Segem 2023 Aralık Sınav Soruları
Segem 2023 Aralık Sınav Soruları
#1. Poliçe yenileme dönemlerinde acente tarafından yapılan sözleşme tekliflerinde veya bireysel emeklilik sözleşmelerinde yapılan teklifler/yenileme yapalım mı sorusu, aşağıdaki kavramlardan hangisine örnektir?
C) İcap (icab)
Segem 2023 Aralık Sorusu
Segem 2024 Şubat Sorusu
Segem 2024 Haziran Sorusu
Poliçe yenileme dönemlerinde veya bireysel emeklilik sözleşmelerinde yapılan teklifler, bir tarafın bir sözleşmeyi yenileme veya yeni bir sözleşme yapma önerisini içerir. Bu nedenle, “Poliçe yenileme dönemlerinde acente tarafından yapılan sözleşme tekliflerinde veya bireysel emeklilik sözleşmelerinde yapılan teklifler/yenileme yapalım mı sorusu” İcap (icab) kavramına bir örnektir. Bu tür bir soru, sözleşmelerin temel prensiplerinden biri olan icap ve kabulün anlaşılması için önemlidir.
#2. Bir kişinin karşılıksız olarak mülkiyetinde olan bir malı başka bir kişiye vermesi (bağışlaması) hangi sözleşme türü kapsamına girmektedir?
Cevap c) Hibe
Segem 2023 Aralık Sınav sorusu
Segem 2024 Şubat Sınav sorusu
Segem 2024 Nisan Sınav sorusu
Segem 2024 Haziran Sınav sorusu
Bir kişinin karşılıksız olarak mülkiyetinde olan bir malı başka bir kişiye vermesi (bağışlaması) “Hibe” sözleşme türü kapsamına girmektedir. Hibe, bir tarafın (hibe eden) kendi malını, başka bir tarafa (hibe alan) karşılık beklemeden devrettiği bir sözleşme türüdür. Bu işlem genellikle iyi niyet veya yardım amacıyla yapılır. Diğer seçeneklerin anlamları ise şöyledir:
Havale:
Genellikle finansal bir işlemi, özellikle para transferini veya bir borcun başka bir kişiye devredilmesini ifade eder.
Rehin:
Bir borcun ödenmesini güvence altına almak amacıyla, borçlunun veya üçüncü bir şahsın malını alacaklıya teminat olarak vermesi anlamına gelir.
Karz:
Bir kişi veya kurumun, başka bir kişi veya kuruma belirli bir süre için para veya mal ödünç vermesi anlamına gelir. Bu işlem, geri ödeme beklentisi ile yapılır.
Bu tanımlara göre, mülkiyetindeki bir malı karşılıksız olarak başka bir kişiye verme işlemi “hibe” olarak adlandırılır
#3. “Ortaklaşa konulmuş bir paranın taraflar arasında paylaşıldığı ve ortaklardan biri ölünce ölen kişinin parasının diğerine geçtiği müşterek sigorta türüdür”. Tanımlanan bu sigorta türü aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: B ) Tontin
Segem 2022 Kasım Sınav sorusu
Segem 2023 Aralık Sınav sorusu
Segem 2024 Haziran Sınav sorusu
Tanımlanan sigorta türü, “Tontin” olarak bilinir. Tontin, ortaklaşa konulmuş bir paranın taraflar arasında paylaşıldığı ve ortaklardan biri öldüğünde ölen kişinin payının hayatta kalanlara geçtiği özgün bir finansal düzenlemedir. Diğer seçenekler ise şu şekilde açıklanabilir:
Yatırım Fonu Sigortası:
Bu, genellikle bireylerin para biriktirmesi ve yatırım yapması için kullanılan bir sigorta türüdür, ancak Tontin’in tanımıyla örtüşmez.
Sermaye İtfa Sigortası:
Bu, genellikle bir borcun veya yatırımın vadesi geldiğinde ödeme yapılmasını sağlayan bir sigorta türüdür. Ölen kişinin payının diğerine geçtiği bir durumu kapsamaz.
Birikimli Hayat Sigortası:
Bu, hayat sigortası ile birikim olanağını birleştiren bir sigorta türüdür. Sigortalının hayatta iken birikim yapmasına ve vefatı halinde de birikimlerin varislerine geçmesine imkan tanır, ancak Tontin’in tanımıyla tam olarak örtüşmez.
Bu nedenle, tanımınıza en uygun seçenek “b) Tontin”dir
#4. Sigortacı aşağıdaki durumların hangilerini sigorta ettirene veya sigorta sözleşmesinden yararlanan kişilere bildirmekle yükümlüdür? I. Sigortaya ilişkin mevzuatta oluşabilecek değişiklikler II. İflas ve tasfiye durumu III. Tüm branşlarda sözleşme yapma yetkisinin kaldırılması IV. İlgili branşta gerçekleşen ruhsat iptali
Cevap : D) I, II, III ve IV
Segem 2022 Kasım sorusu
Segem 2023 Haziran sorusu
Segem 2023 Eylül Sorusu
Segem 2023 Aralık Sorusu
Segem 2023 Nisan Sorusu
#5. Döviz mübadele işlemleri muamelat fıkhında nasıl isimlendirilir?
Segem 2023 Haziran Sınav sorusu
Segem 2023 Eylül Sınav sorusu
Segem 2023 Aralık Sınav sorusu
Segem 2024 Haziran Sınav sorusu
Segem 2024 Eylül Sınav sorusu
Döviz mübadele işlemleri, İslam hukuku (muamelat fıkhı) açısından genellikle “Sarf” veya “Sarf Akdi” olarak isimlendirilir. Sarf, bir tür para veya döviz değişim anlaşmasıdır ve İslam hukukuna göre bazı şartlara tabi tutulabilir. Bu tür anlaşmaların İslam hukukuna uygun olması için riba (faiz) içermemesi ve spekülasyon gibi haram pratikleri içermemesi gerekebilir. İslam hukuku, döviz mübadele işlemleri konusunda bazı sınırlamalar getirebilir ve bu işlemlerin faizsiz ve adaletli bir şekilde yapılmasını teşvik eder.
#6. ----- , kamu yararı açısından gerekli gördüğü hallerde zorunlu sigortalar ihdas edebilir. Sigorta şirketleri, 20 nci maddenin ikinci fıkrasının (b) bendi ile üçüncü fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla faaliyet gösterdiği sigorta branşının kapsamında bulunan zorunlu sigortaları yapmaktan kaçınamaz. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelir?
Cevap : d) Cumhurbaşkanı
Segem 2022 Kasım Sınav sorusu
Segem 2023 Aralık Sınav sorusu
Segem 2024 Haziran Sınav sorusu
Türkiye’de kamu yararı gerektirdiğinde zorunlu sigortaların ihdas edilmesi yetkisi Cumhurbaşkanlığı’na aittir. Sigorta şirketleri, Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen zorunlu sigortaları yapmaktan kaçınamaz. Bu düzenleme, sigorta sektöründe kamu yararının gözetilmesini ve gerekli durumlarda belirli sigortaların zorunlu hale getirilmesini sağlar.
#7. Hazine Müsteşarlığı’ndan uygunluk belgesi almadan sigorta acenteliği yapanlar hakkında aşağıdakilerden hangi ceza uygulanır?
B) 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası
Segem 2022 Kasım Sınav sorusu
Segem 2023 Aralık Sınav sorusu
#8. Aşağıdakilerden hangisi Eksik Sigrotanın tanımıdır?
Cevap a) sigorta bedelinin sigorta konusunun gerçek değerinin altında olması durumunu ifade eder.
Segem Aralık 2023 Sına Sorusu
“Eksik Sigorta”, sigorta bedelinin sigorta konusunun gerçek değerinin altında olması durumunu ifade eder. Bu durumda, sigortalı hasar durumunda Tazminat Prensibi’nden tam olarak yararlanamayabilir. Diğer seçenekler ise:
Aşkın Sigorta:
Bu durum, sigorta bedelinin sigorta konusunun gerçek değerinin üzerinde olması durumudur. Bu, genellikle sigorta şirketinin zararına olabilecek bir durumdur ve sigortalının gereğinden fazla prim ödemesine yol açabilir.
Tamamlayıcı Sigorta:
Bu, bir sigortalının mevcut sigorta poliçelerinin kapsamının ötesinde ekstra bir güvence sağlayan sigorta türüdür. Genellikle, mevcut poliçelerin yetersiz kaldığı durumları kapsamak için kullanılır.
Eksik Sigorta durumunda, hasar meydana geldiğinde, sigorta şirketi sadece poliçede belirtilen azami tutar kadar tazminat öder. Eğer hasar, bu tutarı aşıyorsa, geri kalan maliyet sigortalı tarafından karşılanmak zorunda kalır. Bu, özellikle büyük hasarlar söz konusu olduğunda önemli mali sonuçlara yol açabilir.
#9. Aşağıdakilerden hangisi üstlendiği riski devrederek garanti altına alan sigortacıdır?
Cevap : B) Sedan
Segem 2023 Aralık Sınav Sorusu
Segem 2024 Haziran Sınav Sorusu
SEDAN:
Sigortalıya karşı üstlendiği sigortanın bir kısmını veya tamamını reasürans yoluyla devreden şirkettir.
#10. Mudarebe sözleşmesinde kar nasıl bölüşülür?
Cevap : d) Kar baştan anlaşılan orana göre bölüştürülür.
Segem Haziran 2024 Sınav Sorusu
Mudarebe sözleşmesi, İslami finans sisteminde kullanılan bir ortaklık türüdür. Bu sözleşmede, bir taraf (sermaye sahibi veya “rabbul-mal”) sermaye sağlar, diğer taraf ise (işletmeci veya “mudareb”) sermaye ile iş yapar. Karın nasıl bölüşüleceği,
Taraflar arasında anlaşmaya bağlıdır,
ancak bazı genel prensipler vardır:
- Kar Bölüşümü Anlaşması: Kar bölüşüm oranları sözleşme yapılırken taraflar arasında açıkça belirlenir. Bu oranlar genellikle yüzde olarak ifade edilir ve her iki tarafın da onayı ile belirlenir. Örneğin, karın p’ini sermaye sahibi, 0’unu ise işletmeci alabilir.
- Zarar Durumu: Mudarebe sözleşmesinde zarar durumunda, eğer zarar sermaye kaybı şeklinde olursa bu zarar yalnızca sermaye sahibine aittir. İşletmeci, yaptığı iş için zarar durumu dışında herhangi bir zarara katlanmaz, çünkü iş için sermaye koymamıştır. Ancak, işletmeci kendi ihmalinden veya hilesinden kaynaklanan bir zarara neden olursa, bu durumda zararı tazmin etmesi gerekebilir.
- Kar Dağıtımında Eşitlik İlkesi: İslami finans kurallarına göre, kar bölüşümünde eşitlik ilkesi önemlidir. Her iki taraf da adil ve makul bir şekilde kardan pay almalıdır. Kar oranlarının belirlenmesi esnasında herhangi bir tarafın haksız bir avantaja sahip olmaması esastır.
Mudarebe sözleşmesi, özellikle kar ve zararın adil bir şekilde paylaşılmasına odaklanarak İslami finans prensiplerine uygun bir iş modeli sunar. Bu modelde, risk paylaşımı ve taraflar arasındaki güven esas alınır.
#11. Sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile riski üstlenen taraf arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkları çözen kişiye ne ad verilir?
c) Sigorta hakemi
Segem HAziran 2023 Sorusu
Segem Eylül 2023 Sorusu
Segem Aralık 2023 Sorusu
Segem 2024 Şubat Sorusu
Segem 2024 Nisan Sorusu
Segem 2024 Haziran Sorusu
Sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkları çözen kişiye “Sigorta Tahkim Komiseri” veya “Sigorta Tahkim Hakemi” adı verilir. Sigorta tahkim komiseri, sigorta poliçesi veya sigorta sözleşmesinden kaynaklanan anlaşmazlıkların taraflar arasında çözülmesine yardımcı olur ve tahkim sürecini yönetir. Taraflar, uyuşmazlık konusunda anlaşmazlığa düştüklerinde, sigorta tahkim komiserine başvurarak anlaşmazlıklarını çözme yoluna gidebilirler. Tahkim süreci, mahkeme yoluna başvurmadan daha hızlı ve daha az maliyetli bir alternatif olabilir. Sigorta tahkim komiseri, genellikle bağımsız ve tarafsız bir uzmandır ve tarafların anlaşmazlığını adil bir şekilde çözmeye çalışır.
#12. Hayat dışı sigorta şirketleri için minimum garanti fonu öz sermayeye oranı ne kadardır?
Cevap : a) 1/3
Segem 2023 Eylül Sınav Sorusu
Segem 2023 Aralık Sınav Sorusu
Segem 2024 Şubat Sınav Sorusu
Segem 2024 Nisan Sınav Sorusu
Segem 2024 Haziran Sıanv Sorusu
Hayat dışı sigorta şirketleri, minimum garanti fonunu hesaplarken öz sermayelerinin üçte birinden az olmamak kaydıyla minimum garanti fonu olarak teminat oluştururlar.
#13. Sigorta şirketlerinin kendi risklerini kısmen veya tamamen devretmelerine yarayan işlem hangisidir?
Cevap :A) Reasürans anlaşmaları yapmak
Segem 2022 Kasım sorusu
Segem Aralık 2023 Sınav Sorusu
#14. I. Emniyet II. Risk Yönetimi III. Güven IV. Ürün Kalitesini arttırma Yukarıdakilerden hangileri sigortanın işlevlerindendir?
C) I-II-III
Segem 2023 Aralık Sınav Sorusu
Sigorta sistemi değişik önemlere sahip birçok ekonomik ve sosyal işlevi yerine getirmektedir. Bunları şöyle özetlenebilir:
– Fertlere ve kurumlara ekonomik ve sosyal hayatta öngörülebilirlik ve emniyet sağlar.
– Kredi teminine yardım eder.
– Tasarrufu geliştirir, sermaye oluşumuna katkı sağlar.
– Toplumda huzur ve güven tesis eder, dayanışmayı sağlar.
– Uluslararası ilişkileri geliştirir.
– Finansal istikrarı artırır.
– Girişimcileri ve ticareti destekler, iş sürekliliği sağlar.
– Sosyal güvenlik programlarının üzerindeki baskıyı hafifletir.
– Risklerin daha etkin yönetilmesini sağlar.
– Finansal sistemin etkinliğini artırır.
#15. Muşareke ortaklığında elde edilen kar hangi oranda paylaştırılır?
d) Kar baştan anlaşılan orana göre bölüştürülür.
Muşareke ortaklığında elde edilen kar, d) Kar baştan anlaşılan orana göre bölüştürülür. Muşareke ortaklığı, ortakların başlangıçta belirledikleri kar paylaşım oranlarına göre karı bölüştürdüğü bir iş ortaklığı türüdür. Bu nedenle, ortaklar arasındaki anlaşmaya bağlı olarak kar paylaşımı yapılır ve bu oranlar baştan belirlenir.
#16. Aşağıdakilerden hangisi teknik personel olmak için gerekli asgari mesleki deneyim şartından muaftır?
Cevap: Hepsi
Soru tam olarak bu şekilde değildi ama asgari deneyim şartından muaf olan seçeneklerden bir tanesini soruyordu
oradaki soruda bu şıklardan sadece bir tanesi olan 4 4 yıllık yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar vardı. orada doğru cevap oydu.
BUrada tüm şıklarda muaftır olanlar verilmiştir.
#17. Aşağıdakilerden hangisi zarar olursa sermaye sahibinin zararı karşıladığı, emek sahibinin ise emeğinin boşa gittiği sözleşme türüdür?
Cevap : b) Mudarebe
Segem Aralık 2023 ve Şubat 2024 Sorusu
Bu soruya verilecek doğru cevap b) Mudarebe’dir.
Mudarebe, İslami finansta kullanılan bir tür ortaklık anlaşmasıdır. Bu anlaşmada, sermaye sahibi (rabb-ul mal) sermayeyi sağlar ve emek sahibi (mudarib) ise işi yönetmek için emeğini koyar. Kar elde edilirse, önceden belirlenen bir oranda paylaşılır. Ancak zarar durumunda, zarar yalnızca sermaye sahibi tarafından karşılanır. Emek sahibinin zararı ise emeğinin boşa gitmesi şeklindedir; yani nakit bir kaybı yoktur, ancak kar payı alamaz
#18. Kendi isteğiyle faaliyetine son vermek isteyen acentelerin, bu durumu kararın alındığı tarihten itibaren kaç gün içinde Levha bilgilerine işlenmek üzere TOBB’a bildirmesi gerekmektedir?
B) 5 iş günü
Segem 2022 Kasım Sınav Sorusu
Segem 2023 Aralık Sınav Sorusu
Segem 2024 Şubat Sınav Sorusu
#19. Mudarebe sözleşmesinde zarar olması durumunda mali zarar ortaklara nasıl yansıtılır?
Cevap : a) Zararı sermayedar üstlenir.
Şubat 2024 Segem Sorusu
Nisan 2024 Segem Sorusu
Haziran 2024 Segem Sorusu
Eylül 2024 Segem Sorusu
Mudarebe sözleşmesinde zarar olması durumunda mali zarar a) Zararı sermayedar üstlenir şeklinde yansıtılır.
Mudarebe, İslami finans prensiplerine göre düzenlenmiş bir ortaklık türüdür. Bu sözleşmede, sermaye sahibi (sermayedar) finansmanı sağlar, işi yürütecek olan (mudarib) ise emeğini koyar. Kar elde edilirse, bu kar önceden belirlenen bir oranda paylaşılır. Ancak zarar durumunda, zarar sadece sermayeyi sağlayan tarafından karşılanır. Emeğini koyan kişinin zararı, emeğinin karşılığını alamamak dışında bir maddi yükümlülüğü olmaz
#20. Aşağıdakilerden hangisi can sigortalarındandır?
Cevap : b) Ferdi Kaza
Segem 2022 Kasım Sınav sorusu
Segem 2023 Aralık Sınav Sorusu
Cevap “Ferdi Kaza” sigortasıdır. Can sigortaları, kişilerin hayatları, sağlıkları veya bireysel kazaları ile ilgili riskleri kapsayan sigorta türleridir ve Ferdi Kaza sigortası bu tanıma uyar. Ferdi Kaza sigortası, sigortalının bir kaza sonucu yaralanması, sakatlanması veya ölmesi durumlarında teminat sağlar. Diğer seçeneklerin tanımları ise şöyle:
Deprem Sigortası: Genellikle mülk veya yapıların deprem nedeniyle uğrayabileceği hasarları kapsar.
Yangın Sigortası: Yangın sonucu oluşabilecek zararları teminat altına alan bir mülkiyet sigortası çeşididir.
Nakliyat Sigortası: Taşınan malların, taşıma sırasında uğrayabileceği hasar veya kayıpları kapsayan bir sigorta türüdür.
Bu nedenle, can sigortaları kategorisine en uygun olan “Ferdi Kaza” sigortasıdır
#21. Bankaların teknik personellerine ilişkin bilgilerini ne zaman TOBB’a bildirmesi gerekmektedir?
Segem Aralık 2023 Sınav Soruları
Segem Haziran 2024 Sınav Soruları
Segem Eylül 2024 Sınav Soruları
Kanunun 23 üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca acentelik faaliyeti yapacak olan bankalar ile özel kanunla kurulmuş ve kendisine sigorta acenteliği yapma yetkisi tanınan kurumlar, her yılın Şubat ayı sonuna kadar acentelik faaliyeti yürütülen birimleri ile teknik personele ilişkin bilgileri TOBB’a bildirir.
#22. Eksik sigorta nedir?
Cevap : A) Sigorta bedelinin, malın gerçek değerinin altında olmasıdır.
Segem 2022 Kasım Sınav Sorusu
Segem 2023 Aralık Sınav Sorusu
Segem 2024 Şubat Sınav Sorusu
Segem 2024 Haziran Sınav Sorusu
#23. Can sigortalarında, sigorta sözleşmesine taraf olmamakla birlikte lehine sigorta sözleşmesi akdedilen ve rizikonun gerçekleşmesi hâlinde kural olarak sigorta tazminatını sigortacıdan isteme hakkına sahip olan kişiyi ifade eder?
b) Lehtar
Segem Haziran 2023 Sına Sorusu
Segem Aralık 2023 Sına Sorusu
Segem Şubat 2024 Sorusu
Segem Nisan 2024 Sorusu
Segem Haziran 2024 Sorusu
“sigorta sözleşmesine taraf olmamakla birlikte lehine sigorta sözleşmesi akdedilen ve rizikonun gerçekleşmesi halinde kural olarak sigorta tazminatını sigortacıdan isteme hakkına sahip olan kişiyi” ifade eden terimi açıklamaktadır. Bu kişiye “sigorta lehdarı” veya “sigorta lehine sözleşme yapan kişi” denir. Sigorta lehdarı, sigortacının ödeme yapması gereken bir tazminat talep edebilir çünkü sigorta poliçesi kapsamında yer almıştır. Bu kişi, sigorta poliçesinin hak sahibidir ve poliçenin rizikosunu taşımayan, ancak poliçe lehine ödeme yapması gereken kişidir.
#24. Aşağıdaki durumlardan hangisi bütünüyle sigorta kapsamı dışında kalır?
Cevap : b) Kastı Edim
Segem Haziran 2023 Sorusu
Segem Aralık 2023 Sorusu
Segem 2024 Şubat Sınavı Sorusu
Segem 2024 Nisan Sınavı Sorusu
Segem 2024 Haziran Sınavı Sorusu
Kastı Edim sigorta kapsamı dışında bırakılan durumlar arasındadır. Sigorta poliçeleri genellikle kasıtlı veya kasten yapılan eylemleri (kastı edim) kapsam dışında tutarlar. Bu nedenle kasten neden olan olaylar sigorta kapsamına girmeyecektir.
a) Doğal Afetler: Sigorta poliçesi doğal afetlerin kapsamını açıkça belirtmezse, doğal afetler genellikle sigorta kapsamı içinde olabilir. Ancak bazı özel doğal afetler hariç tutulabilir veya ek primlerle kapsama dahil edilebilir.
b) Kastı Edim: Sigorta poliçeleri genellikle kasıtlı olarak yapılan eylemleri (kastı edim) kapsam dışında tutar. Bu tür eylemler sigorta kapsamı altında değildir.
c) Basit Kazalar: Bu ifade genel ve belirsizdir. Sigorta poliçesinde belirtilen kaza türleri ve şartlara bağlı olarak, bazı basit kazalar sigorta kapsamı içinde olabilir, bazıları ise hariç tutulabilir.
d) Tesadüfen olan olaylar: Bu ifade de genel ve belirsizdir. Sigorta poliçesi belirli olayları ve şartları tanımlar, bu nedenle bir olayın kapsam dışında olup olmadığını belirlemek için poliçeyi incelemek gerekir.
#25. İyi niyet kuralına aykırı olarak sigortalıya tazminatı ödemeyi geciktiren sigorta şirketine ne kadar ceza verilir?
Cevap C) 300,000 TL
Bu tarz soruların cavpları zaman için değişebilir; sınava gireceğiniz yıl için bu tutarlar değişebilir.
Segem Kasım 2022 Sınav Sorusu
Segem Kasım 2023 Aralık Sorusu
#26. Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri kasko sigortasında teminat dışında kalan zararlardandır?
I.Savaş olayları, düşman hareketleri sonucu meydana gelen zararlar
II.Aracın uyuşturucu madde ile kullanılması sonucu meydana gelen zararlar
III.Poliçedeki ilgili aracın sürücü belgesi olmayan kimseler tarafından kullanılması sonucu meydana gelen zararlardır?
Segem Eylül 2024 Sınav Sorusu
Segem Aralık 2023 Sınav Sorusu
Teminat Dışında Kalan Zararlar
“Aşağıdaki hâller dolayısıyla taşıtta meydana gelen zararlar sigorta teminatının dışındadır:
1.Savaş, her türlü savaş olayları, istila, yabancı düşman hareketleri, çarpışma, iç savaş, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunların gerektirdiği inzibati ve askerî hareketler nedeniyle meydana gelen zararlar.
2.Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer atıklardan veya bunlara atfedilen nedenlerden meydana gelen iyonlayıcı radyasyonların veya radyoaktif bulaşmaların ve bunların gerektirdiği askerî ve inzibati tedbirlerin neden olduğu bütün zararlar,
3.Kamu otoritesi tarafından, çekilme hâli hariç, taşıtta yapılacak tasarruflar nedeni ile meydana gelen zararlar,
4.Poliçede gösterilen taşıtın Karayolları Trafik Kanunu hükümlerine göre gerekli sürücü belgesine sahip olmayan kimseler tarafından kullanılması sırasında meydana gelen zararlar,
5. Taşıtın uyuşturucu madde veya Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yasaklanan miktardan fazla içki almış kişiler tarafından kullanılması sırasında meydana gelen zararlar,
6. Taşıta sigortalı veya fiillerinden sorumlu bulduğu kimseler veya birlikte yaşadığı kişiler tarafından kasten verilen zararlar ile sigortalının fiillerinden sorumlu olduğu kimseler veya birlikte yaşadığı kişiler tarafından sigortalı taşıtın kaçırılması veya çalınması nedeniyle meydana gelen zararlar,
7. Yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma nedeni ile meydana gelen zararlar,
8. Sigorta kapsamına giren bir olaydan doğmadıkça ve böyle bir olayla sonuçlanmadıkça taşıtın mekanik, elektrik ve elektronik donanımında meydana gelen her türlü arızalar, kırılmalar ile lastiklerde meydana gelen zararlar,
9. Taşıtın bir hasar veya arıza nedeni ile zorunlu olarak taşınması veya çekilmesi nedeniyle meydana gelen teminat kapsamındaki zararlar hariç olmak üzere, taşıtın kendi gücü ile girip çıkacağı düzenli (tarifeli) ve ruhsatlı sefer yapan gemiler ve trenler dışında kara, deniz, nehir ve havada taşınması sırasında uğrayacağı zararlar,
10. Taşıtın ruhsatında belirtilen taşıma haddinden fazla yük ve yolcu taşıması sırasında meydana gelen zararlar.”
#27. Sigorta acentelerinin, asgari ödenmiş sermaye ile beyan edilecek malarlıklarının en az yüzde kaçı nakit, meduat ya da devlet iç borçlanma senedi gibi nakde kolay dönüşebilir uatırım araçlarından olması gerekir?
d) Yüzde 50
Segem 2023 Haziran Sınav sorusu
Segem 2023 Aralık Sınav sorusu
#28. Sigorta ürünlerinin, acenteler tarafından pazarlanması, bilgilendirme ve satış işlemlerini yürüten personelene ad verilir?
C) Teknik Personel
Segem 2023 Haziran çıkmış sınav sorusu
Segem 2023 Aralık çıkmış sınav sorusu
Segem 2024 Şubat çıkmış sınav sorusu
Segem 2024 Nisan çıkmış sınav sorusu
Underwriter:
Sigorta şirketlerinde risk değerlendirme ve poliçe şartlarını belirleyen kişidir. Underwriter’lar, sigorta poliçelerinin kapsamını ve primlerini belirler, ancak doğrudan satış ve pazarlama işlemleriyle ilgilenmezler.
Denetçi:
Sigorta taleplerinin incelenmesi ve onaylanması ile ilgilenen kişilerdir. Sigorta şirketlerinde, poliçe sahiplerinin iddialarını değerlendirir ve karar verirler.
Teknik Personel:
Sigorta ürünlerinin pazarlanması, bilgilendirme ve satış işlemlerini yürüten kişilerdir. Türkiye’de bu role sahip kişilerin SEGEM tarafından düzenlenen bir sertifika programını tamamlamaları ve sınavı geçmeleri gerekmektedir. Bu rol, sigorta acenteleri veya bankaların sigorta departmanlarında çalışanları kapsar.
Broker:
Sigorta brokerları, müşteriler ve sigorta şirketleri arasında aracılık yapan bağımsız ajanlardır. Müşterilere uygun sigorta poliçelerini bulmak ve satın almalarına yardımcı olmakla görevlidirler.
Bu bilgiler ışığında, sigorta ürünlerinin acenteler tarafından pazarlanması, bilgilendirme ve satış işlemlerini yürüten kişilere “Teknik Personel” adı verilir. Bu rol, sigorta sektöründe önemli bir yer tutar ve bu alanda çalışmak için belirli bir eğitim ve sertifika gereklidir
#29. Borca karşılık talep edilen teminatı konu alan sözleşmeye ne denir?
Segem 2022 Kasım Sınav sorusu
Segem 2023 Aralık Sınav sorusu
Segem 2024 Eylül Sınav sorusu
Borca karşılık talep edilen teminatı konu alan sözleşmeye “Rehin” denir. Rehin, bir borcun ödenmesini güvence altına almak için borçlunun veya üçüncü bir şahsın malını alacaklıya teminat olarak vermesi anlamına gelir. Eğer borç ödenmezse, alacaklı bu teminatı satarak borcunu tahsil edebilir. Diğer seçeneklerin anlamları ise şöyledir:
Havale:
Genellikle para transferi veya bir borcun başka bir kişiye transfer edilmesi anlamında kullanılır.
Karz:
Bir şahsın veya kurumun başka bir şahsa veya kuruma para veya mal ödünç vermesi anlamına gelir.
Hibe:
Bir kişi veya kurumun başka bir kişiye veya kuruma karşılıksız olarak para veya mal vermesi anlamına gelir.
Bu tanımlara göre, borca karşılık teminatı konu alan sözleşme türü “rehin”dir
#30. All‐risks teminatının anlamı aşağıdakilerden hangi şıkta verilmiştir?
Cevap : a) Poliçede belirtilen istisnalar dışında, tüm tehlikelerin kapsam dahilinde olduğu teminatlardır.
Segem 2022 Kasım sorusu
#31. Aşağıdakilerden hangisi Milli Reasürans A.Ş.’nin faydalarından değildir?
Cevap: C) Ülkeden döviz çıkışını sağlamak
Segem 2022 Kasım sorusu
Segem 2023 Eylül sorusu
Segem 2023 Aralık sorusu
Segem 2024 Nisan sorusu
Sorunuzdaki şıkları Milli Reasürans A.Ş.’nin olası faydaları açısından değerlendirelim:
Hazineye gelir temin etmek:
Reasürans şirketleri, sigorta şirketlerinden aldıkları primlerle gelir elde ederler ve bu gelirler, şirketin mülkiyet yapısına bağlı olarak hazineye gelir olarak aktarılabilir. Milli Reasürans A.Ş. devlete ait bir şirketse, bu durum geçerli olabilir.
Yabancı şirketlerin egemenliğini kırmak:
Milli Reasürans A.Ş., yerel bir reasürans şirketi olarak, yabancı reasürans şirketlerinin piyasadaki hakimiyetini dengeleyebilir ve yerel sigorta şirketlerine daha fazla destek sağlayabilir.
Ülkeden döviz çıkışını sağlamak:
Bu şık, Milli Reasürans A.Ş.’nin amaçlarına uygun görünmüyor. Reasürans şirketlerinin genel amacı riski dağıtmak ve finansal istikrar sağlamaktır. Ülkeden döviz çıkışını teşvik etmek, bir reasürans şirketinin hedefleri arasında yer almaz ve ekonomik açıdan da genellikle tercih edilmez bir durumdur.
Sigortacılığın millileştirilmesine zemin ve imkan hazırlamak:
Yerel bir reasürans şirketi olarak Milli Reasürans A.Ş., yerel sigorta şirketlerine destek sağlayarak sigortacılığın millileştirilmesine katkıda bulunabilir.
Bu bağlamda, “Ülkeden döviz çıkışını sağlamak” şıkkı, Milli Reasürans A.Ş.’nin faydalarından biri değildir. Diğer seçenekler, şirketin olası pozitif etkilerini yansıtıyor gibi görünmektedir
#32. Sigorta acenteliği için levha kaydı bulunmayan kişilerle acentelik sözleşmesi yapan sigorta şirketi yetkililerine aşağıdakilerden hangi ceza uygulanır?
En az 500 gün adli para cezası
Segem 2022 Kasım Sınav Sorusu
Segem 2023 Haziran Sınav Sorusu
Segem 2023 Aralık Sınav Sorusu
Segem 2024 Şubat Sorusu
Segem 2024 Nisan Sorusu
Segem 2024 Haziran Sorusu
Segem 2024 Eylül Sorusu
#33. Muşareke ortaklığında zarar olması durumunda zarar ortaklara nasıl yansıtılır?
Cevap : c) Zarar ortakların sermayesine göre üstlenilir.
Segem ARalık 2023 Sınav Soruları
#34. Muamelat fıkhı çerçevesinde bir sözleşme kuruluşunda ilk teklifi ifade ve irade beyanına ne denir?
Cevap : b) İcap
Segem Kasım 2022 Sınav Sorusu
Segem Haziran 2023 Sınav Sorusu
Segem Eylül 2023 Sınav Sorusu
Segem Aralık 2023 Sınav Sorusu
Segem 2024 Şubat Sorusu
Segem 2024 Haziran Sorusu
Segem 2024 Eylül Sorusu
“Icap,” Muamelat Fıkhı (İslam ticaret hukuku) bağlamında kullanılan bir terimdir ve bir sözleşme kuruluşunun temel unsurlarından birini ifade eder. İcap, Türkçede “teklif” veya “öneri” olarak çevrilebilecek bir kavramdır.
İcap, bir kişinin diğer bir kişiye veya taraflara bir işlem yapma veya bir sözleşme kurma niyetini açıkça ifade ettiği bir beyandır. Bu, bir sözleşme yapma önerisi veya teklifi şeklinde olabilir. İcap, sözleşme kuruluşu sürecinin başlangıcını temsil eder.
Muamelat Fıkhı’na göre, icap eden tarafın teklifi (icap), diğer tarafın da bu teklifi kabul etmesi (qabul) gereklidir. Kabul edilmesi durumunda, sözleşme kurulur ve taraflar arasında yükümlülükler ortaya çıkar. Bu nedenle, icap ve kabul, bir sözleşmenin kurulması için temel unsurlardır ve taraflar arasındaki anlaşmanın başlangıcını temsil ederler.
İslam Hukuku’nda Muamelat Fıkhı (ticaret hukuku veya iş hukuku olarak da bilinir), ticari işlemler ve sözleşmelerle ilgilenen bir alt dalıdır. Bir sözleşme kuruluşunda ilk teklifi ifade eden ve irade beyanını temsil eden terimlere gelince:
1- Teklif (Ijab): Bir sözleşme kuruluşunda ilk teklifi ifade eden ve bir tarafın diğer tarafa bir teklif sunması anlamına gelir. Bu, sözleşme yapma niyetini açıkça ifade eden bir beyandır.
2- Kabul (Qabul): Teklifin diğer tarafça kabul edilmesi ve böylece sözleşmenin kurulmasıdır. Kabul, irade beyanının kabul edildiği anı işaret eder.
3- İrade Beyanı (Iradat): İfade ve irade beyanı, sözleşme kuruluşunda tarafların niyetlerini ve isteklerini açıkça ifade etmelerini içerir. İki temel bileşen olan teklif ve kabul, irade beyanının ana unsurlarıdır.
Sözleşme kuruluşu sürecinde, bir taraf diğer tarafa bir teklif sunar (ijab), diğer taraf ise bu teklifi kabul eder (qabul). Bu kabul, bir sözleşmenin kurulmasına ve taraflar arasında yükümlülüklerin oluşmasına yol açar. İrade beyanları, Muamelat Fıkhı’nda sözleşme kuruluşunun temel unsurlarını oluşturur ve bu unsurların eksiksiz ve açık bir şekilde ifade edilmesi önemlidir.
#35. - 5684 Sayılı sigortacılık kanununa göre Hayat Sigortalarına ilişkin sözleşmelerin yapılmasına dair teklifnamenin sigorta şirketine ulaştığı tarihten itibaren --------- içinde sigora şirketi tarafından red edilmemesi halinde sigorta sözleşmesi yapılmış olur.- ifadesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelir?
Segem 2023 Haziran Sınav Sorusu
Segem 2023 Aralık Sınav Sorusu
Segem 2024 Nisan Sınav Sorusu
Segem 2024 Haziran Sınav Sorusu
Segem 2024 Eylül Sınav Sorusu
Hayat sigortalarına ilişkin sözleşmelerin yapılmasına dair teklifnamenin sigorta şirketine ulaştığı tarihten itibaren otuz gün içinde sigorta şirketi tarafından reddedilmemesi halinde sigorta sözleşmesi yapılmış olur.
#36. Aşağıdaki prensiplerin hangisinde hakların devri söz konusudur?
Cevap : C) Halefiyet Prensibi
Segem 2021 Eylül Sınav Sorusu
Segem 2022 Kasım Sınav Sorusu
Segem 2023 Aralık Sınav Sorusu
Bu dört prensipten “Halefiyet” prensibi, hakların devri ile ilgilidir. Sigortacılıkta halefiyet (subrogation) ilkesi, sigorta şirketinin, sigortalıya tazminat ödedikten sonra sigortalının zarar vericiye karşı olan haklarını devralması anlamına gelir. Sigorta şirketi bu sayede, ödediği tazminat miktarını, zararı veren üçüncü partiye rücu ederek geri almaya çalışır. Diğer terimlerin anlamları ise şu şekildedir:
Hasara Katılım:
Bu, sigortalının, hasar durumunda hasarın bir kısmını kendi ödeyeceği anlamına gelir. Bu, genellikle bir tür kendini sigortalama olarak kabul edilir.
Tazminat:
Sigorta şirketinin, poliçe kapsamında gerçekleşen bir hasar veya zarar durumunda sigortalıya ödeme yapması anlamına gelir.
Yakın Sebep:
Sigortacılıkta, bir hasarın gerçekleşmesine neden olan ana olay veya durumu ifade eder. Bu prensip, bir hasarın sigorta kapsamına girip girmediğinin belirlenmesinde önemli bir rol oynar.
Bu bağlamda, hakların devri ile ilgili prensip “Halefiyet”tir
#37. Aşağıdakilerden hangisi Zorunlu Deprem Sigortası Teminat Kapsamına girmez?
Cevap : a) Köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca köy yerleşik alanları ve civarında ve mezralarda yapılan binalar, Tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar,
Segem Aralık 2023 Sınav Sorusu
Segem Şubat 2024 Sınav Sorusu
#38. İki veya daha fazla kişinin sermayesini ortaya koyduğu ortaklık sözleşmesine ne denir?
Ceap : a) Muşareke
Segem 2024 Şubat Sorusu
Segem 2024 Nisan Sorusu
İki veya daha fazla kişinin sermayesini ortaya koyduğu ortaklık sözleşmesine a) Muşareke denir. Muşareke, İslami finansın bir parçası olarak, tarafların sermayelerini ortaya koyarak bir işletme veya proje üzerinde ortaklık kurmalarını ve kâr ve zararı önceden belirlenen bir oranda paylaşmalarını içeren bir ortaklık türüdür. Bu tür bir anlaşma, ortakların sermaye katkılarına dayalı olarak iş yapma ve kârı paylaşma prensibine dayanır
#39. Aşağıda verilen binalardan hangisi Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında değildir?
Cevap : c) Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar
Segem 2022 Kasım Sınav sorusu
Segem 2023 Haziran Sınav Sorusu
Segem 2023 Aralık Sınav Sorusu
#40. Karz ne demektir?
Cevap : a) Borç
Segem 2023 Aralık Sınav Soruları
Segem 2024 Nisan Sınav Soruları
Segem 2024 Haziran Sınav Soruları
Segem 2024 Eylül Sınav Soruları
“Karz” İslam hukukunda bir finansal terim olarak kullanılır ve borç veya ödünç verme anlamına gelir. Karz, bir kişinin belirli bir süre için başka bir kişiye geri ödenmek üzere para veya mal vermesidir. Bu işlem, herhangi bir faiz veya ek ödeme talebi olmaksızın yapılır; yani borç veren, yalnızca verdiği miktarın aynısını geri alır.
Karz’ın Temel Özellikleri:
- Faizsiz Borç: Karz, faizsiz bir borç verme işlemi olarak bilinir. İslam hukukuna göre, karz işlemi faizden (riba) tamamen arındırılmış olmalıdır. Borç veren kişi, verdiği miktarı geri alırken, herhangi bir faiz veya ek ücret talep edemez.
- Geri Ödeme Süresi: Borç veren ve borç alan kişi arasında geri ödeme süresi konusunda bir anlaşma yapılır. Bu süre, borç alan kişinin ödeme kapasitesine göre esnek olabilir.
- İhtiyaçların Karşılanması: Karz, genellikle ihtiyaç sahiplerinin acil finansal gereksinimlerini karşılamak amacıyla verilen bir borçtur. Bu borç, ihtiyaç sahiplerinin zorluklarını hafifletmeye yardımcı olur.
- Karşılıksız İyilik: Karz, İslam toplumunda sosyal dayanışmanın bir parçası olarak görülür. Borç veren, sadece Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla, karşılık beklemeksizin ödünç verir.
Karz-ı Hasen: İslam’da özel bir terim olarak “Karz-ı Hasen” (güzel borç) de vardır. Bu, tamamen karşılıksız ve gönüllü olarak verilen borçları ifade eder. Karz-ı Hasen, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek için verilen bir borçtur. Karz-ı Hasen’de borç veren, hiçbir dünya menfaati gözetmeden, sadece Allah rızası için borç verir.
Sonuç olarak, karz kavramı, İslami finans sisteminde sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın önemli bir aracıdır. Bu sistemde, insanların zor zamanlarında birbirlerine yardım etmeleri ve bu yardımları faizsiz bir şekilde yapmaları teşvik edilir.
#41. Paranın peşin malın veresiye olduğu sözleşme türü aşağıdakilerden hangisidir?
b) Selem
Segem 2023 Eylül çıkmış sınav sorusu
Segem 2023 Aralık çıkmış sınav sorusu
Segem 2024 Şubat Sınaında çıkan sorusu
Segem 2024 Nisan Sınaında çıkan sorusu
Bu sözleşme türü “Selem” sözleşmesidir. Selem, İslam finansında kullanılan özel bir sözleşme türüdür. Selem sözleşmesinde, alıcı ürün için peşin ödeme yapar, ancak ürün belirlenen bir tarihte gelecekte teslim edilir. Bu, alıcının peşin para ödeyip malı veresiye aldığı anlamına gelir.
Bu sözleşme türü, genellikle tarım ürünleri gibi belirli malların gelecekteki teslimatları için kullanılır ve alıcının önceden ödeme yaparak gelecekteki fiyat dalgalanmalarından korunmasına olanak tanır. Diğer seçenekler olan İstisna, İcare ve Sarf, farklı türdeki finansal sözleşmeleri temsil eder.
Lolonolo_com
#42. Hasar sonucunda sigortacının sigorta sözleşmesinden doğan borcunu yerine getirdikten sonra sigortalıdan aldığı ve sigortacının sigortalıya başka borcunun olmadığını belirten belgedir?
b) İbraname
Segem Eylül 2023 Sınav Sorusu
Segem Aralık 2023 Sınav Sorusu
Segem Şubat 2024 Sınav Sorusu
Segem Nisan 2024 Sınav Sorusu
Segem Haziran 2024 Sınav Sorusu
İbraname, sigorta şirketi tarafından hasar sonucunda sigortalıya yapılan ödemenin ve tüm sigorta yükümlülüklerinin yerine getirildiğini teyit eden bir belgedir. İbraname, taraflar arasındaki sigorta sözleşmesini tamamlar ve hasarın sonlandığını gösterir. Bu belge, sigortalıya hasar ödemesinin yapıldığını ve başka bir talep veya borcun olmadığını belgeleyen önemli bir resmi belgedir.
#43. Sigortalının tespit edilememesi durumunda kişiye gelen bedensel zararlar hangi sistem aracılığıyla karşılanabilir?
Cevap : C) Güvence Hesabı
Segem 2023 Haziran Sınav sorusu
Segem 2023 Eylül Sınav sorusu
Segem 2023 Aralık Sınav sorusu
Segem 2024 Şubat Sınav Sorusu
Segem 2024 Nisan Sınav Sorusu
Segem 2024 Haziran Sınav Sorusu
Bu Güvence Nedir?
Güvence Hesabı, kapsamında bulunan zorunlu sigortaların sağladığı teminatlara ilişkin bedeni olarak (sakatlık ve ölüm) zarar görenlere kaza sonrasında sakat kalma halinde sakatlık tazminatı, ölüm halinde ise ölenin desteğinden yoksun kalanlara destekten yoksun kalma tazminatı ödemektedir.
Güvence Kapsamı :
Sigortalının tespit edilememesi durumunda kişiye gelen bedensel zararlar,
Rizikonun meydana geldiği tarihte geçerli olan teminat tutarları dâhilinde sigortasını yaptırmamış olanların neden olduğu bedensel zararlar,
Zorunlu sigorta teminat limitleri ile sigorta poliçesinde belirtilen teminat arasındaki fark kadar ödenecek bedensel tazminat tutarları,
Sigorta şirketinin malî bünye zaafiyeti nedeniyle sürekli olarak bütün branşlarda ruhsatlarının iptal edilmesi ya da iflası halinde (Güvence Hesabı kapsamında kalan Zorunlu Sigortalar ile sınırlı olarak) ödemekle yükümlü olduğu maddi ve bedensel zararlar, (Bu madde kapsamındaki sigorta şirketlerini öğrenmek için lütfen tıklayınız…)
Çalınmış veya gasp edilmiş bir aracın karıştığı kazada,13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca işletenin sorumlu tutulmadığı hallerde, kişiye gelen bedensel zararlar.
Ayrıca Hesaba, Yeşil Kart Sigortası kapsamında Türkiye sınırları içinde meydana gelen zararlardan dolayı Büroca tekemmül ettirilen hasar dosyalarının tazminat ödemesi için Büro tarafından da başvurulabilir.
#44. Aşağıdakilerden hangisi hasara uğramış somut sigortalı ürünlerinin satışından elde edilen geliri ifade eder?
Cevap : b) Sovtaj
Segem 2023 Haziran çıkmış sınav sorusu
Segem 2023 Aralık çıkmış sınav sorusu
Segem 2024 Şubat Sorusu
Segem 2024 Haziran Sorusu
Sovtaj (Salvage) değeri, sigorta poliçesi kapsamında hasara uğrayan veya zarar gören somut bir ürün veya mülkün sigorta şirketi tarafından kurtarıldığında, bu ürünün yeniden satılabilir durumda olan değerini ifade eder. Bu değer, hasar sonrası kurtarılan varlığın satışından elde edilen geliri temsil eder. Sovtaj (Salvage) değeri, sigorta şirketlerinin hasar maliyetlerini azaltmak ve zararlarını en aza indirmek için hasar sonrası mülkleri veya ürünleri yeniden değerlendirmelerine yardımcı olur.
#45. Farklı genel şartlara tabi risklerin bir poliçede güvence altına alınmasına ne ad verilir?
Cevap a) Paket poliçe
Segem Nisan 2024 Sınav Sorusu
Segem Eylül 2023 Sınav Sorusu
Segem Aralık 2023 Sınav Sorusu
Segem Nisan 2024 Sınav Sorusu
Segem Haziran 2024 Sınav Sorusu
Paket poliçe, farklı risklerin her birinin kendi genel şartlarına tabi olarak tek bir poliçe altında güvence altına alındığı bir sigorta türüdür. Bu poliçe türü, çeşitli riskleri kapsayarak sigortalılara kapsamlı bir koruma sağlar. Örneğin, bir konut sigortası poliçesi yangın, hırsızlık ve doğal afet gibi riskleri tek bir poliçede birleştirebilir. Bu sayede sigortalı, tüm bu riskler için ayrı ayrı poliçeler almak yerine, tek bir poliçe ile kapsamlı bir koruma elde etmiş olur.
SONUÇ
Segem Aralık 2023 Sınav Soruları
Segem Aralık 2023 Sınav Soruları
HD Quiz powered by harmonic design
Segem 2023 Aralık Sınav Soruları
Segem 2023 Aralık Sınav Soruları
|
#Segem
#SigortaTeknikPersonel
#Segem2023Soruları