auzefHalkla İlişkiler ve TanıtımİşletmePerakende Satış ve Mağaza YönetimiSağlık YönetimiTüketici Davranışları

Tüketici Davranışları 2022-2023 Vize Soruları

#1. Arkadaşlık, paylaşma ve diğerleri tarafından kabul edilme durumları, Maslow’un motivasyon kuramında yer alan hangi ihtiyaçlar kapsamında yer almaktadır?

Cevap : A) Ait olma ve sevgi ihtiyacı

Maslow’un motivasyon kuramında arkadaşlık, paylaşma ve diğerleri tarafından kabul edilme durumları, “A) Ait olma ve sevgi ihtiyacı” kapsamında yer alır. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre, bu kategori fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçlarından sonra gelir ve insanların sosyal bağlar kurma, gruplara ait olma ve sevme/sevilme gibi sosyal ve duygusal ihtiyaçlarını ifade eder.

#2. ……, örgütsel amaçlarına ulaşabilmek için ürün, alet-ekipman ve hizmet satın alan yapılardır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) Örgütsel tüketiciler

#3. Uzun dönemli hafızadan bilgileri iyileştirme/geri alma sürecine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Bulup geri getirme

#4. Tüketicinin üründen memnun kalıp kalmayacağını ve onu tekrar satın alıp almayacağını belirleyen faktörler tüketim sürecinin hangi aşamasına dair konular arasında yer almaktadır?

Cevap : E) Satın alma sonrası

Tüketicinin üründen memnun kalıp kalmayacağı ve onu tekrar satın alıp almayacağı, tüketim sürecinin “E) Satın alma sonrası” aşamasına dair konular arasında yer alır. Satın alma sonrası aşaması, tüketici deneyiminin ürünü kullanma, değerlendirme ve sonuçlarına dayanarak gelecekteki satın alma kararlarını etkileme sürecini kapsar. Bu aşama, tüketici memnuniyeti, sadakat, tekrar satın alma ve ürün hakkında olumlu ya da olumsuz geri bildirim verme gibi konuları içerir.

#5. “Teklif/Ürün” kavramı aşağıdakilerden hangisini kapsamaz?

Cevap : C) Satış

“Teklif/Ürün” kavramı genellikle bir işletmenin müşterilere sunduğu hizmet, fikir, deneyim ve aktiviteleri kapsar. Bu kavram, müşterilere sunulan tüm değerleri ifade eder. Bununla birlikte, “C) Satış” seçeneği doğrudan bir teklif veya ürünü kapsamaz; daha çok bu teklif veya ürünlerin müşteriye sunulduğu işlem veya süreçle ilgilidir. Dolayısıyla, “Teklif/Ürün” kavramı “C) Satış”ı kapsamaz.

#6. Aşağıdakilerden hangisi seçilen ürün ya da hizmetin tüketicinin kendini algıladığı imajıyla (benliğiyle) uyumlu olmama olasılığından doğan risktir?

Cevap : B) Psikolojik risk

Seçilen ürün ya da hizmetin tüketicinin kendini algıladığı imajıyla (benliğiyle) uyumlu olmama olasılığından doğan risk türü “B) Psikolojik risk” olarak adlandırılır. Psikolojik risk, tüketici için ürün veya hizmetin kişisel kimlik, benlik kavramı veya kendine olan saygı üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceği endişesini ifade eder. Bu tür bir risk, tüketicinin kendini nasıl algıladığı ve diğer insanlar tarafından nasıl görüldüğü ile ilgili kaygılarına dayanır.

#7. “ ..... , organize edilen ve ayrıntılarıyla muhafaza edilen verilerin yer aldığı bilgi deposudur.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : C) Uzun süreli hafıza

#8. Tutumların pozitif yönlü değiştirilmesinde etkili olabilecek farklı yöntemler vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu yöntemlerden biri değildir?

Cevap : A) Ürünün özelliklerinin sayısını azaltma

Tutumların pozitif yönlü değiştirilmesinde genellikle bir ürün veya hizmetin cazibesini artırmak için çeşitli stratejiler kullanılır. “B) Az bulunma”, “C) Uzmanlık”, “D) Fikir birliği”, ve “E) Beğenme” gibi yöntemler, tüketicilerin tutumlarını olumlu yönde etkileyebilir çünkü bu yöntemler ürün ya da hizmetin çekiciliğini, güvenilirliğini veya arzululuğunu artırabilir.
Buna karşın, “A) Ürünün özelliklerinin sayısını azaltma” genellikle tutumları olumlu yönde değiştirmek için kullanılan bir yöntem değildir. Aslında, bu durum tüketicinin ürüne olan ilgisini ve memnuniyetini azaltabilir, çünkü ürün daha az işlevsel veya çekici hale gelebilir. Dolayısıyla, “A) Ürünün özelliklerinin sayısını azaltma” seçeneği bu yöntemlerden biri değildir.

#9. Sahip olunan maddi varlıkların, benliğin uzantısı veya doğrulayıcısı olarak algılanmasını ifade eden benlik türü aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Uzatılmış benlik

Sahip olunan maddi varlıkların benliğin bir uzantısı veya doğrulayıcısı olarak algılanması “B) Uzatılmış benlik” kavramıyla ifade edilir. Uzatılmış benlik, kişilerin kendilerini ifade etme ve kimliklerini pekiştirme aracı olarak maddi varlıkları kullanmalarını anlatan bir psikoloji ve pazarlama terimidir. Bu kavram, bireylerin kendilerini, sahip oldukları nesnelerle nasıl tanımladıkları ve bu nesnelerin kişisel kimliklerinin bir parçası haline nasıl geldiği üzerine odaklanır.

#10. Faydanın daha öne çıktığı rasyonel ürünlerde ...... daha yoğun olarak kullanılabilir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) bilişsel bileşen

#11. Aşağıdakilerden hangisi davranışsal öğrenme türleri arasında yer almaktadır?

Cevap : D) Edimsel koşullama

Davranışsal öğrenme türleri arasında yer alan seçenek “D) Edimsel koşullama”dır. Edimsel koşullama, bir organizmanın davranışlarının sonuçlarına bağlı olarak bu davranışların sıklığının artması veya azalması prensibine dayanır. Bu tür öğrenme, B.F. Skinner gibi psikologlar tarafından detaylı bir şekilde incelenmiştir ve davranışların pekiştirilmesi veya cezalandırılması yoluyla şekillendirilmesini içerir.
Diğer seçenekler arasında, “B) Taklit yoluyla koşullama” ve “C) Model alarak koşullama” gibi ifadeler, daha ziyade sosyal öğrenme teorisine ait kavramlar olan gözlem yoluyla öğrenmeyi ifade ederler ve davranışsal koşullama türleri arasında genellikle listelenmez. “A) Bilinçaltı koşullama” ve “E) Bilişsel koşullama” ise standart psikoloji terminolojisinde bulunmayan ifadelerdir.

#12. “Bir ürünün satın alınması ile belirli bir ...... tatmin edilir.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) İhtiyaç

#13. ……………. uyumu, çevresindekilerinin kendisi hakkında ne düşündüğüne önem veren tüketiciler için (kendini yüksek derecede izleyenler) önem vermeyenlere göre (kendini izleme eğilimi düşük olanlar) özellikle tüketim, toplum içinde, diğer insanların gözü önünde yapılıyorsa, çok daha önemlidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) Benlik-imaj

#14. “....., duyular aracılığıyla elde edilen bilgileri depolar ve büyük ölçüde algılanan objenin fiziksel niteliklerine (boyu, rengi, hacmi gibi) dayanmaktadır.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) Duyusal hafıza

#15. Zaman içerisinde meydana gelen toplumsal değişikliklerde ve geçmişteki önemli olay ve gelişmelerde, pazarlamanın ve ürünlerin etkisinin araştırıldığı çalışmalarda aşağıdaki disiplinlerden hangisinden faydalanılır?

Cevap : C) Tarih

Zaman içerisinde meydana gelen toplumsal değişiklikler ve geçmişteki önemli olay ve gelişmelerde pazarlamanın ve ürünlerin etkisinin araştırılmasında en uygun disiplin “C) Tarih” olacaktır. Tarih disiplini, toplumların ve kültürlerin zaman içinde nasıl değiştiğini ve bu değişimlerin çeşitli faktörlerle nasıl etkileşim içinde olduğunu anlamak için kullanılır. Pazarlama ve ürünlerin toplumsal yapılar ve olaylar üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde incelemek ve analiz etmek için tarihçiler geçmişteki olayları ve bunların sonuçlarını kapsamlı bir şekilde ele alır.

#16. Güdüler, farklı yazarlar tarafından çeşitli başlıklar altında sınıflandırılmış olmakla birlikte en sıklıkla tercih edilen sınıflamaların olduğu bilinmektedir. Aşağıdakilerden hangileri bu sınıflamalar arasında yer almaz?

Cevap : A) Dönemsel güdü-sürekli güdü

#17. Tüketicinin eşit düzeyde arzulamadığı iki alternatif arasında seçim yapması gerektiği durumlarda söz konusu olan güdü çatışması türü aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Kaçınma-kaçınma çatışması

#18. Yapılan bir çalışmada, tüketicilere tattırılan bir çikolatayı değerlendirmeleri istenmiştir. Sonuç olarak katılımcılardan sadece bir adet çikolata tadanlar, birden fazla tadanlara oranla ürünü daha fazla beğenmişler. Yukarıda belirtilen örnek, tutumların değiştirilmesinde etkili olan ve pazarlamacıların da başvurduğu hangi ilkeyi açıklar?

Cevap : A) Az bulunma

Bu durum “A) Az bulunma” ilkesini açıklar. Psikoloji ve pazarlama alanında, bir ürün ya da deneyimin nadir olduğu veya sınırlı miktarda olduğu algısı, insanların o ürünü veya deneyimi daha değerli ve daha çekici bulmalarına neden olabilir. Katılımcıların sadece bir adet çikolata tatmaları ve bu durumun onların çikolatayı daha fazla beğenmelerine yol açması, az bulunma ilkesine uygun bir örnek teşkil eder. Bu ilkeye göre, nadir bulunan şeyler daha çok arzulanır ve değerli bulunur.

#19. Sosyal kurumlar ve grup ilişkilerinde, ürünün rolüne odaklanılan çalışmalarda, tüketici davranışıyla ilgili aşağıdaki disiplinlere ait hangi çalışmalardan faydalanılmaktadır?

Cevap : E) Sosyoloji

#20. Aşağıdakilerden hangisi duyusal uyaranlar arasında gösterilemez?

Cevap : E) Ağız

Duyusal uyaranlar, insanların dış dünyadan aldıkları ve beş temel duyu organı aracılığıyla algıladıkları bilgilerdir. Bu duyular tat, görüntü, koku ve sesi içerir. “E) Ağız” ise bir duyu organı olmasına rağmen, bu bağlamda duyusal bir uyaran olarak gösterilemez. Ağız, tat duyusunu algılamak için kullanılır ancak kendi başına bir duyusal uyaran değildir, bu nedenle bu soru için doğru cevap “E) Ağız” olacaktır.

#21. ......, bir ürün ya da hizmet alındığında, bu ürün ya da hizmetin beklentileri karşılamaması durumunda yaşanan olumsuz sonuçlardır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) Risk algılaması

#22. ......, açık görüşmelerden faydalanarak tüketicilerin duygu ve düşüncelerini belirleme amacı güden, odak grup görüşmeleri, derinlemesine görüşme ve projeksiyon tekniklerini içeren yöntemdir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : C) Nitel yöntemler

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Tüketici Davranışları 2022-2023 Vize Soruları

1- ……, açık görüşmelerden faydalanarak tüketicilerin duygu ve düşüncelerini belirleme amacı güden, odak grup görüşmeleri, derinlemesine görüşme ve projeksiyon tekniklerini içeren yöntemdir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Tutum ölçekleri
B) Sorgulama
C) Nitel yöntemler
D) Gözlem
E) Nicel yöntemler

Cevap : C) Nitel yöntemler

2- ……, bir ürün ya da hizmet alındığında, bu ürün ya da hizmetin beklentileri karşılamaması durumunda yaşanan olumsuz sonuçlardır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Finansal risk
B) Psikolojik risk
C) Görsel algılama
D) Risk algılaması
E) Mutlak eşik

Cevap : D) Risk algılaması

3- Yapılan bir çalışmada, tüketicilere tattırılan bir çikolatayı değerlendirmeleri istenmiştir. Sonuç olarak katılımcılardan sadece bir adet çikolata tadanlar, birden fazla tadanlara oranla ürünü daha fazla beğenmişler.
Yukarıda belirtilen örnek, tutumların değiştirilmesinde etkili olan ve pazarlamacıların da başvurduğu hangi ilkeyi açıklar?

A) Az bulunma
B) Fikir birliği
C) Beğenme
D) Rakiple kıyas yapma
E) Uzmanlık

Cevap : A) Az bulunma

Bu durum “A) Az bulunma” ilkesini açıklar. Psikoloji ve pazarlama alanında, bir ürün ya da deneyimin nadir olduğu veya sınırlı miktarda olduğu algısı, insanların o ürünü veya deneyimi daha değerli ve daha çekici bulmalarına neden olabilir. Katılımcıların sadece bir adet çikolata tatmaları ve bu durumun onların çikolatayı daha fazla beğenmelerine yol açması, az bulunma ilkesine uygun bir örnek teşkil eder. Bu ilkeye göre, nadir bulunan şeyler daha çok arzulanır ve değerli bulunur.

4- “Bir ürünün satın alınması ile belirli bir …… tatmin edilir.”
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) İhtiyaç
B) Güdü
C) Motivasyon
D) Davranış
E) İstek

Cevap : A) İhtiyaç

5- Güdüler, farklı yazarlar tarafından çeşitli başlıklar altında sınıflandırılmış olmakla birlikte en sıklıkla tercih edilen sınıflamaların olduğu bilinmektedir.
Aşağıdakilerden hangileri bu sınıflamalar arasında yer almaz?

A) Dönemsel güdü-sürekli güdü
B) Yüksek-düşük öncelikli güdü
C) Olumlu-olumsuz güdü
D) Açık-gizli güdü
E) Akılcı-duygusal güdü

Cevap : A) Dönemsel güdü-sürekli güdü

6- “Teklif/Ürün” kavramı aşağıdakilerden hangisini kapsamaz?

A) Hizmet
B) Fikir
C) Satış
D) Deneyim
E) Aktivite

Cevap : C) Satış

“Teklif/Ürün” kavramı genellikle bir işletmenin müşterilere sunduğu hizmet, fikir, deneyim ve aktiviteleri kapsar. Bu kavram, müşterilere sunulan tüm değerleri ifade eder. Bununla birlikte, “C) Satış” seçeneği doğrudan bir teklif veya ürünü kapsamaz; daha çok bu teklif veya ürünlerin müşteriye sunulduğu işlem veya süreçle ilgilidir. Dolayısıyla, “Teklif/Ürün” kavramı “C) Satış”ı kapsamaz.

7- Tutumların pozitif yönlü değiştirilmesinde etkili olabilecek farklı yöntemler vardır.
Aşağıdakilerden hangisi bu yöntemlerden biri değildir?

A) Ürünün özelliklerinin sayısını azaltma
B) Az bulunma
C) Uzmanlık
D) Fikir birliği
E) Beğenme

Cevap : A) Ürünün özelliklerinin sayısını azaltma

Tutumların pozitif yönlü değiştirilmesinde genellikle bir ürün veya hizmetin cazibesini artırmak için çeşitli stratejiler kullanılır. “B) Az bulunma”, “C) Uzmanlık”, “D) Fikir birliği”, ve “E) Beğenme” gibi yöntemler, tüketicilerin tutumlarını olumlu yönde etkileyebilir çünkü bu yöntemler ürün ya da hizmetin çekiciliğini, güvenilirliğini veya arzululuğunu artırabilir.
Buna karşın, “A) Ürünün özelliklerinin sayısını azaltma” genellikle tutumları olumlu yönde değiştirmek için kullanılan bir yöntem değildir. Aslında, bu durum tüketicinin ürüne olan ilgisini ve memnuniyetini azaltabilir, çünkü ürün daha az işlevsel veya çekici hale gelebilir. Dolayısıyla, “A) Ürünün özelliklerinin sayısını azaltma” seçeneği bu yöntemlerden biri değildir.

8- Zaman içerisinde meydana gelen toplumsal değişikliklerde ve geçmişteki önemli olay ve gelişmelerde, pazarlamanın ve ürünlerin etkisinin araştırıldığı çalışmalarda aşağıdaki disiplinlerden hangisinden faydalanılır?

A) Mikro iktisat
B) Göstergebilimi / Edebi eleştiri
C) Tarih
D) Klinik psikoloji
E) Deneysel psikoloji

Cevap : C) Tarih

Zaman içerisinde meydana gelen toplumsal değişiklikler ve geçmişteki önemli olay ve gelişmelerde pazarlamanın ve ürünlerin etkisinin araştırılmasında en uygun disiplin “C) Tarih” olacaktır. Tarih disiplini, toplumların ve kültürlerin zaman içinde nasıl değiştiğini ve bu değişimlerin çeşitli faktörlerle nasıl etkileşim içinde olduğunu anlamak için kullanılır. Pazarlama ve ürünlerin toplumsal yapılar ve olaylar üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde incelemek ve analiz etmek için tarihçiler geçmişteki olayları ve bunların sonuçlarını kapsamlı bir şekilde ele alır.

9- ……………. uyumu, çevresindekilerinin kendisi hakkında ne düşündüğüne önem veren tüketiciler için (kendini yüksek derecede izleyenler) önem vermeyenlere göre (kendini izleme eğilimi düşük olanlar) özellikle tüketim, toplum içinde, diğer insanların gözü önünde yapılıyorsa, çok daha önemlidir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Ürün-benlik
B) Ürün-imaj
C) Benlik-cinsiyet
D) İmaj-cinsiyet
E) Benlik-imaj

Cevap : E) Benlik-imaj

10- Tüketicinin eşit düzeyde arzulamadığı iki alternatif arasında seçim yapması gerektiği durumlarda söz konusu olan güdü çatışması türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kaçınma-kaçınma çatışması
B) Yaklaşma-yaklaşma çatışması
C) Yaklaşma-kaçınma çatışması
D) Kaçınma-yaklaşma çatışması
E) Yüksek -düşük ilgilenim

Cevap : A) Kaçınma-kaçınma çatışması

11- Faydanın daha öne çıktığı rasyonel ürünlerde …… daha yoğun olarak kullanılabilir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) davranışsal bileşen
B) ego koruma işlevi
C) duygusal bileşen
D) ilgilenim
E) bilişsel bileşen

Cevap : E) bilişsel bileşen

12- Tüketicinin üründen memnun kalıp kalmayacağını ve onu tekrar satın alıp almayacağını belirleyen faktörler tüketim sürecinin hangi aşamasına dair konular arasında yer almaktadır?

A) Bilgi toplama
B) İhtiyacı fark etme
C) Seçim
D) Satın alma öncesi
E) Satın alma sonrası

Cevap : E) Satın alma sonrası

Tüketicinin üründen memnun kalıp kalmayacağı ve onu tekrar satın alıp almayacağı, tüketim sürecinin “E) Satın alma sonrası” aşamasına dair konular arasında yer alır. Satın alma sonrası aşaması, tüketici deneyiminin ürünü kullanma, değerlendirme ve sonuçlarına dayanarak gelecekteki satın alma kararlarını etkileme sürecini kapsar. Bu aşama, tüketici memnuniyeti, sadakat, tekrar satın alma ve ürün hakkında olumlu ya da olumsuz geri bildirim verme gibi konuları içerir.

13- Aşağıdakilerden hangisi davranışsal öğrenme türleri arasında yer almaktadır?

A) Bilinçaltı koşullama
B) Taklit yoluyla koşullama
C) Model alarak koşullama
D) Edimsel koşullama
E) Bilişsel koşullama

Cevap : D) Edimsel koşullama

Davranışsal öğrenme türleri arasında yer alan seçenek “D) Edimsel koşullama”dır. Edimsel koşullama, bir organizmanın davranışlarının sonuçlarına bağlı olarak bu davranışların sıklığının artması veya azalması prensibine dayanır. Bu tür öğrenme, B.F. Skinner gibi psikologlar tarafından detaylı bir şekilde incelenmiştir ve davranışların pekiştirilmesi veya cezalandırılması yoluyla şekillendirilmesini içerir.
Diğer seçenekler arasında, “B) Taklit yoluyla koşullama” ve “C) Model alarak koşullama” gibi ifadeler, daha ziyade sosyal öğrenme teorisine ait kavramlar olan gözlem yoluyla öğrenmeyi ifade ederler ve davranışsal koşullama türleri arasında genellikle listelenmez. “A) Bilinçaltı koşullama” ve “E) Bilişsel koşullama” ise standart psikoloji terminolojisinde bulunmayan ifadelerdir.

14- Arkadaşlık, paylaşma ve diğerleri tarafından kabul edilme durumları, Maslow’un motivasyon kuramında yer alan hangi ihtiyaçlar kapsamında yer almaktadır?

A) Ait olma ve sevgi ihtiyacı
B) Güvenlik ihtiyacı
C) Fizyolojik ihtiyaçlar
D) Kendini gerçekleştirme ihtiyacı
E) Saygınlık ihtiyacı

Cevap : A) Ait olma ve sevgi ihtiyacı

Maslow’un motivasyon kuramında arkadaşlık, paylaşma ve diğerleri tarafından kabul edilme durumları, “A) Ait olma ve sevgi ihtiyacı” kapsamında yer alır. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre, bu kategori fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçlarından sonra gelir ve insanların sosyal bağlar kurma, gruplara ait olma ve sevme/sevilme gibi sosyal ve duygusal ihtiyaçlarını ifade eder.

15- Sahip olunan maddi varlıkların, benliğin uzantısı veya doğrulayıcısı olarak algılanmasını ifade eden benlik türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bağımsız benlik
B) Uzatılmış benlik
C) Olası benlik
D) Bağımlı benlik
E) Gerçek benlik

Cevap : B) Uzatılmış benlik

Sahip olunan maddi varlıkların benliğin bir uzantısı veya doğrulayıcısı olarak algılanması “B) Uzatılmış benlik” kavramıyla ifade edilir. Uzatılmış benlik, kişilerin kendilerini ifade etme ve kimliklerini pekiştirme aracı olarak maddi varlıkları kullanmalarını anlatan bir psikoloji ve pazarlama terimidir. Bu kavram, bireylerin kendilerini, sahip oldukları nesnelerle nasıl tanımladıkları ve bu nesnelerin kişisel kimliklerinin bir parçası haline nasıl geldiği üzerine odaklanır.

16- “ ….. , organize edilen ve ayrıntılarıyla muhafaza edilen verilerin yer aldığı bilgi deposudur.”
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Duyusal hafıza
B) Kısa süreli hafıza
C) Uzun süreli hafıza
D) Biliş
E) Öğrenme

Cevap : C) Uzun süreli hafıza

17- “….., duyular aracılığıyla elde edilen bilgileri depolar ve büyük ölçüde algılanan objenin fiziksel niteliklerine (boyu, rengi, hacmi gibi) dayanmaktadır.”
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Duyusal hafıza
B) Öğrenme
C) Biliş
D) Kısa süreli hafıza
E) Uzun süreli hafıza

Cevap : A) Duyusal hafıza

18- ……, örgütsel amaçlarına ulaşabilmek için ürün, alet-ekipman ve hizmet satın alan yapılardır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Bireysel tüketiciler
B) Örgütsel üreticiler
C) Üretici işletmeler
D) Örgütsel tüketiciler
E) Tüketici işletmeler

Cevap : D) Örgütsel tüketiciler

19- Aşağıdakilerden hangisi seçilen ürün ya da hizmetin tüketicinin kendini algıladığı imajıyla (benliğiyle) uyumlu olmama olasılığından doğan risktir?

A) Performans riski
B) Psikolojik risk
C) Fiziksel risk
D) Finansal risk
E) Kaybetme riski

Cevap : B) Psikolojik risk

Seçilen ürün ya da hizmetin tüketicinin kendini algıladığı imajıyla (benliğiyle) uyumlu olmama olasılığından doğan risk türü “B) Psikolojik risk” olarak adlandırılır. Psikolojik risk, tüketici için ürün veya hizmetin kişisel kimlik, benlik kavramı veya kendine olan saygı üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceği endişesini ifade eder. Bu tür bir risk, tüketicinin kendini nasıl algıladığı ve diğer insanlar tarafından nasıl görüldüğü ile ilgili kaygılarına dayanır.

20- Sosyal kurumlar ve grup ilişkilerinde, ürünün rolüne odaklanılan çalışmalarda, tüketici davranışıyla ilgili aşağıdaki disiplinlere ait hangi çalışmalardan faydalanılmaktadır?

A) Antropoloji
B) Deneysel psikoloji
C) Tarih
D) Mikro iktisat
E) Sosyoloji

Cevap : E) Sosyoloji

21- Uzun dönemli hafızadan bilgileri iyileştirme/geri alma sürecine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

A) Unutma
B) Harici girdiler
C) Bulup geri getirme
D) Depolama
E) Kodlama

Cevap : C) Bulup geri getirme

22- Aşağıdakilerden hangisi duyusal uyaranlar arasında gösterilemez?

A) Tat
B) Görüntü
C) Koku
D) Ses
E) Ağız

Cevap : E) Ağız

Duyusal uyaranlar, insanların dış dünyadan aldıkları ve beş temel duyu organı aracılığıyla algıladıkları bilgilerdir. Bu duyular tat, görüntü, koku ve sesi içerir. “E) Ağız” ise bir duyu organı olmasına rağmen, bu bağlamda duyusal bir uyaran olarak gösterilemez. Ağız, tat duyusunu algılamak için kullanılır ancak kendi başına bir duyusal uyaran değildir, bu nedenle bu soru için doğru cevap “E) Ağız” olacaktır.

Tüketici Davranışları

Tüketici Davranışları 2022-2023 Vize Soruları

AUZEF Sağlık Yönetimi Lisans Tamamlama

Tüketici Davranışları 2022-2023 Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!