auzefİktisat Sosyolojisisosyoloji

İktisat Sosyolojisi Final Deneme Sınavı -1

Auzef İktisat Sosyolojisi Final Deneme Sınavı -1

#1. Aşağıdakilerden hangisiCem Özatalay’ın İstanbul’da yürüttüğü araştırmadan hareketle işaret ettiği ‘kapitalizmin farklı ruhları’nın bir arada olmasının sonucunu en iyi ifade eder?

Cevap : B) Kapitalizme farklı ideolojiler üzerinden bağlanan yöneticilerin varlığı sermayedarlar alanındaki güç ve zenginlik bölüşüm kavgalarının bir göstergesidir.

#2. Aşağıdaki iktisadi olgulardan hangisi Mübeccel Kıray'ın yaklaşımına göre tampon kurum kavramına bir örnek olarak gösterilemez?

Cevap : C) Menkul Kıymetler Borsası

#3. Adam Smith'e göre insanların sempati yetisine sahibi olması aşağıdakilerden hangisine yol açar?

Cevap : B) Toplumsal dayanışmayı artırır ve toplumsal sorunların çözümüne katkıda bulunur

#4. Hıristiyan Skolastik düşüncesine göre malların ve hizmetlerin değerleri nesnel ölçütlerden hareketle belirlenebilir.

Cevap : B) Yanlış

#5. Ziya Gökalp’ın sosyoekonomik analizlerindeki temel dayanaklarından biri olan solidarizm (dayanışmacılık) ile Gaziantep'te iş dünyasında günümüzde gözlemlenen tesanütçülük geleneği arasındaki ilişki aşağıdaki ifadelerin hangisinde en doğru tarif edilmiştir?

Cevap : E) Gökalp’in savunduğu solidarizm yaklaşımı da Gaziantep’teki tesanütçülük geleneği de liberalizmin bireycilik kavrayışına karşıttır.

#6. Montesquieu’nün temel tezi, ticaretin kaçınılmaz olarak savaşlara yol açacağıdır. Zira birbirleriyle ticaret yapan uluslar zamanla birbirleriyle rekabete girerler ve düşman olurlar. Bu da savaşların patlak vermesine neden olur.

Cevap : B) Yanlış

#7. Behice Boran'ın görüşüne göre, azgelişmiş ülkelerin kalkınmak için izlemesi gereken yol nedir?

Cevap : B) Sosyalizmi aynı zamanda bir kalkınma stratejisi olarak da benimsemek.

#8. Simmel’e göre toplumsal açıdan .... .... ..... gruplar paranın peşinden koşmaya daha çok meyilli olurlar. Noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : C) Dezavantajlı ve dışlanmış

#9. Edgar Cahn'ın zaman bankası, bireylerin para kullanmadan hizmet alışverişinde bulunmalarını sağlayan bir sistemdir. Bunun yerine, işlemler için para birimi olarak zaman kullanılır. Bu sistemde insanlar sundukları hizmetler karşılığında zaman kredisi kazanmakta ve daha sonra bu kredileri başkalarından hizmet almak için kullanabilmektedirler. Sistem, mali durumları ne olursa olsun herkesin sunabileceği değerli bir şey olduğu ve herkesin zamanının aynı değerde olduğu fikrine dayanmaktadır. Yukarıdaki paragrafta bahsedilen zaman bankası modeli hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Cevap : E) Marcel Mauss bu modeli görseydi, bunun insanlardaki çıkarcılığı tamamen yok edeceğini söylerdi.

#10. Yeni ekonomi sosyolojisinin ortaya çıkabilmesi için Keynesçi ekonomik modelin krize girmesini beklemek gerekmiştir. Zira Keynesçi ekonomik modelde devletin ekonomiye müdahalesi esastı. Planlamacılık ekonomik işleyişin temel yöntemini oluşturuyordu. Keynesçiliğin krizi, devletin yerine bireyler arası ilişkilerin ve kurumların (yerleşik düşünce ve davranış kalıplarının) ekonominin işleyişiyindeki rolünü öne çıkarmış, yeni ekonomi sosyolojisi de bu bağlamda ortaya çıkmıştır.

Cevap : A) Doğru

#11. Viviana Zelizer’a göre ekonomi ve toplum ilişkisini ele alan iki farklı bakış açısının hakimiyeti söz konusudur. Bunlardan ilki “düşman dünyalar” kavrayışı, ikincisi ise “Ya hep, ya hiç” kavrayışıdır. Zelizer bu iki kavrayış dışına çıkarak ekonomik yaşam ile mahremiyet alanı arasındaki “kesişimler”i, iç içe geçişleri incelemek gerektiğini savunur. Buna göre aşağıdaki ifadelerden hangisi Zelizer’ın perspektifiyle en fazla uyumludur.

Cevap : A) Değerler sistemimiz paraya dair yaklaşımımızı belirlediği gibi, parayla kurduğumuz ilişki de zamanla değerler sistemimizde kimi değişikliklere gitmemizi getirir.

#12. Marcel Mauss’un bakış açısına göre hayırseverlik faaliyetleri ve sadaka verme hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Cevap : D) Bu faaliyetler insanlarda hak bilincini güçlendirir.

#13. Aşağıdakilerden hangisi Georg Simmel’in değerin oluşumuna ve mübadele ilişkisine bakış açısından Karl Marx’tan farklılaştığı yönü yansıtır?

Cevap : D) Simmel, Marx’tan farklı olarak değerin kişin arzularından kaynaklı psişik bir boyutu olduğunu savunur

#14. Mark Granovetter, yerleşiklik/gömülülük kavramı ile aşağıdakilerden hangisini ya da hangilerini ifade eder?

Cevap : E) Hepsi

#15. Adam Smith’e göre bir ürünün değerini belirleyen şey onun için harcanan emek değildir. Değerin belirlendiği yegâne yer piyasadır.

Cevap : B) Yanlış

#16. Marcel Mauss’a göre piyasa mübadelesinde esas olan toplumsal bağın oluşmasıdır.

Cevap : B) Yanlış

#17. Ayşe Buğra'ya göre Uzak Asya ülkeleriyle Türkiye arasındaki girişimciliğin gelişmesi bakımından temel fark nedir?

Cevap : C) Uzak Asya’da devletlerin kurumsal mirasının pozitif girişimciliği desteklemesi

#18. Viviana Zelizer’a göre çocukların ailelerinin “kıymetlisi”ne, “gözbebeğine” dönüşmesi, çocukların aile bütçesine katkı sağlayan bireyler olmaktan çıkmasıyla paralel gelişen bir süreçtir.

Cevap : A) Doğru

#19. Mark Granovetter’ın araştırma sonuçları; Cava adasındaki kendi aralarında pek dayanışma ilişkisi olmayan Müslüman tüccarlar ile Bali’deki kendi aralarında çok güçlü ve hiyerarşik dayanışma ilişkisi olan Müslüman tüccarların faaliyetleri hakkında aşağıdaki saptamalardan hangisini yapmaya izin verir?

Cevap : A) İnanç sistemleri benzer ama dayanışma bağlarının düzeyleri farklı olan bu iki grup da ticari başarı elde etmekte zorlanır.

#20. Marx, 1848’de Engels’le birlikte burjuvazinin “İktidara geldiği her yerde ... insan ile insan arasında kupkuru çıkar dışında, duygusuz “nakit ödeme” dışında, hiçbir bağ bırakmamıştır” şeklindeki savlarıyla aşağıdaki olgulardan hangisi örtüşür?

Cevap : C) Müteahhitlerin can kaybına yol açabilecek olması pahasına inşaatlarda maliyetleri düşürmeyi öncelikli görmesi

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölüm : Auzef Sosyoloji Lisans
İktisat Sosyolojisi Final Deneme Sınavı -1
4. Sınıf Bahar Dönemi

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölüm : Auzef Sosyoloji Lisans
İktisat Sosyolojisi Final Deneme Sınavı -1
4. Sınıf Bahar Dönemi

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölüm : Auzef Sosyoloji Lisans
İktisat Sosyolojisi Final Deneme Sınavı -1
4. Sınıf Bahar Dönemi

İktisat Sosyolojisi Final Deneme Sınavı -1

İktisat Sosyolojisi Ünite -1
İktisat Sosyolojisi: Tanımı, Konusu, Konumu

1- Aşağıdakilerden hangisi ekonomik olgunun neoklasik tanımının ayırt edici özelliği değildir?

A) Matematiksel olması
B) Homoekonomikus’u esas alması
C) Faillerin rasyonel davrandığını kabul etmesi
D) Değerin ölçütü olarak emeği görmesi
E) Normatif bir epistemolojiyi benimsemesi

Cevap : D) Değerin ölçütü olarak emeği görmesi

2- İş arayan üniversite mezunu bir akrabanızın, bir tanıdık aracılığıyla bir kamu dairesinde işe yerleştirildiğini duydunuz. Yalnız bu akrabanız, mezun olduğu alanda bir pozisyonda değil, o an için uygun olan ama düşük maaşlı bir pozisyonda işe başlamış durumda. Bu örnek arz ve talep yasasıyla çelişir mi? Tutarlı argümanla birlikte sunulmuş doğru yanıt hangisidir?

A) Evet çelişir, çünkü arz ve talep yasasına göre herkes yetkin olduğu alanda işe yerleştirilmelidir.
B) Hayır çelişmez. Arz ve talep yasası, arz edilen pozisyona o işi yapabilecek herhangi bir kişi alındığında hükmünü icra etmiş kabul edilir.
C) Evet çelişir. Emek gücünü arz eden kişi o mübadeleden maksimum faydayı elde edememiştir.
D) Hayır çelişmez. İşe alınan akraba kendini iyi pazarlayamadığı için maaşı düşük kalmıştır sadece.
E) Evet çelişir. Bu işe alımın İş ve İşçi Bulma Kurumu üzerinden gerçekleştirilmesi gerekirdi.

Cevap : B) Hayır çelişmez. Arz ve talep yasası, arz edilen pozisyona o işi yapabilecek herhangi bir kişi alındığında hükmünü icra etmiş kabul edilir.

3- Türkiye’de hurdacıların büyük oranda İç Anadolulu, özellikle de Niğdeli olması olgusu ekonomik yaşamda ……… etmenlerin rol oynamasıyla açıklanabilir. Noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelir?

A) parasal
B) fiziksel
C) duygusal
D) ruhsal
E) toplumsal

Cevap : E) toplumsal

4- Türkiye’de büyük bir yoksulluk yaşanmasına karşın bu durum, büyük sosyal patlamalara yol açmıyor. Bu konuda araştırmalar yürüten Sibel Kalaycıoğlu, ailelerin ekonomik rakamlara yansımayan gelirlerinin ve bağlantılarının olduğunu ve bu sayede yoksullukla baş edebildiklerine işaret ediyor: “Örneğin, sağlık karnesi sahibi olan çok uzak bir akraba, hatta hemşeri, kendi sağlık karnesi üzerinden bir ailenin sağlık giderlerini karşılıyor. Almanya’daki bir tanıdık, ‘Sizin küçük kızın okul masrafları bana’ diyebiliyor. Böylece havuza ayda 25-30 DM girmesi bile o hane için çok önemli bir katkı oluyor. Anneanne ya da babaanne veya evin büyük kızı çocuklara bakarak annenin çalışmasını sağlıyor. Çok küçük yaştan itibaren çocuklar haftada 3-4 milyon kazanıp bunu aile havuzuna aktarıyor. Kadın evde dolma sarma, örgü gibi işler yapıp ek gelir sağlıyor. Kadının haneyi ayakta tutma, ailenin tutunabilmesindeki rolü o denli büyük ki kadın bu rolün hakkını veremediğinde aile sefalete düşebiliyor” (Bkz. 11.12.2001, ttps://m.bianet.org/bianet/toplum/6724- bir-yoksulluk-arastirmasi). Bu örnekten yola çıkarak aşağıdakilerden hangisi ileri sürülemez?

A) Türkiye’de geleneksel ilişkilerin çözülmemesi yoksulluğun toplumsal sonuçlarını azaltıyor.
B) Türkiye’de aile bağlarının güçlü olması yoksullukla baş etmeyi kolaylaştırıyor.
C) Türkiye’de iddia edildiği kadar büyük bir yoksulluk söz konusu değil.
D) Türkiye’de yoksulluk kadınların üzerine ekstra bir yük ve sorumluluk yüklüyor.
E) Türkiye’de yoksulluk nedeniyle bazı çocuklar erken yaşta çalışmaya başlıyor.

Cevap : C) Türkiye’de iddia edildiği kadar büyük bir yoksulluk söz konusu değil.

5- homoekonomikus varsayımı yalnızca iktisat disiplininin bilimsellik arayışına yanıt vermez, aynı zamanda ekonomik alanda sergilenen çıkarcı ve hesapçı davranışın ….. …… da hizmet eder”. Noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelir?

A) meşrulaştırılarak olumlanmasına
B) eleştirilerek kınanmasına
C) yüceltilerek savunulmasına
D) istemeksizin yanlışlanmasına
E) objektif kavramsallaşmasına

Cevap : A) meşrulaştırılarak olumlanmasına

6- Sosyolojik perspektif, kimi ekonomik olguları analiz ederken iktisat teorisinin başvurmadığı yöntemlerin de kullanılmasını önerir. Yani ekonomik olguları analiz ederken, sosyolojik incelemeye özgü yöntemsel araçları kullanıma sokar”. Aşağıdakilerden hangisi bu cümlede ifade edilen yöntemsel araçlardan değildir?

A) Saha araştırması
B) Tipleştirme
C) Ağ analizi
D) Karşılaştırmalı yöntem
E) Ampirik deney

Cevap : E) Ampirik deney

7- Aşağıdaki sosyologlardan hangisi sosyolojinin iktisat disiplininin yerini alması gerektiğini savunur?

A) Karl Marx
B) Max Weber
C) Georg Simmel
D) Emile Durkheim
E) Werner Sombart

Cevap : D) Emile Durkheim

8- Yerleşiklik (Gömülülük) kavramını ilk kez kim geliştirmiştir?

A) Mark Granovetter
B) Viviana Zelizer
C) Karl Polanyi
D) Marcel Mauss
E) Thorstein Veblen

Cevap : C) Karl Polanyi

9- Yerleşiklik (Gömülülük) kavramı aşağıdaki ifadelerden hangisiyle çelişir?

A) Ekonomide insanlar daima rasyonel seçimler yaparlar.
B) Ekonomide insanların seçimlerinde değer sistemleri devreye girebilir.
C) Tüketim yalnızca ihtiyaç gidermek için yapılmaz.
D) İşe alım süreçlerinde tanışıklıklar önemli rol oynayabilir.
E) Siyasi bakış açılarımız marka tercihlerimizde belirleyici olabilir.

Cevap : A) Ekonomide insanlar daima rasyonel seçimler yaparlar.

İktisat Sosyolojisi Ünite -1

Auzef Sosyoloji Telegram Sosyoloji

İktisat Sosyolojisi Final Deneme Sınavı -1

Auzef Sosyoloji Lisans 4. Sınıf Bahar Döenmi Sınav Soruları, cevapları ve açıklamaları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!