Şehir Coğrafyası 2023-2024 Vize Soruları
#1. I. Nüfusun cinsiyete göre dağılımı II. Toplu ulaşım araçlarının sefer sıklığı ve mesafesi III. Yerel gazetelerin dağıtım ağı Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri şehir bölgelerinin tespitinde kullanılan verilerden biri değildir?
Cevap : A) Yalnız I
#2. Aşağıdakilerden hangisi kentsel morfolojik bölgeler (urban morphological zones) ile ilgili doğru bir bilgidir?
Cevap : D) CORINE verilerinden yararlanılarak oluşturulur.
#3. Grid sistem ile alakalı aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
Cevap : C) Dama planı olarak da bilinir.
#4. I. Aydınlatma ile suç arasında ters bir orantı vardır. II. Ulaşım maliyeti ile mesafe arasında doğru orantı vardır. III. Nüfus ile ekonomik kalkınmışlık seviyesi arasında tutarlı bir ilişki vardır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Merkezi Yerler Teorisi'nde kullanılan ön kabullerdendir?
Cevap : C) Yalnız II
#5. I. Zaman içinde daralabilir veya genişleyebilir. II. Topoğrafik şartlardan etkilenebilir. III. Şehrin etki alanı ile aynı genişliktedir. Şehir bölgesi ile ilgili yukarıdaki yargılardan hangisi ya da hangileri yanlıştır?
Cevap : A) Yalnız III
#6. I. Çıkmaz sokaklara sık rastlanır. II. Birbirini dik açıyla kesen sokaklara sık rastlanır. III. Geniş ve kısa mesafelerde yön değiştirmeyen sokaklara sık rastlanır. Organik cadde ve sokak yapısına sahip olan bir yerleşme ile ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Cevap : C) Yalnız I
#7. I. Şehirlerdeki albedo değerinin düşük olması II. Otomobillerin ve çeşitli elektronik eşyaların yaydıkları ısı III. Kış mevsiminde sisli gün sayısının kırsal bölgelere göre daha az olması Şehirler kırlara göre yıllık 0,5-3°C daha sıcaktır. Bu durumun sebebi olarak yukarıdakilerden hangisi/hangileri gösterilebilir?
Cevap : D) I ve II
#8. I. Muğla şehrinin etki sahasındaki şehirler hangileridir? II. Yalova şehrinin merkezî iş sahası neresidir? III. İstanbul'daki suç oranları nerede yüksektir? Yukarıdaki öncüllerden hangisi ya da hangileri intrametropolitan yaklaşımla çalışma yapan bir araştırmacının muhtemel sorularından olabilir?
Cevap : E) II ve III
#9. G. Childe’nin "şehir devrimi" adını verdiği dönem aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) İnsanların yerleşik hayata geçmesi ve ardından gelen 5000 yıllık dönem
#10. I. İdari fonksiyon II. Eğitim fonksiyonu III. İkametgâh fonksiyonu Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri şehirlerin genel fonksiyonlarından biri değildir?
Cevap : A) Yalnız III
#11. I. Sedat Hakkı Eldem klasik ev tipini sofa üzerinden ele almış; klasik Türk evini, sofasız, dış sofalı, iç sofalı ve orta sofalı olmak üzere dört gruba ayırmıştır. II. Sofa, iklim özelliklerine göre açık ya da kapalı olabilmektedir. III. Evlerde sağır cephe bulunmaz. Yukarıda klasik Türk evi ile alakalı verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri yanlıştır?
Cevap : E) Yalnız III
#12. Avrupa Çevre Ajansı, CORINE verilerini kullanarak Kentsel Morfolojik Bölgeler (Urban Morphological Zones) adı verdiği ve şehir-kır ayrımında araç olarak kullanılabilecek mekânsal bir veri seti oluşturmuştur. CORINE Arazi Örtüsü (CLC) adı verilerine göre, I. Havalimanları II. Kentsel yeşil alanlar III. Endüstriyel ve ticari birimler gibi arazi kullanımı gruplarından hangisi veya hangileri doğrudan şehrin bir parçası olarak kabul edilmektedir?
Cevap : E) II ve III
#13. Şehir ve kırlara göre hava şartları ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : D) Şehirlerde güneşlenme süresi kırlara göre daha fazladır.
#14. Şehirlerle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
Cevap : B) Şehir tanımı zaman ve mekâna göre değişir.
#15. I. Dünya sera gazı salınımının %15'i şehirlerde gerçekleştirilen faaliyetler sonucu ortaya çıkar. II. Küresel çapta üretilen enerjinin %65’i şehirlerde tüketilmektedir. III. Dünya Bankası verilerine göre günümüzde dünya nüfusunun yarıdan fazlası şehirlerde yaşamaktadır. Şehirlerle ilgili yukarıdakilerden hangisi veya hangileri doğrudur?
Cevap : B) II ve III
#16. I. Yüksek eğim şehirdeki yol yapım ve bakım masraflarının artmasına sebep olur. II. Eğim değerlerinin yüksek olduğu sahalarda yollar eğim yönünün dikine olma eğilimindedir. III. Şehirlerin kurulması için en ideal eğim değeri %20-25'tir. Eğimin şehirler üzerindeki etkisi ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Cevap : C) I ve II
#17. I. Radyal plan II. Hippodamos planı III. Dama planı Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri grid sistem için kullanılan alternatif isimlerdendir?
Cevap : B) II ve III
#18. Günümüzde yapılan şehir çalışmaları genel olarak iki şekilde ele alınmaktadır. Bunlar, intermetropolitan ve intrametropolitan yaklaşımlarıdır. I. Bir şehir etki sahasındaki şehirlerle nasıl bir ilişki içindedir? II. Bir şehir neden ovada yayılır? III. Bir şehirde işletmelerin yer seçimi üzerinde etkili olan faktörler nelerdir? İntermetropolitan yaklaşımda çalışma sürdüren bir araştırmacının yukarıdaki araştırma sorularından hangisi ya da hangilerini sorması muhtemeldir?
Cevap : D) Yalnız I
#19. I. Uzman iş gücü II. Uzun mesafeli ticaret III. Madenlerin kullanılması Gordon Childe’ye göre yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri bir yerleşmenin şehir olarak kabul edilmesi için bulunması gereken şartlardandır?
Cevap : B) I ve II
#20. I. Şehirlerdeki yüzeylerin asfalt ve beton gibi malzemelerle kaplanması II. Şehirlerde dikey büyümenin kırlara göre daha fazla olması III. Şehirlerde kar yağışının daha fazla olması Günümüzde şehirlerde kırsal bölgelere göre daha fazla taşkın yaşanmaktadır. Yukarıda verilen öncüllerden hangisi veya hangileri bu durumun sebebi olarak gösterilebilir?
Cevap : E) Yalnız I
SONUÇ
HD Quiz powered by harmonic design
Şehir Coğrafyası 2023-2024 Vize Soruları
Şehir Coğrafyası Şehir Coğrafyası 2023-2024 Vize Soruları |
Şehir Coğrafyası 2023-2024 Vize Soruları