auzefÇalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileriÇalışma Sosyolojisiİnsan Kaynakları Yönetimiİşletme

Çalışma Sosyolojisi Çıkmış Vize Deneme Soruları-2

 

#1. Aşağıdakilerden hangisi 20. yüzyılın ilk yarısında sosyolojik çalışmalara yön veren isimlerden birisi değildir?

Cevap : b) Hegel

#2. Çatışmanın toplumun her noktasında olduğunu ve belirli bir seviyede tutularak devam ettirilmesi gerektiğini savunan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : e) Karl Marx

#3. Üç farklı meşru egemenlik veya otorite tipi olduğunu söylemektedir. Bunlar, geleneksel, karizmatik ve (bürokratik) rasyonel legaldir. Yukarıda hakkında bilgi verilen düşünür aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Cevap : d) Max Weber

#4. Sosyal evrim, entelektüel evrim ile birlikte beşeri düşüncenin gelişiminin ve sürekli rasyonelleşmesinin bir ürünüdür. Bu evrim veya mükemmelliğe giden beşeri akıl üç tarihsel aşamadan geçmek zorundadır. Bunlar, teolojik, metafizik ve pozitivizm aşamalarıdır. Yukarıda ifade edilen görüşün sahibi düşünür aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Cevap : e) August Comte

#5. Aşağıdakilerden hangisinde 19 ve 20. Yüzyılın ilk çeyreğinde sosyolojik çalışmalara yön veren isimler doğru olarak verilmiştir?

Cevap : b) August Comte-K.Marx-Emil Durkheim-M.Weber

Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.

#6. Bir işi yapmak için gereken özel teknik ve vasıf ihtiyacını azaltan bir araç olarak makine, insan emeğini değiştirebilir, kolayca ikame edilebilir hale getirmektedir. Karl Marx’ın tanımladığı ve yukarıda ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : d) Emek süreci tezi

#7. Duchin’in yaklaşımı, teknolojinin çalışma şartlarını iyileştirme ve vasıf artırma potansiyeline vurgu yapmaktadır. Bu yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : b) İyimser yaklaşım

#8. Evrim tasarımına göre “militan” ve “endüstriyel” olmak üzere iki toplum modeli mevcuttur. Militan toplumlar dışarıyla savaşa ve içeride ise zorlamaya dayalıdır. Buna karşın sanayi toplumları ise sözleşme ilişkisine, bireysel girişime, gönüllü işbirliğine, birey haklarının korunmasına, oto kontrol ve kalıcı barışa dayalıdır. Yukarıda ifade edilen “sosyal evrim görüşünü” ortaya atan düşünür aşağıdakilerden hangisini doğru verilmiştir?

Cevap : a) Herbert Spencer

#9. Sosyal, ekonomik organizasyonları ve ilişkileri, dışsal ve bağımsız bir gelişme olarak teknolojinin belirlediğini ve şekillendirdiğini varsaymaktadır. Yukarıda hakkında bilgi verilen kavram aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Cevap : c) Teknolojik determinizm

#10. Sanayi Devrimi önceki dönemdeki ailenin yapısı ve özellikleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : b) Sanayi dönemi öncesinde aile üreten bir birim değil. Sadece tüketen bir birim özelliğindendir.

Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.

#11. Andre Gorz nasıl bir sanayi ötesi toplum düşüncesine sahiptir?

Cevap : a) Sosyalist

#12. Avrupa’da “özgürlük” ve “eşitlik” gibi fikirlerin yönlendirdiği halk kitlelerinin yerleşik sosyal düzene ve egemen sınıflara başkaldırdığı ve politik düzenin parçalanmasıyla neticelenen olay aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : b) Fransız İhtilali

#13. Sanayi ötesi toplumun en temel özelliğinin mavi yakalı sanayi işçilerin, imalat sektörünün ve dolayısıyla örgütlü emeğin ekonomi ve toplum içindeki rol ve öneminin azalması, yerine beyaz yakalı işgücü ve hizmet ekonomisinin ön plana çıkması olduğunu ileri sürmektedir. Teknolojik açıdan dünyanın en gelişmiş ülkesi olması nedeniyle sanayi ötesi toplumun prototipini ABD oluşturmaktadır. Yukarıda sanayi ötesi topluma ilişkin görüşleri ifade edilen düşünür aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Cevap : b) Daniel Bell

#14. -Sürekli artan iş bölümü ve kentleşmeye tepki olarak sosyal düzenin yakında çökmesinin kaçınılmaz olduğu yönünde zamanının popüler iddiasının abartılı ve yanlış olduğunu savunmaktadır. -Sosyal dayanışmanın çöktüğü iddiasına karşın sosyal dayanışmanın basitçe farklı bir şeklide yeniden oluştuğunu ileri sürmektedir. -Modern sanayi toplumunun, karşılıklı bağımlılığı artan iş bölümü ile tahrik ederek aktif bir şekilde bireyi izole olmaktan kurtardığını ifade etmektedir. -Sosyoloji bilimine katkıları esasen onun “Toplumda İş Bölümü” başlıklı doktora tezine dayanmaktadır. Yukarıda hakkında bilgi verilen düşünür aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Cevap : d) Emil Durkheim

#15. Sosyolojik bir yaklaşımla toplumsal yapının dönüşüm ve değişim süreçlerini vurgulayan kavram aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Cevap : d) Tarım Toplum-Sanayi Toplumu-Sanayi Ötesi Toplum

Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.

#16. Teknolojik değişime ve dönüşümlerin sosyal olarak yapılandırıldığını ve çalışma ilişkilerinin teknoloji tarafından değil kültürel ve sosyal faktörler tarafından belirlendiğini ileri sürmektedir. Yukarıda hakkında bilgi verilen kavram aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Cevap : e) Sosyal determinizm

#17. Aşağıdakilerden hangisi sosyoloji tarihi bakımından geleneksel dünya olarak nitelendirilen dönemin öncelikleri arasında yer almaz?

Cevap : b) Kitle üretimi

#18. Nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan işsizlerin, gizli işsizlerin, geçici güvencesi olmayan, parça işlerde çalışan muvakkat ve mevsimlik işçilerin ve iş-tatmini sağlayamayanların oluşturduğu işçi olmayan sınıfsız sanayi ötesi yeni sınıf olarak tanımlanmaktadır. Yukarıda hakkında bilgi verilen kavram aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Cevap : c) Proleterya

#19. -1950 ve 1960’larda çağdaş Marxizmi eleştiren bir grup liberal sosyal bilimci tarafından geliştirilmiştir. -Teoriye göre milletler arasındaki temel farklılıklar, bunların ekonomik gelişmenin farklı aşamalarında  bulunmalarından kaynaklanmaktadır. -Teknolojik ve ekonomik açıdan gelişmiş olan tüm toplumlar (kapitalist veya komünist) benzer olan yapılar, süreçler ve özellikler sergilemektedir. -Diğer bir ifade ile sanayileşme milletler arasındaki farklılıkları ortadan kaldırmakta, bütün dünyada kültürel ve politik yaşamın ortak kalıpları oluşturmaktadır. Yukarıda hakkında bilgi verilen kavram aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Cevap : b) Yakınsama teorisi

#20. Feodal dönemde toprak sahiplerinin köylüler üzerindeki tahakkümü ve uygulamaları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : a) Serfler çalışmak istemediklerinde çalışmazlardı.

Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.

#21. İşverenlerin işçilerin sadakatini artırmak ve direnişlerini azaltmak için kendilerini baba ve işçileri de çocukları olarak tanımlayan yaklaşımlarına neyi tanımlamaktadır?

Cevap : c) Paternalizm

Öncesi
TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

HD Quiz powered by harmonic design

Çalışma Sosyolojisi Çıkmış Vize Deneme Soruları-2

1. Sanayi Devrimi önceki dönemdeki ailenin yapısı ve özellikleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) Tarımsal üretim dışında aile fertleri geçimlerini temin etmek için yün eğirip ve kumaş dokurdu.
b) Sanayi dönemi öncesinde aile üreten bir birim değil. Sadece tüketen bir birim özelliğindendir.
c) Sanayi devrimi öncesi aile bağımsız ekonomik bir birimdir.
d) Eve iş verme sisteminin egemen olduğu Merkantilist dönemde Avrupa’da her aile evini bir iş yeri olarak kullanırdı.
e) Bu dönemlerde aile ortak bir işletmedir. Ailenin fertleri kendilerini bu işletmenin bir ortağı sayar ve aile bütçesinin zenginleşmesi için katkıda bulunurdu.

Cevap : b) Sanayi dönemi öncesinde aile üreten bir birim değil. Sadece tüketen bir birim özelliğindendir.

2. Sanayi ötesi toplumun en temel özelliğinin mavi yakalı sanayi işçilerin, imalat sektörünün ve dolayısıyla örgütlü emeğin ekonomi ve toplum içindeki rol ve öneminin azalması, yerine beyaz yakalı işgücü ve hizmet ekonomisinin ön plana çıkması olduğunu ileri sürmektedir. Teknolojik açıdan dünyanın en gelişmiş ülkesi olması nedeniyle sanayi ötesi toplumun prototipini ABD oluşturmaktadır.
Yukarıda sanayi ötesi topluma ilişkin görüşleri ifade edilen düşünür aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

a) Andre Gorz
b) Daniel Bell
c) Alvin Toffler
d) Emil Durkheim
e) Herbert Spencer

Cevap : b) Daniel Bell

3. Teknolojik değişime ve dönüşümlerin sosyal olarak yapılandırıldığını ve çalışma ilişkilerinin teknoloji tarafından değil kültürel ve sosyal faktörler tarafından belirlendiğini ileri sürmektedir.
Yukarıda hakkında bilgi verilen kavram aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

a) Evrim yaklaşımı
b) Sanayi ötesi toplum
c) İşe yönelim yaklaşımı
d) Teknolojik determinizm
e) Sosyal determinizm

Cevap : e) Sosyal determinizm

4. Üç farklı meşru egemenlik veya otorite tipi olduğunu söylemektedir. Bunlar, geleneksel, karizmatik ve (bürokratik) rasyonel legaldir.
Yukarıda hakkında bilgi verilen düşünür aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

a) Herbert Spencer
b) August Comte
c) Karl Marx
d) Max Weber
e) Emil Durkheim

Cevap : d) Max Weber

5. Evrim tasarımına göre “militan” ve “endüstriyel” olmak üzere iki toplum modeli mevcuttur. Militan toplumlar dışarıyla savaşa ve içeride ise zorlamaya dayalıdır. Buna karşın sanayi toplumları ise sözleşme ilişkisine, bireysel girişime, gönüllü işbirliğine, birey haklarının korunmasına, oto kontrol ve kalıcı barışa dayalıdır.
Yukarıda ifade edilen “sosyal evrim görüşünü” ortaya atan düşünür aşağıdakilerden hangisini doğru verilmiştir?

a) Herbert Spencer
b) Karl Marx
c) Emil Durkheim
d) August Comte
e) Max Weber

Cevap : a) Herbert Spencer

6. Sosyal evrim, entelektüel evrim ile birlikte beşeri düşüncenin gelişiminin ve sürekli rasyonelleşmesinin bir ürünüdür. Bu evrim veya mükemmelliğe giden beşeri akıl üç tarihsel aşamadan geçmek zorundadır. Bunlar, teolojik, metafizik ve pozitivizm aşamalarıdır.
Yukarıda ifade edilen görüşün sahibi düşünür aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

a) Herbert Spencer
b) Max Weber
c) Karl Marx
d) Emil Durkheim
e) August Comte

Cevap : e) August Comte

7. Çatışmanın toplumun her noktasında olduğunu ve belirli bir seviyede tutularak devam ettirilmesi gerektiğini savunan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

a) Saint Simon
b) Auguste Comte
c) Herbert Spencer
d) Max Weber
e) Karl Marx

Cevap : e) Karl Marx

8. Nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan işsizlerin, gizli işsizlerin, geçici güvencesi olmayan, parça işlerde çalışan muvakkat ve mevsimlik işçilerin ve iş-tatmini sağlayamayanların oluşturduğu işçi olmayan sınıfsız sanayi ötesi yeni sınıf olarak tanımlanmaktadır.
Yukarıda hakkında bilgi verilen kavram aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

a) Kölelik
b) Serflik
c) Proleterya
d) A tipik sınıf
e) Burjuva

Cevap : c) Proleterya

9. Sosyolojik bir yaklaşımla toplumsal yapının dönüşüm ve değişim süreçlerini vurgulayan kavram aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

a) Antik Toplum-Tarım Toplumu-Feodal Toplum
b) Merkantilist Toplum-Sanayi Toplumu- Tarım Toplumu
c) Merkantilist Toplum-Keynesen Toplum-Bilgi Toplumu
d) Tarım Toplum-Sanayi Toplumu-Sanayi Ötesi Toplum
e) Tarım Toplum-Hizmet Toplumu-Sanayi Toplumu

Cevap : d) Tarım Toplum-Sanayi Toplumu-Sanayi Ötesi Toplum

10. Aşağıdakilerden hangisinde 19 ve 20. Yüzyılın ilk çeyreğinde sosyolojik çalışmalara yön veren isimler doğru olarak verilmiştir?

a) Hegel-Henry-Emil Durkheim-Marx
b) August Comte-K.Marx-Emil Durkheim-M.Weber
c) Marx-Weber-Hegel-T.Hobbs
d) Weber-August Comte-Anthony Giddens-Marx
e) Hegel-T.Hobbs-Emil Durkheim-Weber

Cevap : b) August Comte-K.Marx-Emil Durkheim-M.Weber

11. İşverenlerin işçilerin sadakatini artırmak ve direnişlerini azaltmak için kendilerini baba ve işçileri de çocukları olarak tanımlayan yaklaşımlarına neyi tanımlamaktadır?

a) Feminizm
b) Sosyalizm
c) Paternalizm
d) Modernizm
e) Kapitalizm

Cevap : c) Paternalizm

12. Bir işi yapmak için gereken özel teknik ve vasıf ihtiyacını azaltan bir araç olarak makine, insan emeğini değiştirebilir, kolayca ikame edilebilir hale getirmektedir. Karl Marx’ın tanımladığı ve yukarıda ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

a) Teknolojik determinizm
b) Yabancılaşma
c) Emek sömürüsü teorisi
d) Emek süreci tezi
e) Prekaryalaşma

Cevap : d) Emek süreci tezi

13. Andre Gorz nasıl bir sanayi ötesi toplum düşüncesine sahiptir?

a) Sosyalist
b) Rasyonalist
c) Kapitalist
d) Neo liberal
e) Dindar

Cevap : a) Sosyalist

14. Avrupa’da “özgürlük” ve “eşitlik” gibi fikirlerin yönlendirdiği halk kitlelerinin yerleşik sosyal düzene ve egemen sınıflara başkaldırdığı ve politik düzenin parçalanmasıyla neticelenen olay aşağıdakilerden hangisidir?

a) İstanbul’un Fethi
b) Fransız İhtilali
c) Sovyetler birliğinin dağılması
d) Sanayi devrimi
e) Tarım devrimi

Cevap : b) Fransız İhtilali

15. Feodal dönemde toprak sahiplerinin köylüler üzerindeki tahakkümü ve uygulamaları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) Serfler çalışmak istemediklerinde çalışmazlardı.
b) Serfler yöneticileri, rahipleri ve askerleri beslemek için vergi olarak vermek veya köle olarak çalışmak zorundaydı.
c) Toprak sahibinin toprağından köylünün ayrılması yasaktı ve para cezası uygulanmaktaydı.
d) Üretilen artı değere toprak sahipleri el koyardı.
e) Serflerin mahsulünün %30-%70 kadarına feodal toprak sahipleri ve kilise tarafından vergi aidat olarak el konulmaktaydı.

Cevap : a) Serfler çalışmak istemediklerinde çalışmazlardı.

16. Duchin’in yaklaşımı, teknolojinin çalışma şartlarını iyileştirme ve vasıf artırma potansiyeline vurgu yapmaktadır. Bu yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

a) Negatif yaklaşım
b) İyimser yaklaşım
c) Pesimist yaklaşım
d) Nötr yaklaşım
e) Pozitif yaklaşım

Cevap : b) İyimser yaklaşım

17. -Sürekli artan iş bölümü ve kentleşmeye tepki olarak sosyal düzenin yakında çökmesinin kaçınılmaz olduğu yönünde zamanının popüler iddiasının abartılı ve yanlış olduğunu savunmaktadır.
-Sosyal dayanışmanın çöktüğü iddiasına karşın sosyal dayanışmanın basitçe farklı bir şeklide yeniden oluştuğunu ileri sürmektedir.
-Modern sanayi toplumunun, karşılıklı bağımlılığı artan iş bölümü ile tahrik ederek aktif bir şekilde bireyi izole olmaktan kurtardığını ifade etmektedir.
-Sosyoloji bilimine katkıları esasen onun “Toplumda İş Bölümü” başlıklı doktora tezine dayanmaktadır.
Yukarıda hakkında bilgi verilen düşünür aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

a) August Comte
b) Karl Max
c) Herbert Spencer
d) Emil Durkheim
e) Max Weber

Cevap : d) Emil Durkheim

18. Sosyal, ekonomik organizasyonları ve ilişkileri, dışsal ve bağımsız bir gelişme olarak teknolojinin belirlediğini ve şekillendirdiğini varsaymaktadır.
Yukarıda hakkında bilgi verilen kavram aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

a) Evrim yaklaşımı
b) İşe yönelim yaklaşımı
c) Teknolojik determinizm
d) Sosyal determinizm
e) Sanayi ötesi toplum

Cevap : c) Teknolojik determinizm

19. -1950 ve 1960’larda çağdaş Marxizmi eleştiren bir grup liberal sosyal bilimci tarafından geliştirilmiştir.
-Teoriye göre milletler arasındaki temel farklılıklar, bunların ekonomik gelişmenin farklı aşamalarında  bulunmalarından kaynaklanmaktadır.
-Teknolojik ve ekonomik açıdan gelişmiş olan tüm toplumlar (kapitalist veya komünist) benzer olan yapılar, süreçler ve özellikler sergilemektedir.
-Diğer bir ifade ile sanayileşme milletler arasındaki farklılıkları ortadan kaldırmakta, bütün dünyada kültürel ve politik yaşamın ortak kalıpları oluşturmaktadır.
Yukarıda hakkında bilgi verilen kavram aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

a) Sosyal teori
b) Yakınsama teorisi
c) Evrim teorisi
d) Çatışmacı teorisi
e) Sanayi teori

Cevap : b) Yakınsama teorisi

20. Aşağıdakilerden hangisi 20. yüzyılın ilk yarısında sosyolojik çalışmalara yön veren isimlerden birisi değildir?

a) Weber
b) Hegel
c) August Comte
d) Emil Durkheim
e) Marx

Cevap : b) Hegel

21. Aşağıdakilerden hangisi sosyoloji tarihi bakımından geleneksel dünya olarak nitelendirilen dönemin öncelikleri arasında yer almaz?

a) Geniş aile biçimi
b) Kitle üretimi
c) Tarımsal üretim yoğunluğu
d) Güçlü kilise
e) Monarşi yöntemi

Cevap : b) Kitle üretimi

Çalışma Sosyolojisi

Çalışma Sosyolojisi Çıkmış Vize Deneme Soruları-2
Auzef İşletme

Çalışma Sosyolojisi Çıkmış Vize Deneme Soruları-2

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!