Aile TerapisiauzefSosyal Hizmet

Aile Terapisi 2023-2024 Vize Soruları

Aile Terapisi 2023-2024 Vize Soruları

#1. Aile birbirine bağlı, çevreyle yarı geçirgen bir sınırı olan bir organizma ya da makine olarak görülmektedir. Aile bireylerinin davranışlarındaki sorunların aile ilişkilerindeki örüntülerin dengelenmesiyle çözülebilirliğini savunan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Sistemler Kuramı

#2. Aşağıdakilerden hangisi birinci kuşak aile terapileri modelleri arasında yer almaz?

Cevap : B) Öyküsel Aile Terapisi Modeli

#3. Aileye etkileşim temelindeki bir yaklaşım, bireyleri aile üyeleri olarak birbirine bağlayan iletişim süreçlerine odaklanarak, iletişimin aileyi nasıl oluşturduğunu anlamaya çalışır. Ailedeki üyelerinin kendi aralarındaki etkileşim kalıpları için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : D) Etkileşim aile üyeleri arasında eşit ilişkiler geliştirir.

#4. Aile danışmanlığında en temel amaç, tüm aile bireylerinin var olan sorunlarını dile getirmeleri desteklenerek sorunlarına çözüm yolları bulabilme kapasitelerinin arttırılması ve herkese iyi gelen sağlıklı çözümler bulmalarını sağlamaktır. Aşağıdakilerden hangisi, aile danışmanının, aile ile görüşmesinde uyum sağlayıcı bir özelliği değildir?

Cevap : A) Sorunun kaynağı olan aile üyesine odaklanma

#5. I. Çocuklarla danışma. II. Eşlerle bireysel danışma III. Eşlerle grup danışma IV. Aile menşei danışması J. Framo'ya göre danışma sürecinin evreleri yukarıdakilerden hangileridir?

Cevap : B) II, III ve IV

#6. Aile, evlilik ve kan bağına dayanan, kari, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birliktir. Aşağıdakilerden hangisi, sağlıklı ailenin özelliklerinden değildir?

Cevap : D) Gelir düzeyinin iyi olması

#7. Aile yaşam döngüsünün evreleri Carter ve Mc Goldrick (1989) tarafından beşe ayrılmıştır. Çocukla iletişimin türünün değişmesi gereken ve onu anlamaya daha çok çaba harcanan evre aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Çocuğun ergenlik dönemine geçişi

#8. Aile terapisi aile üyeleri arasındaki iletişimin kalitesini artıran ve çatışmaların üstesinden gelmelerinde onlara yardımcı olan bir terapi çeşididir. Aşağıdakilerden hangisi, farklı aile terapi ekollerinin ortak yanlarından değildir?

Cevap : C) Bireyle terapiye dayalı yaklaşım

#9. Aile sistemi her zaman birbiri ile etkileşim içinde olan bir sistem olduğundan dolayı iletişim kurabilme, kendini anlatabilme sistem içindeki kilit noktadır. Aşağıdakilerden hangisi, çiftlerin evlilik ilişkilerini etkileyen öncelikli bir faktör değildir?

Cevap : A) Kişisel ilgi alanları

#10. Sistemik aile danışmanlığı, bireyin alle sistemi dahilinde psiko-sosyal rahatsızlıklar yaşayabileceğini söyleyerek kendi potansiyelini açığa çıkarmaya çalışır. Aşağıdakilerden hangisi, sistemik alle danışmanlığı ekolünde, danışmanın görüşme sürecinin bir özelliği değildir?

Cevap : D) Hipnoz uygulaması yapma

#11. Ailenin işlevleri ekonomik ihtiyaçları karşılamak, statü sağlamak, çocukların eğitimini planlamak, din eğitimi vermek, boş zaman faaliyetlerini gerçekleştirmek, aile üyelerinin birbirini koruması ve karşılıklı sevgi ortamı yaratmak gibi işlevlerdir. Aile, bireylerin aşağıdakilerden hangi ihtiyacını karşılamaz?

Cevap : E) istihdam

#12. Aşağıdakilerden hangisi, psikoanalitik danışma süresinde kullanılan tekniklerden değildir?

Cevap : A) Tek yönlü ayna

#13. Aile yaşam döngüsü, hem bireyi hem de toplumu etkileyen aileyi ve işlevlerini anlamada önemli bir araçtır. Evlilikten önce başlayan ve ailenin son üyesinin ölümüne kadar süren uzun bir süreçtir. Aile yaşam döngüsü yaklaşımı aileyi zaman değişkenine bağlı olarak ele almaktadır. Aşağıdakilerden hangisi, ailenin yaşam döngüsü evrelerinden değildir?

Cevap : D) Bebeklik döngüsü

#14. Aile içi iletişim, çocukların anne-babalarıyla, birbirleriyle, eşlerin birbirleriyle ya da çocuklarıyla, duygu ve düşüncelerinin birbirine karşı aktarımında önemli bir yere sahiptir. İletişim, karşıdaki kişiyi tanımakta, ortak anlayış oluşmasına izin verir. Aile içi ilişkilerde aşağıdakilerden hangisi, aile içi iletişim temel ilkelerinden değildir?

Cevap : E) Aile içi ilişkilerde çatışma görülmez.

#15. Aile Sistem yaklaşımı, tüm aileyi bir sistem olarak görür ve aile üyeleri arasındaki etkileşime odaklanır. Sistem yaklaşımında aileyle ilgili dört temel unsurun varlığından söz edilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu unsurlardan değildir?

Cevap : E) Aile içi mutluluk

#16. Aile içi iletişim, çocukların anne-babalarıyla, birbirleriyle, eşlerin birbirleriyle ya da çocuklarıyla, duygu ve düşüncelerinin birbirine karşı aktarımında önemli bir yere sahiptir. Aşağıdakilerden hangisi, sağlıklı aile içi iletişimin özellikleri arasında yer almaz?

Cevap : B) Aile içi iletişim, sen ve ben sistemine göre düzenlenir.

#17. Sistemik Aile Danışmanlığı, aileyi yaşayan açık bir sistem olarak ele alır. Çünkü doğanın var olanı yok etme gücüne karşı bireylerin aile olarak daha net bir şekilde karşı koyacaklarını, mücadele. edebileceklerini belirtir. Sistemik aile danışmanlığı uygulamasında, aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Cevap : E) Serbest çağrışım yöntemi kullanılır

#18. Günümüz ekonomik koşullarında ailenin maddi ihtiyaçlarını karşılanmasında, eşlerin birlikte çalışma hayatına katılımını zorunlu kılmaktadır. Bu durum eşler arasında sorunlara yol açmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi, çalışan iki eşin yaşadığı iletişim ve uyum sorunlarından değildir?

Cevap : C) Eşler arası arkadaş seçimi sorunları

#19. Aile Danışmanlığı aileyi oluşturan bireylerin birbirleriyle olan ilişkileri yaşadıkları sorunlar, sorun çözme, evlilik, ayrılık ve boşanma sırasında çocuklarla ve aile ile ilgili bireysel ya da bireyler arasındaki sorunların üstesinden gelinmesine yardımcı olan bir danışmanlık hizmetidir. Aile danışmanlığı uygulamaları bilimsel çalışmalardan önce aşağıdakilerden hangi bilgi veya inanç sistemine dayalı olarak uygulanmıştır?

Cevap : A) Dini hareketler

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Auzef Sosyal Hizmet 4. Sınıaf Güz Dönemi Vize Soruları

Aile Terapisi 2023-2024 Vize Soruları

Aile terapisi, bireylerin aile içindeki ilişkilerini anlamalarına ve bu ilişkilerde ortaya çıkan sorunların üstesinden gelmelerine yardımcı olan bir terapi çeşididir. Aile terapisi, farklı modeller ve yaklaşımlar kullanarak aile üyelerinin duygusal bağlarını güçlendirmeyi ve iletişimlerini geliştirmeyi amaçlar.

Aile terapisi modelleri arasında Stratejik Aile Terapisi Modeli, Akıl Araştırmaları Enstitüsü Modeli, Psikoanalitik Model ve Yapısal Aile Terapisi Modeli gibi farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Ancak, Öyküsel Aile Terapisi Modeli birinci kuşak aile terapileri modelleri arasında yer almaz.

Psikoanalitik danışma sürecinde kullanılan teknikler arasında, tek yönlü ayna, yaşam hikâyesi, yüzleştirme, transferans ve güce odaklanma bulunmaktadır. Ancak, tek yönlü ayna psikoanalitik danışma süresinde kullanılan bir teknik değildir.

Sağlıklı bir ailenin özellikleri arasında aile üyelerine bağlılık, açık roller, krizlerde pozitif bir tutumla baş etme becerileri ve birlikte vakit geçirme isteği bulunur. Ancak, gelir düzeyinin iyi olması sağlıklı aile özellikleri arasında yer almaz.

Çalışan iki eşin yaşadığı iletişim ve uyum sorunları arasında çocuk bakım sorunları, eşler arası bütçe yönetim sorunları, ev işlerini paylaşım sorunları ve çatışmalı ilişki sorunları bulunmaktadır. Ancak, eşler arası arkadaş seçimi sorunları bu sorunlar arasında yer almaz.

Aile içi iletişim, çocukların, eşlerin ve diğer aile üyelerinin duygu ve düşüncelerini birbirlerine aktardığı önemli bir süreçtir. Aile içi iletişimde temel ilkeler arasında aile içi ilişkilerin bütünlüğü, sürekliliği, simgeleştirilmiş ilişkilerin ileriye taşınması, ilişkilerin içselleştirilmesi ve çatışma olmaması yer almaktadır.

Çiftlerin evlilik ilişkilerini etkileyen faktörler arasında kişisel ilgi alanları, sosyal ve kültürel düzey, kuşaklar boyu aktarılan inanç ve değerler, iletişim stilleri ve eğitim düzeyi bulunmaktadır. Ancak, kişisel ilgi alanları öncelikli bir faktör değildir.

Aile terapisi, aile üyeleri arasındaki iletişimi artırmayı ve çatışmaları çözmeyi amaçlar. Farklı aile terapi ekollerinin ortak yanları arasında ailenin toplumsal çevre ile bütünleşmesini kolaylaştırmak, bireyin ruhsal sorunları ve işlev bozukluklarını ilişki alanında ele almak, aile üyeleri arasındaki içsel çatışmaları çözmek ve üyelerin özerkliğini ve ilişki kurma becerilerini artırmak bulunmaktadır. Ancak, bireyle terapiye dayalı yaklaşım ortak bir yan değildir.

Sistemik Aile Danışmanlığı, aileyi bir sistem olarak ele alır ve aile üyeleri arasındaki etkileşime odaklanır. Bu yaklaşımda, sorunun aileye ne kazandırdığına odaklanmak, aile içindeki iletişim biçimlerini değerlendirmek, sorunun anlaşılması, problemin olumlu yönlerini açığa çıkarmak gibi unsurlar yer almaktadır. Ancak, serbest çağrışım yöntemi bu uygulamalar arasında yer almaz.

Aile yaşam döngüsü, ailenin evlilikten başlayarak çocukların büyümesi, evden ayrılması, yaşlanması ve ölümü gibi evreleri içerir. Carter ve Mc Goldrick tarafından beşe ayrılan evreler arasında çocuğun ergenlik dönemine geçişi, çocukla iletişimin türünün değişmesini gerektiren bir evredir.

Aile içi iletişim, sağlıklı ailelerde çocuğun bireyselliğinin desteklenmesi, iletişimin sevgi temeli üzerine kurulması, güven, saygı ve karşılıklı anlayışa dayanması gibi temel ilkeleri içerir. Ancak, aile içi iletişimde sen ve ben sistemine göre düzenlenmesi sağlıklı aile içi iletişimin bir özelliği değildir.

Çocuklarla danışma, eşlerle bireysel danışma, eşlerle grup danışma ve aile menşei danışması, Framo’ya göre danışma sürecinin evrelerini oluşturur.

Aile danışmanlığı, aileyi oluşturan bireylerin birbirleriyle olan ilişkileri ve yaşadıkları sorunlara çözüm bulma sürecine odaklanan bir danışmanlık hizmetidir. Aile danışmanlığı uygulamaları, bilimsel çalışmalardan önce genellikle dini hareketlere dayalı olarak uygulanmıştır.

Aile danışmanlığının temel amacı, tüm aile bireylerinin sorunlarını dile getirmelerini destekleyerek çözüm yolları bulabilmelerini sağlamaktır. Aile danışmanının uyum sağlayıcı özellikleri arasında sorunun kaynağı olan aile üyesine odaklanma, ailenin sürece katkısını dile getirerek motive etme, aile üyelerinin değer ve güçlerini vurgulama, yargı belirtme yerine etkileşimsel bir dil kullanma ve aynı dili kullanma yer alır.

Aile sistem yaklaşımı, aileyi bir sistem olarak ele alır ve aile üyeleri arasındaki etkileşime odaklanır. Sistem kuramına göre, aile bireyleri arasındaki davranış sorunları, aile ilişkilerindeki örüntülerin dengelenmesiyle çözülebilir.

Aile yaşam döngüsü, evlilikten önce başlayan ve ailenin son üyesinin ölümüne kadar süren uzun bir süreci kapsar. Aile yaşam döngüsü evreleri arasında evlilik döngüsü, çocuğu evden ayrılan aile döngüsü, küçük çocuklu aile döngüsü, yaşlılık döngüsü gibi evreler yer almaktadır.

Aileye etkileşim temelindeki yaklaşım, aile üyeleri arasındaki iletişim süreçlerine odaklanarak, iletişimin aileyi nasıl oluşturduğunu anlamaya çalışır. Ailedeki üyeler arasındaki etkileşim kalıpları, sosyal karşılaşma, konu ve içerik değişimi, ilişki tanımlama, eşit ilişkiler geliştirme ve bilgi paylaşımı gibi unsurları içerir.

Bu çerçevede, aile terapisi modelleri, iletişim teknikleri, aile yaşam döngüsü evreleri ve aile ile ilgili temel kavramlar, aile danışmanlığı alanındaki önemli konuları oluşturmaktadır. Aile danışmanlığı, aile üyelerinin sorunlarına etkili çözümler bulmalarını destekleyerek, daha sağlıklı ilişkiler kurmalarına yardımcı olabilir

Aile Terapisi 2023-2024 Vize Soruları

1. Aşağıdakilerden hangisi birinci kuşak aile terapileri modelleri arasında yer almaz?

A) Stratejik Aile Terapisi Modeli
B) Öyküsel Aile Terapisi Modeli
C) Akıl Araştırmaları Enstitüsü Modeli
D) Psikoanalitik Model
E) Yapısal Aile Terapisi Modeli

Cevap : B) Öyküsel Aile Terapisi Modeli

2. Aşağıdakilerden hangisi, psikoanalitik danışma süresinde kullanılan tekniklerden değildir?

A) Tek yönlü ayna
B) Yaşam hikâyesi
C) Yüzleştirme
D) Transferans
E) Güce odaklanma

Cevap : A) Tek yönlü ayna

3. Aile, evlilik ve kan bağına dayanan, kari, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birliktir. Aşağıdakilerden hangisi, sağlıklı ailenin özelliklerinden değildir?

A) Aile üyelerine bağlılık
B) Açık roller
C) Krizlerde pozitif bir tutumla baş etme becerileri
D) Gelir düzeyinin iyi olması
E) Birlikte vakit geçirme isteği

Cevap : D) Gelir düzeyinin iyi olması

4. Günümüz ekonomik koşullarında ailenin maddi ihtiyaçlarını karşılanmasında, eşlerin birlikte çalışma hayatına katılımını zorunlu kılmaktadır. Bu durum eşler arasında sorunlara yol açmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi, çalışan iki eşin yaşadığı iletişim ve uyum sorunlarından değildir?

A) Çocuk bakım sorunları
B) Eşler arası bütçe yönetim sorunları
C) Eşler arası arkadaş seçimi sorunları
D) Ev işlerini paylaşım sorunları
E) Eşler arası çatışmalı ilişki sorunları

Cevap : C) Eşler arası arkadaş seçimi sorunları

5. Aile içi iletişim, çocukların anne-babalarıyla, birbirleriyle, eşlerin birbirleriyle ya da çocuklarıyla, duygu ve düşüncelerinin birbirine karşı aktarımında önemli bir yere sahiptir. İletişim, karşıdaki kişiyi tanımakta, ortak anlayış oluşmasına izin verir.
Aile içi ilişkilerde aşağıdakilerden hangisi, aile içi iletişim temel ilkelerinden değildir?

A) Aile içi ilişkiler bütündür.
B) Aile içi ilişkiler süreklilik gösterir.
C) Aile içinde simgeleştirilmiş ilişkiler ileriye taşınır.
D) Aile oluşturan bireyler ilişkileri içselleştirir.
E) Aile içi ilişkilerde çatışma görülmez.

Cevap : E) Aile içi ilişkilerde çatışma görülmez.

6. Aile sistemi her zaman birbiri ile etkileşim içinde olan bir sistem olduğundan dolayı iletişim kurabilme, kendini anlatabilme sistem içindeki kilit noktadır.
Aşağıdakilerden hangisi, çiftlerin evlilik ilişkilerini etkileyen öncelikli bir faktör değildir?

A) Kişisel ilgi alanları
B) Sosyal ve kültürel düzey
C) Kuşaklar boyu aktarılan inanç ve değerler
D) İletişim stilleri
E) Eğitim düzeyi

Cevap : A) Kişisel ilgi alanları

7. Aile terapisi aile üyeleri arasındaki iletişimin kalitesini artıran ve çatışmaların üstesinden gelmelerinde onlara yardımcı olan bir terapi çeşididir. Aşağıdakilerden hangisi, farklı aile terapi ekollerinin ortak yanlarından değildir?

A) Ailenin toplumsal çevre ile bütünleşmesini kolaylaştırmak
B) Bireyin ruhsal sorunları ve işlev bozukluklarını ilişki alanında ele almak
C) Bireyle terapiye dayalı yaklaşım
D) Aile üyeleri arasındaki içi çatışmaları çözmek
E) Üyelerin her birinin özerkliğini ve ilişki kurma becerilerinin artmasını sağlamak

Cevap : C) Bireyle terapiye dayalı yaklaşım

8. Sistemik Aile Danışmanlığı, aileyi yaşayan açık bir sistem olarak ele alır. Çünkü doğanın var olanı yok etme gücüne karşı bireylerin aile olarak daha net bir şekilde karşı koyacaklarını, mücadele. edebileceklerini belirtir. Sistemik aile danışmanlığı uygulamasında, aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

A) Yaşanan sorunun aileye ne kazandırdığına odaklanmak
B) Aile içindeki iletişim biçimleri değerlendirilir
C) Sorunun anlaşılması
D) Problemin olumlu yönlerini açığa çıkarmak
E) Serbest çağrışım yöntemi kullanılır

Cevap : E) Serbest çağrışım yöntemi kullanılır

9. Aile yaşam döngüsünün evreleri Carter ve Mc Goldrick (1989) tarafından beşe ayrılmıştır. Çocukla iletişimin türünün değişmesi gereken ve onu anlamaya daha çok çaba harcanan evre aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çocuğun evden ayrılması
B) Çocuğun ergenlik dönemine geçişi
C) Yetişkinlik
D) Yaşlılık ve emeklilik
E) Küçük çocuklu aile döngüsü

Cevap : B) Çocuğun ergenlik dönemine geçişi

10. Aile içi iletişim, çocukların anne-babalarıyla, birbirleriyle, eşlerin birbirleriyle ya da çocuklarıyla, duygu ve düşüncelerinin birbirine karşı aktarımında önemli bir yere sahiptir. Aşağıdakilerden hangisi, sağlıklı aile içi iletişimin özellikleri arasında yer almaz?

A) Çocuğun bireyselliği ve bağımsızlığı desteklenmelidir.
B) Aile içi iletişim, sen ve ben sistemine göre düzenlenir.
C) İletişim, sevgi temeli üzerine kurulmalıdır.
D) İletişim, güven, saygı ve karşılıklı anlayışa dayanmalıdır.
E) Çocukla fiziksel temas kurulmalı, beden diline dikkat edilmelidir.

Cevap : B) Aile içi iletişim, sen ve ben sistemine göre düzenlenir.

11. Sistemik aile danışmanlığı, bireyin alle sistemi dahilinde psiko-sosyal rahatsızlıklar yaşayabileceğini söyleyerek kendi potansiyelini açığa çıkarmaya çalışır. Aşağıdakilerden hangisi, sistemik alle danışmanlığı ekolünde, danışmanın görüşme sürecinin bir özelliği değildir?

A) Psikoterapi konusunda bilgili olma
B) Geniş bir eş duyum becerisine sahip olabilme
C) Karışıklığa dayanma gücü
D) Hipnoz uygulaması yapma
E) Terapotik süreçte kendi katkısını ele almaya istekli olma

Cevap : D) Hipnoz uygulaması yapma

12. I. Çocuklarla danışma.
II. Eşlerle bireysel danışma
III. Eşlerle grup danışma
IV. Aile menşei danışması
J. Framo’ya göre danışma sürecinin evreleri yukarıdakilerden hangileridir?

A) III ve IV
B) II, III ve IV
C) I, II ve IV
D) II ve III
E) I, II ve III

Cevap : B) II, III ve IV

13. Ailenin işlevleri ekonomik ihtiyaçları karşılamak, statü sağlamak, çocukların eğitimini planlamak, din eğitimi vermek, boş zaman faaliyetlerini gerçekleştirmek, aile üyelerinin birbirini koruması ve karşılıklı sevgi ortamı yaratmak gibi işlevlerdir. Aile, bireylerin aşağıdakilerden hangi ihtiyacını karşılamaz?

A) Beslenme
B) Sağlıklı zihinsel gelişim
C) Duygusal gelişim
D) Psikolojik gelişim
E) istihdam

Cevap : E) istihdam

14. Aile Danışmanlığı aileyi oluşturan bireylerin birbirleriyle olan ilişkileri yaşadıkları sorunlar, sorun çözme, evlilik, ayrılık ve boşanma sırasında çocuklarla ve aile ile ilgili bireysel ya da bireyler arasındaki sorunların üstesinden gelinmesine yardımcı olan bir danışmanlık hizmetidir. Aile danışmanlığı uygulamaları bilimsel çalışmalardan önce aşağıdakilerden hangi bilgi veya inanç sistemine dayalı olarak uygulanmıştır?

A) Dini hareketler
B) Aydınlanma hareketi
C) Vakıf çalışmaları
D) Felsefi hareketler
E) Sosyoloji ekolleri

Cevap : A) Dini hareketler

15. Aile danışmanlığında en temel amaç, tüm aile bireylerinin var olan sorunlarını dile getirmeleri desteklenerek sorunlarına çözüm yolları bulabilme kapasitelerinin arttırılması ve herkese iyi gelen sağlıklı çözümler bulmalarını sağlamaktır. Aşağıdakilerden hangisi, aile danışmanının, aile ile görüşmesinde uyum sağlayıcı bir özelliği değildir?

A) Sorunun kaynağı olan aile üyesine odaklanma
B) Ailenin sürece katkısını dile getirerek motive etme
C) Aile üyelerinin değer ve güçlerini vurgulama
D) Yargı belirtme yerine etkileşimsel bir dil kullanma
E) Ayni dili kullanma

Cevap : A) Sorunun kaynağı olan aile üyesine odaklanma

16. Aile birbirine bağlı, çevreyle yarı geçirgen bir sınırı olan bir organizma ya da makine olarak görülmektedir. Aile bireylerinin davranışlarındaki sorunların aile ilişkilerindeki örüntülerin dengelenmesiyle çözülebilirliğini savunan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Emosyonel Aile Terapisi Kuramı
B) Öyküsel Aile Terapisi Kuramı
C) Sistemler Kuramı
D) Çözüm Odaklı Kuram
E) Bilişsel Davranışçı Kuram

Cevap : C) Sistemler Kuramı

17. Çocuk bakımı çocukların eğitimi, bakımı ve denetimidir. Çocuk gelişiminin önemli bir bileşenidir. Aşağıdakilerden hangisi, çocuk bakımı ile ilgili bir soruna neden olmaktadır? (SORU İPTAL EDİLMİŞTİR)

A) Eşlerden birinin ruhsal sorunları
B) Geniş aile ile iletişim çatışmaları
C) Anne ve babanın çalışması
D) Anne ve babanın iletişim ve uyum sorunları
E) Tek ebeveynli aileler

Cevap : (SORU İPTAL EDİLMİŞTİR)

18. Aile Sistem yaklaşımı, tüm aileyi bir sistem olarak görür ve aile üyeleri arasındaki etkileşime odaklanır. Sistem yaklaşımında aileyle ilgili dört temel unsurun varlığından söz edilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu unsurlardan değildir?

A) Aile fonksiyonlan
B) Aile yapısı
C) Aile içi etkileşim
D) Aile yaşam evreleri
E) Aile içi mutluluk

Cevap : E) Aile içi mutluluk

19. Aileye etkileşim temelindeki bir yaklaşım, bireyleri aile üyeleri olarak birbirine bağlayan iletişim süreçlerine odaklanarak, iletişimin aileyi nasıl oluşturduğunu anlamaya çalışır. Ailedeki üyelerinin kendi aralarındaki etkileşim kalıpları için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Etkileşim aile üyeleri arasında sosyal karşılaşma
B) Etkileşim aile üyeleri arasında konu ve içerik değişimini oluşturur.
C) Etkileşim aile üyeleri arasında ilişkiyi tanımlar.
D) Etkileşim aile üyeleri arasında eşit ilişkiler geliştirir.
E) Etkileşim aile üyeleri arasında bilgi paylaşımıdır.

Cevap : D) Etkileşim aile üyeleri arasında eşit ilişkiler geliştirir.

20. Aile yaşam döngüsü, hem bireyi hem de toplumu etkileyen aileyi ve işlevlerini anlamada önemli bir araçtır. Evlilikten önce başlayan ve ailenin son üyesinin ölümüne kadar süren uzun bir süreçtir. Aile yaşam döngüsü yaklaşımı aileyi zaman değişkenine bağlı olarak ele almaktadır. Aşağıdakilerden hangisi, ailenin yaşam döngüsü evrelerinden değildir?

A) Evlilik döngüsü
B) Çocuğu evden ayrılan aile döngüsü
C) Küçük çocuklu aile döngüsü
D) Bebeklik döngüsü
E) Yaşlılık döngüsü

Cevap : D) Bebeklik döngüsü

Aile Terapisi

Aile Terapisi 2023-2024 Vize Soruları

Auzef Sosyal Hizmetler aile terapisi

Aile Terapisi 2023-2024 Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!