Türk İktisat Tarihi 2023-2024 Final Soruları
#1. I. Selçuklular, ticari senetleri uygulamaya koymuştur.
II. Selçuklu ekonomik modelinin uygulandığı coğrafyanın genişliği ticari organizasyon ve ticari altyapıyı geliştirmiştir.
III. Ticari senetler, ticari mal dolaşım hızını arttırmasına rağmen ekonomik sistemde karmaşayı ortaya çıkarması açısından önemlidir.
Yukarıda Selçuklu ticareti ile ilgili verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?
Cevap: A) I ve II
Açıklama: Selçuklular ticari senetleri uygulamaya koymuş ve geniş coğrafyada ticari organizasyon ve altyapıyı geliştirmiştir.
#2. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı devletinin genel üretim- tüketim politikalarından değildir?
Cevap: B) Esnaf birliklerinin aralarında yıkıcı bir rekabet ortamı oluşturmak
Açıklama: Osmanlı devleti, esnaf birliklerinin arasında yıkıcı rekabetin oluşmasını engellemek için düzenlemeler yapmıştır. Yıkıcı rekabet ortamı oluşturmak Osmanlı devletinin üretim-tüketim politikalarına aykırıdır.
#3. I. Yerli ve yabancı yatırımcılara açık olarak II. Abdülhamit döneminde devletin verdiği imtiyazlara dayalı yatırımı teşvik politikaları ile Osmanlı coğrafyası, büyük şehirler başta olmak üzere, adeta bir şantiye alanına dönmüştür.
II. Tanzimat döneminde başlatılan sanayileşme hamlesinin borçlanma ve teknoloji üretememekten dolayı kesintiye uğramasının önlenmesi ve devam ettirilmesi için benimsenen ve uygulamaya başlanan yabancı teknoloji ve sermaye yatırımlarına açık sanayileşme politikası, II. Abdülhamit (1876-1909) döneminde tam olarak benimsenmiş ve uygulanmıştır.
III. Osmanlılar kuruluştan II. Abdülhamit dönemine kadar yabancı sermayeli yatırım ortaklıkları kurmamış, aksine yerli sermayeyi teşvik yoluna gitmiştir.
Yukarıda II. Abdülhamit döneminde iktisadi hayat ile ilgili ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Cevap: C) I ve III
#4. “Yeni Türkiye Cumhuriyeti, (…) Kongresinde (…) İktisat politikasını benimsemiş ancak İttihat ve Terakki Partisi’nin yabancı sermaye ve yabancı yatırımcı (…) yanlışlığını tespit ederek, yabancı sermaye ve yatırımlara (…) bir Milli İktisat Politikası benimsemiş ve bu politika uygulanmıştır”. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırası ile aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap: A) 1. İktisat- Milli- düşmanlığının- açık
Açıklama: Yeni Türkiye Cumhuriyeti, 1. İktisat Kongresi’nde Milli İktisat politikasını benimsemiş ve yabancı sermaye ve yatırımlara karşı açık bir tutum sergilemiştir.
#5. Cumhuriyet ekonomisinin ilk dönemlerine yönelik aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?
Cevap: B) Devletçilik yaklaşımı vadedilen piyasaya uygunluk ilkesinden şaşarak özel sermayeyi baskılamıştır.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Osmanlı Devleti kuruluş dönemi iktisadi faaliyetleri ile ilgili verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap: E) Tekfurluk/feodal beylik ile yönetilen Bizans bölgesi ile sınır ticaretini yasaklamışlardır.
Açıklama: Ertuğrul Gazi döneminde Bizans ile barışa dayalı ticaret ilişkileri yürütülmüştür. Sınır ticareti yasaklanmamıştır.
#7. Klasik dönem Osman maliyesini oluşturan üç unsurla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Cevap: A) Tımar yalnızca bitkisel tarım üretiminin vergilendirilmesini içerir.
Açıklama: Timar sistemi sadece bitkisel tarımı değil, hayvancılığı da içermektedir.
#8. (I) Onda bir oranında alınması anlamına gelen öşür vergisi kişi ve kurumlardan bağımsız objektif vergilendirme prensibinin uygulanmasıydı.
(II) Öşür, üretimle ilişkili objektifliği ve bu nedenle halk arasında kabul görmesi nedeni ile İslam devletleri ve sultanları değişse de değişmeyen en önemli vergi uygulaması oldu.
(III) 7. yüzyıldan itibaren uygulanmaya başlayan öşür vergisi, sadece İslam devletlerinde uygulanmıştır.
(IV) Objektif vergilendirmeye yönelen dünya devletleri tarafından da benimsenerek uygulanan vergi türü ve oranı oldu.
(V) Öşür, Türk dilinde aldığı şekliyle aşar, vergi kelimesi yerine kullanılan terim haline gelerek yüzyıllar boyunca uygulandı.
Yukarıda “Öşür Vergisi” hakkında numaralandırılmış ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap: E) III
Açıklama: Öşür vergisi sadece İslam devletlerinde uygulanmamış, birçok dünya devleti tarafından da benimsenmiştir.
#9. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nin esnafın teşkilatlandırmasına yönelik güttüğü fiyat ve üretim politikaları araçları arasında değildir?
Cevap: C) Arpalıklar
Açıklama: Arpalıklar, Osmanlı Devleti’nin esnafın teşkilatlandırmasına yönelik fiyat ve üretim politikaları araçları arasında değildir.
#10. Aşağıda “Osmanlı Toprak Sistemi” hakkında verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap: D) Belli arazilerin bazı kimselere hayatları boyunca gelirlerin tahsisi miras yolu ile intikal etmesine yurtluk denir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#11. Aşağıdakilerden hangisi tımarlı sipahinin yükümlülüklerinden biri değildir?
Cevap: B) Tımar sahipleri tımarlı arazisi üzerinde vakıf kurmakla yükümlüydü.
Açıklama: Tımar sahipleri, tımarlı arazisi üzerinde vakıf kurmakla yükümlü değildiler.
#12. I. İktisat tarihçileri alan olarak genellikle iki köklü iktisadi yapı değişimi olan tarım devrimi ve sanayi devrimini esas alarak, medeniyetlerin ve milletlerin ulusların iktisat tarihini konu alırlar. II. Bilim dünyası tarım ve sanayi devrimi sonrası oluşan iktisadi sistem için genel bir Dünya İktisat Tarihi tasavvuru oluşturmamış, bu alan üzerine henüz bir denemede bulunmamıştır. III. Sanayi devrimi sonrası iktisat tarihi araştırmaları daha çok Avrupa merkezli bir tarih algısı üzerinden şekillenmektedir. Yukarıda iktisat tarihi ile ilgili verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?
Cevap: B) I ve III
Açıklama: İktisat tarihçileri tarım ve sanayi devrimlerini esas alarak medeniyetlerin ve ulusların iktisat tarihini konu alırlar. Sanayi devrimi sonrası iktisat tarihi araştırmaları daha çok Avrupa merkezli bir tarih algısı üzerinden şekillenmektedir.
#13. Selçuklu Devleti’nde esnaf örgütlenmesine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) Ahi Teşkilatı
Açıklama: Selçuklu Devleti’nde esnaf ve zanaatkârların örgütlenmesi Ahi Teşkilatı adıyla bilinmektedir.
#14. Kürk yolu ve İpek yolu olarak bilinen ve Doğu’yu Batı’ya bağlayan ilk uluslararası ticaret yolunu kurmuş ve işletmiş Türk Devleti aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: C) Hun İmparatorluğu
#15. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı bölgesinde iktisadi, sosyal, dini ve kültürel faaliyetleri yürüterek öncü kurucu görevi üstlenenlerden birisi değildir?
Cevap: C) Tüccarlar
Açıklama: Ahiler, Gaziler, Bacılar ve Abdallar Osmanlı bölgesinde çeşitli sosyal, dini ve kültürel faaliyetleri yürüterek kurucu roller üstlenmişlerdir. Tüccarlar ise daha çok ekonomik faaliyetlerle ilgilenmişlerdir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#16. Osmanlı Devleti’nde tarım üretiminin vergilendirilmesini ve askeri-sivil bürokrasinin ücretlerinin karşılanmasını sağlayan sistemin adı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: E) Tımar sistemi
Açıklama: Osmanlı Devleti’nde tarım üretiminin vergilendirilmesi ve askeri-sivil bürokrasinin ücretlerinin karşılanması Timar sistemi ile sağlanırdı.
#17. Göçebe Türk Toplulukları hakkında verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap: D) Coğrafi şartlardan dolayı Orta Asya verimli tarım, maden ve kömür sahalarına sahip olduğundan Türkler, güçlü bir hammadde ve sanayi ağına sahiptiler.
Açıklama: Orta Asya’nın coğrafi şartları verimli tarım, maden ve kömür sahalarına sahip değildir. Bu nedenle Türkler güçlü bir hammadde ve sanayi ağına sahip olamamışlardır.
#18. Aşağıdakilerden hangisi Bizans sınır boyunda görevli Selçuklu uç komutanlarından Ertuğrul Gazi’nin Bizans ile siyasi ve iktisadi ilişkilerini tanımlamaktadır?
Cevap: D) güvenlik – ticaret
#19. Tanzimat dönemi sanayi politikalarıyla ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?
Cevap: E) Alâmet-i Fârika (marka) nizamnamesinin yayınlanmasından itibaren ürüne dayalı sınaî mülkiyet hakları sistemine geçmeye başlamıştır.
Açıklama: Tanzimat dönemi ile birlikte Osmanlı Devleti, sınaî mülkiyet haklarını tanıyarak marka sistemini oluşturmuştur.
#20. Aşağıdakilerden hangisi Selçuklu ticaret unsurlarından biri değildir?
Cevap: D) Sezonluk Panayırlar
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
Türk İktisat Tarihi 2023-2024 Final Soruları
|
Türk İktisat Tarihi 2023-2024 Final Soruları
Türk İktisat Tarihi 2023-2024 Final Soruları