Tarım Coğrafyası 2023-2024 Final Soruları
Tarım Coğrafyası 2023-2024 Final Soruları
#1. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, tarım sektöründe kullanılan suyun toplam kullanılan suya oranının %70’in üzerinde olduğu ülke verilmiştir?
Cevap: D) Yunanistan
#2. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi, gelişmiş ülkelerde estansif bitkisel ürün yetiştirmede pestisit kullanımının önemli olduğu bilinmekle birlikte, pestisit kullanımının sürekli arttırılmasıyla oluşacak durum değildir?
Cevap: B) Verimlilik artacak.
#3. Aşağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi pazarlamanın yöneldiği faaliyetler bütünü içinde yer almaz?
Cevap: B) Eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütme
Açıklama: Pazarlamanın yöneldiği faaliyetler bütünü içinde eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütme yer almaz.
#4. Gelişmiş ülkelerde tarım alanlarının payı genel olarak azalmaktadır. Bu bilgi doğrultusunda aşağıdaki seçeneklerden hangisi söylenemez?
Cevap: E) Tarımsal faaliyetler önemsizleşmektedir.
Açıklama: Gelişmiş ülkelerde tarım alanlarının payı azalsa da, tarımsal faaliyetler önemsizleşmemektedir.
#5. Aşağıdakilerden hangisi günümüzden 4000-3000 yıl önce anserine (gülgiller ailesinden bir tür beşparmak otu), turnusol, kabak ve bostan mürverinin evcilleştirildiği neolitik tarımın ilk merkezlerinden biridir?
Cevap: D) Kuzey Amerika merkezi
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde dünya genelinde 1970 ile 2020 yılları arasında meyve yetiştirilen alanlarda artış oranı verilmiştir?
Cevap: B) yüzde 108
Açıklama: 1970 ile 2020 yılları arasında dünya genelinde meyve yetiştirilen alanlarda yüzde 108 oranında artış olmuştur.
#7. ABD başta olmak üzere birçok ülkede DDT grubu pestisitlerin kullanımının yasaklandığı tarih hangisidir?
Cevap: A) 1979
#8. *17,1 milyon hektar tarım arazisi, yaklaşık 420’000 üretici tarafından organik olarak yönetilmektedir. Tarım alanların % 3,4’ü organiktir.
*2019’a kıyasla organik tarım arazileri 0,7 milyon hektarını üzerinde artmıştır.
Yukarıda özellikleri verilen kıta aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) Avrupa
Açıklama: Verilen özellikler Avrupa kıtasına aittir.
#9. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, 2019 yılı itibariyle, dünya genelinde toplam istihdamda tarımda istihdamın payı verilmiştir?
Cevap: E) yüzde 26,7
Açıklama: 2019 yılı itibariyle dünya genelinde toplam istihdamda tarımın payı yüzde 26,7’dir.
#10. Türkiye’de yasal düzenlemelerin başlatıldığı 1994 yılından 2020 yılına gelindiğinde organik tarım yapan çiftçi sayısı kaç katına ulaşmıştır?
Cevap: C) 31
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#11. İngiltere’de, diğer AB ülkelerinden farklı olarak tarımsal kooperatifler gibi üreticiler tarafından kurulan “Pazarlama Bord“larından en etkin bordların yer aldığı sektör aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: C) Süt sektörü
Açıklama: İngiltere’de süt sektörü, tarımsal kooperatifler ve üreticiler tarafından kurulan en etkin pazarlama bordlarına sahiptir.
#12. Dünya tohum ihracatında ilk sırada yer alan ülke hangisidir?
Cevap: A) Hollanda
Açıklama: Dünya tohum ihracatında ilk sırada yer alan ülke Hollanda’dır.
#13. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, genellikle bitkilerin çoğunun büyüme işlemini gerçekleştirdiği sıcaklık aralığı verilmiştir?
Cevap: D) 5° – 54°
#14. Günümüzde tarım sektörü için kullanılan en önemli ve etkili risk yönetim aracı hangisidir?
Cevap: C) Tarım sigortası
Açıklama: Tarım sigortası, günümüzde tarım sektörü için kullanılan en önemli ve etkili risk yönetim aracıdır.
#15. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde risk yönetiminde alınan koruma önlemleri yetersiz kaldığında üreticilerin uğradığı zararlarını çiftçi üzerinden alınarak sigorta şirketleri aracılığı ile transfer edilmesi işleminin gerçekleştiği uygulama verilmiştir?
Cevap: B) Ürün sigortası
Açıklama: Ürün sigortası, üreticilerin uğradığı zararları sigorta şirketleri aracılığı ile transfer eden bir uygulamadır.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#16. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde 2020 yılı için Türkiye’de kırsal nüfusun toplam nüfusa oranı verilmiştir?
Cevap: E) yüzde 23,9
#17. Buğdayların çoğunu oluştururlar. Daha ziyade kışları soğuk ve nemli orta iklim kuşağında yetiştirilirler. Nişastaları, glütenlerinden daha fazladır. Yukarıda özellikleri verilen buğday türü aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) Yumuşak buğdaylar
Açıklama: Buğdayların çoğunu oluşturan ve kışları soğuk ve nemli orta iklim kuşağında yetiştirilen, nişastaları glütenlerinden daha fazla olan buğday türü yumuşak buğdaylardır.
#18. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi, toprağa süzülen ve toprakta biriken yağmur sularının nemin buharlaşma ile uçup gitmesine engel olmak için kuru tarım metodunda yapılan başlıca işlerdendir?
Cevap: C) Toprağın yüzey kısmının yumuşak, ufalanmış bir hale getirilmesi ve bu halde tutulmaya çalışılması
Açıklama: Kuru tarım metodunda, toprağın yüzey kısmının yumuşak, ufalanmış bir hale getirilmesi ve bu halde tutulmaya çalışılması yağmur sularının nemin buharlaşmasını engellemek için yapılan başlıca işlerden biridir.
#19. İyi Tarım Uygulamaları’nın (İTU) önemini kavrayan dünya ülkeleri oluşturdukları “Ulusal ve Bölgesel Çalışma Grupları ile ülkelerindeki tarımsal üretimi hangi protokole uygun hale getirmeye başlamışlardır?
Cevap: E) EUREPGAP
Açıklama: İyi Tarım Uygulamaları’nın önemini kavrayan ülkeler, tarımsal üretimi EUREPGAP protokolüne uygun hale getirmeye başlamışlardır.
#20. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi, zararlılara ve hastalıklara karşı mücadele için yapılması gereken uygulama değildir?
Cevap: D) Hasat sonrası bitki kökleri toprak ile harman edilmelidir
Açıklama: Hasat sonrası bitki köklerinin toprak ile harman edilmesi zararlılara ve hastalıklara karşı mücadelede etkili bir yöntem değildir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
Tarım Coğrafyası 2023-2024 Final Soruları |
|
---|---|
@lolonolo_com |
Tarım Coğrafyası 2023-2024 Final Soruları