auzefÇocuk GelişimiOkul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi

Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi 2022-2023 Bütünleme Soruları

#1. Eda, yumuşak tüylü oyuncaklara ilgi duymakta ve sürekli elinde tutma ve taşıma, eliyle tüylerini okşama ve sarılma eğilimi göstermektedir. Aşağıdakilerden hangisi duyusal bütünlemeye göre Eda'nın sergilediği duyusal örüntüdür?

Cevap : A) Duyusal duyarlılık

#2. Aşağıdakilerden hangisi pasif dokunma şeklidir?

Cevap : A) Dil ile nesnelere dokunmak

Pasif dokunma, genellikle nesneleri dokunma ya da tutma eylemi sırasında el veya parmakların hareket etmediği, dokunulan nesnenin hareket ettirilmediği durumdur. Bu bağlamda, A seçeneği olan “Dil ile nesnelere dokunmak” pasif bir dokunma şeklidir.

#3. Aşağıdakilerden hangisi duyu eğitiminde belirlenen hedeflerden değildir?

Cevap : E) Tek bir duyuyu uyarmak

#4. Yasemin Öğretmen dört yaş grubunda özel gereksinimli çocuklara yönelik duyu etkinlikleri hazırlarken sınıfındaki çocukların ilgi duyduğu ve başarılı olduğu alanlarla ilgili yeteneklerini daha da geliştirecek başarısız olduğu alanları da destekleyecek planlama yapmaktadır. Yasemin Öğretmen'in bu sürece başlarken öncelikli olarak aşağıdakilerden hangisini yapması gerekmektedir?

Cevap : D) Çocukların ön değerlendirmesini yapmalıdır.

Yasemin Öğretmen’in bu sürece başlarken öncelikli olarak D) Çocukların ön değerlendirmesini yapmalıdır. Öncelikle, çocukların ilgi alanlarını, güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek için bir ön değerlendirme yapmak önemlidir. Bu değerlendirme, öğretmenin çocukların hangi alanlarda ilerlemeye daha açık olduklarını anlamasına ve buna göre özel gereksinimli çocuklara yönelik duyu etkinlikleri hazırlamasına yardımcı olacaktır.

#5. Doğumundan itibaren bebeklerin görüp duyarak deneyimlediği olaylar hangi becerilerini şekillendirmektedir?

Cevap : C) Görme ve konuşma becerilerini

#6. Ali anaokuluna devam eden beş yaşında bir çocuktur. Öğretmeni Ali'yi katıldığı etkinliklerde özellikle çeşitli nesne ve durumları detaylı şekilde incelemekten hoşlanan ve gözlemler yaparak öğrenen bir çocuk olarak tanımlamaktadır. Buna göre Ali hangi öğrenme stiline sahip olabilir?

Cevap : D) Görsel

#7. Bir bebeğin doğduktan sonraki süreçte duyularını çok daha aktif ve etkin biçimde kullanımında aşağıdakilerden hangisi ön plana çıkmaktadır?

Cevap : A) Etkileşimsel sürecin başlaması

Doğum sonrası bir bebekte duyuların daha aktif ve etkin kullanımında en önemli faktörlerden biri A) Etkileşimsel sürecin başlamasıdır. Bebek, doğduktan sonra çevresiyle etkileşime girer, çevresinden gelen uyaranları algılamaya başlar ve bu uyaranlar aracılığıyla dünyayı tanımaya başlar. Bebekler çevreleriyle etkileşime geçtikçe duyularını daha aktif bir şekilde kullanmaya başlarlar. Bu etkileşimler, duyuların gelişimine ve çevreyi anlama yeteneklerine katkıda bulunur.

#8. Asya doğuştan nöral sorunla dünyaya gelmiş ve çoklu duyusal yetersizlikler yaşayan bir çocuktur. Asya'nın duyu sorunları ..... olarak adlandırılabilir. Yukarıdaki boşluğa getirilebilecek en uygun ifad aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) duyusal işlemleme

Asya’nın doğuştan nöral sorunları ve çoklu duyusal yetersizlikler yaşaması, “duyusal işlemleme” olarak adlandırılabilir. Bu durum, duyuların uygun şekilde işlenememesi veya yetersiz işlenmesi anlamına gelir. Dolayısıyla, en uygun ifade A) “duyusal işlemleme”dir.

#9. Ali, gündelik yaşantısında çevredeki hareketlerden fazlasıyla rahatsız olmaktadır. Bilmediği ortamlardaki ani hareketlere ağlayarak tepki vermektedir. Ali'nin dahil olduğu duyusal modele göre desteklenmesi için aşağıdakilerden hangisi yapılabileceklerden biri değildir?

Cevap : E) Halka açık alanda özgürlük tanımak

#10. Duyusal etkinlikler; basitten zora doğru ilerleyerek belirli bir düzen içinde gerçekleştirilirken uygulamalarda tek bir duyuya yönelerek, sadece belirli özelliklere odaklanarak hassaslaştırma ön plandadır. Yukarıda açıklanan hangi eğitim yaklaşımıdır?

Cevap : C) Montessori

#11. Duyu işlemleme sorunu yaşayan çocuklarda duyu bütünlüğünü sağlamak için aşağıdakilerden hangisinin yapılması önceliklidir?

Cevap : D) Çocuğun değerlendirmesinin yapılması

#12. Okul öncesi dönemde duyu eğitimi neden önemlidir?

Cevap : B) Somut uyaranlarla öğrenmek için

#13. Aşağıdakilerden hangisi duyuların önemi kapsamına girmez?

Cevap : D) Fiziksel kondisyonu geliştirir.

Verilen seçenekler arasında duyuların önemine ilişkin birbiriyle bağlantılı ve önemli özelliklerden bahsediliyor. Ancak, D seçeneği “Fiziksel kondisyonu geliştirir” duyularla doğrudan ilişkili değildir. Duyular, algılamayı ve çevreyi anlamayı sağlar; ancak fiziksel kondisyonun geliştirilmesi daha çok fiziksel aktivite, egzersiz ve beslenme gibi faktörlere bağlıdır.

#14. Anıl otistik özellikler gösteren altı yaşında bir çocuktur. Kendisiyle konuşulduğunda duymuyormuş gibi davranmakta ve belirli materyallere dokunmakta sorunlar yaşamaktadır. Anıl ile ilgili aşağıdakilerden hangisi kesin olarak söylenebilir?

Cevap : C) Duyusal entegrasyon desteği almalıdır.

Anıl’ın otistik özellikler gösterdiği ve kendisiyle konuşulduğunda duymuyormuş gibi davrandığı belirtiliyor. Ayrıca belirli materyallere dokunmakta da sorunlar yaşadığı ifade ediliyor. Bu durum, Anıl’ın duyusal yetersizlikleri olduğunu düşündürmektedir. Dolayısıyla, Anıl ile ilgili kesin olarak söylenebilecek olan C seçeneği gibi görünüyor: Anıl, duyusal entegrasyon desteği almalıdır. Çünkü duyusal entegrasyon desteği, duyusal yetersizliklerle başa çıkmak ve çocuğun duyusal uyaranları daha iyi işleyebilmesi için yardımcı olabilir.

#15. Aşağıdakilerden hangisi küçük yaşlardan itibaren çocuklar için tercih edilmesi önerilen oyuncak özelliklerinden değildir?

Cevap : C) Kimyasal madde içermesi

Çocuklar için tercih edilen oyuncak özellikleri arasında C seçeneği olan “Kimyasal madde içermesi” yer almaz. Oyuncakların sağlıklı olması ve güvenliği ön planda tutulmalıdır. Bu nedenle, kimyasal madde içeren oyuncaklar risk oluşturabilir ve çocukların sağlığını tehlikeye atabilir.

#16. I. Çocuğun hangi duyusunu daha kolay uyarılabildiğini gözlemlemek II. Daha az uyarılan duyuya ilişkin destekleyici ortam düzenlemesi ve etkinlik planı yapmak III. Çocuğa duyusal algı ve duyusal uyarımını karşılaştırarak uygulamalar yapmak Çocuklarda duyu çalışması gerçekleştirecek bir eğitimci yukarıdaki adımları hangi sıra ile uygulamalıdır?

Cevap : B) I-II-III

#17. Esma duyusal olarak desteklenme gereksinimi olan üç yaşındaki bir çocuktur. Esma'nın annesi koltuk minderlerinin arkasına kısa bir süre içinde çalması için kurduğu bir çalar saati sakladıktan sonra çocuğuyla oyun oynamaya başlar. Birden çalan saatin sesi duyulmaya başladığında da çocuğunun buna dikkat etmesini bekler. Yukarıda verilen etkinlik Esma'nın hangi duyusal alanına destek olacaktır?

Cevap : B) İşitme

Verilen etkinlik Esma’nın B) İşitme duyusuna destek olacaktır. Annesinin kurduğu çalar saatin beklenmedik bir şekilde çalmasıyla Esma’nın duyusal uyaran olan sesi işitmesi hedefleniyor. Bu durumda, çocuğun duyma duyusunun farkındalığını ve işitme yeteneğini desteklemek amaçlanmaktadır.

#18. Emine Öğretmen sınıfındaki çocuklardan birinin görmesinde bazı sorunlar olabileceğini düşünmektedir. Bu durumda öncelikli olarak hangisini yapması önerilir?

Cevap : E) Gözlerinin fizyolojik olarak, sağlıklı olup olmadığının kontrol edilmesi için sağlık kuruluşlarına yönlendirmek

Öncelikli olarak, çocuğun görmesiyle ilgili sorunlar olduğunu düşünmek, çocuğun gözlerinin fizyolojik olarak sağlıklı olup olmadığının kontrol edilmesi için sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesini gerektirir. Bu durumda, en uygun seçenek E) Gözlerinin fizyolojik olarak, sağlıklı olup olmadığının kontrol edilmesi için sağlık kuruluşlarına yönlendirmek olacaktır. Çünkü görsel sorunlar, çocuğun eğitim ve öğrenme sürecini ciddi şekilde etkileyebilir ve bu nedenle öncelikle bu sorunun kökeni ve boyutu belirlenmelidir.

#19. İşitme yetersizliği ya da görme bozukluğu gibi duyusal yetersizlik durumlarında aşağıdakilerden hangisinin yapılması önemlidir?

Cevap : B) Kullanılamayan duyularının yerine diğer duyuların desteklenip geliştirilmesi

İşitme yetersizliği veya görme bozukluğu gibi duyusal yetersizlik durumlarında, en önemli adımlardan biri B seçeneğinde belirtildiği gibi, kullanılamayan duyuların yerine diğer duyuların desteklenip geliştirilmesidir. Bu durumda, eksik olan duyuların yerine diğer duyuların güçlendirilmesi veya kullanılması, bireyin çevresini anlaması ve etkileşimde bulunması için önemlidir.

#20. Dört yaşındaki Arda el-göz koordinasyonunu sağlamada ve dikkatini odaklamakta zorluk çekmektedir. Ali'nin öğretmeni dokunsal duyu desteği ile Arda'yı desteklemek amacıyla aşağıdakilerden hangisini uygulayabilir?

Cevap : E) Kum havuzunda çamurla oynamak

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi 2022-2023 Bütünleme Soruları

1. Doğumundan itibaren bebeklerin görüp duyarak deneyimlediği olaylar hangi becerilerini şekillendirmektedir?

A) Sağlıklı beslenme eğilimlerini
B) Görmeye yönelik dikkatlerini
C) Görme ve konuşma becerilerini
D) Dengede durma becerilerini
E) Dokunsal algılarını

Cevap : C) Görme ve konuşma becerilerini

2. Aşağıdakilerden hangisi küçük yaşlardan itibaren çocuklar için tercih edilmesi önerilen oyuncak özelliklerinden değildir?

A) Gelişime uygun olması
B) Sağlam ve güvenli olması
C) Kimyasal madde içermesi
D) Duyulara yönelik olması
E) Çok yönlü kullanımı olması

Cevap : C) Kimyasal madde içermesi

3. Yasemin Öğretmen dört yaş grubunda özel gereksinimli çocuklara yönelik duyu etkinlikleri hazırlarken sınıfındaki çocukların ilgi duyduğu ve başarılı olduğu alanlarla ilgili yeteneklerini daha da geliştirecek başarısız olduğu alanları da destekleyecek planlama yapmaktadır.
Yasemin Öğretmen’in bu sürece başlarken öncelikli olarak aşağıdakilerden hangisini yapması gerekmektedir?

A) Eğitim programını tasarlamalıdır.
B) Bol ve yeterli materyal almalıdır.
C) Çocukların başarılarını övmelidir.
D) Çocukların ön değerlendirmesini yapmalıdır.
E) Sınıfın mekânsal düzenini sağlamalıdır.

Cevap : D) Çocukların ön değerlendirmesini yapmalıdır.

4. Duyusal etkinlikler; basitten zora doğru ilerleyerek belirli bir düzen içinde gerçekleştirilirken uygulamalarda tek bir duyuya yönelerek, sadece belirli özelliklere odaklanarak hassaslaştırma ön plandadır.
Yukarıda açıklanan hangi eğitim yaklaşımıdır?

A) Reggio Emilia
B) Waldorf
C) Montessori
D) Bank Street
E) High/Scope

Cevap : C) Montessori

5. Eda, yumuşak tüylü oyuncaklara ilgi duymakta ve sürekli elinde tutma ve taşıma, eliyle tüylerini okşama ve sarılma eğilimi göstermektedir.
Aşağıdakilerden hangisi duyusal bütünlemeye göre Eda’nın sergilediği duyusal örüntüdür?

A) Duyusal duyarlılık
B) Duyusal arayış
C) Duyusal kaçınma
D) Duyusal yeterlilik
E) Düşük algılama

Cevap : A) Duyusal duyarlılık

6. Anıl otistik özellikler gösteren altı yaşında bir çocuktur. Kendisiyle konuşulduğunda duymuyormuş gibi davranmakta ve belirli materyallere dokunmakta sorunlar yaşamaktadır.
Anıl ile ilgili aşağıdakilerden hangisi kesin olarak söylenebilir?

A) İşitsel ya da dokunsal sorunu yoktur.
B) Duyusal yetersizlik sorunu görülmez.
C) Duyusal entegrasyon desteği almalıdır.
D) Duyularını aktif biçimde kullanabilir.
E) Duyusal odaklanma becerisi yüksektir.

Cevap : C) Duyusal entegrasyon desteği almalıdır.

7. Ali, gündelik yaşantısında çevredeki hareketlerden fazlasıyla rahatsız olmaktadır. Bilmediği ortamlardaki ani hareketlere ağlayarak tepki vermektedir. Ali’nin dahil olduğu duyusal modele göre desteklenmesi için aşağıdakilerden hangisi yapılabileceklerden biri değildir?

A) Giysileri çocuğun görüş hizasındaki çekmecelere yerleştirmek
B) Banyoda tek bir pozisyon belirlemek
C) Hareket oyununda belirgin örüntüler kurmak
D) Tek başın oturabileceği ortam sağlamak
E) Halka açık alanda özgürlük tanımak

Cevap : E) Halka açık alanda özgürlük tanımak

8. Ali anaokuluna devam eden beş yaşında bir çocuktur. Öğretmeni Ali’yi katıldığı etkinliklerde özellikle çeşitli nesne ve durumları detaylı şekilde incelemekten hoşlanan ve gözlemler yaparak öğrenen bir çocuk olarak tanımlamaktadır.
Buna göre Ali hangi öğrenme stiline sahip olabilir?

A) Kokusal
B) Dokunsal
C) İşitsel
D) Görsel
E) Kinestetik

Cevap : D) Görsel

9. Aşağıdakilerden hangisi duyuların önemi kapsamına girmez?

A) Nesneleri tanıma, algıyı geliştirme becerilerini geliştirir.
B) Zararlı olabilecek durumları fark etmeye olanak sağlar.
C) Gelişimin temelini oluşturur.
D) Fiziksel kondisyonu geliştirir.
E) Zihinsel yapılanmayı destekler.

Cevap : D) Fiziksel kondisyonu geliştirir.

10. Emine Öğretmen sınıfındaki çocuklardan birinin görmesinde bazı sorunlar olabileceğini düşünmektedir. Bu durumda öncelikli olarak hangisini yapması önerilir?

A) Çocuğun sınıfta başarısız olacağını düşünerek başka bir sınıf ya da okula yönlendirmek
B) Çocuğun gelişimini zamana bırakarak doğal olarak sorunun çözülmesini beklemek
C) Çocuğu tek başına destekleyici uygulamalar yapmak için bireyselleştirilmiş program hazırlamak
D) Görmeyi uyarıcı ve destekleyici materyallerle çocuğa yönelik program hazırlamak
E) Gözlerinin fizyolojik olarak, sağlıklı olup olmadığının kontrol edilmesi için sağlık kuruluşlarına yönlendirmek

Cevap : E) Gözlerinin fizyolojik olarak, sağlıklı olup olmadığının kontrol edilmesi için sağlık kuruluşlarına yönlendirmek

11. Aşağıdakilerden hangisi pasif dokunma şeklidir?

A) Dil ile nesnelere dokunmak
B) Nesneleri elde taşımak
C) Parmaklarla nesneleri tutmak
D) El ile nesnelere dokunmak
E) Nesneleri avuçlamak

Cevap : A) Dil ile nesnelere dokunmak

12. I. Çocuğun hangi duyusunu daha kolay uyarılabildiğini gözlemlemek
II. Daha az uyarılan duyuya ilişkin destekleyici ortam düzenlemesi ve etkinlik planı yapmak
III. Çocuğa duyusal algı ve duyusal uyarımını karşılaştırarak uygulamalar yapmak
Çocuklarda duyu çalışması gerçekleştirecek bir eğitimci yukarıdaki adımları hangi sıra ile uygulamalıdır?

A) III-II-I
B) I-II-III
C) III-I-II
D) I-III-II
E) II-III-I

Cevap : B) I-II-III

13. Dört yaşındaki Arda el-göz koordinasyonunu sağlamada ve dikkatini odaklamakta zorluk çekmektedir. Ali’nin öğretmeni dokunsal duyu desteği ile Arda’yı desteklemek amacıyla aşağıdakilerden hangisini uygulayabilir?

A) Renkli gözlüklerle resim incelemek
B) Blok merkezinde benzer şekillerle eşleştirme yapmak
C) Müzik merkezinde ritm aletleriyle dans etmek
D) Meyve ve sebzeleri gruplamak
E) Kum havuzunda çamurla oynamak

Cevap : E) Kum havuzunda çamurla oynamak

14. Esma duyusal olarak desteklenme gereksinimi olan üç yaşındaki bir çocuktur. Esma’nın annesi koltuk minderlerinin arkasına kısa bir süre içinde çalması için kurduğu bir çalar saati sakladıktan sonra çocuğuyla oyun oynamaya başlar. Birden çalan saatin sesi duyulmaya başladığında da çocuğunun buna dikkat etmesini bekler.
Yukarıda verilen etkinlik Esma’nın hangi duyusal alanına destek olacaktır?

A) Denge
B) İşitme
C) Tatma
D) Koklama
E) Görme

Cevap : B) İşitme

15. Duyu işlemleme sorunu yaşayan çocuklarda duyu bütünlüğünü sağlamak için aşağıdakilerden hangisinin yapılması önceliklidir?

A) Çocuğa uygun program belirlenmesi
B) Destekleyici çalışmalar gerçekleştirilmesi
C) Çocuğun grup çalışmalarına katılması
D) Çocuğun değerlendirmesinin yapılması
E) Duyusal uyaranların amaca yönelik kullanılması

Cevap : D) Çocuğun değerlendirmesinin yapılması

16. Bir bebeğin doğduktan sonraki süreçte duyularını çok daha aktif ve etkin biçimde kullanımında aşağıdakilerden hangisi ön plana çıkmaktadır?

A) Etkileşimsel sürecin başlaması
B) Beynin gelişiminin tamamlanması
C) Duyu İşlemlemenin yetersiz kalması
D) Duyusal sistemlerin oluşmaya başlaması
E) Sinir sisteminin duyuların tamamını işlemesi

Cevap : A) Etkileşimsel sürecin başlaması

17. İşitme yetersizliği ya da görme bozukluğu gibi duyusal yetersizlik durumlarında aşağıdakilerden hangisinin yapılması önemlidir?

A) Kişilerin yetersizliklerini olduğu gibi kabul edip bununla yaşamayı öğrenmeleri
B) Kullanılamayan duyularının yerine diğer duyuların desteklenip geliştirilmesi
C) Duyu yetersizliği dışındaki alanlara odaklanarak duyuların göz ardı edilmesi
D) İşitsel ya da görsel sorunların yetersizlik olarak görülmemesi
E) Tek bir duyuya odaklanarak bu duyuyu etkin kullanma konusunda eğitilmeleri

Cevap : B) Kullanılamayan duyularının yerine diğer duyuların desteklenip geliştirilmesi

18. Asya doğuştan nöral sorunla dünyaya gelmiş ve çoklu duyusal yetersizlikler yaşayan bir çocuktur. Asya’nın duyu sorunları ….. olarak adlandırılabilir.
Yukarıdaki boşluğa getirilebilecek en uygun ifad aşağıdakilerden hangisidir?

A) duyusal işlemleme
B) işitsel duyarlılık
C) nöral bozukluk
D) görsel yetersizlik
E) tat algısı yetersizliği

Cevap : A) duyusal işlemleme

19. Aşağıdakilerden hangisi duyu eğitiminde belirlenen hedeflerden değildir?

A) Duyu organlarının işlevini anlamak
B) Bedenin farkına vardırmak
C) Belleği güçlendirmek
D) Dikkati yoğunlaştırmak
E) Tek bir duyuyu uyarmak

Cevap : E) Tek bir duyuyu uyarmak

20. Okul öncesi dönemde duyu eğitimi neden önemlidir?

A) Refleksif gelişim için
B) Somut uyaranlarla öğrenmek için
C) Özgüven gelişimi için
D) Tat ve koku duyularını geliştirmek için
E) Nesneleri kullanmak için

Cevap : B) Somut uyaranlarla öğrenmek için

Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi

Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi 2022-2023 Bütünleme Soruları

Auzef Bölümler Çocuk Gelişimi Lisans-min

Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi 2022-2023 Bütünleme Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!