auzefE-Ticaret ve Pazarlamaİnsan Kaynakları YönetimiİşletmePazarlama YönetimiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

Pazarlama Yönetimi 2023-2024 Vize Soruları

Pazarlama Yönetimi 2023-2024 Vize Soruları

#1. "......... pazarlamacılar tarafından tüketici ihtiyaç ve isteklerini karşılamak amacıyla onlara sunulan, somut veya soyut her türlü öneriyi ifade etmek amacıyla kullanılan bir kavramdır." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: E) Ürün

Açıklama: Ürün, pazarlamacılar tarafından tüketici ihtiyaç ve isteklerini karşılamak amacıyla onlara sunulan, somut veya soyut her türlü öneriyi ifade eder.

#2. İşletmenin tüm pazarlama kaynaklarını tek bir pazar bölümüne odaklanması ve küçük bir tüketici potansiyeli ile iletişim hâlinde olunmasıyla tüketici ihtiyaçlarını karşılama seviyesinin daha üstün olduğu hedef pazar stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: D) Yoğunlaştırılmış pazarlama

Açıklama: Yoğunlaştırılmış pazarlama, işletmenin tüm pazarlama kaynaklarını tek bir pazar bölümüne odaklanarak, küçük bir tüketici potansiyeline hitap etmesini ve ihtiyaçlarını daha iyi karşılamasını sağlar.

#3. Tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarına önem verilen ve bu istek ve ihtiyaçların daha iyi analiz edilmesi ile birlikte, tüketicilere rakiplerine kıyasla daha verimli ve üstün performansa sahip ürünler sunulabileceği inancına sahip olan anlayış aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: D) Pazarlama anlayışı

Açıklama: Pazarlama anlayışı, tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarına önem verilerek bu ihtiyaçları rakiplerine kıyasla daha verimli ve üstün performansa sahip ürünlerle karşılamayı hedefler.

#4. "....... işletmenin hizmet etmek istediği, benzer ihtiyaçlara ve karakteristik özelliklere sahip tüketicilerden oluşur." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: B) Hedef pazar

Açıklama: Hedef pazar, işletmenin hizmet etmek istediği, benzer ihtiyaçlara ve karakteristik özelliklere sahip tüketicilerden oluşur.

#5. "........... tüketicilerin zihninde ürüne ait, ona özel bir yer yaratmaktır. Seçilen pazar bölümündeki tüketicilere, işletmenin sunduğu mal ya da hizmetin onlar için en uygun olduğunu, diğer tüketicilerin ihtiyaçlarını ise karşılayamayacağını anlatan süreçtir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: B) Konumlandırma

Açıklama: Konumlandırma, tüketicilerin zihninde ürüne ait özel bir yer yaratmayı amaçlar. İşletmenin sunduğu mal ya da hizmetin belirli bir pazar bölümü için en uygun olduğunu anlatır.

#6. ".......... bireyin mevcut durumu ile ideal ya da arzu ettiği durumu arasındaki farktır." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: E) İhtiyaç

Açıklama: İhtiyaç, bireyin mevcut durumu ile ideal ya da arzu ettiği durumu arasındaki farktır.

#7. Aşağıdakilerden hangisi kurumsal stratejik planlama süreci basamaklarından biri değildir?

Cevap: E) İşletmenin kurulması

Açıklama: Kurumsal stratejik planlama süreci basamakları arasında işletmenin kurulması yer almaz. Bu süreç, stratejik işletme birimlerinin belirlenmesi, kaynak tahsisi, büyüme fırsatlarının değerlendirilmesi ve kurum misyonunun tanımlanmasını içerir.

#8. İşletmelerin; tedarikçilerini, aracılarını ya da rakip işletmeleri satın alarak ya da onlarla birleşerek stratejik açıklarını kapamalarını ifade eden büyüme stratejileri aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: A) Entegre büyüme stratejileri

Açıklama: Entegre büyüme stratejileri, işletmelerin tedarikçilerini, aracılarını veya rakip işletmeleri satın alarak veya onlarla birleşerek stratejik açıklarını kapamalarını sağlar.

#9. İşletmelerin; üretim, dağıtım vb. maliyetlerin azaltılmasını hedefleyerek tüm harcamaların mümkün olan en düşük düzeyde tutulmasını ve fiyatlarının da rakiplerden daha düşük düzeylerde olmasını sağlamayı amaçladığı jenerik rekabet stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: A) Maliyet liderliği

Açıklama: Maliyet liderliği stratejisi, maliyetlerin en düşük düzeyde tutulmasını ve fiyatların rakiplerden daha düşük olmasını sağlamayı amaçlar.

#10. Bu yöntemde belirli bir kullanıcı kimliği ya da kullanıcı tipine vurgu yapılır. Çoğu marka, her biri farklı kullanıcı tiplerine yönelik farklı ürün konseptleri ya da ürün hatları tasarlamaktadır. Aşağıdakilerden hangisi yukarıda açıklaması verilen konumlandırmada kullanılan yöntemdir?

Cevap: D) Ürünü kullananları vurgulayan konumlandırma

Açıklama: Ürünü kullananları vurgulayan konumlandırma, belirli bir kullanıcı kimliği veya kullanıcı tipine vurgu yaparak farklı ürün konseptleri veya ürün hatları tasarlar.

#11. "Genellikle pazar liderini takiben pazarda 2., 3. ya da daha aşağı sıralarda konumlanan ve çoğunlukla agresif ya da saldırgan stratejiler izleyen işletmeler .......... olarak adlandırılır." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: D) Meydan okuyucular

Açıklama: Meydan okuyucular, genellikle pazar liderini takip eden ve agresif stratejiler izleyen işletmelerdir.

#12. "Boston Danışma Grubu (BDG) Matrisinde, dikey eksen ......., yatay ekseni ise .......... temsil eder." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: D) Pazar büyüme hızı – Görece pazar payı

#13. “Bir işletmenin, müşterileri ile başarılı ilişkiler kurmasını ve bu durumun sürekliliğini sağlayacak vasıflarını etkileyen etmenler ve güçler ...... olarak adlandırılmaktadır.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: E) Pazarlama çevresi

Açıklama: Pazarlama çevresi, işletmelerin müşterileriyle başarılı ilişkiler kurmasını ve sürdürmesini etkileyen etmenleri ve güçleri kapsar.

#14. "İşletmeler, müşterileriyle ...... ilişkiler kurabilmek için onların memnuniyetini sürekli olarak gözetmektedir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: B) Uzun dönemli

Açıklama: İşletmeler, müşterileriyle uzun dönemli ilişkiler kurabilmek için onların memnuniyetini sürekli olarak gözetirler.

#15. Satın alıcıların demografik, psikografik ya da davranışsal özelliklerindeki farklılıkları temel alarak, onların mal ya da hizmetlere dair tercihlerinin de farklılıklar göstereceği varsayımıyla belirli tüketici gruplarının belirlenmesi sürecine ne ad verilir?

Cevap: B) Bölümlendirme

Açıklama: Bölümlendirme, tüketicilerin demografik, psikografik veya davranışsal özelliklerine göre gruplandırılması sürecidir.

#16. Ürün odaklı bir firmayı aşağıdaki ifadelerden hangisi en iyi yansıtmaktadır?

Cevap: A) Bizim temel fonksiyonumuz mümkün olan en yüksek kalitede ürünler üretmektir.

Açıklama: Ürün odaklı firmalar, en yüksek kalitede ürünler üretmeye odaklanır ve temel fonksiyonları olarak bunu görürler.

#17. .......... daha geniş bir pazarın, tüketicilerin paylaştığı kimi ortak karakteristiklere göre daha küçük anlamlı parçalara ayrılması sürecidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: D) Bölümlendirme

Açıklama: Bölümlendirme, daha geniş bir pazarın, ortak karakteristiklere göre daha küçük parçalara ayrılması sürecidir.

#18. Tüketicilerin sıklıkla ve fazla bir çaba harcamadan satın aldığı; satın alırken fiyat, model, renk, şekil, biçim vb. açısından ürünleri herhangi bir karşılaştırmaya tabi tutmadığı, genellikle düşük maliyetli ürünlere ne ad verilir?

Cevap: D) Kolayda ürün

Açıklama: Kolayda ürünler, tüketicilerin sıklıkla ve fazla çaba harcamadan satın aldığı, düşük maliyetli ürünlerdir.

#19. Tüketicilerin ve işletmelerin, mevcut ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesilleri de düşünerek topluma ve çevreye sorumlu olmalarını ifade eden anlayış aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: B) Sürdürülebilir pazarlama

Açıklama: Sürdürülebilir pazarlama, tüketicilerin ve işletmelerin mevcut ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesilleri de düşünerek topluma ve çevreye sorumlu olmalarını sağlar.

#20. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin mikro çevre unsurları arasında yer almaz?

Cevap: A) Teknolojiler

Açıklama: Mikro çevre unsurları arasında teknolojiler yer almaz. Mikro çevre unsurları arasında aracı kuruluşlar, örgüt, tedarikçiler ve rakipler bulunur.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Pazarlama Yönetimi 2023-2024 Vize Soruları

Auzef e-Ticaret ve Pazarlama 1. sınıf bahar dönemi Vize soruları

Pazarlama Yönetimi

1. “Bir işletmenin, müşterileri ile başarılı ilişkiler kurmasını ve bu durumun sürekliliğini sağlayacak vasıflarını etkileyen etmenler ve güçler …… olarak adlandırılmaktadır.”

A) Politik çevre
B) Dağıtım çevresi
C) Sosyal çevre
D) Teknolojik çevre
E) Pazarlama çevresi

Cevap: E) Pazarlama çevresi

Açıklama: Pazarlama çevresi, işletmelerin müşterileriyle başarılı ilişkiler kurmasını ve sürdürmesini etkileyen etmenleri ve güçleri kapsar.

2. Tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarına önem verilen ve bu istek ve ihtiyaçların daha iyi analiz edilmesi ile birlikte, tüketicilere rakiplerine kıyasla daha verimli ve üstün performansa sahip ürünler sunulabileceği inancına sahip olan anlayış aşağıdakilerden hangisidir?

A) Satış anlayışı
B) Ürün anlayışı
C) İlişkisel pazarlama anlayışı
D) Pazarlama anlayışı
E) Üretim anlayışı

Cevap: D) Pazarlama anlayışı

Açıklama: Pazarlama anlayışı, tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarına önem verilerek bu ihtiyaçları rakiplerine kıyasla daha verimli ve üstün performansa sahip ürünlerle karşılamayı hedefler.

3. Satın alıcıların demografik, psikografik ya da davranışsal özelliklerindeki farklılıkları temel alarak, onların mal ya da hizmetlere dair tercihlerinin de farklılıklar göstereceği varsayımıyla belirli tüketici gruplarının belirlenmesi sürecine ne ad verilir?

A) Konumlandırma
B) Bölümlendirme
C) Değer önerisi
D) Hedef pazar
E) Planlama

Cevap: B) Bölümlendirme

Açıklama: Bölümlendirme, tüketicilerin demografik, psikografik veya davranışsal özelliklerine göre gruplandırılması sürecidir.

4. ………. daha geniş bir pazarın, tüketicilerin paylaştığı kimi ortak karakteristiklere göre daha küçük anlamlı parçalara ayrılması sürecidir.

A) Konumlandırma
B) Hedef pazar
C) Pazarlama planlaması
D) Bölümlendirme
E) İş birimleri

Cevap: D) Bölümlendirme

Açıklama: Bölümlendirme, daha geniş bir pazarın, ortak karakteristiklere göre daha küçük parçalara ayrılması sürecidir.

6. İşletmelerin; üretim, dağıtım vb. maliyetlerin azaltılmasını hedefleyerek tüm harcamaların mümkün olan en düşük düzeyde tutulmasını ve fiyatlarının da rakiplerden daha düşük düzeylerde olmasını sağlamayı amaçladığı jenerik rekabet stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Maliyet liderliği
B) Pazar geliştirme
C) Farklılaştırma
D) Ürün geliştirme
E) Odaklanma

Cevap: A) Maliyet liderliği

Açıklama: Maliyet liderliği stratejisi, maliyetlerin en düşük düzeyde tutulmasını ve fiyatların rakiplerden daha düşük olmasını sağlamayı amaçlar.

7. Bu yöntemde belirli bir kullanıcı kimliği ya da kullanıcı tipine vurgu yapılır. Çoğu marka, her biri farklı kullanıcı tiplerine yönelik farklı ürün konseptleri ya da ürün hatları tasarlamaktadır. Aşağıdakilerden hangisi yukarıda açıklaması verilen konumlandırmada kullanılan yöntemdir?

A) Rakipler ile kıyaslayıcı konumlandırma
B) Ürün sınıfını vurgulayan konumlandırma
C) Ürünün kullanımını vurgulayan konumlandırma
D) Ürünü kullananları vurgulayan konumlandırma
E) Kalite ve fiyatı vurgulayan konumlandırma

Cevap: D) Ürünü kullananları vurgulayan konumlandırma

Açıklama: Ürünü kullananları vurgulayan konumlandırma, belirli bir kullanıcı kimliği veya kullanıcı tipine vurgu yaparak farklı ürün konseptleri veya ürün hatları tasarlar.

8. Tüketicilerin ve işletmelerin, mevcut ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesilleri de düşünerek topluma ve çevreye sorumlu olmalarını ifade eden anlayış aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ürün anlayışı
B) Sürdürülebilir pazarlama
C) İlişkisel pazarlama
D) Değer pazarlaması
E) Üretim anlayışı

Cevap: B) Sürdürülebilir pazarlama

Açıklama: Sürdürülebilir pazarlama, tüketicilerin ve işletmelerin mevcut ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesilleri de düşünerek topluma ve çevreye sorumlu olmalarını sağlar.

5. “Genellikle pazar liderini takiben pazarda 2., 3. ya da daha aşağı sıralarda konumlanan ve çoğunlukla agresif ya da saldırgan stratejiler izleyen işletmeler ………. olarak adlandırılır.”

A) Yıldızlar
B) Takipçiler
C) Niş oyuncular
D) Meydan okuyucular
E) Pazar liderleri

Cevap: D) Meydan okuyucular

Açıklama: Meydan okuyucular, genellikle pazar liderini takip eden ve agresif stratejiler izleyen işletmelerdir.

9. “Boston Danışma Grubu (BDG) Matrisinde, dikey eksen ……., yatay ekseni ise ………. temsil eder.”

A) Görece pazar payı – Pazar çekiciliği
B) Pazar büyüklüğü – Görece pazar payı
C) Görece pazar payı – Pazar büyüme hızı
D) Pazar büyüme hızı – Görece pazar payı
E) Pazar büyüme hızı – Rekabet gücü

Cevap: D) Pazar büyüme hızı – Görece pazar payı

Açıklama: Boston Danışma Grubu (BDG) Matrisinde dikey eksen pazar büyüme hızını, yatay eksen ise görece pazar payını temsil eder.

10. “……….. tüketicilerin zihninde ürüne ait, ona özel bir yer yaratmaktır. Seçilen pazar bölümündeki tüketicilere, işletmenin sunduğu mal ya da hizmetin onlar için en uygun olduğunu, diğer tüketicilerin ihtiyaçlarını ise karşılayamayacağını anlatan süreçtir.”

A) Algılama
B) Konumlandırma
C) Kimlik
D) Kişilik
E) İmaj

Cevap: B) Konumlandırma

Açıklama: Konumlandırma, tüketicilerin zihninde ürüne ait özel bir yer yaratmayı amaçlar. İşletmenin sunduğu mal ya da hizmetin belirli bir pazar bölümü için en uygun olduğunu anlatır.

11. Aşağıdakilerden hangisi kurumsal stratejik planlama süreci basamaklarından biri değildir?

A) Stratejik işletme birimlerinin belirlenmesi
B) Her bir iş birimine kaynak tahsis edilmesi
C) Büyüme fırsatlarının değerlendirilmesi
D) Kurum misyonunun tanımlanması
E) İşletmenin kurulması

Cevap: E) İşletmenin kurulması

Açıklama: Kurumsal stratejik planlama süreci basamakları arasında işletmenin kurulması yer almaz. Bu süreç, stratejik işletme birimlerinin belirlenmesi, kaynak tahsisi, büyüme fırsatlarının değerlendirilmesi ve kurum misyonunun tanımlanmasını içerir.

12. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin mikro çevre unsurları arasında yer almaz?

A) Teknolojiler
B) Aracı kuruluşlar
C) Örgüt
D) Tedarikçiler
E) Rakipler

Cevap: A) Teknolojiler

Açıklama: Mikro çevre unsurları arasında teknolojiler yer almaz. Mikro çevre unsurları arasında aracı kuruluşlar, örgüt, tedarikçiler ve rakipler bulunur.

13. “……… pazarlamacılar tarafından tüketici ihtiyaç ve isteklerini karşılamak amacıyla onlara sunulan, somut veya soyut her türlü öneriyi ifade etmek amacıyla kullanılan bir kavramdır.”

A) Değer
B) Fayda
C) İstek
D) İhtiyaç
E) Ürün

Cevap: E) Ürün

Açıklama: Ürün, pazarlamacılar tarafından tüketici ihtiyaç ve isteklerini karşılamak amacıyla onlara sunulan, somut veya soyut her türlü öneriyi ifade eder.

14. “………. bireyin mevcut durumu ile ideal ya da arzu ettiği durumu arasındaki farktır.”

A) Talep
B) Öncelik
C) Fayda
D) İstek
E) İhtiyaç

Cevap: E) İhtiyaç

Açıklama: İhtiyaç, bireyin mevcut durumu ile ideal ya da arzu ettiği durumu arasındaki farktır.

15. Tüketicilerin sıklıkla ve fazla bir çaba harcamadan satın aldığı; satın alırken fiyat, model, renk, şekil, biçim vb. açısından ürünleri herhangi bir karşılaştırmaya tabi tutmadığı, genellikle düşük maliyetli ürünlere ne ad verilir?

A) Beğenmeli ürün
B) Özellikli ürün
C) Aranmayan ürün
D) Kolayda ürün
E) Somut ürün

Cevap: D) Kolayda ürün

Açıklama: Kolayda ürünler, tüketicilerin sıklıkla ve fazla çaba harcamadan satın aldığı, düşük maliyetli ürünlerdir.

16. İşletmenin tüm pazarlama kaynaklarını tek bir pazar bölümüne odaklanması ve küçük bir tüketici potansiyeli ile iletişim hâlinde olunmasıyla tüketici ihtiyaçlarını karşılama seviyesinin daha üstün olduğu hedef pazar stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Farklılaştırılmış pazarlama
B) Kitlesel pazarlama
C) Bölümlenmiş pazar
D) Yoğunlaştırılmış pazarlama
E) Farklılaştırılmamış pazarlama

Cevap: D) Yoğunlaştırılmış pazarlama

Açıklama: Yoğunlaştırılmış pazarlama, işletmenin tüm pazarlama kaynaklarını tek bir pazar bölümüne odaklanarak, küçük bir tüketici potansiyeline hitap etmesini ve ihtiyaçlarını daha iyi karşılamasını sağlar.

17. “İşletmeler, müşterileriyle ilişkiler kurabilmek için onların memnuniyetini sürekli olarak gözetmektedir.”

A) Manevi
B) Uzun dönemli
C) Pragmatik
D) Kazançlı
E) Maddi

Cevap: B) Uzun dönemli

Açıklama: İşletmeler, müşterileriyle uzun dönemli ilişkiler kurabilmek için onların memnuniyetini sürekli olarak gözetirler.

18. Ürün odaklı bir firmayı aşağıdaki ifadelerden hangisi en iyi yansıtmaktadır?

A) Bizim temel fonksiyonumuz mümkün olan en yüksek kalitede ürünler üretmektir.
B) Tüm ürünlerimizi avantajlı fiyata satan lider bir satış organizasyonuna sahibiz.
C) Tüketici odaklı bir şirketiz.
D) Müşterilerimize %100 memnuniyet garantisi veriyoruz, memnun olmazlarsa paralarını iade ediyoruz.
E) Satış sadece pazarlamanın bir bileşenidir.

Cevap: A) Bizim temel fonksiyonumuz mümkün olan en yüksek kalitede ürünler üretmektir.

Açıklama: Ürün odaklı firmalar, en yüksek kalitede ürünler üretmeye odaklanır ve temel fonksiyonları olarak bunu görürler.

19. İşletmelerin; tedarikçilerini, aracılarını ya da rakip işletmeleri satın alarak ya da onlarla birleşerek stratejik açıklarını kapamalarını ifade eden büyüme stratejileri aşağıdakilerden hangisidir?

A) Entegre büyüme stratejileri
B) Çeşitlendirerek büyüme stratejileri
C) Yoğun büyüme stratejileri
D) Pazar geliştirme stratejileri
E) Ürün geliştirme stratejileri

Cevap: A) Entegre büyüme stratejileri

Açıklama: Entegre büyüme stratejileri, işletmelerin tedarikçilerini, aracılarını veya rakip işletmeleri satın alarak veya onlarla birleşerek stratejik açıklarını kapamalarını sağlar.

20. “……. işletmenin hizmet etmek istediği, benzer ihtiyaçlara ve karakteristik özelliklere sahip tüketicilerden oluşur.”

A) Müşteri değeri
B) Hedef pazar
C) Niş pazar
D) İşletme birimi
E) Pazar bölümü

Cevap: B) Hedef pazar

Açıklama: Hedef pazar, işletmenin hizmet etmek istediği, benzer ihtiyaçlara ve karakteristik özelliklere sahip tüketicilerden oluşur.

 

 

Auzef Pazarlama Yönetimi Auzef E-Ticaret ve Pazarlama-min

 

Pazarlama Yönetimi 2023-2024 Vize Soruları

Auzef e-Ticaret ve Pazarlama 1. sınıf bahar dönemi Vize soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!