının altsoyu alır. IV. Zümre sistemi birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve devamı zümrelere göre mirasçılığı belirler. Üçüncü zümrede herhangi bir mirasçı yoksa, miras dördüncü zümreye geçer. Zümre sistemine ilişkin yukarıda yer alan ifadelerden hangileri yanlıştır?

Cevap : A) II ve IV

Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.

#11. I. Mal rejimi sözleşmesi evlilik ilişkisi kurulduğu sırada yapılmalıdır, sonradan yapılamaz. II. Taraflar mal rejimi sözleşmesini noterde yapabilecekleri gibi adi yazılı şekilde de yapabilirler. III. Mal rejimi sözleşmesi evlenmeden önce yapılmışsa, hükümlerini ilk olarak evlenmenin kurulmasıyla meydana getirir. IV. Taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler. Yukarıdakilerden hangileri mal rejimi sözleşmesinin özelliklerinden biri değildir?

Cevap : A) I ve II

#12. Aşağıdakilerden hangisi maddi anlamda ölümebağlı tasarruflar arasında yer alan belirli mal bırakma tasarrufuna örnek olarak gösterilebilir?

Cevap : A) Miras bırakanın, (A) şirketinden olan alacağını okul arkadaşı (B)’ye vasiyet etmesi

#13. 2018 yılında evlenen (A) ve (B) arasında yasalmal rejimi geçerlidir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi (A)’nın edinilmiş malı olarak kabul edilir?

Cevap : D) (A)’ya Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan ödeme

#14. I. Hâkim aynen paylaşma imkânı olsa dahi, tereke değerlerinin satılarak bedellerinin paylaşılmasına hükmedebilir. II. Taraflardan birisi tereke değerleri üzerindeki el birliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi talebinde bulunsa dahi, diğer taraf ilgili terekedeğerinin satılarak bedelinin paylaştırılmasını talep edebilir. III. Aynen paylaşmanın gerçekleştirilebileceği ihtimalde, her bir mirasçı sayısınca pay oluşturulur. Oluşturulan pay gruplarının hangi mirasçıya özgüleneceği konusunda anlaşma sağlanamazsa kura çekilir. IV. Mirasçılar ancak oy birliğiyle alacakları kararadayanarak dava açabilirler. Miras paylaşım davasıyla ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri yanlıştır?

Cevap : E) I ve IV

#15. Adın değiştirilmesi bakımından aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : B) Ad değiştirmekle kişisel durum sicili değişir.

Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.

#16. Aşağıdakilerden hangisi 2022 yılında vefat eden mirasbırakanın saklı paylı mirasçısıdır?

Cevap : B) Mirasbırakanın evlatlığı

#17. Nişanlılık ilişkisinin sona ermesinde hediyelerin iadesi talebine ilişkin olarak aşağıdakii fadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : C) Nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın diğer nişanlıya ya da diğer nişanlının ana ve babasına vermiş oldukları hediyelerin iadesi talep edilebilir.

#18. Aşağıdakilerden hangisi kişisel durum sicillerinden birisi değildir?

Cevap : C) Tapu kütüğü

#19. “……., , taraflardan hiç değilse birine bir mal varlığı menfaati sağlayan, mal varlığını çoğaltan veya eksilmesini önleyen işlemdir.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : C) Kazandırıcı işlem

#20. Örf ve adet hukukunun unsurları dikkate alındığında, “kuralın uygulanması konusunda toplumda yaygın ve genel bir inanışın oluşması” olarak açıklanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Manevi unsur

Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.

Öncesi
TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

Medeni Hukuk 2022-2023 Bütünleme Soruları

1. “….., her zaman derneğin feshine karar verebilir.” ifadesinde yer alan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Denetim Kurulu
B) Genel Kurul
C) Danışma Kurulu
D) Araştırma Kurulu
E) Yönetim Kurulu

Cevap : B) Genel Kurul

2. Aşağıdakilerden hangisi saklı payı ihlal eden tasarruflardandır?

A) Mirasbırakanın ölümünden on yıl önce, çocuğu(Ç1)’in ticari borçlarını ödemesi için (Ç1)’e 5.000 TLvermesi
B) Mirasbırakanın 600.000 TL’ye yazlık satın alması
C) Mirasbırakanın iade zamanında 25.000 TL ödenmeküzere, ödünç olarak (A)’ya 20.000 TL vermesi
D) Otomobil satın almak isteyen mirasbırakanıntemsilci (A)’ya verdiği 500.000 TL
E) Mirasbırakanın saklı payı azaltmak kastıylataşınmazını arkadaşı (A)’ya bağışlaması

Cevap : E) Mirasbırakanın saklı payı azaltmak kastıylataşınmazını arkadaşı (A)’ya bağışlaması

3. I. Vasiyetname, el yazılı, resmi ve sözlü vasiyetname olarak üç alt türe ayrılır. Vasiyetname, istenen türe özgü her bir geçerlilik şekline uygun surette yapılmazsa ilgili vasiyetname, miras bırakanın ölümünden sonra iptal edilebilir.
II. Vasiyetname iptal edilene kadar geçerli bir vasiyetnamenin hüküm ve sonuçlarını doğurur.
III. Vasiyetname mirasbırakanın iradesisakatlanmak suretiyle yapılmışsa, iptal süresi geçtikten sonra, mirasbırakan ölmeden önce yenibir vasiyetname yaparak bu vasiyetnamesinden dönemez.
IV. Miras sözleşmesi her iki taraf için de bağlayıcı olmalı ve ölüme bağlı tasarrufun iki taraflı içeriğine dahil unsurları içermelidir. Bu kapsamdaörneğin mirasbırakan miras sözleşmesiyle vakıfkuramaz, ölüme bağlı tasarrufu yerine getirmegörevlisi atayamaz, herhangi bir mirasçıyı şartlarıdoğmuş olsa dahi mirasçılıktan çıkaramaz.
Ölüme bağlı tasarrufların geçerliliği ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri yanlıştır?

A) II ve IV
B) I ve II
C) I ve III
D) III ve IV
E) II ve III

Cevap : D) III ve IV

4. Aşağıdakilerden hangisi mutlak bir boşanma sebebi değildir?

A) Zina
B) Hayata kast
C) Onur kırıcı davranış
D) Küçük düşürücü suç işleme
E) Terk

Cevap : D) Küçük düşürücü suç işleme

5. Mirasçılık belgesiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A) Maddi anlamda kesin hüküm niteliğinde bir belge olup, içeriği değiştirilemez, resmi kurumlar tarafından verilmesi nedeniyle içeriğinin doğru olmadığı ileri sürülemez.
B) Atanmış mirasçı ve vasiyet alacaklıları da notere veya sulh hukuk hakimine başvurarak yasal mirasçılarda olduğu gibi mirasçılık belgesi verilmesini talep edebilir.
C) Vasiyetnamenin açılmasına ilişkin davada, vasiyetnamenin içeriğinin ilgililere tebliğinden itibaren, ilgililer, bir ay içinde itiraz edilmemiş olsa dahi vasiyetnamenin iptalini ayrıca talep edebilir.
D) Noterden, nüfus müdürlüğünden ve sulh hukuk hakiminden alınabilir.
E) Noterden talep edildiğinde, noter vasiyetnamenin varlığına rağmen, yasal mirasçıların mirasçılık sıfatını gösteren mirasçılık belgesi verebilir.

Cevap : C) Vasiyetnamenin açılmasına ilişkin davada, vasiyetnamenin içeriğinin ilgililere tebliğinden itibaren,
ilgililer, bir ay içinde itiraz edilmemiş olsa dahi vasiyetnamenin iptalini ayrıca talep edebilir.

6. Vakıf hangi durumlarda kendiliğinden sona erer?

A) Amacının sonradan yasaklanması halinde
B) Yasak faaliyet yürüttüğü takdirde
C) Üye sayısının beşin altına düşmesi halinde
D) Amacın gerçekleşmesi olanaksız hale geldiği ve değiştirilmesine de olanak bulunmadığı takdirde
E) Yasak amaç güttüğü takdirde

Cevap : D) Amacın gerçekleşmesi olanaksız hale geldiği ve değiştirilmesine de olanak bulunmadığı takdirde

7. Kanunda ifade edilen diğer şartlar da gerçekleştiği takdirde olağan üstü evlenme yaşı aşağıdakilerden
hangisidir?

A) On altı yaşın doldurulması
B) On yedi yaşın doldurulması
C) On beş yaşın doldurulması
D) On sekiz yaşın doldurulması
E) Yirmi yaşın doldurulması

Cevap : A) On altı yaşın doldurulması

8. Erginlik bakımından aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Ergin olmayan kimse yasal temsilcisinin rızasını almadan kendisini borç altına sokan bir hukuki işlem yapmışsa işlemin geçerli olması için yasaltemsilcinin onayı gerekir.
B) Evlenen kimse on sekiz yaşını doldurmamışsa ergin sayılmayacaktır.
C) Ayırt etme gücüne sahip, kısıtlı olmayan erginler tam ehliyetlidir.
D) On beş yaşını dolduran küçük, kendi isteği vevelisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınabilir.
E) Erginlik on sekiz yaşın doldurulmasıyla başlar.

Cevap : B) Evlenen kimse on sekiz yaşını doldurmamışsa ergin sayılmayacaktır.

9. I. (A)’nın evlenme vaadinde bulunduğu (B), hiçbir cevap vermeden arkasını dönüp (A)’nın yanından
ayrılmıştır.
II. (A) evlenmek istediği kızın özelliklerini annesi(B) ’ye anlatmış, (B) de bu özelliklere uygun (C)’ye(A) adına evlenme vaadinde bulunmuştur.
III. (A) evlenme vaadinde bulunduğu (B)’ye cebinden çıkardığı nişan yüzüklerini uzatmış, (B)de yüzüğü takmak üzere elini uzatmıştır.
IV. (A), (B) ile evlenme arzusunu (B)’nin yakın arkadaşı (C) aracılığıyla (B)’ye iletmiş, (B) de aynı yolla evlenmeyi kabul ettiğini (A)’ya bildirmiştir.
Yukarıdaki ihtimallerden hangilerinde bir nişanlılık ilişkisi kurulmuştur?

A) II ve IV
B) II, III ve IV
C) I, II ve III
D) I ve II
E) III ve IV

Cevap : E) III ve IV

10. I. Türk Hukukunda geçerli olan zümre sistemi,genel olarak, hangi kan hısımlarının miras bırakana, diğer kan hısımlarından öncelikli olarak mirasçı olacağını belirleyen sistemdir.
II. Zümre sistemine dahil mirasçılar arasında altsoy, üstsoy, eş, evlatlık yer alır.
III. Zümre sisteminde halefiyet ilkesi geçerli olup mirasçı olamayan kök başının yerini kök başının altsoyu alır.
IV. Zümre sistemi birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve devamı zümrelere göre mirasçılığı belirler. Üçüncü zümrede herhangi bir mirasçı yoksa, miras dördüncü zümreye geçer.
Zümre sistemine ilişkin yukarıda yer alan ifadelerden hangileri yanlıştır?

A) II ve IV
B) I ve III
C) I ve IV
D) II ve III
E) III ve IV

Cevap : A) II ve IV

Medeni Hukuk 2022-2023 Bütünleme Soruları

11. I. Mal rejimi sözleşmesi evlilik ilişkisi kurulduğu sırada yapılmalıdır, sonradan yapılamaz.
II. Taraflar mal rejimi sözleşmesini noterde yapabilecekleri gibi adi yazılı şekilde de yapabilirler.
III. Mal rejimi sözleşmesi evlenmeden önce yapılmışsa, hükümlerini ilk olarak evlenmenin kurulmasıyla
meydana getirir.
IV. Taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler.
Yukarıdakilerden hangileri mal rejimi sözleşmesinin özelliklerinden biri değildir?

A) I ve II
B) II, III ve IV
C) I, II ve III
D) I, II ve IV
E) II ve III

Cevap : A) I ve II

12. Aşağıdakilerden hangisi maddi anlamda ölümebağlı tasarruflar arasında yer alan belirli mal bırakma
tasarrufuna örnek olarak gösterilebilir?

A) Miras bırakanın, (A) şirketinden olan alacağını okul arkadaşı (B)’ye vasiyet etmesi
B) Miras bırakanın mal varlığının tümünü arkadaşı (A)’yavasiyet etmesi
C) Miras bırakanın, vasiyetnamesinde, vasiyetnamenin yerine getirilmesi görevini çocuğu (Ç1)’e vermesi
D) Miras bırakanın, torunu (T)’ye doktorasını bitirmesi karşılığında, malvarlığı değerlerinin 1/2’sini bırakacağını vasiyet etmesi
E) Miras bırakanın vasiyetnamesinde mal varlığının tümünü bıraktığı arkadaşı (A)’nın kendisinden önce ölümü halinde, mal varlığının tümünü diğer arkadaşı(E)’ye bıraktığını yazması

Cevap : A) Miras bırakanın, (A) şirketinden olan alacağını okul arkadaşı (B)’ye vasiyet etmesi

13. 2018 yılında evlenen (A) ve (B) arasında yasalmal rejimi geçerlidir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi (A)’nın edinilmiş malı olarak kabul edilir?

A) (A)’nın yalnızca kişisel kullanımına yarayan eşyası
B) A)’nın vefat eden babasından kendisine miras kalan tarlalar
C) (A)’nın evlenmeden önceki gelirleri ile satın almış olduğu taşınmaz
D) (A)’ya Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan ödeme
E) (A)’ya teyzesi (T) tarafından bağışlanan taşınmaz

Cevap : D) (A)’ya Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan ödeme

14. I. Hâkim aynen paylaşma imkânı olsa dahi, tereke değerlerinin satılarak bedellerinin paylaşılmasına hükmedebilir.
II. Taraflardan birisi tereke değerleri üzerindeki el birliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi talebinde bulunsa dahi, diğer taraf ilgili terekedeğerinin satılarak bedelinin paylaştırılmasını talep edebilir.
III. Aynen paylaşmanın gerçekleştirilebileceği ihtimalde, her bir mirasçı sayısınca pay oluşturulur. Oluşturulan pay gruplarının hangi mirasçıya özgüleneceği konusunda anlaşma sağlanamazsa kura çekilir.
IV. Mirasçılar ancak oy birliğiyle alacakları kararadayanarak dava açabilirler.
Miras paylaşım davasıyla ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri yanlıştır?

A) II ve III
B) III ve IV
C) II ve IV
D) I ve II
E) I ve IV

Cevap : E) I ve IV

15. Adın değiştirilmesi bakımından aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Adın değiştirilmesi bakımından yetkili mahkeme davacının yerleşim yeri mahkemesidir.
B) Ad değiştirmekle kişisel durum sicili değişir.
C) Adın değiştirilmesi ancak haklı sebeplerin varlığı halinde mümkündür.
D) Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilan olur.
E) Adın değiştirilmesi sebebiyle zarar gören kimsebunu öğrendiği günden itibaren bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.

Cevap : B) Ad değiştirmekle kişisel durum sicili değişir.

16. Aşağıdakilerden hangisi 2022 yılında vefat eden mirasbırakanın saklı paylı mirasçısıdır?

A) Mirasbırakanın hala, teyze, amca ve dayısı
B) Mirasbırakanın evlatlığı
C) Mirasbırakan tarafından atanmış mirasçı
D) Mirasbırakanın evlilik dışı doğan ancak henüz soybağı kurulmayan çocuğu
E) Mirasbırakanın kardeşi

Cevap : B) Mirasbırakanın evlatlığı

17. Nişanlılık ilişkisinin sona ermesinde hediyelerin iadesi talebine ilişkin olarak aşağıdakii fadelerden hangisi yanlıştır?

A) Hediye aynen veya mislen geri verilemiyorsa, sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre iade söz konusu olacaktır.
B) Nişanlılığın evlilik ile sona ermesi dışında tüm sonaermesi hallerinde hediyelerin iadesi talep edilebilir.
C) Nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın diğer nişanlıya ya da diğer nişanlının ana ve babasına vermiş oldukları hediyelerin iadesi talep edilebilir.
D) Hediyelerin iadesi talebi açısından nişanlılık ilişkisinin sona ermesinden itibaren bir yıllık zaman aşımı süresi söz konusudur.
E) Hediyelerin iadesinin talep edilebilmesi için alışılmış dışında bir hediyenin söz konusu olması gerekir.

Cevap : C) Nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın diğer nişanlıya ya da diğer nişanlının ana ve babasına vermiş oldukları hediyelerin iadesi talep edilebilir.

18. Aşağıdakilerden hangisi kişisel durum sicillerinden birisi değildir?

A) Doğum kütüğü
B) Evlenme Kütüğü
C) Tapu kütüğü
D) Aile kütüğü
E) Ölüm kütüğü

Cevap : C) Tapu kütüğü

19. “……., , taraflardan hiç değilse birine bir mal varlığı menfaati sağlayan, mal varlığını çoğaltan veya eksilmesini önleyen işlemdir.”
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi getirilmelidir?

A) Sağlar arası işlem
B) Önleyici işlem
C) Kazandırıcı işlem
D) Eksiltici işlem
E) İki taraflı işlem

Cevap : C) Kazandırıcı işlem

20. Örf ve adet hukukunun unsurları dikkate alındığında, “kuralın uygulanması konusunda toplumda yaygın ve genel bir inanışın oluşması” olarak açıklanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Geleneksel unsur
B) Hukuki unsur
C) Zorlayıcı unsur
D) Maddi unsur
E) Manevi unsur

Cevap : E) Manevi unsur

Medeni Hukuk 2022-2023 Bütünleme Soruları

Hukuk Büro Yönetimi Ve Sekreterliği
Hukuk Büro Yönetimi Ve Sekreterliği Telegram

Medeni Hukuk 2022-2023 Bütünleme Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!