Sosyal Psikolojiye Giriş -I Final Deneme Sınavı -5
Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -I Final Deneme Sınavı -5
#1. Bireyciliğin baskın olduğu, bireyselleşmenin önemli bir etmen olduğu endüstrileşmiş batı toplumlarında kişilerin kendilerini nasıl tanımladıklarında belirleyici özellikler nelerdir?
Cevap : E) Kişisel özellikler
Bireyciliğin baskın olduğu, bireyselleşmenin önemli bir etmen olduğu endüstrileşmiş batı toplumlarında kişilerin kendilerini tanımlarken belirleyici özellikler E) Kişisel özelliklerdir. Bu toplumlarda bireyler, genellikle kişisel özellikleri ve benliklerini vurgularlar.
#2. Mesaj karmaşık olduğunda aşağıdaki iletişim kanallarından hangisi en ikna edicidir?
Cevap : E) Broşürler
#3. Azınlık etkisinin aşağıdaki koşullardan hangisinde gerçekleşmesi daha olasıdır?
Cevap : E) Azınlık üyeler tutarlı olduğunda
#4. Benlik kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap : C) Benlik, insan hayatı boyunca süreklilik gösteren tutarlı ve değişmez bir yapıdır.
Benlik kavramı ile ilgili yanlış ifade C) Benlik, insan hayatı boyunca süreklilik gösteren tutarlı ve değişmez bir yapıdır. Benlik, zaman içinde değişebilir ve dönemsel olarak farklılıklar gösterebilir.
#5. Aşağıdaki ilişkilerden hangisi nedensel bir ilişkidir?
Cevap : C) Psikoloji sınavımdan iyi not aldım, çünkü sıkı çalışmıştım.
#6. Mesajla kaynağın arasındaki bağlantının unutulması sonucunda gecikmeli olarak meydana gelen ikna seçeneklerden hangisidir?
Cevap : B) Uyuyan etkisi
#7. Jones ve Davis’in Uyuşan Çıkarımlar Kuramına göre aşağıdaki durumlardan hangisinde kişinin davranışlarına bakarak kişiliği hakkında çıkarımı çok hızlı birşekilde yaparız?
Cevap : D) Kişi hoş karşılanmayan bir şekilde davranıyorsa
#8. Olayların nedenini açıklamaya çalışırken davranışların başka zaman ve durumlarda da tekrar edip etmediği sorusu aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?
Cevap : A) Tutarlılık
#9. Bir halat çekme yarışmasında grup üyelerinden bazıları ellerinden gelenin en iyisini yapmamaktadır. Bu üyeler için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Cevap : D) Sosyal kaytarma düzeyleri yüksektir.
#10. Heider’e göre olayların nedenlerini açıklarken içsel ve dışsal odak kullanırız. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir kişinin iş yeri tercihiyle ilgili içsel bir açıklama örneğidir?
Cevap : D) “Maddi kazanç elde etmek istiyorum”
#11. Ayrıntılandırma Olasılığı modeline göre ikna hangi iki yol kullanımıyla gerçekleşir?
Cevap : D) Merkezi Yol-Çevresel Yol
#12. Atıflara dair aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?
Cevap : B) Atıf yanlılıkları dünyanın her yerinde benzer olarak yapılır
#13. Heider’e göre olayların nedenlerini neden anlamaya çalışırız?
Cevap : E) Olayların gerçek nedenini bulmak için
#14. Farklı gruplara olanlara karşı ön yargılı biri, kendisiyle benzer düşünen kişilerle bir araya geldiğinde ön yargısının daha da pekiştiği görülmüştür. Aşağıdakilerden hangisi bu durumu açıklar?
Cevap : B) Grup kutuplaşması
#15. İnsanların kendileri hakkındaki bilgileri düzenlemesini ve durumları yorumlamasını sağlayan mekanizma aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Benlik şeması
İnsanların kendileri hakkındaki bilgileri düzenlemesini ve durumları yorumlamasını sağlayan mekanizma B) Benlik şeması’dır. Benlik şeması, kişinin kendisi hakkında sahip olduğu bilişsel yapıyı ifade eder.
#16. Aşağıdaki ifadelerden hangisi sosyal biliş kuramlarına uygun bir önermedir?
Cevap : D) Canlı nesneler gözlendiklerinin farkında oldukları taktirde hareket ve duruşlarını değiştirme eğilimindedir.
#17. Dinleyici merkezi yoldan ikna olduğunda aşağıdakilerden hangisine dayanarak karar verir?
Cevap : B) Mesajın içeriği
#18. Kendimiz hakkında başkalarının istediği veya beklediği şekle uygun bir toplumsal izlenim oluşturmak amacıyla yapılan benlik sunumu stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Taktiksel benlik sunumu
Diğer insanların gözünde oluşturmak istediğimiz izlenimlerin amaçlarına göre değişen benlik sunumları şu şekilde ifade edilebilir: otantik benlik sunumu, ideal benlik sunumu ve taktiksel benlik sunumu.
*Otantik benlik sunumu, amacımız başkalarının gözünde kendimizi gördüğümüz şekle uygun bir izlenim oluşturmaktır (gerçek benliğimiz).
*İdeal benlik sunumu, amacımız kendi olmak istediğimiz kişiye uygun bir toplumsal izlenim oluşturmaktır (ideal benliğimiz).
*Taktiksel benlik sunumu ise, endişemiz kendimiz hakkında başkalarının istediği veya beklediği şekle uygun bir toplumsal izlenim oluşturmaktır.
#19. Aşağıdakilerden hangisi diğerlerine göre daha büyük ölçekli bir grubu gösterir?
Cevap : E) Askeri birlikler
#20. Bir kuramın geçerli bir kuram sayılabilmesi için aşağıdakilerden hangisi gereklidir?
Cevap : A) Yanlışlanabilir önermelerinin olması
#21. Sokakta bağış toplayan kişilerin, bağışı istemeden önce küçük nazar boncuğu hediye etmesi durumunu Cialdini’nin hangi ikna prensibi ile açıklayabiliriz?
Cevap : D) Karşılıklılık
Cialdini’nin ikna prensipleri arasında, sokakta bağış toplayan kişilerin bağış istemeden önce küçük bir nazar boncuğu hediye etmeleri durumu en iyi “D) Karşılıklılık” prensibi ile açıklanabilir. Karşılıklılık prensibi, birisine bir iyilik yapıldığında, o kişinin bu iyiliği karşılıksız bırakmama eğilimini ifade eder. Bu durumda, bağış toplayan kişilerin küçük bir hediye vermesi, karşı tarafın bu jeste karşılık olarak bağış yapma olasılığını artırabilir. Bu, insanların aldıkları bir iyiliği geri ödeme arzusuna dayanır.
#22. Bir sporcunun, spor müsabakalarına katılma motivasyonunun düşük olmasının aşağıdaki durumlardan hangisi ile ilişkili olduğu söylenebilir?
Cevap : A) Olumsuz benlik değerlendirmesi
Bir sporcunun spor müsabakalarına katılma motivasyonunun düşük olmasının nedeni A) Olumsuz benlik değerlendirmesi olabilir. Olumsuz benlik değerlendirmesi, kişinin kendini olumsuz bir şekilde değerlendirmesi ve bu nedenle motivasyonunun düşmesine neden olabilir.
#23. Gruplar aşağıdaki işlevlerden hangisini yerine getirmez?
Cevap : E) Ait olma ve güvenlik ihtiyacını engellemek
SONUÇ
Sosyal Psikolojiye Giriş -I Final Deneme Sınavı -5
Auzef Sosyal Hizmet Güz Dönemi Soruları
Felsefe Güz Dönemi
Auzef Sosyoloji 2023
Sosyal Psikolojiye Giriş -I Final Deneme Sınavı -5
Auzef Sosyal Hizmet Güz Dönemi Soruları
Felsefe Güz Dönemi
Auzef Sosyoloji 2023
HD Quiz powered by harmonic design
Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -I Final Deneme Sınavı -5
Tutumlar | |
---|---|
Sosyal Psikolojiye Giriş -I Final Deneme Sınavı -5 Auzef Sosyal Hizmet Güz Dönemi Soruları Felsefe Güz Dönemi Auzef Sosyoloji 2023 |