Çocuk Edebiyatı 2022-2023 Bütünleme Soruları
#1. Matilda kitabıyla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : C) Matilda, çevresi ve özellikle ailesi tarafından “normal” görülmektedir.
#2. Aşağıdaki eserlerin hangisinde çocuğa on dört yaşına kadar özgürlük ve hata yapma hakkı tanınmaktadır?
Cevap : A) Pinokyo
#3. Yetişkin edebiyatında yer alan "roman" kaçıncı yüzyıldan sonra gelişmiştir?
Cevap : E) 18. yüzyıl
#4. Aşağıdakilerden hangisi kitabın basıma verilmeden önce yapılması gereken önemli aşamalardan biridir?
Cevap : E) Editör denetiminden geçmelidir.
Editör denetimi, yazının dilbilgisel, imla ve stil hatalarını düzeltmek, metnin bütünlüğünü ve tutarlılığını sağlamak, gerektiğinde düzenlemeler yapmak gibi önemli bir aşamadır. Kitaplar basıma verilmeden önce bu tür denetimlerden geçirilir. Diğer seçenekler yazılı metinlerin hazırlanması ve düzenlenmesi için gereken prensiplere aykırıdır.
lolonolo.com
#5. Aşağıdakilerden hangisi fantastik türün önemli ürünlerinden biri değildir?
Cevap : B) Robinson Cruseau
“Robinson Crusoe” dışındaki diğer eserler fantastik türün örnekleridir. Robinson Crusoe, bir macera romanıdır ve fantastik türün örnekleri arasında değildir.
#6. J. W. Goethe'nin 1774 yılında yayımlanan ve ergenlik dönemine dönük sorunları yansıtan eseri aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Genç Werther’in Acıları
J. W. Goethe’nin 1774 yılında yayımlanan ve ergenlik dönemine dönük sorunları yansıtan eseri “A) Genç Werther’in Acıları”dır. Bu roman, genç Werther’in aşk, tutku ve gençlik dönemiyle başa çıkma konularını ele alır.
#7. Çocuk edebiyatı ile ilk yayınların yapıldığı ve bu yayınları basan matbaaların bulunduğu yer aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : D) Selanik
Çocuk edebiyatı yayıncılığının tarihi 19. yüzyılın ikinci yarısında başlar. 1869 yılında yayımlanan ilk çocuk dergisi Mümeyyiz buna en ilginç örnektir. Çocuk edebiyatı ile ilk yayınların yapıldığı ve bu yayınları basan matbaaların bulunduğu yer Selanik’tir. Daha sonra İstanbul bu konuda öncülüğü ele almıştır ve hâlâ öncülüğünü sürdürmektedir
lolonolo.com
#8. Çocukluk kavramı ilk olarak hangi yüzyılda ortaya koyulmuştur?
Cevap : A) 16. yüzyıl
#9. Yunan mitolojisinde yer alan "Artemis" hangi anlama gelmektedir?
Cevap : D) Ay Tanrıçası
Yunan Mitolojisi: En önemli tanrısı Zeus’tur. Dünyayı ve gökleri onun yönettiğine inanılırdı. Zeus’un erkek kardeşi Hades ölülerin dünyası olan yeraltını ve diğer kardeşi Poseidon ise denizi yönetmekteydi.
Zeus, Hera ile evliydi ve çocuklarının her birinin ayrı bir tanrı görevi vardı.
Apollon: Güneş Tanrısı
Artemis: Ay Tanrıçası
Athena: Savaş ve Akıl Tanrıçası
Afrodit: Güzellik Tanrıçası
Ares: Savaş Tanrısı
Dionysos: Şarap Tanrısı
Hermes: Tanrıların Habercisi idi
#10. Masallarda "orman" aşağıdakilerden hangisini simgeler?
Cevap : E) Hayat
#11. İllüstratör kavramı aşağıdakilerden hangisine denk gelir?
Cevap : D) Çizer
İllüstratör, “D) Çizer” ile denk gelir. İllüstratörler kitap, dergi, reklam ve benzeri medya için görsel içerikler üreten sanatçılardır.
lolonolo.com
#12. Cumhuriyet öncesi dönemde yazılan ve kahramanı özellikle kız olan kitaplar arasında yer alan Çalıkuşu romanının yazarı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : C) Reşat Nuri Güntekin
#13. Michael Ende'nin 40'dan fazla dile çevrilmiş olan aşağıdaki yapıtlarından hangisi hem çocuklara hem de yetişkinlere dönük iki perspektifli bir anlatımı ele alır?
Cevap : A) Momo
#14. İletişimsizlik hangi dönemin en büyük sorunudur?
Cevap : B) Ergenlik
#15. Okul öncesi dönemdeki çocuklara kitap okuyan anlatıcı (öğretmen) aşağıdakilerden hangisini yapmamalıdır?
Cevap : B) Metnin hedef kitlesini sorgulamasına gerek yoktur.
Kitap okuyan anlatıcı (öğretmen), metni seçerken ve okuma sürecini planlarken mutlaka hedef kitlesi olan çocukların yaş, ilgi seviyesi ve anlama kapasitesini göz önünde bulundurmalıdır. Metin, çocukların anlayabileceği ve ilgisini çekebileceği bir dilde ve konuda seçilmelidir. Bu nedenle metnin hedef kitlesi sorgulanmalı ve metin ona göre seçilmelidir. Diğer seçenekler, çocuklar için kitap okuma deneyimini zenginleştirmek ve etkili bir şekilde sunmak için önemlidir.
#16. ..... canlıları kendine özgülükleriyle tanıtıcı kitaplarından birisidir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki seçeneklerden hangisi gelmelidir?
Cevap : E) Frederick – Leo Lionni
#17. Keloğlan ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : C) Annesi, Keloğlan’ın çalışmasını istemez.
Keloğlan, ektiği biçtiği işgaller, kıtlık, kuraklık, savaşlarla elinden alınan bir toplumun, çalışmaktan yorulmuş, artık daha kolay çözümler düşleyerek kendini rehabilite ettiği masallardır. Keloğlan tembeldir, Keloğlan, annesinin tanımlamasıyla aylak ve beleşçidir. Anne çalışır ve oğluna bakar. Baba yoktur ve bu nedenle Keloğlan’ın üstünde bir otorite de yoktur. Anne oğluna şöyle seslenir:
“Kel oğlum, keleş oğlum, hayatı beleş oğlum, evde ekmek kalmadı git biraz çalış oğlum.”
#18. Aşağıdakilerden hangisi 70'li yıllardaki çocuk yazarlarından biri değildir?
Cevap : D) Tevfik Fikret
“Tevfik Fikret” Türk edebiyatının önemli şairlerinden biridir ve 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başlarına kadar yaşamıştır. Ancak 70’li yıllarda çocuk edebiyatı yazan yazarlarla karşılaştırıldığında, Tevfik Fikret daha önceki bir dönemde yaşamış ve eserler vermiştir. 70’li yıllarda çocuk edebiyatına önemli katkılarda bulunan yazarlar daha sonraki dönemlerde etkili olmuşlardır. Bu nedenle Tevfik Fikret, 70’li yıllardaki çocuk yazarlarından biri olarak kabul edilmez.
lolonolo.com
#19. Hangi tarihsel gelişmeyle birlikte yazınsal gelişim artmış, ruhsal ve bilimsel eserler yaygınlık kazanmıştır?
Cevap : C) Matbaanın icadı
Yazınsal gelişimin arttığı ve ruhsal, bilimsel eserlerin yaygınlaştığı tarihsel gelişme “C) Matbaanın icadı” dır. Matbaanın icadı, kitapların daha hızlı ve kolay bir şekilde üretilmesini sağlayarak bilgiye erişimi artırmış ve yazınsal eserlerin yaygınlaşmasına katkıda bulunmuştur. Diğer tarihsel gelişmeler de önemlidir, ancak matbaanın icadı özellikle yazınsal üretimin yaygınlaşmasında büyük bir dönüm noktasıdır.
#20. Edebiyat öncelikle..... Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilemez?
Cevap : B) daima olumlu olmaktır.
Edebiyat öncelikle “B) daima olumlu olmaktır.” cümlesinin dışında bir ifade ile de tanımlanabilir. Diğer seçenekler edebiyatın doğasını tanımlamak için kullanılabilir, ancak “daima olumlu olmak” bu bağlamda genel bir açıklama olarak kullanılmaz. Edebiyatın doğası daha çok dil, düşünce, düşlem, kurgu ve duygularla ilgilidir.
lolonolo.com
SONUÇ
HD Quiz powered by harmonic design
Çocuk Edebiyatı 2022-2023 Bütünleme Soruları
Çocuk Edebiyatı Çocuk Edebiyatı 2022-2023 Bütünleme Soruları |
Çocuk Edebiyatı 2022-2023 Bütünleme Soruları