Ahlaki Gelişim ve Değerler Eğitimi 2023-2024 Vize Soruları
Ahlaki Gelişim ve Değerler Eğitimi 2023-2024 Vize Soruları
#1. “Ahlaki akıl yürütme, ilk çocukluktan itibaren ergenlik dönemine doğru her bir dönemden diğerine derece derece ve giderek anlamlı bir şekilde değişir.” Yukarıda verilen ahlak gelişimi ile ilgili görüş, aşağıdaki bilim insanlarından hangisine aittir?
Cevap : A) Jean Piaget
Açıklama : Jean Piaget: Ahlaki akıl yürütmenin çocukluktan ergenliğe doğru her dönemden diğerine anlamlı bir şekilde değiştiği görüşü Jean Piaget’e aittir.
#2. Kavut’a göre “bireyin insanlığa yabancılaşmasının temelleri ….. atılmaktadır”. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : B) aile ve sosyal çevrede
Açıklama : Aile ve Sosyal Çevre: Kavut’a göre bireyin insanlığa yabancılaşmasının temelleri aile ve sosyal çevrede atılır. Bu iki etken, bireyin sosyal yaşamındaki davranış ve tutumlarını şekillendirir.
#3. “İnsan bünyesinde doğuştan bulunan iç güçlerin eğitim ve çevresel faktörlerin neticesinde şekil alıp pratiğe dökülmüş hâlidir.” tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?
Cevap : E) Ahlak
Açıklama : Ahlak: Ahlak, insanın içindeki doğuştan gelen içsel güçlerin eğitim ve çevresel faktörlerin etkisiyle şekillenerek pratiğe dönüştüğü bir kavramdır. Ahlak, doğru ve yanlışın ne olduğunu belirleyen sosyal normlar ve kurallar bütünüdür.
#4. “Öğrenme, faktörler ve yaşanan tecrübeler sonucunda meydana gelen gözlemlenebilir ve kalıcı değişimlerdir.” Yukarıda verilen tanım aşağıdaki öğrenme kuramlarından hangisine aittir?
Cevap : E) Davranışçı
Açıklama : Davranışçı Öğrenme: Öğrenmenin faktörler ve tecrübeler sonucunda meydana gelen gözlemlenebilir ve kalıcı değişimler olduğu tanımı davranışçı öğrenme kuramına aittir.
#5. Aşağıdakilerden hangisi ahlak gelişimiyle ilgili değildir?
Cevap : C) Başkalarının varlığını eleştirisiz olarak kabullenme sürecidir.
Açıklama : Ahlak Gelişimi: Ahlak gelişimi, başkalarının varlığını eleştirisiz olarak kabul etmeyi içermez. Ahlak gelişimi, bilişsel gelişim, akıl yürütme ve sosyal çevrenin etkisiyle gerçekleşir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. İşlenen suçların ….. , idari ….. ve hak ihlali ile ilişkisi bulunmakla birlikte ….. ile ilişkisi de vardır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : D) ekonomik, sosyal, ahlak
Açıklama : Ekonomik, Sosyal, Ahlak: Suçların ekonomik, sosyal ve ahlakla ilişkisi bulunur. Suç işleme nedenleri arasında ekonomik durum, sosyal çevre ve ahlaki değerler yer alır.
#7. Operant Koşullanma Yoluyla Öğrenme Kuramı aşağıdaki bilim insanlarından hangisine aittir?
Cevap : D) Skinner
Açıklama : Skinner: Operant koşullanma yoluyla öğrenme kuramı Skinner’a aittir. Skinner, öğrenmede teşvik ve ceza sistemini vurgulamıştır.
#8. Aşağıdakilerden hangisi “neden ahlak ve değer eğitimi” sorusunun cevabı değildir?
Cevap : A) Ahlak, doğru ya da yanlışları gösteren bir davranış sistemidir.
Açıklama : Ahlak ve Değer Eğitimi: Ahlak ve değer eğitimi ihtiyacının nedeni, ahlakın doğru veya yanlışları gösteren bir davranış sistemi olması değildir. Ahlak ve değer eğitimi, sosyal değerlerin yozlaşmasını önlemek ve toplumsal dayanışmayı artırmak amacıyla gereklidir.
#9. Aşağıdakilerden hangisi ahlaki açıdan sorumlu olmanın şartları arasında bulunmaz?
Cevap : B) Yapılan eylemin gizli bir ortamda yapılması
Açıklama : Ahlaki Sorumluluk Şartları: Ahlaki sorumluluk şartlarından biri, yapılan eylemin gizli bir ortamda yapılması değildir. Ahlaki sorumluluk için kişinin seçim özgürlüğüne sahip olması, eylemin doğru veya yanlış olduğunun bilinmesi ve akıl sağlığının yerinde olması gereklidir.
#10. Vicdan duygusunun gelişimi ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
Cevap : D) Vicdan, bireyin davranışlarını organize eden zihinsel ve duygusal bir eğilimdir.
Açıklama : Vicdan Duygusu: Vicdan, bireyin zihinsel ve duygusal eğilimini organize eden bir yapı değildir. Vicdan, çocukluğun ilk yıllarından itibaren gelişmeye başlar ve sosyal çevrenin etkisiyle şekillenir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#11. Aşağıda verilenlerden hangisi davranışların ortaya çıkışında etkin değildir?
Cevap : A) Çalışma, gayret ve çaba gösterme
Açıklama : Davranışların Ortaya Çıkışı: Çalışma, gayret ve çaba gösterme, davranışların ortaya çıkışında doğrudan etkin değildir. Davranışlar, kişinin sosyal, zihinsel süreçleri ve değer yargılarıyla şekillenir.
#12.
I. Davranışların yapılış sebeplerini araştırır.
II. Yıllara dayalı tecrübeler sonucunda oluşur.
III. Değerlerin kaynaklarını araştırarak açıklar.
IV. İnsan ve toplum için ideal olanı ihtiva eder.
Yukarıda sıralananlardan hangisi veya hangileri
Cevap : B) I ve III
Açıklama : Etik: Etik, davranışların yapılış sebeplerini araştırır ve değerlerin kaynaklarını açıklayarak ideal olanı içerir. Etik, insanların doğru ve yanlış kavramlarını anlamalarına yardımcı olur.
#13. Aşağıdakilerden hangisi ahlak sistemi ile ilgili değildir?
Cevap : A) İş ve işlemlerde bireyler kadar devlet organlarını da bağlar.
Açıklama : Ahlak Sistemi: Ahlak sistemleri bireylerin sosyal ve etik davranışlarını düzenleyen normları içerir, ancak devlet organlarını bağlamaz. Ahlak sistemi, bireylerin sosyal etkileşimlerinde, eylemlerinin doğruluğunu veya yanlışlığını anlamalarına yardımcı olur.
#14.
I. Tarih bilinci oluştururlar
II. Sosyal barışa katkı yaparlar
III. Sosyokültürel hayatı canlı tutarlar
IV. Düşünce sonucu ortaya çıkarlar
Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri değer kavramının işlevleri arasında yer almaz?
Cevap : B) I ve IV
Açıklama : Değer Kavramının İşlevleri: Değer kavramının işlevleri arasında tarih bilinci oluşturmak ve düşünce sonucunda ortaya çıkmak bulunmaz. Değerler, sosyal barışa katkıda bulunur ve sosyokültürel hayatı canlı tutar.
#15. Aşağıdakilerden hangisi Okul Öncesi Dönem olarak da isimlendirilen Psikososyal Gelişim (3-6 yaş aralığı) Dönemi çocuklarının karakteristik özelliklerinden biri değildir?
Cevap : E) Kuralların varlığından habersizdirler.
Açıklama : Okul Öncesi Dönem: Okul öncesi dönem çocuklarının karakteristik özelliklerinden biri kuralların varlığından habersiz olmaları değildir. Bu yaş grubundaki çocuklar, sosyal çevrede ikilem yaşar ve bağımsız davranma arzusu gösterirler.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#16. Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri değer kavramının anlamları arasında yer almaz?
Cevap : B) Ahlak, bilim veya töre
Açıklama : Değer Kavramı: Değer, ahlak, bilim veya töre gibi bir tanımı içermez. Değer kavramı, bir şeyin sahip olduğu kıymet, davranışların ölçütleri gibi anlamları taşır.
#17. İnsanda sübjektif olarak bulunan adalet, cesaret ve cömertlik gibi aklen ve dinen hoş görülen fiillerin ortaya çıkmasına ….. denir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : E) iyi/güzel ahlak
Açıklama : İyi/Güzel Ahlak: İnsanda sübjektif olarak bulunan adalet, cesaret ve cömertlik gibi fiillerin ortaya çıkmasına “iyi/güzel ahlak” denir.
#18. Aşağıdakilerden hangisi değerin işlevleri arasında bulunmaz?
Cevap : E) Sosyal değerlerin nedenlerini araştırır ve temellendirir.
Açıklama : Değerlerin İşlevleri: Değerler, sosyal değerlerin nedenlerini araştırmaz ve temellendirmez. Değerler, bireyin davranışlarını değerlendirirken rehberlik eder ve toplumsal dayanışmaya katkıda bulunur.
#19. Nörofizyolojik Kuramın öğrenme ile ilgili görüşlerine aşağıdakilerden hangisi uygun değildir?
Cevap : D) Öğrenme, uyarıcıya verilen tepkidir.
Açıklama : Nörofizyolojik Kuram: Bu kurama göre öğrenme, fizyolojik bir olaydır ve teşvikle artar. Ancak öğrenme sadece uyarıcıya verilen tepki değildir, aynı zamanda beyinde depolanan uyarıcılara anlam kazandırır.
#20.
I. Değerlere dayalı yaşamaktır.
II. Felsefe açısından ahlaktır.
III. Değerlerle ilgili düşünme pratiğidir.
Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri ahlak felsefesi ile ilgili değildir?
Cevap : B) Yalnız I
Açıklama : Ahlak Felsefesi: Ahlak felsefesi, değerlere dayalı yaşamayı içermez. Ahlak felsefesi, felsefi açıdan ahlakla ve değerlerle ilgili düşünme pratiğiyle ilgilidir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
SONUÇ
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölüm : Çocuk Gelişimi Lisans
Ders : Ahlaki Gelişim ve Değerler Eğitimi 2023-2024 Vize Soruları
3. Sınıf Bahar Dönemi
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölüm : Çocuk Gelişimi Lisans
Ders : Ahlaki Gelişim ve Değerler Eğitimi 2023-2024 Vize Soruları
3. Sınıf Bahar Dönemi
HD Quiz powered by harmonic design
Ahlaki Gelişim ve Değerler Eğitimi 2023-2024 Vize Soruları
Ahlaki Gelişim ve Değerler Eğitimi 2023-2024 Vize Soruları
|
Ahlaki Gelişim ve Değerler Eğitimi 2023-2024 Vize Soruları