auzefÇocuk GelişimiGelişimsel Psikopatoloji

Gelişimsel Psikopatoloji 2023-2024 Final Soruları

Gelişimsel Psikopatoloji 2023-2024 Final Soruları

#1. Aşağıdakilerden hangisi major depresif bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde görülebilecek depresyon belirtilerinden değildir?

Cevap: A) Sık sık sebepsiz gülmeler

Açıklama: Major depresif bozuklukta, sık sık sebepsiz gülmeler tipik bir belirti değildir. Genellikle mutsuzluk, hayattan zevk alamama, uyku ve iştah sorunları ve çabuk öfkelenme gibi belirtiler görülür.

#2. Uygunsuz beslenme davranışı ve enerji gereksiniminin yeterli düzeyde karşılanmaması ile kendini gösteren bir yeme bozukluğudur. Kişi beden ağırlığının düşük ve yetersiz olduğunun farkındadır ve kilo alma korkusu yoktur. Yukarıdaki cümlede tanımlanan bozukluk hangisidir?

Cevap: C) Kaçıngan kısıtlı yiyecek alım bozukluğu

Açıklama: Kaçıngan kısıtlı yiyecek alım bozukluğu, beslenme davranışlarında uygunsuzluk ve enerji gereksiniminin karşılanmaması ile karakterizedir.

#3. Aşağıdakilerden hangisi çocuklarda konuşma gecikmesinin sebeplerinden biri değildir?

Cevap: D) Kekemelik

Açıklama: Kekemelik, konuşma akıcılığı ile ilgili bir sorundur, konuşma gecikmesinin sebebi değildir.

#4. Aşağıdakilerden hangisi DSM­5'te anksiyete bozuklukları başlığı altında yer alan psikiyatrik bozukluklardan biri değildir?

Cevap: E) Travma sonrası stres bozukluğu

Açıklama: Travma sonrası stres bozukluğu, DSM-5’te anksiyete bozuklukları başlığı altında değil, travma ve tetikleyici etkenle ilişkili bozukluklar başlığı altında yer alır.

#5. Aşağıdakilerden hangisi ergenlerde intihar davranışı riskini artıran etkenlerden değildir?

Cevap: C) Çekirdek ailede yaşıyor olmak

Açıklama: Çekirdek ailede yaşamak, intihar davranışı riskini artıran bir etken olarak kabul edilmez. Diğer etkenler ise risk faktörleri arasında yer alır.

#6. Genellikle erken çocukluk döneminde tanı konulan ve temel olarak bebeğin seçici bağlanmasını engelleyen patolojik bakım öyküsü sonucu gelişen psikiyatrik bozukluk hangisidir?

Cevap: D) Tepkisel bağlanma bozukluğu

Açıklama: Tepkisel bağlanma bozukluğu, patolojik bakım öyküsü nedeniyle bebeğin seçici bağlanmasını engelleyen bir bozukluktur.

#7. Aşağıdakilerden hangisinin özgül öğrenme bozukluğu olan bir çocukta okul öncesi (erken) dönemdeki bulgularından biri olması beklenmez?

Cevap: C) Okumada ve okuduğunu anlamada zorluk

Açıklama: Okumada ve okuduğunu anlamada zorluk, okul öncesi dönemde değil, daha çok ilkokul döneminde belirginleşen bir bulgudur.

#8. I. Saldırgan davranışlar sergileme II. Ders ve ödevlerini yapma konusunda zorluklar III. Hırsızlık IV. Unutkanlık Yukarıdakilerden hangileri dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun DSM­5 tanı kriterleri arasında yer almaz?

Cevap: B) I ve III

Açıklama: Saldırgan davranışlar ve hırsızlık, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun DSM-5 tanı kriterleri arasında yer almaz.

#9. I. Gebelikte sigara-alkol kullanımına maruz kalmış olmak II. Çocuk ihmal ve istismarı III. Güvenli bağlanma IV. Kötü arkadaş çevresi Yukarıdakilerden hangileri davranım bozukluğu gelişmesi açısından önemli risk faktörleri arasında yer alır?

Cevap: B) I, II ve IV

Açıklama: Gebelikte sigara-alkol kullanımı, çocuk ihmal ve istismarı, kötü arkadaş çevresi davranım bozukluğu gelişimi için risk faktörleridir.

#10. ..... temel özelliği başkalarının temel hakları, yaşa uygun toplumsal norm ve kuralların sürekli ve tekrarlayıcı bir biçimde ihlal edilmesi, bunlara karşı saldırgan davranışların sergilenmesidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: C) Davranım bozukluğunun

Açıklama: Davranım bozukluğu, toplumsal norm ve kuralları ihlal eden saldırgan davranışlar ile karakterizedir.

#11. I. Ebeveynle kurulan özdeşim cinsiyet kimliğinin gelişiminde önemlidir. II. Cinsiyet kimliği büyük ölçüde erken yaşlarda oluşmaktadır. III. Cinsiyet kimliği gelişiminde sorun olan küçük çocukların hemen hepsi ileriki yıllarda da karşı cinsten olmak istemeye devam ederler. Çocuklarda cinsiyet kimliğinin gelişimiyle ilgili yukarıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Cevap: B) I ve II

Açıklama: Ebeveynle kurulan özdeşim ve erken yaşlarda cinsiyet kimliğinin oluşması cinsiyet kimliği gelişiminde önemlidir.

#12. Genel toplumda obsesif kompulsif bozukluğun yaşam boyu yaygınlığının ..... civarında olduğu tahmin edilmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: A) yüzde 2-3

Açıklama: Obsesif kompulsif bozukluğun yaşam boyu yaygınlığı genel toplumda yüzde 2-3 civarındadır.

#13. Aşağıdakilerden hangisi çocuklarda görülen normal kaygının özelliklerinden biri olarak kabul edilmez?

Cevap: D) Durumla veya uyaranla orantısız düzeyde aşırı kaygı olması

Açıklama: Normal kaygı genellikle uyuma yönelik, dönemsel, işlevsel ve gelişim dönemine uygun içerikte olur. Aşırı ve orantısız kaygı, normal kaygıdan sapmayı işaret eder.

#14. Otizm spektrum bozukluğunun etiyolojisiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Cevap: E) Bebeklik döneminde ekran maruziyeti önemli bir faktördür.

Açıklama: Otizm spektrum bozukluğunun etiyolojisi genetik ve biyolojik faktörlerle ilişkilidir. Bebeklik döneminde ekran maruziyetinin otizm etiyolojisinde belirleyici bir faktör olduğu söylenemez.

#15. Tikler, sıklıkla çocukluk çağında ortalama ..... civarı başlama eğilimi gösterirler. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: B) 4-6 yaş

Açıklama: Tikler, genellikle çocukluk çağında 4-6 yaş civarında başlar.

#16. Aşağıdakilerden hangisi çocuk ve ergenlerde sağlıklı uyku önerilerinden biri değildir?

Cevap: D) Uykuya dalmakta zorlanan çocuklar için odasında televizyon bulundurmak

Açıklama: Televizyon gibi ekranlar, uykuya dalmayı zorlaştırabilir ve bu nedenle çocukların odasında televizyon bulundurulması önerilmez.

#17. Zihinsel yetersizliğin görülme sıklığı ve en sık görülen alt tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: E) Yüzde 1-3; hafif düzeyde zihinsel yetersizlik

Açıklama: Zihinsel yetersizliğin görülme sıklığı yüzde 1-3 arasındadır ve en sık görülen alt tipi hafif düzeyde zihinsel yetersizliktir.

#18. Enürezis, ..... yaşından büyük çocukların istemli ya da istem dışı, gündüz ve/ veya gece yatağa ya da giysilere yineleyen biçimde idrar kaçırması olarak tanımlanır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: E) 5

Açıklama: Enürezis, 5 yaşından büyük çocuklarda istemli veya istem dışı olarak idrar kaçırma durumudur.

#19. Aşağıdaki psikiyatrik bozukluklardan hangisi DSM­5'te travma ve tetikleyici etkenle ilişkili bozukluklar başlığı altında yer almaz?

Cevap: A) Selektif Mutizm

Açıklama: Selektif mutizm, DSM-5’te anksiyete bozuklukları başlığı altında yer alır.

#20. Aşağıdakilerden hangisi DSM­5'te obsesif­kompulsif ve ilişkili bozukluklar başlığı altında yer alan bozukluklardan biri değildir?

Cevap: A) Pika

Açıklama: Pika, DSM-5’te yeme ve beslenme bozuklukları başlığı altında yer alır, obsesif-kompulsif ve ilişkili bozukluklar başlığı altında değil.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Gelişimsel Psikopatoloji 2023-2024 Final Soruları

Gelişimsel Psikopatoloji

Gelişimsel Psikopatoloji 2023-2024 Final Soruları

1- Aşağıdakilerden hangisi çocuklarda görülen normal kaygının özelliklerinden biri olarak kabul edilmez?

A) Uyuma yönelik olması
B) Dönemsel olması
C) İşlevsellik görevi görmesi
D) Durumla veya uyaranla orantısız düzeyde aşırı kaygı olması
E) Gelişim dönemine uygun içerikte olması

Cevap: D) Durumla veya uyaranla orantısız düzeyde aşırı kaygı olması

Açıklama: Normal kaygı genellikle uyuma yönelik, dönemsel, işlevsel ve gelişim dönemine uygun içerikte olur. Aşırı ve orantısız kaygı, normal kaygıdan sapmayı işaret eder.

2- Uygunsuz beslenme davranışı ve enerji gereksiniminin yeterli düzeyde karşılanmaması ile kendini gösteren bir yeme bozukluğudur. Kişi beden ağırlığının düşük ve yetersiz olduğunun farkındadır ve kilo alma korkusu yoktur. Yukarıdaki cümlede tanımlanan bozukluk hangisidir?

A) Bulimiya nervoza
B) Pika
C) Kaçıngan kısıtlı yiyecek alım bozukluğu
D) Anoreksiya nervoza
E) Geri çıkarma bozukluğu

Cevap: C) Kaçıngan kısıtlı yiyecek alım bozukluğu

Açıklama: Kaçıngan kısıtlı yiyecek alım bozukluğu, beslenme davranışlarında uygunsuzluk ve enerji gereksiniminin karşılanmaması ile karakterizedir.

3- Aşağıdakilerden hangisi ergenlerde intihar davranışı riskini artıran etkenlerden değildir?

A) Alkol-madde kullanımının varlığı
B) Cinsel istismar öyküsünün varlığı
C) Çekirdek ailede yaşıyor olmak
D) Siberzorbalığa maruz kalmak
E) Geçmiş intihar girişimi öyküsünün bulunması

Cevap: C) Çekirdek ailede yaşıyor olmak

Açıklama: Çekirdek ailede yaşamak, intihar davranışı riskini artıran bir etken olarak kabul edilmez. Diğer etkenler ise risk faktörleri arasında yer alır.

4- ….. temel özelliği başkalarının temel hakları, yaşa uygun toplumsal norm ve kuralların sürekli ve tekrarlayıcı bir biçimde ihlal edilmesi, bunlara karşı saldırgan davranışların sergilenmesidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Yıkıcı duygudurum düzenleyememe bozukluğunun
B) Kleptomaninin
C) Davranım bozukluğunun
D) Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun
E) Karşı olma karşı gelme bozukluğunun

Cevap: C) Davranım bozukluğunun

Açıklama: Davranım bozukluğu, toplumsal norm ve kuralları ihlal eden saldırgan davranışlar ile karakterizedir.

5- Genellikle erken çocukluk döneminde tanı konulan ve temel olarak bebeğin seçici bağlanmasını engelleyen patolojik bakım öyküsü sonucu gelişen psikiyatrik bozukluk hangisidir?

A) Ayrılma anksiyetesi bozukluğu
B) Sosyal fobi
C) Otizm spektrum bozukluğu
D) Tepkisel bağlanma bozukluğu
E) Travma sonrası stres bozukluğu

Cevap: D) Tepkisel bağlanma bozukluğu

Açıklama: Tepkisel bağlanma bozukluğu, patolojik bakım öyküsü nedeniyle bebeğin seçici bağlanmasını engelleyen bir bozukluktur.

6- Aşağıdakilerden hangisinin özgül öğrenme bozukluğu olan bir çocukta okul öncesi (erken) dönemdeki bulgularından biri olması beklenmez?

A) Dikkatin çabuk dağılması, sözlü yönergeleri dinleme ve izlemede zorluk
B) Renk, sayı ve geometrik şekilleri öğrenmekte ve ayırt etmekte güçlük
C) Okumada ve okuduğunu anlamada zorluk
D) Kelime ve cümle düzeyinde konuşmanın gecikmesi ve sözcük dağarcığının yaşa uygun olmaması
E) Sakarlık, denge güçlüğü, lego ve yapboz yapmada zorlanma

Cevap: C) Okumada ve okuduğunu anlamada zorluk

Açıklama: Okumada ve okuduğunu anlamada zorluk, okul öncesi dönemde değil, daha çok ilkokul döneminde belirginleşen bir bulgudur.

7- Zihinsel yetersizliğin görülme sıklığı ve en sık görülen alt tipi aşağıdakilerden hangisidir?

A) %5-10; hafif düzeyde zihinsel yetersizlik
B) %5-10; orta düzeyde zihinsel yetersizlik
C) %1-3; ağır düzeyde zihinsel yetersizlik
D) %1-3; orta düzeyde zihinsel yetersizlik
E) %1-3; hafif düzeyde zihinsel yetersizlik

Cevap: E) %1-3; hafif düzeyde zihinsel yetersizlik

Açıklama: Zihinsel yetersizliğin görülme sıklığı %1-3 arasındadır ve en sık görülen alt tipi hafif düzeyde zihinsel yetersizliktir.

8- Enürezis, ….. yaşından büyük çocukların istemli ya da istem dışı, gündüz ve/ veya gece yatağa ya da giysilere yineleyen biçimde idrar kaçırması olarak tanımlanır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) 6
B) 8
C) 3
D) 7
E) 5

Cevap: E) 5

Açıklama: Enürezis, 5 yaşından büyük çocuklarda istemli veya istem dışı olarak idrar kaçırma durumudur.

9- Otizm spektrum bozukluğunun etiyolojisiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) İleri anne baba yaşı ve gebelikte sigara-alkol-madde kullanımı önemli bir faktördür.
B) Beynin gelişimsel bir bozukluğu olarak kabul edilmektedir.
C) Olguların ancak %10-20’sinde tanımlanabilen bir genetik anomali veya hastalık söz konusudur.
D) Psikiyatrik bozukluklar içerisinde en yüksek genetik geçişe sahip bozukluklardan biridir.
E) Bebeklik döneminde ekran maruziyeti önemli bir faktördür.

Cevap: E) Bebeklik döneminde ekran maruziyeti önemli bir faktördür.

Açıklama: Otizm spektrum bozukluğunun etiyolojisi genetik ve biyolojik faktörlerle ilişkilidir. Bebeklik döneminde ekran maruziyetinin otizm etiyolojisinde belirleyici bir faktör olduğu söylenemez.

10- Aşağıdakilerden hangisi DSM­5’te anksiyete bozuklukları başlığı altında yer alan psikiyatrik bozukluklardan biri değildir?

A) Sosyal fobi
B) Selektif mutizm
C) Panik bozukluğu
D) Agorafobi
E) Travma sonrası stres bozukluğu

Cevap: E) Travma sonrası stres bozukluğu

Açıklama: Travma sonrası stres bozukluğu, DSM-5’te anksiyete bozuklukları başlığı altında değil, travma ve tetikleyici etkenle ilişkili bozukluklar başlığı altında yer alır.

11- Aşağıdakilerden hangisi DSM­5’te obsesif­kompulsif ve ilişkili bozukluklar başlığı altında yer alan bozukluklardan biri değildir?

A) Pika
B) Saç Yolma Bozukluğu (Trikotillomani)
C) Beden Algısı Bozukluğu (Beden Dismorfik Bozukluğu)
D) İstifleme (Biriktiricilik) Bozukluğu
E) Deri Yolma Bozukluğu

Cevap: A) Pika

Açıklama: Pika, DSM-5’te yeme ve beslenme bozuklukları başlığı altında yer alır, obsesif-kompulsif ve ilişkili bozukluklar başlığı altında değil.

12- Aşağıdaki psikiyatrik bozukluklardan hangisi DSM­5’te travma ve tetikleyici etkenle ilişkili bozukluklar başlığı altında yer almaz?

A) Selektif Mutizm
B) Tepkisel Bağlanma Bozukluğu
C) Uyum Bozukluğu
D) Travma Sonrası Stres Bozukluğu
E) Akut Stres Bozukluğu

Cevap: A) Selektif Mutizm

Açıklama: Selektif mutizm, DSM-5’te anksiyete bozuklukları başlığı altında yer alır.

13- Aşağıdakilerden hangisi çocuk ve ergenlerde sağlıklı uyku önerilerinden biri değildir?

A) Uyumadan önce tuvalete gitmiş olmak
B) Uykudan önce ılık duş, masaj gibi rahatlatıcı aktiviteler yapmak
C) Yatağı sadece uyku amacıyla kullanmak
D) Uykuya dalmakta zorlanan çocuklar için odasında televizyon bulundurmak
E) Odanın loş ve yeteri kadar sıcak olmasına özen göstermek

Cevap: D) Uykuya dalmakta zorlanan çocuklar için odasında televizyon bulundurmak

Açıklama: Televizyon gibi ekranlar, uykuya dalmayı zorlaştırabilir ve bu nedenle çocukların odasında televizyon bulundurulması önerilmez.

14- Aşağıdakilerden hangisi çocuklarda konuşma gecikmesinin sebeplerinden biri değildir?

A) Otizm spektrum bozukluğu
B) İşitme sorunları
C) Zihinsel yetersizlik
D) Kekemelik
E) Özgül dil bozukluğu

Cevap: D) Kekemelik

Açıklama: Kekemelik, konuşma akıcılığı ile ilgili bir sorundur, konuşma gecikmesinin sebebi değildir.

15- Genel toplumda obsesif kompulsif bozukluğun yaşam boyu yaygınlığının ….. civarında olduğu tahmin edilmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) %2-3
B) %40
C) %20-30
D) %5-10
E) %50

Cevap: A) %2-3

Açıklama: Obsesif kompulsif bozukluğun yaşam boyu yaygınlığı genel toplumda %2-3 civarındadır.

16- I. Gebelikte sigara-alkol kullanımına maruz kalmış olmak
II. Çocuk ihmal ve istismarı
III. Güvenli bağlanma
IV. Kötü arkadaş çevresi
Yukarıdakilerden hangileri davranım bozukluğu gelişmesi açısından önemli risk faktörleri arasında yer alır?

A) I, II ve III
B) I, II ve IV
C) II ve III
D) II, III ve IV
E) I ve II

Cevap: B) I, II ve IV

Açıklama: Gebelikte sigara-alkol kullanımı, çocuk ihmal ve istismarı, kötü arkadaş çevresi davranım bozukluğu gelişimi için risk faktörleridir.

17- I. Saldırgan davranışlar sergileme
II. Ders ve ödevlerini yapma konusunda zorluklar
III. Hırsızlık
IV. Unutkanlık
Yukarıdakilerden hangileri dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun DSM­5 tanı kriterleri arasında yer almaz?

A) II ve III
B) I ve III
C) I ve II
D) III ve IV
E) I ve IV

Cevap: B) I ve III

Açıklama: Saldırgan davranışlar ve hırsızlık, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun DSM-5 tanı kriterleri arasında yer almaz.

18- I. Ebeveynle kurulan özdeşim cinsiyet kimliğinin gelişiminde önemlidir.
II. Cinsiyet kimliği büyük ölçüde erken yaşlarda oluşmaktadır.
III. Cinsiyet kimliği gelişiminde sorun olan küçük çocukların hemen hepsi ileriki yıllarda da karşı cinsten olmak istemeye devam ederler.
Çocuklarda cinsiyet kimliğinin gelişimiyle ilgili yukarıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) Yalnız II
D) Yalnız III
E) II ve III

Cevap: B) I ve II

Açıklama: Ebeveynle kurulan özdeşim ve erken yaşlarda cinsiyet kimliğinin oluşması cinsiyet kimliği gelişiminde önemlidir.

19- Tikler, sıklıkla çocukluk çağında ortalama ….. civarı başlama eğilimi gösterirler. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) 2-4 yaş
B) 4-6 yaş
C) 1-5 yaş
D) 8-10 yaş
E) 5-10 yaş

Cevap: B) 4-6 yaş

Açıklama: Tikler, genellikle çocukluk çağında 4-6 yaş civarında başlar.

20- Aşağıdakilerden hangisi major depresif bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde görülebilecek depresyon belirtilerinden değildir?

A) Sık sık sebepsiz gülmeler
B) Hayattan zevk alamama
C) Uyku ve iştah sorunları
D) Mutsuzluk
E) Çabuk öfkelenme

Cevap: A) Sık sık sebepsiz gülmeler

Açıklama: Major depresif bozuklukta, sık sık sebepsiz gülmeler tipik bir belirti değildir. Genellikle mutsuzluk, hayattan zevk alamama, uyku ve iştah sorunları ve çabuk öfkelenme gibi belirtiler görülür.

@lolonolo_com

Auzef Bölümler Çocuk Gelişimi Lisans-min telegram çocuk gelişimi

Gelişimsel Psikopatoloji 2023-2024 Final Soruları

Auzef Çocuk Gelişimi 3. Sınıf Bahar Dönemi Çıkmış Sınav Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!