Şehir Coğrafyası 2023-2024 Final Soruları
Şehir Coğrafyası 2023-2024 Final Soruları
#1. I. Odalar II. Geçit ve merdivenler III. Bahçe Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri S. H. Eldem'e (1954) göre klasik Türk evinin ana plan unsurlarındandır?
Cevap : D) I ve II
#2. Bir bölgede şehirler büyüdükçe kırsal bölgeler şehrin bir parçası haline gelir. Bir süre sonra komşu şehirler birleşmiş olur. Yukarıda açıklanan durum için en uygun terim aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : D) Konurbasyon
#3. Aşağıdakilerden hangisi klasik arazi kullanım modellerinden biri değildir?
Cevap : C) Suburbanizasyon modeli
#4. I. Sovyetler döneminde kentler sıkı kurallar altında dizayn edilmiştir. II. Sovyetler döneminde şehirli nüfus miktarı artmıştır. III. 1950'lerde Kuzey Amerika kıtasında olduğu gibi yanal ve gevşek şekilde (urban sprawl) yayılmıştır. Yukarıdaki öncüllerden hangisi ya da hangileri Rusya'nın şehirleşme pratikleri ile alakalı yanlış bir bilgidir?
Cevap : E) Yalnız III
#5. I. Paradigmalar zaman içinde değişebilir. II. Bir araştırmacı birden çok yaklaşımdan etkilenebilir. III. Şehir çalışmalarında posibilist yaklaşım yerini determinizme bırakmıştır. Paradigmalar ile ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Cevap : B) I ve II
#6. Sıra-sıklık kuralına göre en kalabalık şehrinin nüfusu on beş milyon olan bir ülkede nüfus açısından üçüncü sırada olan şehrin nüfusu ne kadar olmalıdır?
Cevap : B) Beş milyon
#7. Şehirleri, prehistorik şehirler, klasik devir şehirleri, Roma şehirleri, Ortaçağ şehirleri, Yeni ve Yakın şehirleri olarak ayıran bir araştırmacı hangi tür sınıflandırma yapmaktadır?
Cevap : A) Jenetik Sınıflandırma
#8. 2018 yılı itibariyle mega şehirlerin en fazla olduğu kıta aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Asya
#9. I. Kentlerin beton asfalt gibi malzemelerle kaplanması II. Yerleşmenin taşkın yatağında kurulması III. Şehirlerin yüksek rakımda kurulması Yukarıdaki seçeneklerden hangisi ya da hangileri şehirlerde taşkın görülmesinin sebeplerinden biridir?
Cevap : A) I ve II
#10. I. Kırdan kente olan göçü azaltır. II. Tarımsal ürünlerin nakliye maliyetini azaltır. III. Kentsel ısı adacıklarının etkisini azaltır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri kent içi tarım uygulamalarının sonuçlarındandır?
Cevap : A) II ve III
#11. I. Topoğrafya ile uyumludur. II. Diğer bir adı grit sistemdir. III. Osmanlı şehirlerinde sıkça gözlenir. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri organik planlı yol şebekesi ile ilgili yanlış bir bilgidir?
Cevap : E) Yalnız II
#12. Avrupa kentlerindeki nüfus hareketleri ile alakalı aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : E) Kıta genelinde şehirleşme oranları P’den düşüktür.
#13. Yukarıda Dünya Bankası'nın küresel çapta şehir ve kir nüfusu bilgileri sunulmuştur. Buna göre: I. 1960 yılında dünya nüfus miktarı yaklaşık 3 milyardır. II. 2018 yılında küresel çapta şehirlerde yaşayan nüfus miktarı 4 milyarın üstündedir. III. Kır nüfusunun artış oranı şehir nüfusunun artış oranından yüksektir. Yorumlarından hangisi veya hangileri yapılamaz?
Cevap : A) Yalnız III
#14. Şehirlerdeki merkezi iş alanları ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
Cevap : C) Ulaşımın kesişim noktasıdır.
#15. Türkiye'nin şehirleşme süreci ile alakalı aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
Cevap : B) 1990’lı yıllardan itibaren kırsal nüfus miktarı şehirli nüfus miktarından düşüktür.
#16. 1954 senesinde kat mülkiyetinin kabul edilmesi ve 1956 yılında imar kanununun devreye girmesiyle birlikte mülk sahiplerine kat mülkiyeti hakkı tanınmıştır. Bu yasanın sonucu olarak, I. Şehirlerde dikey büyüme hız kazanmıştır. II. Şehirlerin etki alanları daralmıştır. III. Jansen'in planı hazırlanmıştır. Yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur?
Cevap : D) Yalnız I
#17. I. Küresel çapta gelecekte şehirde yaşayan kişi sayısının günümüzden daha fazla olacağı düşünülmektedir. II. 2050 yılına kadar şehirlerde yaşayan nüfusun kırsal sahada yaşayan nüfusa oranının %38 olacağı düşünülmektedir. III. 2100 yılı için yapılan tahminlere göre küresel çapta 5 milyar kişinin şehirlerde yaşayacağı düşünülmektedir. Birleşmiş Milletlere göre yukarıdaki yargılardan hangisi veya hangileri doğrudur?
Cevap : E) Yalnız I
#18. Aşağıdakilerden hangisi şehir kır ayrımında kullanılan kıstaslardan biri değildir?
Cevap : C) Yeşil sahaların durumu
#19. I. Şehrin en önemli fonksiyonudur. II. Sadece başkentlerde görülür. III. Şehrin diğer fonksiyonlarının zayıflamasının temel nedenidir. Şehirlerin özel fonksiyonu ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Cevap : D) Yalnız I
#20. I. Ankara için geniş çaplı ilk planlama çalışması 1932'de kabul edilen Jansen Planı'dır. II. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki planlarda, 1970'li yıllar için öngörülen 300 bin nüfus miktarı yanlış bir öngörüdür. III. 1950'li yıllardan itibaren E. Howard'ın Ankara için hazırladığı planlar uygulanmıştır. Ankara'nın kentsel planlama çalışmaları ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?
Cevap : C) I ve II
SONUÇ
HD Quiz powered by harmonic design
Şehir Coğrafyası 2023-2024 Final Soruları
Auzef Coğrafya Lisans Sınav Soruları
Şehir Coğrafyası Şehir Coğrafyası 2023-2024 Final Soruları |
Şehir Coğrafyası 2023-2024 Final Soruları