Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -1
Auzef Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -1
#1. Benzen gibi kolayca alev alabilen malzemeler hangi tehlikeli atıklar sınıfında yer alır?
Cevap : Tutuşabilir
Açıklama : Tutuşabilir atıklar, oda sıcaklığında veya düşük sıcaklıklarda kolayca yanabilen organik bileşenler içerir. Benzen gibi malzemeler düşük bir yanma noktasına sahip olduğundan, bu tür atıkların yakınında açık alev, kıvılcım ve diğer ateş kaynaklarından kaçınılmalıdır. Tutuşabilir atıkların uygun şekilde depolanması ve işlenmesi, yangın ve patlama risklerini minimize etmek için önemlidir.
#2. Aşağıdakilerden hangisi “gıda kontaminasyonunu” önlemek için uygulanan yöntemlerden biri değildir?
Cevap : C) Yiyeceklerin üzeri açık olabilir
Açıklama : Gıda kontaminasyonunu önlemek için yiyeceklerin üzerinin açık bırakılması önerilmez. Açıkta bırakılan yiyecekler, hava yoluyla taşınan mikroorganizmalar, toz, böcekler ve diğer kontaminantlar için açık hedeflerdir. Gıda güvenliği açısından yiyeceklerin üzerinin kapalı olması, uygun saklama koşullarının sağlanması ve çapraz kontaminasyonun önlenmesi gibi yöntemler uygulanmalıdır.
#3. Özellikle astımlılar ve yaşlılar gibi popülasyonlar arasında yüksek mortalite ve morbidite riski ile ilişkili olan hava kirleticisi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : E) Partikül madde
Özellikle astımlılar ve yaşlılar gibi hassas popülasyonlar arasında yüksek mortalite ve morbidite riski ile ilişkili olan hava kirleticisi E) Partikül madde’dir. Partikül madde (PM), çeşitli boyutlardaki katı ve sıvı parçacıklardan oluşur ve hava kirliliği bağlamında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu parçacıklar, solunum yollarına ve akciğerlere nüfuz edebilir, astım ve diğer solunum hastalıklarını kötüleştirebilir ve özellikle yaşlılar ve zaten sağlık sorunları olan bireylerde ciddi etkilere neden olabilir.
#4. Solunum yolundaki konakçı savunmasını bozan hava kirleticisi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : D) NO₂
#5. Aşağıdakilerden hangisi tehlikeli atıkların özelliklerinden biri değildir?
Cevap : Bulaşıcı
Açıklama : Tehlikeli atıklar genellikle reaktif, aşındırıcı, toksik ve tutuşabilir özelliklere sahiptir. Bulaşıcı atıklar, tehlikeli atık kategorisinin dışında, enfeksiyöz atıklar olarak ayrı bir sınıflandırmada değerlendirilir. Bu atıklar, biyolojik tehdit taşıyan ve hastalık bulaştırma potansiyeli olan atıklardır. Oysa tehlikeli atıklar, kimyasal reaksiyonlara girme, deriyi aşındırma, zehirli etkiler yaratma ve kolayca yanma gibi özelliklerle tanımlanır.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Havadaki SO₂ ve Petrokimya kirliliğinin doğrudan sağlık etkisi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : D) Akut bronşit
Havadaki SO₂ (kükürt dioksit) ve petrokimya kirliliği, solunum sistemini direkt etkileyebilir ve çeşitli solunum yolu sorunlarına neden olabilir. Bu kirlilikler özellikle solunum yollarında irritasyona ve enfeksiyonlara yol açabilir. Akut bronşit, kükürt dioksit gibi kirleticilerin solunması sonucu akciğerlerdeki hava yollarının iltihaplanması ve enfeksiyon riskinin artması ile karakterize bir durumdur. Bu nedenle, doğru yanıt D) Akut bronşit’tir.
#7. Özellikle “Baş ağrısına” neden olan hava kirleticisi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) CO
Hava kirliliği, baş ağrısı gibi birçok sağlık sorununa neden olabilir, ancak özellikle baş ağrısına neden olan kirleticiler arasında karbon monoksit (CO) öne çıkar. Bu nedenle doğru cevap B) CO’dur. Karbon monoksit, vücuda girdiğinde kan dolaşımını engelleyerek oksijen taşınmasını azaltır ve bu durum baş ağrısı gibi semptomlara yol açabilir.
#8. Atık yönetimi seçeneklerinde, en az arzu edilen uygulama hangisidir?
Cevap : C) Kurtar (Recovery)
#9. Atık optimizasyonunda uygulanan kaç “R” kuralı vardır?
Cevap : C) Üç
Atık optimizasyonunda uygulanan üç “R” kuralı vardır. Bunlar:
(I) Azalt (Reduction)
(II) Yeniden Kullan (Reuse) ve
(III) Kurtar (Recovery) dır.
#10. Ortam havasındaki kurşunun ana kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : C) Benzin
Ortam havasındaki kurşunun ana kaynağı geçmişte C) Benzin’de kullanılan tetraetil kurşun idi. Ancak, birçok ülkede kurşunlu benzinin kullanımı yasaklandıktan sonra kurşun emisyonlarının önemli bir kısmı azaldı. Şu anda, hala havadaki kurşun emisyonlarının önemli kaynakları arasında fabrikalar gibi endüstriyel işlemler ve bazı bölgelerdeki madencilik faaliyetleri yer almaktadır. Ancak, tarihsel olarak benzin, kurşunun havaya salınmasında ana kaynaktı.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#11. Dünya genelinde gıda kaynaklı hastalıklarla ilişkili en yaygın patojen hangisidir?
Cevap : C) Norovirüs
Açıklama : Norovirüs, dünya genelinde gıda kaynaklı hastalıklarla ilişkili en yaygın patojendir. Bu virüs, özellikle kapatılmış ortamlarda hızla yayılabilir ve genellikle kontamine su, deniz ürünleri, hazır salatalar gibi gıdalar yoluyla bulaşır. Norovirüs, kısa sürede yüksek sayıda insanı etkileyebilen, şiddetli mide krampları, kusma ve ishal ile karakterize bir enfeksiyona neden olur.
#12. “Escherichia coli 0157: H7” organizması hangi gıda kaynaklı hastalığa neden olur?
Cevap : A) Hemorajik kolit
Açıklama : Escherichia coli O157:H7 suşu, özellikle hemorajik kolit adı verilen bir gıda kaynaklı hastalığa neden olur. Bu durum, şiddetli karın ağrısı, kanlı ishal ve bazı durumlarda hemolitik üremik sendrom (HUS) ile karakterizedir. Hemorajik kolit, genellikle kontamine sığır eti, kontamine su, süt ve sebzeler yoluyla bulaşır.
#13. “Atık veya kirlilik üreten veya üreten kişi veya kuruluşları, herhangi bir insan veya ekolojik zarardan sorumlu” olarak tanımlayan çevresel ilke aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Kirleten öder ilkesi
“Atık veya kirlilik üreten veya üreten kişi veya kuruluşları, herhangi bir insan veya ekolojik zarardan sorumlu” olarak tanımlayan çevresel ilke “Kirleten öder ilkesi”dir. Bu ilke, çevresel kirliliğe neden olanların, bu kirliliğin yol açtığı zararları gidermek ve çevresel restorasyon maliyetlerini karşılamak üzere mali sorumluluk taşımalarını gerektirir. Dolayısıyla doğru yanıt B) Kirleten öder ilkesi’dir.
#14. Atık yönetimi seçeneklerinde, en çok arzu edilen uygulama hangisidir?
Cevap : A) Azalt (Reduction)
Atık yönetimi seçeneklerinde, en çok arzu edilen uygulama “Azalt (Reduction)”dır. Bu yaklaşım, atık yönetiminin en üst basamağında yer alır ve atık oluşumunu baştan önlemeye yönelik stratejileri içerir. Azaltma stratejisi, kaynak kullanımını en aza indirgeyerek ve atık üretimini azaltarak çevresel etkiyi minimize eder. Bu yöntem, atık yönetim hiyerarşisinde en sürdürülebilir yaklaşım olarak kabul edilir ve çevresel maliyetleri en aza indirger. Dolayısıyla doğru yanıt A) Azalt (Reduction)’dır.
#15. Aşağıdakilerin hangisi “tarımsal katı atıklar” içeresinde yer alır?
Cevap : Pestisit
Açıklama : Tarımsal katı atıklar, tarım faaliyetleri sırasında ortaya çıkan organik ve inorganik atıkları içerir. Pestisitler, tarımsal üretimde kullanılan kimyasallar olup, zararlı canlıları kontrol altında tutmak için kullanılırlar. Bununla birlikte, kullanımdan sonra arta kalan pestisitler, tarımsal atık olarak kabul edilir ve özel yönetim gerektirir. Diğer tarımsal atıklar arasında bitki kalıntıları, hayvan gübresi ve kullanılmış tarım ekipmanları bulunur.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#16. Aşağıdakilerden hangisi “gıda kaynaklı enfeksiyonlar” arasında yer almaz?
Cevap : D) Staphylococcus aureus
Açıklama : Staphylococcus aureus, gıda kaynaklı zehirlenmelerle ilişkilidir ancak direkt olarak gıda kaynaklı enfeksiyonlara neden olan bir bakteri değildir. Gıda kaynaklı enfeksiyonlar, patojen mikroorganizmaların vücuda alınması ve bu mikroorganizmaların vücutta çoğalarak hastalığa neden olması ile karakterizedir. Örneğin, Salmonella, Campylobacter ve Vibrio bu tür enfeksiyonlara yol açan tipik bakterilerdir.
#17. Tıbbi atıklar hangi renk koduna sahip poşetlerde depolanır?
Cevap : Kırmızı
Açıklama : Tıbbi atıklar, potansiyel olarak enfeksiyöz atıkları içerir ve bu atıkların özel bir şekilde işlenmesi ve bertaraf edilmesi gerekir. Tıbbi atıklar, genellikle kırmızı renkli poşetlerde toplanır ve depolanır. Kırmızı renk, sağlık sektöründe tehlike ve dikkat gerektiren materyaller için standart bir renk kodu olarak kullanılır. Bu renk kodlaması, tıbbi atıkların diğer atık türlerinden ayrılmasını ve özel işleme tabi tutulmasını sağlar.
#18. Aşağıdakilerden hangisi “Atık optimizasyonu ilkesi” içerisinde yer almaz?
Cevap : B) Atıkları kontrol edin
#19. Mevzuatlar çerçevesinde sanayiciler, herhangi bir yeni endüstriyel gelişmenin inşasına başlamadan önce hangi izni almalıdır?
Açıklama : Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), büyük ölçekli projelerin çevre üzerindeki potansiyel etkilerini önceden belirlemek ve bu etkileri azaltıcı önlemler almak için yapılır. Sanayiciler ve yatırımcılar, yeni endüstriyel tesislerin inşası gibi projelerde ÇED raporu almak zorundadırlar. Bu süreç, projenin çevresel uygunluk açısından değerlendirilmesini ve gerekli tüm çevresel koruma önlemlerinin planlanmasını sağlar.
#20. Dünya çapında her yıl beş yaşın altındaki yaklaşık kaç milyon çocuk ishalli hastalıklardan ölmektedir?
Cevap : B) 2
Açıklama : Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporlarına göre, her yıl yaklaşık 2 milyon çocuk, beş yaşın altında ishalli hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmektedir. İshalli hastalıklar, özellikle gelişmekte olan ülkelerde çocuk ölümlerinin en önemli nedenlerinden biridir. Bu hastalıkların çoğu, kontamine su ve gıdalar yoluyla bulaşan patojenler nedeniyle ortaya çıkar.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
SONUÇ
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölümler : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -1
1. Sınıf Bahar Dönemi
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölümler : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -1
1. Sınıf Bahar Dönemi
HD Quiz powered by harmonic design
Auzef Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -1
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef) Açık Öğretim Fakültesi Bölümler : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Auzef Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -1 1. Sınıf Bahar Dönemi |
---|
Auzef Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -1
Çevre Sağlığı Ünite-1 : Çevre Sağlığına Giriş
@lolonolo_com |
Auzef Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -1
Çevre Sağlığı |
Auzef Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -1
Çevre Sağlığına Giriş