İş Sağlığı ve Güvenliği (Bahar) 2023-2024 Bütünleme Soruları
İş Sağlığı ve Güvenliği (Bahar) 2023-2024 Bütünleme Soruları
#1. Doğal hâlde bulunan, üretilen, herhangi bir işlem sırasında kullanılan veya atıklar da dâhil olmak üzere ortaya çıkan her türlü element, bileşik veya karışımlara ne tür madde adı verilir?
Cevap : C) Kimyasal madde
Açıklama : Kimyasal madde, doğal halde bulunan, üretilen veya herhangi bir işlem sırasında kullanılan element, bileşik veya karışımlardır.
#2. ``Hem kalitatif hem de kantitatif bir yöntem olup tümevarım mantığına dayanarak yapılan bir risk değerlendirme yöntemidir. Bu yöntemde ilk olarak bir olay tasarlanır ve sonrasında bu olayın gerçekleşmesi durumunda neler olabileceği değerlendirilir. Elde edilen sonuçlara uygun alınabilecek önlemler planlanır.`` ifadesi aşağıdakilerden hangisini tanımlar?
Cevap : B) ETA (Olay Ağacı Analizi Yöntemi)
Açıklama : Olay Ağacı Analizi (ETA), tümevarım mantığına dayalı hem kalitatif hem de kantitatif bir risk değerlendirme yöntemidir.
#3. ILO'nun yayınladığı 194 sayılı meslek hastalıkları listesi tavsiye kararında yer alan meslek hastalığı sayısı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) 70
Açıklama : ILO’nun 194 sayılı meslek hastalıkları listesi tavsiye kararında toplam 70 meslek hastalığı yer almaktadır.
#4. I. Kadınlar
II. Yaşlılar
III. Uzun süreli işsizler
Yukarıda verilen özel politika gerektiren gruplar Türkiye'de büyüklüklerine göre sıralanmak istendiğinde doğru sıralama aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : D) I-II-III
#5. İyonize olmayan elektromanyetik radyasyonla ilgili en önemli halk sağlığı sorunu aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Mobil telefonların yaygın kullanımı
Açıklama : İyonize olmayan elektromanyetik radyasyonla ilgili en önemli halk sağlığı sorunu, mobil telefonların yaygın kullanımıdır.
#6. I. Çalışanlara finans eğitimi vermek
II. İş yerinde ilk yardım ve acil müdahale hizmetlerinin organizasyonu çalışmalarını yapmak
III. İş sağlığı ve güvenliği kuruluna katılmak
IV. Çalışanların işe giriş ve periyodik muayenelerini yapmak
V. İş yerinde makine tasarımı, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularını işverene önermek
Yukarıdakilerden hangileri iş yeri hekimlerinin görevlerinden değildir?
Cevap : D) I ve V
Açıklama : Çalışanlara finans eğitimi vermek ve makine tasarımı, bakımı ve muhafazası konularını işverene önermek iş yeri hekimlerinin görevlerinden değildir.
#7. Aşağıdakilerden hangisi ayak ve bacak koruyucu malzemelerinden değildir?
Cevap : E) Sivri burunlu ayakkabı
Açıklama : Ayak ve bacak koruyucu malzemeleri, iş sağlığı ve güvenliği açısından önemlidir. Antistatik ayakkabı, dizlikler ve tozluklar gibi koruyucu ekipmanlar iş kazalarını önlemek için kullanılır. Ancak, sivri burunlu ayakkabı koruyucu bir malzeme değildir ve iş güvenliği açısından uygun değildir.
#8. NIOSH'da yükün ağırlığı, yaşa ve cinsiyete göre farklı olan maksimum omurga bası yüküdür. 50 yaş ve altı için tavsiye edilen kompresyon yük sınırı ..... kilogramdır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : E) 23
Açıklama : NIOSH’a göre 50 yaş ve altı için tavsiye edilen maksimum omurga bası yükü 23 kilogramdır.
#9. Ülkemizde 10'dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde, çalışan başına yılda en az ne kadar süre iş sağlığı ve güvenliği uzmanı görevlendirilmesi gerekmektedir?
Cevap : B) 60 dakika
#10. Asbestozis ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : A) Silis ve kömür partiküllerinin lif biçiminde olmalarına karşılık asbest toz yapısındadır.
Açıklama : Silis ve kömür partikülleri toz biçiminde değil, lif biçimindedir. Asbest ise toz yapısındadır ve bu fark, asbestin sağlık üzerinde farklı etkilere sahip olmasına yol açar.
#11. Aşağıdakilerden hangisi ani tekrarlanan veya uzun süreli maruziyet sonunda sağlığa zararlı olan maddelerden biri değildir?
Cevap : C) Alevlenebilir madde
Açıklama : Alevlenebilir madde, ani tekrarlanan veya uzun süreli maruziyet sonunda sağlığa zararlı olmayan bir maddedir. Bu madde yangın tehlikesi yaratır, ancak doğrudan sağlık zararları ile ilişkilendirilmez.
#12. Ergonomide iş hevesi konusunda ücret yaklaşımını öngören ilk araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : E) Taylor
Açıklama : Ergonomide iş hevesi konusunda ücret yaklaşımını öngören ilk araştırmacı Frederick Taylor’dır.
#13. Aşağıdakilerden hangisine uzun süreli maruz kalma lösemiye neden olur?
Cevap : C) Benzen
Açıklama : Benzen, uzun süreli maruziyet durumunda lösemiye neden olabilecek bir kimyasaldır.
#14. 194 sayılı Meslek Hastalıkları Listesi Tavsiye Kararı'nı ILO kaç yılında yayımlamıştır?
Cevap : A) 2002
Açıklama : ILO, 194 sayılı Meslek Hastalıkları Listesi Tavsiye Kararı’nı 2002 yılında yayımlamıştır.
#15. Biyolojik etkenler, enfeksiyon riskine göre sınıflandırıldığında Grup 4'e giren hastalık aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Ebola
Açıklama : Ebola, Grup 4’e giren ve yüksek enfeksiyon riski taşıyan biyolojik bir etkendir.
#16. ......, birimi Sievert (Sv) olup radyasyonun türüne ve enerjisine bağlı olarak doku veya organda soğurulmuş dozun, radyasyon ağırlık faktörü ile çarpılmış hâlidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : D) Eş değer doz
#17. Toplumdaki hastalık, kaza ve sağlıkla ilgili durumların dağılımını, görülme sıklıklarını ve bunları etkileyen faktörleri inceleyen model aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : D) Epidemiyoloji
Açıklama : Epidemiyoloji, hastalık, kaza ve sağlıkla ilgili durumların toplumda nasıl dağıldığını, ne sıklıkta görüldüğünü ve bunları etkileyen faktörleri inceleyen bir bilim dalıdır.
#18. İş yerindeki tüm iş kazalarının kayıtlarını tutmak ve gereken incelemeleri yaparak bunlarla ilgili raporları düzenlemek aşağıdaki kişilerden hangisinin yükümlülüğüdür?
Cevap : C) İşveren
#19. Bir iş yerinde bir veya daha fazla alt işveren bulunması hâlinde aşağıdakilerden hangisinin yönetmelik gereğince yapılmasına gerek yoktur?
Cevap : E) Her alt işverenin yürüttükleri işlerle ilgili olarak, gerekli risk değerlendirmesi çalışmalarını yapmasına gerek yoktur.
Açıklama : Yönetmelik gereği, her alt işverenin yürüttükleri işlerle ilgili gerekli risk değerlendirmesi çalışmalarını yapması zorunludur.
#20. İnsanda ağır hastalıklara neden olan, çalışanlar için ciddi tehlike oluşturan, topluma yayılma riski bulunabilen ancak genellikle etkili korunma veya tedavi imkânı olan biyolojik etkenlerdir. Yukarıdaki tanımlama aşağıdaki seçeneklerden hangisine uymaktadır?
Cevap : A) Grup 3
Açıklama : Grup 3 biyolojik etkenler, ağır hastalıklara neden olabilen ve çalışanlar için ciddi tehlike oluşturan etkenlerdir. Ancak, genellikle bu gruptaki etkenlere karşı etkili korunma ve tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
SONUÇ
HD Quiz powered by harmonic design
İş Sağlığı ve Güvenliği (Bahar) 2023-2024 Bütünleme Soruları
@lolonolo_com |