Bilimsel Araştırma Teknikleri 2023-2024 Bütünleme Soruları
Bilimsel Araştırma Teknikleri 2023-2024 Bütünleme Soruları
#1. I. Büyük örnek kütle sorunu II. Online araştırmalarda örnekleme sorunu III. Sanal ortamda araştırma imkânının geniş olması IV. Kaynak yetersizliği Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri örnekleme sorunlarının içinde yer alır?
Cevap : D) I ve II
#2. Bilimsel Araştırmalarda Temel Kavramlara ilişkin olarak verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : B) Matematik ve istatistik metafiziksel birer olgudur.
#3. ‘’Gazeteciler veya televizyoncular haber veya yorumun üslubu biraz dramatik hale getirerek ilgi çekmek isteyebilirler. Roman ve hikâye yazarları kelimelerle oynayarak hayal gücümüzün sınırlarını zorlamak isteyebilirler. Ancak, bilimsel çalışmalarda dil özlü ve duru biçimde kullanılmalıdır.’’ Yukarıdaki paragraf dikkate alındığında bir bilim insanının ne gibi noktalardan kaçınması gerekir?
Cevap : D) ‘’Ben’’ odaklı konuşma
#4. "Bir testin veya ölçeğin ölçmek istediği şeyi tutarlı ve istikrarlı bir biçimde ölçme derecesidir." Yukarıda verilen cümledeki tanım aşağıdaki terimlerden hangisini karşılamaktadır?
Cevap : A) Güvenilirlik
#5. I. Belirlenen ana kütleden örnek kütleleri oluşturacak deneklerin seçilmesi II. Az sayıda değişkenin ölçülmesi III. Diğer değişkenlerin kontrol edilmesi IV. Bir veya daha çok değişken üzerine planlanan değişimin tatbik edilmesi Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri tipik bir deneysel araştırmada takip edilecek aşamalardandır?
Cevap : E) III ve IV
#6. Aşağıdakilerden hangisi geçerlilik kategorisi içinde bulunmaz?
Cevap : B) Düzeysel geçerlilik
#7. I. Yanlış usavurum, muhakeme ve çıkarım II. Yanlış denek seçimi III. Dış etkiyi azaltma IV. Yetersiz mülakat ve gözlemler Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri bilimsel araştırmalarda yapılan yaygın hatalardandır?
Cevap : D) I, II ve IV
#8. ‘’Mülakatın zayıf yönlerinden biri bireysel temasların yoğun olması sebebiyle hem olumlu hem de olumsuz anlamda ..... ve ..... oluşma ihtimalinin yüksekliğidir.’’ Yukarıda boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : D) subjektiflik – ön yargı
#9. I. Bitirme zamanı için bir sürenin belirlenmesi II. Bilgisayar desteği almak III. Dikkat dağıtıcı unsurlardan kaçınmak IV. İstikrar kaybı yaşanabilecek mekânlarda bulunmak Yukarıda verilenlerden hangileri yazma aşamasında dikkat edilmesi gereken konulara dâhil edilebilir?
Cevap : C) I, II ve III
#10. ‘’..... en önemli üstünlükleri araştırılan olguya ilişkin değişme ve gelişmeleri tespit edebilme kapasitesidir.’’ Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki araştırma türlerinden hangisi getirilmelidir?
Cevap : C) Dönemlik araştırmaların
#11. Aşağıdakilerden hangisi kaynakça hazırlarken araştırmacıların sıkça yaptığı hatalardan biri değildir?
Cevap : A) Alfabetik sıralamaya bağlı kalmak
#12. "Günlük hayatta yapılan konuşmalarda tarafların sık sık ‘seni yanlış anladım’ veya ‘beni yanlış anladın’ gibi ifadeler kullandıkları ve ilave açıklamaya ihtiyaç duyduklarına tanık olunur. Oysa özellikle katılımcının yönettiği anketlerde bu tür yanlış veya eksik anlamalar söz konusu olduğunda, araştırmacının ilave açıklama yapma şansı yoktur. Bu duruma çözüm olarak ankette yer alan soruları, yanlış anlamayı en aza indirecek şekilde ifade etmek önerilebilir." Yukarıda verilen paragrafa göre aşağıdakilerden hangisi bir anketin verimsiz olmasına sebep olabilecek nitelikte değildir?
Cevap : E) Soru-konum uyumuna dikkat edilmesi
#13. Bilimsel yaklaşımlara ilişkin olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?
Cevap : E) Thomas Kuhn bilimsel faaliyetleri paradigma adını verdiği bir kavramla açıklamaya çalışmıştır.
#14. I. Olaylara dayanma II. Taraflı olma III. Yanılma olasılığının kabulü IV. Eleştiriye açık olma Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri bilimsel düşünmenin temel özellikleri arasında sayılabilir?
Cevap : B) I, III ve IV
#15. Araştırmalara ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Cevap : E) Kabul edilmiş her tez mutlak kaliteyi garantilemez.
#16. İdeal evrenin araştırılabilir düzeyde indirgenebilmesi için bazı ölçütlere göre daraltılmasına ne ad verilir?
Cevap : C) Gerçek evren
#17. Bir ölçeğin güvenilirliğini ölçmede kullanılan üç yaklaşım çeşidi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?
Cevap : A) Test-yeniden test / Alternatif formlar / İçsel tutarlılık
#18. I. Sektör ayrımı II. Yaşama yerlerine göre (köy, şehir, varoş) III. Coğrafi alan IV. Zaman Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri tipik konu daraltma yollarındandır?
Cevap : A) Yalnız II
#19. Aşağıdakilerden hangisi örnek büyüklüğünü etkileyen faktörlerden biri değildir?
Cevap : B) Soru-yanıt ilişkisi
#20. I. Biçimsel Olmayan Mülakatlar II. Yarı-Biçimsel Mülakatlar III. Biçimsel Mülakatlar IV. Biçim Üzeri Mülakatlar Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri mülakat türlerine girmez?
Cevap : C) Yalnız IV
SONUÇ
HD Quiz powered by harmonic design
Bilimsel Araştırma Teknikleri 2023-2024 Bütünleme Soruları
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef) Açık Öğretim Fakültesi Bölüm : Auzef Çocuk Gelişimi Lisans ve Ön Lisans Sınıf : 1 Ders : Bilimsel Araştırma Teknikleri 2023-2024 Bütünleme Soruları |
---|
|
Bilimsel Araştırma Teknikleri 2023-2024 Bütünleme Soruları