Bilimsel Araştırma Teknikleri (YB) 2023-2024 Bütünleme Soruları
Bilimsel Araştırma Teknikleri (YB) 2023-2024 Bütünleme Soruları
#1. I. Soru gerekli mi?
II. Cevaplayıcı soruyu anlıyor mu?
III. Soru talep edilen bilgiyi ortaya çıkarmada yeterli olacak mı?
IV. Soru ile elde edilen veri kolay biçimde analiz edilebilecek mi?
Yukarıdakilerden hangileri anketteki soruların içeriğine bakarken sorulması gereken sorular arasında yer alır?
Cevap: A) I, II ve III
#2. I. X ve Y’deki değişmeler arasında bir ilgi olmalıdır.
II. X’deki değişme Y’deki değişmeden zaman içinde daha önce meydana gelmelidir.
III. Y’ye etki etmesi muhtemel diğer faktörlerin tümü elenmelidir.
IV. X’in Y’ye etki ettiğini saptayan ilgili bir teori bulunmamalıdır.
Nedensel araştırmalar için X’in Y’ye neden olduğunu söyleyebilmek gerekmektedir. Bunun için gerekli ve yeterli koşullar ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
Cevap: A) I, II ve III
Açıklama: Nedensel ilişki kurmak için arasında doğrudan ilişki bulunan X ve Y değişkenleri arasında, X’in Y’den önce gelmesi ve diğer etkileyici faktörlerin kontrol altına alınması gerekir.
#3. Aşağıdakilerden hangisi bir araştırma raporunun metin kısmında yer alan bölümlerden biridir?
Cevap: C) Giriş
Açıklama: Araştırma raporunun metin kısmı genellikle Giriş, Metodoloji, Bulgular ve Tartışma bölümlerini içerir. Giriş bölümü, araştırmanın konusunu ve amacını açıklar.
#4. ``Geçerlikte yapılan işlem amaca ne kadar uygun olursa geçerlik o kadar ..... , amaçtan ne kadar uzak olursa geçerlik o kadar ..... olur.``
Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçenek sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Cevap: B) yüksek / düşük
Açıklama: Geçerlik, araştırma işlemlerinin amaca ne kadar uygun yapıldığını ifade eder. İşlemler amaçla uyumlu olduğunda geçerlik yüksek, amaçtan uzaklaştıkça düşük olur.
#5. Araştırma etiği ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap: D) Araştırma yapılacak konunun derinlemesine cevaplayıcıya anlatılması objektif bir araştırmanın açıklık ilkesine aykırıdır
Açıklama: Bu ifade yanlıştır çünkü araştırma yapılacak konunun katılımcılara açık ve anlaşılır şekilde anlatılması, araştırma etiğinin temel bir ilkesidir ve şeffaflık sağlar.
#6. Araştırmaya katılan bireylerde araştırma süresince meydana gelen değişiklikler sonucu oluşan geçersizlik kaynağına ne ad verilir?
Cevap: E) Olgunlaşma etkisi
Açıklama: Olgunlaşma etkisi, araştırma süresince katılımcılarda doğal olarak meydana gelen değişiklikleri ifade eder ve bu değişiklikler araştırma sonuçlarını etkileyebilir.
#7. Anketin konuya uygunluğu ve dili ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap: C) Tahminleme veya genelleştirme için sorulan sorular sonuca yönelik doğru tahminler elde edilmesine imkan verir
Açıklama: Bu ifade yanıltıcıdır çünkü tahminleme veya genelleştirme soruları, genellikle belirsiz ve subjektif yanıtlar üretir, doğru tahminler sağlaması zorunlu değildir.
#8. Araştırmanın planlaması aşamasında aşağıdaki başlıklardan hangisi yer almaz?
Cevap: B) Araştırma raporunun yazılması
Açıklama: Araştırma planlaması aşamasında rapor yazımı yer almaz; bu, araştırmanın tamamlanmasından sonra gerçekleşir.
#9. Varyansın karekökü olan ve gruptaki dağılımın ne kadar tutarlı olduğunu belirlemek için kullanılan tanımlayıcı istatistik aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: D) Standart sapma
Açıklama: Standart sapma, varyansın kareköküdür ve veri setindeki değerlerin ortalamadan ne kadar sapma gösterdiğini, yani dağılımın ne kadar tutarlı olduğunu gösterir.
#10. Bir yazarın intihalden kaçınmak için gerekli becerilere sahip olmamasına veya başkasına ait olan fikirleri iyice özümseyerek kendisine aitmiş gibi zannetmesine bağlı olarak yapılmış olan intihale ne ad verilir?
Cevap: E) Bilinçsiz intihal
Açıklama: Bilinçsiz intihal, yazarın başkalarına ait fikirleri özümseyip bunları farkında olmadan kendi fikirleriymiş gibi sunması durumudur.
#11. Yanıtlayıcıdan, anketörden, yanıtlayıcı-anketör etkileşiminden ve anket formundan kaynaklanan hatalar nedeniyle araştırmacı gerçek değer yerine kaydedilen değeri elde edebilmektedir. Gerçek değer ile kaydedilen değer arasındaki farka verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: B) Örnekleme dışı hata
#12. Temel ölçüm seviyelerinin en zayıfı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: E) Sınıflandırma
Açıklama: Sınıflandırma, en temel ölçüm düzeyidir ve veriler yalnızca kategorilere ayrılır; sayısal bir değerlendirme veya sıralama içermez.
#13. Veri girişi safhasında eksik cevapların (kayıp gözlemlerin) düzeltilmesinde, cevaplayıcının diğer cevapları incelenerek, eksik cevabı için uygun bir cevabın hesaplanmasına ne ad verilir?
Cevap: A) Emsal cevap verme
Açıklama: Eksik verilerin doldurulmasında, benzer özelliklere sahip diğer cevaplar dikkate alınarak ’emsal cevap verme’ yöntemi kullanılır. Bu yöntemle eksik veriler tahmin edilerek tamamlanır.
#14. Araştırma sonuçlarının yorumlanması ile ilgili yanlış bir bilgidir?
Cevap: E) Bu aşamada elde edilen bilgiler genellenebilir olmak zorunda değildir
Açıklama: Araştırma sonuçlarının yorumlanması sırasında elde edilen bilgilerin genellenebilirliği, araştırmanın kapsamı ve yöntemine bağlıdır ve her zaman genellenebilir olması gerekmez.
#15. Aşağıdaki kalitatif (nitel) ve kantitatif (nicel) araştırma yöntemlerinin karşılaştırmasına yönelik verilen ifadelerden hangisi doğrudur?
Cevap: D) Veri analizi açısından; kalitatif araştırmalar istatistiksel değil, kantitatif araştırmalar ise istatistikseldir.
Açıklama: Kalitatif araştırmalar, derinlemesine bilgi elde etmeye yönelik olup, sayısal veri yerine metin, görüntü gibi veriler üzerinden analiz yapılırken; kantitatif araştırmalar sayısal veriler üzerinden istatistiksel analizleri tercih eder.
#16. I. Kolayda örnekleme
II. Kasıtlı örnekleme
III. Kota örnekleme
IV. Kümelere göre örnekleme
V. Sistematik örnekleme
Yukarıda verilen örnekleme tekniklerinden hangileri tesadüfi olmayan örnekleme teknikleri arasında yer alır?
Cevap: A) I, II ve III
Açıklama: Kolayda, kasıtlı ve kota örnekleme, örneklemelerin belirli bir plan dahilinde veya araştırmacının özel kriterlerine göre seçildiği tesadüfi olmayan yöntemlerdir.
#17. Cronbach Alpha (α) değeri araştırmalarda aşağıdakilerden hangisi için kullanılır?
Cevap: C) Güvenirliliği belirlemek için
Açıklama: Cronbach Alpha (α) değeri, bir ölçüm aracının iç tutarlılığını ve dolayısıyla güvenilirliğini ölçmek için kullanılır.
#18. Nesnelerin sadece gruplandırıldığı bir ölçme seviyesidir. En kısıtlı ve en güçsüz ölçektir. Yukarıda bahsedilen ölçek türü/ölçüm seviyesi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: B) Sınıflandırma
Açıklama: Sınıflandırma ölçeği, en temel ölçüm düzeyidir ve nesneleri sadece kategorilere ayırır, aralarında niceliksel bir ilişki kurulmaz.
#19. Türkiye’de yazılmış olan yüksek lisans ve doktora tezlerinin bulunduğu ve kullanıcıların erişimine açık olan Ulusal Tez Merkezi hangi kuruluş bünyesinde hizmet vermektedir?
Cevap: D) YÖK
#20. Sayısal hâle dönüştürülmüş değişkenlerin incelenmesine, ilişkilerin ve nedensonuçların ortaya konmasına dayanan araştırmalara ne ad verilir?
Cevap: C) Kantitatif araştırma
Açıklama: Kantitatif araştırma, sayısal veriler üzerinden yapılan ve çeşitli istatistiksel teknikler kullanılarak ilişkilerin ve neden-sonuç bağlantılarının incelendiği araştırma türüdür.
SONUÇ
HD Quiz powered by harmonic design
Bilimsel Araştırma Teknikleri (YB) 2023-2024 Bütünleme Soruları |
|
---|---|
@lolonolo_com |