İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları 2022-2023 Final Soruları
#1. I. İş yeri hekimi hastalık şüphesi olan çalışanı ilk gören kişi ise onu sağlık ocağına sevk etmesi gerekir. II. Hasta çalışanı ilk gören ve meslek hastalığından kuşkulanan kişi aile hekimi ise hasta, meslek hastalıkları hastanesine sevk edilir. III. İşçinin kendisi meslek hastalığı şüphesi ile meslek hastalıkları hastanesine başvurabilir. Yukarıda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?
Cevap : A) II ve III
#2. I. Yüksek şiddetle gürültülü ortamda uzun süreli çalışan işçinin işitme kaybı yaşaması II. Büro çalışanı olan ve uzun yıllar sigara içen İşçinin akciğer kanseri olması III. Öğretmen olarak görev yapan bireyin futbol maçında ayağını kırması Yukarıdaki ifadelerin hangisi ya da hangileri meslek hastalığı olarak değerlendirilebilir?
Cevap : B) Yalnız I
#3. Yukarıdaki formülde x işareti ile gösterilen yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygundur?
Cevap : A) Kaza ağırlık hızı
#4. Yukarıdaki formülde x işareti ile gösterilen yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygundur?
Cevap : C) Kaza frekansı
#5. I. İşçiyi sağlığına uygun işte çalıştırmak II. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almak III. İşçinin iş yerine getirdiği eşyaları korumak IV. İşçiye yönelik psikolojik destek vermek Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri işverenin işçiyi gözetme borcu kapsamında değerlendirilebilir?
Cevap : A) I, II ve III
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. “…… kapsam ve miktar bakımından tam tespit edilemeyen ve sınırlandırılamayan maliyetlerdir.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : E) Dolaylı maliyetler
#7. I. İş kazalarının artmasına sebep olarak niteliksiz işe alımlar gösterilmektedir. II. Kazaların olmasında işçinin işe uyumu çok önemlidir. III. Ergonomi biliminden yararlanan kalifiye firmalarda iş kazalarının daha az olduğu gözlenmektedir. IV. Meslek hastalıkları iş kazalarından fazla yaşanmaktadır. Yukarıda iş kazaları hakkında verilen yargılardan hangisi ya da hangileri doğrudur?
Cevap : D) I, II ve III
#8. Aşağıdakilerden hangisi iş kazalarının işveren açısından görünür etkilerinden biri değildir?
Cevap : B) Kaza sırasında üretime ara verilmesi ile oluşan kayıplar
#9. I. İş Kanunu II. Borçlar Kanunu III. Ticaret Kanunu Yukarıdakilerin hangisi ya da hangilerinde işverenin işçiyi koruma ve gözetme borcuna ilişkin düzenlemeler yer almaktadır?
Cevap : C) I ve II
#10. Taksirle bir insanın ölümüne yol açan suçun Türk Ceza Kanunu’na göre cezası aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?
Cevap : D) 3-6 yıl
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#11. I. Çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması II. Çalışanların görüşlerinin alınması III. İş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırma zorunluluğu Yukarıdaki önlemlerin hangisi veya hangileri 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile İşveren açısından getirilen yükümlülüklerdendir?
Cevap : D) I ve III
#12. Literatürde yer alan bilgiler dikkate alındığında “Sanayi kazalarının içerisinde önlenmesi mümkün olmayan, kaçınılmaz kazalar” olarak tanımlanan kazaların oranı yüzde kaçtır?
Cevap : E) yüzde 2
#13. Aşağıdakilerden hangisi kaza inceleme aşamaları içerisinde değerlendirilmez?
Cevap : C) Yönetimle görüşme
#14. Aşağıdakilerden hangisi iş kazalarında denetim mekanizmasının içerisinde yer almaz?
Cevap : E) Uluslararası denetim
#15. Aşağıdakilerden hangisi meslek hastalığına neden olan faktörlerden değildir?
Cevap : A) Bireysel etkenler
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#16. I. Tehlikeli maddeler içeren büyük kazaların önlenmesi II. Kazaların insan ve çevre üzerindeki etkilerinin sınırlandırılması III. İş kazalarının önlenmesi Seveso II Direktifi’nin amaçları yukarıdakilerden hangisi ya da hangileridir?
Cevap : D) I ve II
#17. Aşağıdakilerden hangisi iş kazalarının işverenler tarafından doğrudan görünmeyen maliyetlerinden biri değildir?
Cevap : B) Üretim ve verimlilik artışı
#18. Ergonomi, insan ve çalışma ortamı arasındaki ilişkiler topluluğudur. İş yeri şartlarında mesleki risklerin araştırılması, hata ve kazaların azaltılması, işçinin sağlık, güvenlik ve mutluluğunun korunması, iş veriminin artırılması gibi temel iş sağlığı ve güvenliği prensipleri ergonominin temel yasalarını oluşturur. Yukarıda verilen bilgiler ışığında aşağıdakilerden hangisi ergonominin esas amacıdır?
Cevap : C) İş ve işçi arasında en iyi uyumu sağlamak
#19. BEKRA’nın açılımı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : E) Büyük endüstriyel kaza risklerinin azaltılması
#20. Aşağıdakilerden hangisi tehlikeli durum olarak nitelendirilemez?
Cevap : B) Alet ve makinelerin yanlış kullanımı
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları 2022-2023 Final Soruları
İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları |
İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları 2022-2023 Final Soruları