Klavye Kullanımı 2023-2024 Vize Soruları
#1. “F” klavyede yetkin bir hâle gelebilmek için yazım sırasında aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?
Cevap : A) Parmaklara bakılmamalıdır.
“F” klavyede yetkin bir hâle gelebilmek ve on parmak yazım becerisini geliştirebilmek için yazım sırasında parmaklara bakılmamalıdır. Bu alışkanlık, klavyeyi ezberlemeyi ve klavye üzerinde parmakların doğru yerleşimini öğrenmeyi hızlandırır. Böylece, yazım hızı ve doğruluğu artar, ve kullanıcı klavye üzerinde daha rahat ve etkin bir şekilde yazabilir.
Bu nedenle doğru yanıt:
A) Parmaklara bakılmamalıdır.
Bu pratik, parmakların klavye üzerindeki tuşları hissetmesini ve motor hafızanın gelişimini destekler, böylece kullanıcı metne odaklanabilir ve yazım hızını artırabilir.
#2. “Pilli pikapta pop müziği çalıp peş peşe oynadık.” cümlesi F klavyede tuş çalışması yapılırken aşağıdaki harflerden hangisinin pekiştirilmesinde kullanılabilir?
Cevap : A) P
F klavye üzerinde tuş çalışması yaparken “Pilli pikapta pop müziği çalıp peş peşe oynadık.” cümlesini incelediğimizde, bu cümlede bazı harflerin sıklıkla kullanıldığını görmekteyiz. Bu harflerden biri de “P” harfidir.
Cümle içinde “P” harfi “Pilli”, “pikapta”, “pop”, “peş”, “peşe” kelimelerinde ve “çalıp” kelimesinin sonunda olmak üzere sıkça geçmektedir. Bu durum, “P” harfinin konumunu ve kullanımını pekiştirmek için oldukça uygun bir örnek cümle oluşturur.
F klavyede “P” harfi, sol el işaret parmağı ile basılan bir tuştur ve bu cümledeki yoğun “P” kullanımı, bu parmağın hareket kabiliyetini ve hızını artırmada etkili bir pratik sağlar.
Bu nedenle, “Pilli pikapta pop müziği çalıp peş peşe oynadık.” cümlesi F klavyede tuş çalışması yapılırken “P” harfinin pekiştirilmesinde kullanılabilir.
Doğru cevap:
A) P
#3. F klavyede “F” tuşuna ..... ile vurulur. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : D) sol el küçük parmak
#4. “Gelgit; GittiGeldi; KalkOtur; İstanbulAnkara, Gitti-Geldi; KalkOtur” alıştırması daha çok aşağıdaki tuş çalışmalarından hangisi için yapılabilir?
Cevap : E) Kısa çizgi (-)
#5. F klavyede “;” (noktalı virgül) tuşunu kullanırken noktalı virgül tuşuna sağ .......... parmak ile basıp yazmak gerekir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : C) küçük
#6. F klavyede “;” (noktalı virgül) tuşu çalışması yapmak için aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır?
Cevap : B) Alt Gr tuşuna sol küçük parmak ile basmak gerekir.
#7. F klavyede “Ö” tuşu çalışması yaparken aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır?
Cevap : B) Tab tuşuna da birlikte basılmalıdır.
F klavyede “Ö” tuşu çalışması yapılırken en önemli noktalar, doğru parmak kullanımı ve ergonomik bir duruşu korumaktır. F klavyede “Ö” tuşuna sol elin yüzük parmağı ile basılması gerektiği için, bu tuşa vururken dikkat edilmesi gereken ergonomik kurallar ve mekanik yanlışlar vardır.
Tab tuşuna da birlikte basılması, F klavye üzerinde “Ö” harfini yazmak için gereken bir işlem değildir. “Ö” harfini yazmak için sadece “Ö” tuşuna basmak yeterlidir. Tab tuşu, genellikle imleci belirli bir miktarda boşluk veya bir sonraki tab durak noktasına taşımak için kullanılır ve yazı yazarken harf tuşlarıyla birlikte kullanılması doğru değildir.
Dolayısıyla, F klavyede “Ö” tuşu çalışması yaparken yapılmaması gereken şey:
B) Tab tuşuna da birlikte basılmalıdır.
Bu, mekanik bir yanlışlık olur ve yazım sırasında istenmeyen hareketlere neden olabilir. Klavye üzerinde harf tuşlarına basarken Tab tuşuna basmak, yazım akışını kesintiye uğratır ve hatalara yol açabilir.
#8. F klavyede “Ö” tuşuna ..... vuran parmakla vurmak gerekmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : C) İ’ye
#9. F klavyede noktalı virgül (;) tuşuna ......... ile birlikte basmak gerekir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : C) shift tuşu
#10. "PÖF" kelimesini F klavyede on parmak yazarken sırasıyla hangi eller kullanılmalıdır?
Cevap : D) Sağ-sol-sol
#11. F klavyede “P” tuşu çalışması yapmak için aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır?
Cevap : E) “P” tuşuna sol el küçük parmakla vurmak gerekir.
F klavyede “P” tuşuna doğru ve etkin bir şekilde çalışmak için, klavye kullanımı sırasında ergonomik pozisyonlar ve doğru parmak kullanımı önemlidir. “P” tuşu, F klavyede sağ elin işaret parmağı ile basılacak şekilde konumlandırılmıştır.
Bu bilgiye dayanarak, F klavyede “P” tuşu çalışması yaparken yapılmaması gereken şeyleri değerlendirelim:
A) Sağ el kullanılmalıdır. Bu önerme doğru bir uygulamadır; çünkü F klavyede “P” tuşuna sağ elin işaret parmağı ile basılır.
B) El ve dirseğin dışarıya doğru açılmaması gerekir. Bu da doğru bir uygulamadır; ergonomik bir duruş için el ve dirsek dışarı doğru açılmamalıdır.
C) Dirsek vücuda yakın durumunu korumaya devam etmelidir. Bu, ergonomik bir klavye kullanımı için doğru bir tavsiyedir.
D) “P” tuşuna küçük parmakla vurmak gerekir. Bu, F klavyede yanlış bir uygulamadır. “P” tuşuna küçük parmakla değil, işaret parmağı ile vurulur.
E) “P” tuşuna sol el küçük parmakla vurmak gerekir. Bu, tamamen yanlış bir uygulamadır. “P” tuşuna sol el ile değil, sağ el ile ve o da işaret parmağı ile basılır.
Bu durumda, F klavyede “P” tuşu çalışması yapılırken kesinlikle yapılmaması gereken işlem:
E) “P” tuşuna sol el küçük parmakla vurmak gerekir.
Bu durum, klavye düzeni ve parmak pozisyonları açısından tamamen yanlıştır.
#12. F klavyede “P” tuşu çalışması yapılırken "P" tuşuna ..... parmakla basılır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : E) sağ el küçük
#13. I. F klavyede Ö tuşuna sol el yüzük parmağı ile basılır. II. F klavyede : (iki nokta) işaretini yazmak için Alt Gr tuşuna da basılmalıdır. III. F klavyede soru işareti (?) için Shift tuşu ile beraber sol el işaret parmağı ile "?" tuşuna basılır. Yukarıdaki öncüllerden hangisi veya hangileri doğrudur?
Cevap : D) Yalnız I
#14. Bilgisayarla iletişim kurulmasını sağlayan, harflerden, sayılardan ve imlerden oluşan harf takımına ..... adı verilir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : B) klavye
#15. F klavyede iki nokta (:) tuşuna ..... tuşu ile birlikte basmak gerekir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : A) shift
#16. Aşağıdaki egzersizlerden hangisi "-" çalışmaları sırasında kullanılabilir?
Cevap : E) Jale- şakayla- tüm- iki-
Aşağıdaki seçeneklerden ‘’-’’ (tire) kullanımını öğrenmek ve pratik yapmak için özellikle uygun olan egzersiz:
E) Jale- şakayla- tüm- iki-
seçeneğidir. Bu örnek, tire işaretinin kullanımını pratik etmek için kelimeler arasında yer alan ve cümle içerisinde anlam bütünlüğü katmaya yardımcı olan tirelerin nasıl kullanılacağını gösterir. Tireler, genellikle kelime öbeklerini birleştirmek, anlamı güçlendirici ek bilgiler sunmak veya açıklamalarda bulunmak için kullanılır.
Özellikle yazım kuralları ve noktalama işaretleriyle ilgili alıştırmalar yapılırken, bu türden basit ve net örnekler oldukça faydalıdır. Tire kullanımını öğrenmek ve uygulamak, yazılı iletişimde akıcılığı ve anlam derinliğini artırmada önemli bir rol oynar.
#17. F klavyede “B” tuşuna sağ el orta (............) parmakla vurmak gerekir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : A) M’ye vuran
#18. Klavyede tuşların yerini öğrenmek, bu tuşları doğru ve hızlı bir şekilde yazabilmek için aşağıdakilerden hangisinin yapılması gerekir?
Cevap : A) Etkin alıştırmalar yapmak
Klavyede tuşların yerini öğrenmek ve bu tuşları doğru ve hızlı bir şekilde yazabilmek için en etkili yöntem, pratik yaparak alıştırmalar gerçekleştirmektir. Bu süreçte, klavye üzerindeki harflerin, sayıların ve diğer işaretlerin konumlarını ezberlemek ve parmakların bu tuşlara alışmasını sağlamak önemlidir.
Bu tür beceriler, özellikle on parmak yazma teknikleri ile geliştirilebilir ve bu, sadece teorik bilgi ile değil, yoğun pratik ve tekrarlarla mümkün olur.
Dolayısıyla doğru ve hızlı klavye kullanımı için:
A) Etkin alıştırmalar yapmak
seçeneği, bu sürecin en önemli parçasıdır. Etkin alıştırmalar, kullanıcının klavye üzerindeki tuşların yerini hızlıca öğrenmesini ve yazım hızını artırmasını sağlar.
#19. F klavyede iki nokta (:) tuşuna ........ parmağı tuşu ile birlikte basmak gerekir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : C) sağ yüzük
#20. F klavyede “?” (soru işareti) yazarken “?” tuşu ile birlikte .......... tuşuna basmak gerekir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : B) Shift
SONUÇ
HD Quiz powered by harmonic design
Klavye Kullanımı 2023-2024 Vize Soruları
Klavye Kullanımı Klavye Kullanımı 2023-2024 Vize Soruları |