Çocuk Gelişimi Uygulamaları -1 Vize Deneme Sınavı -4
Auzef Çocuk Gelişimi Uygulamaları -1 Vize Deneme Sınavı -4
#1. Aşağıda verilen aile tiplerinden hangisi, boşanmış ebeveynlerin belirli dönemlerde çocuklarını yanlarında tuttukları aile yapısını ifade eder?
Cevap : E) Dönüşümlü Velayetli Aile
#2. Çocuk gelişimi alanında çalışan profesyoneller için hangi dernek çocuklarla çalışırken gözetilmesi gereken etik prensipleri belirlemiştir?
Cevap : B) UNICEF
#3. Aşağıdaki soru örneklerinden hangisi çocuğun yaşadığı fiziksel çevre ile ilgili soruya örnek olarak verilebilir?
Cevap : A) Çocuğun odası kaç m² dir?
A) Çocuğun odası kaç m² dir?
Bu soru çocuğun yaşadığı fiziksel çevre ile ilgilidir, çünkü odanın büyüklüğü fiziksel bir özelliktir ve çocuğun yaşadığı fiziksel mekânla ilgilidir. Diğer seçenekler ise daha çok çocuğun alışkanlıkları, duygusal durumu, aile ilişkileri ve ebeveynlerin özellikleri gibi psikososyal ve duygusal durumlarına odaklanan soruları içermektedir.
#4. Tipik gelişim gösteren ve 3 yaşından büyük bir çocuğun ne kadar sürelik periyotlarla gelişiminin takip edilmesi ve gerekli gelişimsel değerlendirmelerin yapılması gerekir?
Cevap : D) Yılda 1 kez
Tipik olarak gelişim gösteren çocuklar için, doğduktan sonraki ilk 12 ayda 3 ayda bir, 1 yaşından 3 yaşına kadar her 6 ayda bir, 3 yaşından sonra ise yılda en az bir kez gelişimsel izleme ve değerlendirme yapılmalıdır. Ancak tipik gelişim göstermeyen veya risk altındaki çocuklar için bu izleme periyotları daha sık olabilir ve bazen aylık değerlendirmeler gerekebilir.
#5. Formal Değerlendirme ile informal Değerlendirme Araçları ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : B) İnformal değerlendirme araçlarında sayısal bir sonuç vardır.
İnformal değerlendirme araçları, sayısal değerlerle ifade edilmeyen ve gözlemler, görüşmeler veya çocukların kendi yaptıkları ürünlerin değerlendirilmesi gibi yöntemlerle gerçekleştirilen değerlendirmelerdir.
#6. Çocuk Odaklı Aile Danışmanlığında hangi yaklaşım, aile dinamikleri ve çocuğun bireysel ihtiyaçlarına eş zamanlı dikkat ederek bir bütün olarak ele almayı ifade eder?
Cevap : E) Bütüncül Yaklaşım
Bütüncül Yaklaşım: Aile dinamikleri ve çocuğun bireysel ihtiyaçları dikkate alınarak bir bütün olarak ele alınır. Çocuğun bireysel ihtiyaçlarına odaklanırken, aile üyelerinin ihtiyaçları ve aile içi dinamikler de dikkate alınır.
#7. Çocuğun tanı ve değerlendirme süreci ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?
Cevap : B) Değerlendirme yaparken İnformal değerlendirme araçları yerine formal değerlendirme araçlarına daha çok yer verilmelidir.
“B) Değerlendirme yaparken İnformal değerlendirme araçları yerine formal değerlendirme araçlarına daha çok yer verilmelidir.”
Bu ifade doğru değildir. Değerlendirme sürecinde her iki tür araç, yani formal ve informal araçlar, önemlidir ve kullanılabilir. Formal değerlendirme araçları yapılandırılmış ve standartlaştırılmış ölçüm araçlarıdır (örneğin, testler, ölçekler). Informal değerlendirme araçları ise daha esnek, doğal ve günlük yaşamda gözlem yoluyla elde edilen bilgileri içerir ve bu tür araçlar da değerlendirme sürecinde önemli bir yer tutar.
#8. Umut Evleri, hangi bakanlığın alt birimlerine bağlı olarak hizmet vermektedir?
Cevap : D) Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
#9. Çocuk odaklı danışmanlık sürecinin hangi aşamasında problem durumu ile ilgili bilgi alınır ve ilk hipotezler oluşturulur?
Cevap : C) İlk Görüşme/Planlama
#10. I. Metropolitan Okul Olgunluğu Testi II. Denver II III. Erken Matematik Kabiliyetleri Testi Yukarıda verilen testlerden hangisi veya hangileri Hazırbulunuşluk Testlerine dâhil edilebilir?
Cevap : A) Yalnız I
Hazırbulunuşluk Testleri, çocuğun belirli bir duruma veya olaya hazır olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılan testlerdir. Bu kategoride, çocuk gelişimcilerin sıkça kullandığı Metropolitan Okul Olgunluğu Testi gibi araçlar örnek olarak gösterilebilir.
#11. Çocuk Destek Merkezlerinde çocuklara hangi eğitim programı uygulanmaktadır?
Cevap : A) ANKA Çocuk Destek Programı
#12. Sosyal Hizmet Merkezlerinin temel hedef kitlesi hangi grupları içerir?
Cevap : D) Dezavantajlı Veya Riskli Gruplar
#13. Çocuklarla yapılan araştırmalarda çocuğun yaşına ve anlama kapasitesine uygun olarak hangi bilgilerin açıklanması esastır?
Cevap : C) Araştırmanın amacı, yöntemi, süresi ve olası riskleri
Çocuklarla yapılan araştırmalarda çocuğun yaşına ve anlama kapasitesine uygun olarak açıklanması esas olan bilgiler C seçeneğinde yer almaktadır: “Araştırmanın amacı, yöntemi, süresi ve olası riskleri.”
Bu bilgiler, çocuğun araştırmaya katılımı ve onayı konusunda doğru bilgilendirilmesi için önemlidir ve etik ilkelere uygun olarak çocuğun yaş ve gelişim düzeyine uygun bir şekilde sunulmalıdır. Diğer seçenekler (A) Çocuğun geçmişi, (B) Araştırmanın maliyeti, (D) Araştırmayı kimin finanse ettiği ve (E) Araştırmacıların geçmişi, genellikle bu tür araştırmalar için esas olarak değerlendirilmeyen bilgilerdir ve çocukların rızasını sağlamak için gerekli değildir.
#14. Aile Danışma Merkezlerinde görev alacak olan Çocuk Gelişimciler lisans mezuniyetleri haricinde hangi eğitim programını almak zorundadır?
Cevap : B) Aile Danışmanlığı Eğitim Programı
#15. Bir çocuk evinde kalan çocuklar arasında en fazla kaç yaş aranmaktadır?
Cevap : C) 3 Yaş
#16. Aile Danışmanı olabilmek için aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?
Cevap : E) Sosyal hizmet, çocuk gelişimi gibi belirli bölümlerden mezun olanlar, belirlenen süre ve içerikteki eğitimi tamamladıktan sonra aile danışmanı sertifikası alabilirler.
#17. Toplum Sağlığı Merkezlerinin ana görevi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : D) Toplumun ve bireylerin sağlığını korumak ve sağlık düzeylerini yükseltmek
Toplum Sağlığı Merkezlerinin ana görevi D seçeneğinde belirtildiği gibi “Toplumun ve bireylerin sağlığını korumak ve sağlık düzeylerini yükseltmek” olarak kabul edilir. Bu merkezler, toplumun sağlık ihtiyaçlarını değerlendirir, sağlık hizmetleri sunar, sağlık eğitimi sağlar, hastalık önleme çalışmaları yürütür ve genel olarak toplumun sağlık durumunu iyileştirmeye odaklanır.
#18. Çocuk gelişimi mesleki etik kodları arasında hangisi yer almaz?
Cevap : B) Yeni fikir ve bilgileri reddetme
Çocuk Gelişimi Mesleki Etik Kodları
-Her bireyin benzersizliği ve değerine saygı duymak
-Çocuk ve yetişkinlerle saygı ve güven ilişkisi kurmak
-Mesleki gelişime açık olmak, yeni fikir ve bilgileri kullanmak ve önerilere açık olmak
-Meslektaşlarına, yeni mesleğe girenlere rehber olmak, cesaretlendirmek, desteklemek ve yönlendirmek
-Yapılan hizmetlerin hukuki boyutlarının farkında olmak
#19. Çocuk gelişimciler Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı hangi kurumda çalışabilirler?
Cevap : B) Kütüphanelerde
#20. Aşağıdakilerden hangisi aile içi iletişimin, çocuğun gelişimine olumlu etkilerinden biri olarak belirtilmemiştir?
Cevap : C) Özgüvenin azalması
SONUÇ
Çocuk Gelişimi Uygulamaları -1 Vize Deneme Sınavı -4
Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 4. sınıf sınav soruları
Çocuk Gelişimi Uygulamaları -1 Vize Deneme Sınavı -4
Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 4. sınıf sınav soruları
HD Quiz powered by harmonic design
Auzef Çocuk Gelişimi Uygulamaları -1 Vize Deneme Sınavı -4
Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 4. sınıf sınav soruları
Çocuk Gelişimi Uygulamaları -1
Ünite -4 Konu: Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Çocuk Gelişimci Olmak
Çocuk Gelişimi Uygulamaları -1 |
Auzef Çocuk Gelişimi Uygulamaları -1 Vize Deneme Sınavı -4