Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -3
Auzef Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -3
#1. Aşağıdakilerden hangisi gıda etiketinde yer almaz?
Cevap : D) Fiyatı
Açıklama : Gıda etiketlerinde genellikle gıdanın bileşenleri, içindekiler listesi, kaptaki miktar, üretim ve son kullanma tarihi, menşe ülke gibi bilgiler yer alır. Fiyat bilgisi ise gıda etiketinde zorunlu tutulan bir bilgi değildir ve genellikle gıdanın üzerindeki etiket veya mağaza raflarında ayrıca belirtilir.
#2. Aşağıdakilerin hangisi “İshalin önlenmesi ve kontrolüne yönelik” olarak enfekte olabilecek kişi için alınabilecek önlemlerden biridir?
Cevap : B) Aşılama (varsa)
#3. Bakterilerle yeniden kontaminasyonu önlemek için artık klor miktarı (mg/l) hangi aralıkta olmalıdır?
Cevap : D) 0,2-0,5
Ortolidin reaktifi klor içeren suya eklendiğinde yeşilimsi sarı bir renk görünecektir. Rengin yoğunluğu, sudaki mevcut serbest artık klor miktarını belirlemek için bir tabloya göre ölçülür. Bakterilerle yeniden kontaminasyonu önlemek için artık klor miktarının 0,2–0,5 mg / l aralığında olması gerekir. OTA testi, özel bir test kiti gerektirir. Gerekirse, bu bölge çevre sağlığı ofisinizden temin edilmelidir.
#4. “Hayatta kalmak için ihtiyaç duyulan minimum su miktarı, ılıman iklimlerde kişi başına günde yaklaşık kaç litredir?
Cevap : C) 2
Hayatta kalmak için ihtiyaç duyulan minimum su miktarı, ılıman iklimlerde kişi başına günde 2 litre içme suyu gerekirken, sıcak iklimlerde elle çalışma yapmak zorunda olan insanlar için bu miktar 4,5 litre olarak bilinmektedir. Bu miktarlar sağlığın devam edebilmesi için hayati bir öneme sahiptir.
#5. Aşağıdakilerden hangisi “su kıtlığı hastalıkları olarak” adlandırılan hastalıklardan biridir?
Cevap : A) Bit
Suyun yokluğundan kaynaklanan hastalıklar, kötü kişisel hijyen ve kirli suyla cilt ve göz temasından kaynaklanır. Bazen yeterli kişisel yıkama için yeterli su olmadığında ortaya çıktıkları için su kıtlığı hastalıkları olarak da bilinirler. Uyuz, trahom, tifüs ve diğer pire, bit ve kene kaynaklı hastalıkları içerir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Aşağıdakilerden hangisi gıda güvenliğini sağlamaya yönelik alınan hijyenik önlemleri ifade eder?
Cevap : C) Gıda sanitasyonu
Gıda güvenliğini sağlamaya yönelik alınan hijyenik önlemler genellikle “gıda sanitasyonu” terimi ile ifade edilir. Bu nedenle doğru yanıt C) Gıda sanitasyonu’dur. Gıda sanitasyonu, gıdaların hazırlanması, işlenmesi ve saklanması sırasında uygulanan hijyen ve temizlik kurallarını içerir, böylece gıdaların güvenli bir şekilde tüketilmesi sağlanır.
#7. Su ile ilgili sağlık sorunlarının büyük çoğunluğu hangi kontaminasyon sonucu oluşmaktadır?
Cevap : E) Biyolojik
Su ile ilgili sağlık sorunlarının büyük çoğunluğu E) Biyolojik kontaminasyon sonucu oluşmaktadır. Biyolojik kontaminasyon, su kaynaklarının patojen bakteriler, virüsler, parazitler ve diğer mikroorganizmalar tarafından kirletilmesini ifade eder. Bu tür kontaminasyonlar, çoğu su kaynaklı hastalığın ana nedenidir ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde önemli halk sağlığı sorunlarına yol açar.
#8. Aşağıdaki hangisi çevre sağlığı konusu “Hastalığı ileten memelilerin (sıçanlar gibi) ve eklembacaklıların (sinekler gibi böcekler ve akarlar gibi diğer canlılar) kontrolü” amaçlar?
Cevap : E) Vektör kontrolü
Çevre sağlığı konusu olan “Hastalığı ileten memelilerin (sıçanlar gibi) ve eklembacaklıların (sinekler gibi böcekler ve akarlar gibi diğer canlılar) kontrolü” amaçlanan kategori E) Vektör kontrolü’dür. Vektör kontrolü, hastalık taşıyıcı organizmaların popülasyonlarını yönetmek ve bunların insanlara hastalık bulaştırma riskini azaltmak için alınan önlemleri ifade eder.
#9. Aşağıdakilerden hangisi “sıvı atık yönetimi” ilkeleri arasında yer almaz?
Cevap : Kullanılan yöntem pahalı olmalıdır.
Açıklama : Sıvı atık yönetimi ilkeleri, etkinlik, maliyet etkinlik, çevresel uyumluluk ve sağlık koruma üzerine kuruludur. Kullanılan yöntemin pahalı olması, sıvı atık yönetimi için bir ilke değildir. Aksine, sıvı atık yönetimi yöntemleri, maliyet etkin ve uygulanabilir olmalıdır. Sıvı atıkların yönetiminde koku, erişilebilirlik ve yeraltı suyu koruması gibi çevresel ve sağlık faktörleri ön planda tutulur.
#10. Aşağıdakilerin hangisi “ticari atıklar” içeresinde yer almaz?
Cevap : Mutfak atıkları
Açıklama : Ticari atıklar, iş yerlerinden kaynaklanan ve genellikle ofis malzemeleri, ambalaj, kereste gibi malzemeleri içeren atıklardır. Mutfak atıkları ise genellikle evsel atık kategorisinde yer alır ve restoranlar gibi yemek servisi yapılan işletmeler dışında, ticari atıklar arasında sınıflandırılmaz. Ticari atıkların yönetimi, işletmelerin çevresel etkilerini azaltmayı amaçlar ve genellikle geri dönüşüm ve azaltma stratejileri üzerine kuruludur.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#11. Aşağıdakilerden hangisi “gıdaların mikrobiyal” olarak kirlenme kaynaklarından biridir?
Cevap : C) Mantarlar
Mantarlar, gıdaların mikrobiyal olarak kirlenmesine neden olan mikroorganizmalardan biridir. Mantarlar ve mayalar, özellikle nemli ve ılık ortamlarda gıdalarda büyüyebilir ve bozulmalara neden olabilir. Bakteri ve virüsler de gıdaların mikrobiyal kirlenmesine yol açan diğer önemli etkenlerdir.
#12. Enfeksiyona neden olabilen veya bulaşabilen maddeler hangi tehlikeli atıklar sınıfında yer alır?
Cevap : Bulaşıcı
Açıklama : Bulaşıcı atıklar, enfeksiyon riski taşıyan veya patojen içeren atıklardır. Bu tür atıklar, özellikle hastanelerden, laboratuvarlardan ve diğer sağlık kuruluşlarından kaynaklanır. Bulaşıcı atıklar, insanlara ve diğer canlılara direkt olarak hastalık bulaştırabilecek mikroorganizmaları barındırır. Bu nedenle, bu atıkların özel olarak yönetilmesi ve işlenmesi gerekmektedir.
#13. Aşağıdakilerden hangisi “İnorganik” gıda maddeleri arasında yer almaz?
Cevap : D) E vitamini (Auzef’in kitaptaki cevabı – Soru tartışmalı.)
Organik Gıda Maddeleri, karbon atomu içeren ve genellikle canlı organizmalar tarafından üretilen maddelerdir. Canlıların yaşamsal faaliyetleri için esansiyel olan ve geniş bir biyokimyasal çeşitlilik gösteren bu maddeler, vücutta çeşitli fonksiyonlar için kullanılır.
Listedeki maddelerin tamamı organik olarak sınıflandırılır:
A) B vitamini
Organik: B vitaminleri, çeşitli formlarda bulunur (örneğin B1, B2, B3, B6, B12) ve enerji üretimi, hücre sağlığı, ve sinir sistemi fonksiyonları gibi çok çeşitli biyolojik işlevlere katkıda bulunur.
B) D vitamini
Organik: D vitamini, kalsiyum ve fosfor metabolizması için önemli olan yağda çözünür bir vitamindir. Kemik sağlığını destekler ve güneş ışığının etkisiyle deride sentezlenebilir.
C) C vitamini
Organik: C vitamini (askorbik asit), güçlü bir antioksidan olup, bağışıklık sistemi, cilt sağlığı ve birçok vücut fonksiyonunun desteklenmesinde rol alır.
D) E vitamini
Organik: E vitamini, hücreleri oksidatif stresten koruyan yağda çözünür bir vitamindir. Aynı zamanda antioksidan özellikleri ile bilinir.
E) Proteinler
Organik:
Proteinler, bir veya daha fazla polipeptit zincirinden oluşur ve amino asitlerin peptit bağları ile birleşmesiyle oluşur. Enzimler, antikorlar, taşıyıcı proteinler ve yapısal proteinler dahil olmak üzere hücre işlevleri için kritik öneme sahiptir.
İnorganik Gıda Maddeleri
İnorganik gıda maddeleri, genellikle karbon içermeyen, doğada basit halde bulunan mineraller, su, tuzlar gibi maddelerdir. Bu maddeler canlılar tarafından sentezlenmez ancak yaşamsal aktiviteler için gereklidir.
Örnekler:
Su (H2O)
Tuz (NaCl)
Mineraller (demir – Fe, kalsiyum – Ca, potasyum – K gibi)
Sonuç
Bu durumda, 3. sorunuz için verdiğiniz şıkların hepsi organik gıda maddeleridir ve hiçbiri inorganik gıda maddeleri arasında yer almaz. İnorganik maddeler için örnek olarak su, tuz, ve mineraller gibi maddeleri gösterebiliriz
#14. “Bir atık üreticisi, atıklarını uygun şekilde kullanmak için vatandaşlığa ve etik yükümlülüğe sahiptir” ifadesi aşağıdaki hangi çevresel ilke ile açıklanabilir?
Cevap : C) Bakım görevi ilkesi
“Bir atık üreticisi, atıklarını uygun şekilde kullanmak için vatandaşlığa ve etik yükümlülüğe sahiptir” ifadesi “Bakım görevi ilkesi” ile açıklanabilir. Bu ilke, bireylerin ve organizasyonların çevreyi koruma ve sürdürülebilir kullanma sorumluluğuna vurgu yapar. Bakım görevi ilkesi, atık üreticilerinin atıklarını sorumlu bir şekilde yönetme ve çevresel zararı en aza indirme yükümlülüğünü içerir. Dolayısıyla doğru yanıt C) Bakım görevi ilkesi’dir.
#15. Aşağıdakilerden hangisi “septik bir tankın” avantajları arasında yer almaz?
Cevap : Çamur periyodik olarak temizlenmesi
Açıklama : Septik tanklar, genellikle kanalizasyon sisteminin olmadığı yerlerde kullanılan, atık suların yerinde arıtıldığı sistemlerdir. Çamurun periyodik olarak temizlenmesi, bir bakım gerekliliğidir, ancak bu durum septik tankın avantajları arasında sayılmaz. Septik tankların avantajları arasında, yerçekimi akışını kullanarak elektrik enerjisi gerektirmemesi, yerel malzemelerle inşa edilebilir olması, uzun ömürlü olması ve doğru kullanıldığında sinek ve koku sorunu yaratmaması bulunur.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#16. “Sağlam, temiz ve zararlı maddeler içermeyen” yiyeceklere ne ad verilir?
Cevap : B) Sağlıklı yiyecekler
Açıklama : Sağlıklı yiyecekler, insan sağlığını destekleyen, besin değeri yüksek, kontaminasyon riski olmayan ve zararlı maddeler içermeyen yiyeceklerdir. Bu yiyecekler, gıda güvenliği ve hijyeni açısından uygun şartlarda üretilmiş, saklanmış ve işlenmiş olmalıdır. Sağlıklı yiyecekler, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve diğer besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde sağlar.
#17. Tehlikesiz sağlık bakımı atığı içeren tüm çöp kutuları veya çantalar hangi renk koduna sahip poşetlerde depolanır?
Cevap : Siyah
Açıklama : Tehlikesiz sağlık bakımı atıkları, genellikle siyah poşetlerde toplanır ve depolanır. Bu atıklar, enfeksiyon riski taşımayan ve genellikle ofis atıkları, mutfak atıkları gibi normal evsel atıklarla benzer özelliklere sahip olan atıklardır. Siyah renkli poşetler, sağlık sektöründe tehlikesiz atıklar için kullanılan standart renk kodudur. Bu kodlama, atıkların ayrıştırılmasını ve uygun yönetimini kolaylaştırır.
#18. Aşağıdakilerden hangisi “ulusal bir gıda kontrol sisteminin ana bileşenleri” arasında yer almaz?
Cevap : A) Fiyat yönetimi
Açıklama : Ulusal bir gıda kontrol sisteminin ana bileşenleri arasında gıda kanunu ve yönetmelikleri, gıda kontrol yönetimi, denetim hizmetleri, ve gıda izleme için laboratuvar hizmetleri yer alır. Fiyat yönetimi ise gıda güvenliği ve hijyeninden ziyade ekonomik bir konu olup, gıda kontrol sistemlerinin ana bileşenleri arasında sayılmaz.
#19. Aşağıdakilerden hangisi çevresel sağlık risklerindeki fiziksel tehlikeler arasında yer almaz?
Cevap : C) Deterjanlar
Çevresel sağlık risklerindeki fiziksel tehlikeler arasında yer almayan seçenek C) Deterjanlar’dır. Deterjanlar, kimyasal tehlikeler kategorisine girer ve çoğunlukla çevresel riskler bağlamında fiziksel tehlikeler (yangınlar, patlayıcı maddeler, gürültü, sıcaklık gibi) ile karıştırılmamalıdır.
SONUÇ
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölümler : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -3
1. Sınıf Bahar Dönemi
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölümler : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -3
1. Sınıf Bahar Dönemi
HD Quiz powered by harmonic design
Auzef Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -3
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef) Açık Öğretim Fakültesi Bölüm : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Auzef Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -3 1. Sınıf Bahar Dönemi |
---|
Auzef Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -3
Çevre Sağlığı Ünite-3 : Küresel Su Kirliliği ve İnsan Sağlığı
@lolonolo_com |
Auzef Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -3
Auzef Çevre Sağlığı Final Deneme Sınavı -3 |
Küresel Su Kirliliği ve İnsan Sağlığı