auzefİktisat Sosyolojisisosyoloji

İktisat Sosyolojisi Final Deneme Sınavı -4

Auzef İktisat Sosyolojisi Final Deneme Sınavı -4

#1. homoekonomikus varsayımı yalnızca iktisat disiplininin bilimsellik arayışına yanıt vermez, aynı zamanda ekonomik alanda sergilenen çıkarcı ve hesapçı davranışın ..... ...... da hizmet eder”. Noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelir?

Cevap : A) meşrulaştırılarak olumlanmasına

#2. Durkheim’e göre sanayi devrimi sonrasında işçilerle işverenler arasında yaşanan çatışmaların nedeni Marx’ın iddia ettiği gibi sınıf savaşımı dinamiği değil, karmaşık iş bölümüne dayanan kentleşme sürecinin gerektirdiği düzenleyici ve bütünleştirici kurumların mevcut olmamasıydı.

Cevap : A) Doğru

#3. Pierre Bourdieu’nün 1960’ların başında Cezayir’de yürüttüğü araştırmada görüşmecilere yönelttiği “Bir işte çalışıyor musunuz?” sorusuna farklı bölgelerden insanlarca iş karşılığında para alıp almamaya bağlı olarak verilen farklı yanıtlar hangi olguya işaret eder?

Cevap : B) Para ile çalışmanın ilişkilendirilmesi kapitalizme özgü yeni bir durum olduğuna

#4. Aşağıdakilerden hangisi ekonomik olgunun neoklasik tanımının ayırt edici özelliği değildir?

Cevap : D) Değerin ölçütü olarak emeği görmesi

#5. Pierre Bourdieu’nün yaklaşımı ekonomik alanın tam rekabet piyasası olduğu varsayımını esas alır.

Cevap : B) Yanlış

#6. Max Weber’in eylem türleri sınıflandırmasına göre aşağıdaki eylem türlerinden hangisi homoekonomikus’la özdeştir?

Cevap : D) Amaca Dönük Rasyonel Eylem

#7. Werner Sombart’a göre, “girişimci ruh ...... ..... ...... bir tür ifadesidir. Kendini ifade etme ve toplumsal kabul görme çabası, girişimci ruha sahip insanları geleneklerden kopmaya ve yeni yollar bulmaya sevk eder”. Noktalı yerlere aşağıdakilerden hangisi gelir?

Cevap : B) iktidara duyulan arzunun

#8. Alman tarihselci okulunun geliştirmiş olduğu Volksgeist (Halkın Ruhu) kavramı ne anlama gelir?

Cevap : A) Bir ulusun veya toplumun benzersiz karakteri, değerleri ve kültürü için kullanılan bir kavramdır.

#9. Pierre Bourdieu’ye göre olağan şartlarda lüks konut piyasasının oluşumunda aşağıdakilerden hangisinin rolü en azdır?

Cevap : D) İnsanların barınma ihtiyacının

#10. Son dönemde, hasta yakınları tarafından sağlık çalışanlarına, özellikle de hekimlere yönelik şiddet eylemlerine daha sıklıkla rastlıyoruz. Tabip odaları ve sağlık sendikaları, hasta yakınlarının hekimlere şiddet uygulamasındaki artışın arka planında, hekimleri itibarsızlaştırmaya dönük bir söylemin medyada yaygınlaşmasının bulunduğunu iddia ediyorlar. Hekime yönelik şiddet olaylarındaki artış hakkında aşağıda söylenenlerden hangileri Durkheim’in toplumsal değer kavrayışı perspektifiyle uyumludur? I. Hekimlerin işlerini layıkıyla yapmadıkları hâlde çok fazla para kazandıkları ve bununla da yetinmeyip hastalara kötü muamele ettikleri fikrine dayanan söylem hekimlerin toplumsal itibarını sarsmakta, bu da daha fazla şiddet eylemlerine maruz kalmalarına yol açmaktadır. II. Hekim karşıtı söylemin yaygınlaşmasının sebebi, sağlık sektörünün özelleştirilerek, hekimlerin profesyonel meslek sahibi olarak değil işçi olarak daha düşük ücretlerle istihdam edilebilmelerinin ortamını oluşturmaktır. Hekimin itibarını düşürmek ücretini düşürmenin koşuludur. III. Hekimlerin daha düşük ücretle çalıştırılabilir olmasının nedeni onların kasti olarak itibarsızlaştırılması değil, sayıları giderek artan tıp fakültelerinden hastanelerin talep ettiğinden fazla hekimin yetişmesidir. Talepten fazla arz olması hekimlerin kazandığı ücreti düşürmekte, ücreti düşen hekime toplum saygı duymamakta, hizmetini beğenmediğine şiddet uygulayabilmektedir.

Cevap : A) I ve II

#11. İş arayan üniversite mezunu bir akrabanızın, bir tanıdık aracılığıyla bir kamu dairesinde işe yerleştirildiğini duydunuz. Yalnız bu akrabanız, mezun olduğu alanda bir pozisyonda değil, o an için uygun olan ama düşük maaşlı bir pozisyonda işe başlamış durumda. Bu örnek arz ve talep yasasıyla çelişir mi? Tutarlı argümanla birlikte sunulmuş doğru yanıt hangisidir?

Cevap : B) Hayır çelişmez. Arz ve talep yasası, arz edilen pozisyona o işi yapabilecek herhangi bir kişi alındığında hükmünü icra etmiş kabul edilir.

#12. Adam Smith’e göre aşağıdakilerden hangisi ekonomik kalkınmanın koşulu değildir?

Cevap : D) Toplumsal eşitsizliklerin azaltılması için sosyal politikaların geliştirilmesi

#13. Aşağıdakilerden hangisi neoklasik iktisat okulunun kavrayışını yansıtmaz?

Cevap : E) Piyasaların toplumsal olarak inşa edildiğini varsaymak.

#14. Max Weber’in modern kapitalizm tanımı aşağıdakilerden hangisini içermez?

Cevap : E) Devletin ekonomiye müdahale etmemesini

#15. Durkheim’e göre aşağıdakilerden hangileri sosyolojinin inceleme nesnesi olarak önerdiği ekonomik kurumlar arasında sayılabilir?

Cevap : D) Hepsi

#16. Pierre Bourdieu’ye göre konut satmak isteyen emlakçı ile konut satın almak isteyen müşterisi arasındaki ilişki neden ana akım iktisat teorisinde tarif edildiği gibi eşitler arası bir ilişki olarak cereyan etmez?

Cevap : D) Çünkü emlakçı evin gerçek fiyatı ve alınabilecek konut kredisi hakkında müşterisinin sahip olamadığı bilgilere sahiptir. Bu bir asimetri yaratır.

#17. Türkiye’de hurdacıların büyük oranda İç Anadolulu, özellikle de Niğdeli olması olgusu ekonomik yaşamda ......... etmenlerin rol oynamasıyla açıklanabilir. Noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelir?

Cevap : E) toplumsal

#18. Türkiye’de büyük bir yoksulluk yaşanmasına karşın bu durum, büyük sosyal patlamalara yol açmıyor. Bu konuda araştırmalar yürüten Sibel Kalaycıoğlu, ailelerin ekonomik rakamlara yansımayan gelirlerinin ve bağlantılarının olduğunu ve bu sayede yoksullukla baş edebildiklerine işaret ediyor: “Örneğin, sağlık karnesi sahibi olan çok uzak bir akraba, hatta hemşeri, kendi sağlık karnesi üzerinden bir ailenin sağlık giderlerini karşılıyor. Almanya’daki bir tanıdık, ‘Sizin küçük kızın okul masrafları bana’ diyebiliyor. Böylece havuza ayda 25-30 DM girmesi bile o hane için çok önemli bir katkı oluyor. Anneanne ya da babaanne veya evin büyük kızı çocuklara bakarak annenin çalışmasını sağlıyor. Çok küçük yaştan itibaren çocuklar haftada 3-4 milyon kazanıp bunu aile havuzuna aktarıyor. Kadın evde dolma sarma, örgü gibi işler yapıp ek gelir sağlıyor. Kadının haneyi ayakta tutma, ailenin tutunabilmesindeki rolü o denli büyük ki kadın bu rolün hakkını veremediğinde aile sefalete düşebiliyor” (Bkz. 11.12.2001, ttps://m.bianet.org/bianet/toplum/6724- bir-yoksulluk-arastirmasi). Bu örnekten yola çıkarak aşağıdakilerden hangisi ileri sürülemez?

Cevap : C) Türkiye’de iddia edildiği kadar büyük bir yoksulluk söz konusu değil.

#19. Max Weber ile Werner Sombart’ın hom0ekonomikus’u kavrayışları hangi noktalarda ayrışmaktadır?

Cevap : A) Max Weber, hom0ekonomikus’u bireysel fayda ve kâr hedefleri için hareket ettiği varsayılan bir idealtip olarak görürken, Werner Sombart hom0ekonomikus’u tarihsel olarak başta Yahudiler olmak üzere bazı dini-etnik gruplarca taşındığını ileri sürer.

#20. Bourdieu’nün yaklaşımına göre bir ekonomik failin ayırt edici davranış örüntüsü nasıldır?

Cevap : D) Sahip olduğu sermayeler çerçevesinde akla uygun davranır

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölüm : Auzef Sosyoloji Lisans
İktisat Sosyolojisi Final Deneme Sınavı -4
4. Sınıf Bahar Dönemi

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölüm : Auzef Sosyoloji Lisans
İktisat Sosyolojisi Final Deneme Sınavı -4
4. Sınıf Bahar Dönemi

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

İktisat Sosyolojisi Final Deneme Sınavı -4

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölüm : Auzef Sosyoloji Lisans
İktisat Sosyolojisi Final Deneme Sınavı -4
4. Sınıf Bahar Dönemi

İktisat Sosyolojisi Final Deneme Sınavı -4

İktisat Sosyolojisi Final Deneme Sınavı -4

Toplumsal Kurum Olarak Piyasa Ve Kolektif Temsil Olarak Tüketim

1- Bir öğrencinin takip etmekte olduğu bir dersten iyi not almak için çok çaba sarf ederken, diğer ders için aynı çabayı sarf etmediğini varsayalım. Marjinal fayda teorisinden yola çıkarak bu öğrencinin iki derse farklı değer biçmesini nasıl açıklayabiliriz?

A) Derslerden biri kendisine daha kolay gelirken, diğeri o kadar kolay gelmemektedir.
B) Derslerden birinden öğrendiklerinin diğerine göre kendisine daha faydalı olduğunu düşünmektedir.
C) Derslerden birinin hazırlanmasında çok daha fazla emek olduğu için kendisi de o derse daha fazla önem vermektedir.
D) Derslerin öğretmenlerinin öğrencilerden beklentileri farklıdır. Öğrenci bu beklentilere yanıt verirken derslerden birine diğerinden daha fazla çaba sarfetmek zorunda kalmaktadır.
E) Hepsi.

Cevap : B) Derslerden birinden öğrendiklerinin diğerine göre kendisine daha faydalı olduğunu
düşünmektedir.

2- Aşağıdakilerden hangileri neoklasik iktisat okuluna mensup değildir?

A) Stanley Jevons
B) Carl Menger
C) Adam Smith
D) Léon Walras
E) Hepsi neoklasik iktisat okuluna mensuptur.

Cevap : C) Adam Smith

3- Aşağıdakilerden hangisi neoklasik iktisat okulunun kavrayışını yansıtmaz?

A) İktisat teorisini bir seçim teorisi olarak kavramak
B) Kaynakların kıt olduğunu varsaymak
C) İktisadi faillerin faydalarını maksimize etmeye çalıştıklarını varsaymak
D) Tümdengelimci bir metodolojiyi benimsemek
E) Piyasaların toplumsal olarak inşa edildiğini varsaymak.

Cevap : E) Piyasaların toplumsal olarak inşa edildiğini varsaymak.

4- Son dönemde, hasta yakınları tarafından sağlık çalışanlarına, özellikle de hekimlere yönelik şiddet eylemlerine daha sıklıkla rastlıyoruz. Tabip odaları ve sağlık sendikaları, hasta yakınlarının hekimlere şiddet uygulamasındaki artışın arka planında, hekimleri itibarsızlaştırmaya dönük bir söylemin medyada yaygınlaşmasının bulunduğunu iddia ediyorlar. Hekime yönelik şiddet olaylarındaki artış hakkında aşağıda söylenenlerden hangileri Durkheim’in toplumsal değer kavrayışı perspektifiyle uyumludur? I. Hekimlerin işlerini layıkıyla yapmadıkları hâlde çok fazla para kazandıkları ve bununla da yetinmeyip hastalara kötü muamele ettikleri fikrine dayanan söylem hekimlerin toplumsal itibarını sarsmakta, bu da daha fazla şiddet eylemlerine maruz kalmalarına yol açmaktadır.
II. Hekim karşıtı söylemin yaygınlaşmasının sebebi, sağlık sektörünün özelleştirilerek, hekimlerin
profesyonel meslek sahibi olarak değil işçi olarak daha düşük ücretlerle istihdam edilebilmelerinin ortamını oluşturmaktır. Hekimin itibarını düşürmek ücretini düşürmenin koşuludur.
III. Hekimlerin daha düşük ücretle çalıştırılabilir olmasının nedeni onların kasti olarak itibarsızlaştırılması değil, sayıları giderek artan tıp fakültelerinden hastanelerin talep ettiğinden fazla hekimin yetişmesidir. Talepten fazla arz olması hekimlerin kazandığı ücreti düşürmekte, ücreti düşen hekime toplum saygı duymamakta, hizmetini beğenmediğine şiddet uygulayabilmektedir.

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) Hepsi
E) Hiçbiri

Cevap : A) I ve II

5- Durkheim hangi gerekçeyle her türden iktisadi mübadelenin ve toplumsal etkileşimin, özgür iradeye sahip rasyonel insanların kendi çıkarlarını kollayarak yaptıkları biricik pazarlıkların ürünü olduğunu fikrine dayanan sözleşmeci teoriye itiraz eder?

A) Bir sözleşmenin içerdiği koşulların önceden belirli olduğu ve toplumsal normlarca taraflara empoze edildiği gerçeğini göz ardı etmesi gerekçesiyle
B) Bir sözleşmenin tarafları için adil olmasının imkansızlığı nedeniyle
C) Bir sözleşme taraflarından birinin ihlal edilmesi halinde sürecin mahkemelere taşınmasının maliyetli olması gerekçesiyle
D) Bir sözleşmenin içerdiği maddelerin çoğu kez okunmaması ve bilinmemesi nedeniyle
E) Bir sözleşmenin imzalanabilmesinin kefil olarak üçüncü kişileri gerektirmesinin zorluğu gerekçesiyle

Cevap : A) Bir sözleşmenin içerdiği koşulların önceden belirli olduğu ve toplumsal normlarca taraflara empoze edildiği gerçeğini göz ardı etmesi gerekçesiyle

6- Durkheim’e göre aşağıdakilerden hangileri sosyolojinin inceleme nesnesi olarak önerdiği ekonomik kurumlar arasında sayılabilir?

A) Zenginliklerin üretimiyle ilgili kurumlar
B) Mübadeleyle ilgili kurumlar
C) Bölüşümle ilgili kurumlar
D) Hepsi
E) Hiçbiri

Cevap : D) Hepsi

7- Eşyaların fiyatının bize ucuz ya da pahalı görünmesini sağlayanın, söz konusu eşyanın zihnimizdeki imajı olduğunu ve bu imajın da esasen içinde yaşadığımız topluma ait olduğunu söyleyen Durkheim, değer oluşum mekanizmanın işleyişini anlatmak üzere hangi kavramı geliştirir?

A) Bireysel temsil olarak değer
B) Anomi olarak değer
C) Toplumsal iş bölümünün sonucu olarak değer
D) Özgecilik olarak değer
E) Kolektif temsil olarak değer

Cevap : E) Kolektif temsil olarak değer

8- Durkheim’e göre sanayi devrimi sonrasında işçilerle işverenler arasında yaşanan çatışmaların nedeni Marx’ın iddia ettiği gibi sınıf savaşımı dinamiği değil, karmaşık iş bölümüne dayanan kentleşme sürecinin gerektirdiği düzenleyici ve bütünleştirici kurumların mevcut olmamasıydı.

A) Doğru
B) Yanlış

Cevap : A) Doğru

9- Maurice Halbwachs’ın farklı toplumsal sınıfların ve kategorilerin elde ettikleri gelirleri tüketim harcaması kalemlerine (barınma, beslenme, giyim) dağıtırken farklılaşmaları olgusunu araştırmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bu farklılaşmaların ancak sosyolojik bir incelemeyle açıklanabileceğini göstermek
B) Bu farklılaşmaların bireysel çıkar kavramıyla açıklanmasının mümkün olmadığını göstermek
C) Bu farklılaşmaların kolektif temsillerle alakalı olduğunu göstermek
D) Hepsi
E) Hiçbiri

Cevap : D) Hepsi

İktisat Sosyolojisi Ünite -4

Auzef Sosyoloji Telegram Sosyoloji

İktisat Sosyolojisi Ünite -4

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!