İlkokula Hazırlık Final Deneme Sınavı -2
İlkokula Hazırlık Final Deneme Sınavı -2
#1. Aşağıdakilerden hangisi genel olarak kullanılan aile türleri sınıflandırması arasında yer almamaktadır?
Cevap : B) Her şeye kızan
Otoriter, aşırı hoşgörülü, ilgisiz ve demokratik aile türleri sınıflandırmaları daha yaygın olarak kullanılan ve genel olarak kabul gören aile türleri sınıflandırmalarıdır. “Her şeye kızan” ifadesi ise bu tip yaygın aile türleri sınıflandırmalarında öne çıkmayan bir ifadedir. Bu nedenle, doğru cevap B) Her şeye kızan’dır.
#2. Aşağıdaki bölümlerden hangisi “Metropolitan Okul Olgunluğu” testine ait bölümlerden biri değildir?
Cevap : D) Harfler
#3. Aşağıdakilerden hangisi otoriter ebeveynlik sergileyen ailelerin kaçınmaları gereken davranışlardan biridir?
Cevap : A) Öğretmenin otorite olarak görülmesi gerektiğinin anlatılması
#4. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi ilkokula hazırlık sürecinde çocuklardaki temel gelişimsel özelliklerden “olgunlaşmanın” içinde yer almamaktadır?
Cevap : B) Okuma-yazma becerileri
#5. Aşağıdaki aile türlerinden hangisinde yetişen çocuklar yapılan çalışmalara göre, diğerlerine oranla daha kaygılı olmaktadırlar?
Cevap : A) Otoriter- aşırı koruyucu
#6. Aşağıdaki erken okuryazarlık becerilerinden hangileri ulusal değerlendirme araçlarından biri olan “EROT” ile ölçülemez?
Cevap : E) Öyküyü anlama
#7. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yazı farkındalığında kazanılabilecek becerilerden hepsi bir arada verilmiştir?
Cevap : C) Sözcük bilgisi, harf bilgisi ve yazı kuralları
Yazı farkındalığı kazanmak için sözcük bilgisi (kelimelerin yapısı ve anlamı), harf bilgisi (alfabe, harflerin sesleri) ve yazı kuralları (noktalama, cümle yapıları vb.) gibi becerilerin hepsini içermesi gerekir. Bu yüzden doğru cevap C seçeneğidir.
#8. Aşağıdakilerden hangisi aile tutumlarını etkileyen faktörlerden biri değildir?
Cevap : D) Anne- babanın ailesinin ekonomik düzeyi
Aile tutumlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler çoğunlukla şu şekilde sıralanmıştır: “Anne ve babanın sosyo-ekonomik düzeyi, anne ve baba arasındaki ilişki, anne ve babanın eğitim düzeyi, anne ve babanın yetişme biçimleri, anne ve babanın kültürel değerleri, çocuğun yaşı ve cinsiyetidir”. Burada sıralanan faktörler ülke ve kişilerin yaşam biçimlerine göre değişmektedir. Yine belirtmek gerekir ki aile tutumlarını etkileyen en temel faktör ailenin yetiştirme biçimidir.
#9. Aşağıdakilerden hangisi erken okuryazarlık kapsamında ele alınabilecek eylem ve davranışlardan 3 yaş ve sonrasındaki davranışlar arasında yer almaz?
Cevap : E) Büyük ablası ve abisinin okuduğu kitaptan belli kelimeleri tekrarlar.
#10. Aşağıdaki hazırbulunuşluğu değerlendirme tekniklerinden hangisi “Test Dışı Teknikler” arasında yer almaktadır?
Cevap : C) Mülakat ve anketler
#11. Aşağıdaki yeterliliklerden hangisi İlkokul Öğretim Programlarında çocukların ilkokula başlamaları için gereken yeterlilikler arasında yer almaz?
Cevap : A) Anneden ayrı oldukları için üzüntü duymaları
İlkokul Öğretim Programlarında çocukların ilkokula başlamaları için gereken yeterlilikler arasında yer almayan seçenek:
A) Anneden ayrı oldukları için üzüntü duymaları
İlkokula başlama yeterlilikleri arasında, çocukların anneden ayrı olmaları konusunda duygusal reaksiyonlarına dair bir beklenti yer almaz. Daha çok fiziksel, duygusal ve zihinsel becerilerle ilgilidir. Diğer seçeneklerde belirtilen yeterlilikler, ilkokula başlama sürecinde önemli olan ve çocukların hazır olmalarını sağlayan becerilerdir.
#12. Hazırbulunuşluğu değerlendirmede kullanılabilen alternatif değerlendirme yöntemleri aşağıdaki seçeneklerden hangisi gibi sınıflandırılmaktadı
Cevap : C) Ölçmeye dayalı ve ölçmeye dayalı olmayan
#13. Aşağıdakilerden hangisi erken okuryazarlık bileşenlerinden biri değildir?
Cevap : B) Cümle bilgisi
Erken okuryazarlık bileşenlerinden biri olmayan seçenek:
B) Cümle bilgisi
Erken okuryazarlıkta temel bileşenler harf/alfabe bilgisi, yazı/baskı farkındalığı, ses bilgisel farkındalık ve sözcük bilgisidir. Cümle bilgisi, daha ileri okuryazarlık aşamalarında önem kazanan bir bileşendir, ancak erken okuryazarlıkta temel bileşenler arasında yer almaz.
#14. Okul öncesinde matematiksel becerilerin kazandırılması için yapılabilecek etkinliklerin özellikleri arasında hangisi yer almaz?
Cevap : B) Bölme ve çarpma işlemleri yapılabilir.
Okul öncesinde matematiksel beceriler kazandırma amaçlı etkinliklerde, bölme ve çarpma gibi ileri düzey matematik işlemleri yerine daha temel kavramlar ve beceriler üzerine odaklanmak daha uygun olacaktır. Bu yaş grubundaki çocuklar için matematiksel becerileri geliştirmek için sayma, eşleştirme, sıralama, toplama ve çıkarmayla ilgili temel kavramları ve becerileri öğretmeye odaklanmak daha etkili olacaktır. Dolayısıyla doğru cevap B) Bölme ve çarpma işlemleri yapılabilir seçeneğidir. Bu tür işlemler daha ileri düzey matematik öğrenme aşamasına aittir ve okul öncesi dönemde öğrencilere uygun değildir.
#15. Aşağıdakilerden hangisi sağlıklı bir hazırbulunuşluk sürecinde yapılması gereken temel davranışlardan biri değildir?
Cevap : D) Matematik problemleri çözmek
İlkokula uyum sürecinde ailelerin çocuklarına davranış tipleri ne olursa olsun, onların geleceği açısından sağlıklı bir hazırbulunuşluk sürecinde yapması gereken temel davranışların bazıları şu şekilde sıralanabilir:
-Okul hakkında sohbet etmek
-Okul gezisi yapılmalı
-Dramatizasyon çalışmaları
-Kitap okumak
-Oyunlar oynamak
-Sosyal aktiviteler yapmak
#16. Hazırbulunuşluğun değerlendirilmesi sürecinde temel alınması gereken ilkelerden biri aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer almamaktadır?
Cevap : A) Psikolojik özelliklerin belirlenmesi
#17. Okul Öncesi Eğitimi ve Hayat Bilgisi Öğretimi Programı arasındaki ön plana çıkan ortak nokta hangisidir?
Cevap : D) Günlük/ gerçek hayatla ilgili becerileri geliştirmesi
Okul Öncesi Eğitimi ve Hayat Bilgisi Öğretimi Programı arasındaki ön plana çıkan ortak nokta şudur:
D) Günlük/ gerçek hayatla ilgili becerileri geliştirmesi
Her iki program da günlük yaşamla ilgili becerileri geliştirme, öz bakım, çevre bilinci, toplumsal ilişkiler ve temel yaşam becerileri gibi konulara odaklanarak çocukların gerçek hayatta karşılaşacakları durumlarla başa çıkabilmelerini ve yaşam becerilerini geliştirmelerini hedefler. Bu nedenle doğru cevap D) Günlük/ gerçek hayatla ilgili becerileri geliştirmesi’dir. Diğer seçenekler ise bu iki programın farklı özelliklerini temsil etmektedir.
#18. Aşağıdakilerden hangisi ilkokula hazırlık aşamasında çocuklarla yapılabilecek çalışmalar arasında yer almaz?
Cevap : D) Psikolojik çalışmalar
İlkokula hazırlık aşamasında, çocuklarla özellikle sosyal, öz bakım, dil ve fiziksel becerileri geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılır. Psikolojik çalışmalar genellikle daha spesifik profesyonel alanlara ait süreçlerdir ve genel olarak bu tür hazırlık aşamalarında çocuklarla doğrudan yapılan çalışmalar arasında yer almaz. Daha çok psikologlar, rehber öğretmenler veya uzmanlar tarafından yürütülen süreçlerdir. Bu nedenle doğru cevap D) Psikolojik çalışmalar’dır.
#19. Okul öncesi eğitim programına yönelik dil becerileri ve okuma-yazmaya yönelik aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap : C) Harfleri gösterme ve yazdırma çalışmaları yaptırılır.
#20. Bebeğin doğumundan itibaren etrafı tanımasıyla ve yazı dilini öğrenmesiyle ifade etmeye başladığı, anaokuluna başlamasından önce kazanılan ve fiziksel, sosyal ve duygusal gelişim alanlarıyla ilişkili olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Okuryazarlık
SONUÇ
İlkokula Hazırlık Final Deneme Sınavı -2
Çocuk Gelişimi 4. Sınıf 2023 – 20234 eğitim yılı sınavına hazırlık soruları
Ders : İlk Okula Hazırlık
İlkokula Hazırlık Final Deneme Sınavı -2
Çocuk Gelişimi 4. Sınıf 2023 – 20234 eğitim yılı sınavına hazırlık soruları
Ders : İlk Okula Hazırlık
HD Quiz powered by harmonic design
İlkokula Hazırlık Final Deneme Sınavı -2
Çocuk Gelişimi 4. Sınıf 2023 – 20234 eğitim yılı çalışma soruları
Auzef İlk Okula Hazırlık
İlkokula Hazırlık
Ünite -2 İlkokula Hazırlık Sürecinde Erken Okuryazarlık Becerileri
İlkokula Hazırlık Auzef Çocuk Gelişimi 4. Sınıf 2023 – 20234 eğitim yılı Deneme Sınavı İlkokula Hazırlık Final Deneme Sınavı -2 |
İlkokula Hazırlık Final Deneme Sınavı -2