Bilimsel Bilginin Sosyolojisi 2024 Bütünleme Soruları
Bilimsel Bilginin Sosyolojisi 2024 Bütünleme Soruları
#1. Sosyal ve psikolojik faktörlerin bir teorinin kabulünde veya reddinde çok etkili olduğunu iddia eden bir kişi aşağıdakilerden hangisine eleştirel yaklaşmaktadır?
Cevap : A) Keşif bağlamı – gerekçelendirme bağlamı ayrımına
Açıklama : Sosyal ve psikolojik faktörlerin teoriler üzerindeki etkisini savunan bir kişi, keşif bağlamı ile gerekçelendirme bağlamı arasındaki ayrımın yeterli olmadığını iddia eder.
#2. Bilim insanları doğayı daha iyi resmettikçe ona dayanan öngörüler de daha fazla başarıya ulaşacaklardır. Ancak bilim insanları, sosyal unsurların etkisi ile hatalı teorileri doğru kabul etme tehlikesiyle her zaman karşı karşıyadırlar. Yukarıdaki paragrafta ifade edilen yaklaşıma sahip bir kişi, aşağıdaki yargılardan hangisini dile getirmek istemektedir?
Cevap : B) Bilimde lineer bir ilerlemeyi garanti edecek bir aktör yoktur.
Açıklama : Paragrafta vurgulanan, bilimin sosyal unsurlar nedeniyle hatalı teorileri kabul edebileceği tehlikesidir. Bu nedenle, bilimde lineer bir ilerlemeyi garanti edecek bir aktör olmadığını savunur.
#3. Güçlü Program’a göre doğa ile ilişkimiz hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenebilir?
Cevap : D) Doğa ile ilişkimizi toplum üzerinden kurarız.
Açıklama : Güçlü Program, doğa ile ilişkimizin sosyal ve kültürel etkenler üzerinden şekillendiğini savunur. Doğa hakkındaki bilgimiz, toplumsal bağlamdan bağımsız değildir.
#4. ….., normal bilim döneminde eleştirinin ne kadar arzulansa da mümkün olmadığını belirtmiştir. Oysa ….. göre her ne kadar sosyal unsurların üzerimizdeki baskısından söz edebilsek de bu etkiyi aşmak ve eleştirel gözlüklerle teorileri değerlendirmek mümkündür.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : B) Kuhn – Popper’a
Açıklama : Kuhn, normal bilim döneminde eleştirinin sınırlı olduğunu savunurken, Popper, sosyal unsurların etkisini aşmanın mümkün olduğunu ve eleştirinin her zaman yapılması gerektiğini savunur.
#5. Merton’a göre bilim insanlarının ürettikleri bilimsel bilgiler kamuya açık olmalıdır. Yani bilimsel bilgi herkesin malıdır. Bir firmanın bilimsel bilgiyi paylaşmayıp sadece kendi çıkarına kullanmak istemesi bu norma aykırıdır. Yukarıdaki parçada aşağıdaki normların hangisinden bahsedilmektedir?
Cevap : E) Komünalizm
Açıklama : Merton’un komünalizm normu, bilimsel bilginin kamuya açık ve herkes tarafından erişilebilir olması gerektiğini savunur.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Bilim insanları topluluğu bir teorinin doğru olduğunu düşünerek –hatta zaman zaman sosyal etkenlerin etkisi altında kalarak- hatalı bir gerekçelendirmede bulunabilirler. Onlar o teorinin güçlü kanıtlarla desteklendiğine inanabilirler veya inandırılabilirler. Hatta inanmasalar da çıkarları gereği o teorinin doğru olduğunu savunabilirler. Ancak bilimsel çalışma bir anlık bir uğraş değildir. ….. terminolojisini kullanırsak bilimi sürece yayılmış bir uğraş, bir araştırma programı olarak nitelendirmek daha isabetli olacaktır.
Yukarıdaki parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : D) Lakatos’un
Açıklama : Lakatos, bilimi sürece yayılmış bir araştırma programı olarak nitelendirir. Bilimsel çalışmaların bir anda sonuçlanmayacağını, uzun vadede değerlendirilmesi gerektiğini savunur.
#7. Popper’a göre Marx’ın tarih teorisi, Adler’in psikolojisi ve Freud’un psikanalizi …..
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : A) yanlışlanamayacağı için bilimsel değildir.
Açıklama : Popper, bir teorinin bilimsel olabilmesi için yanlışlanabilir olması gerektiğini savunur. Marx, Adler ve Freud’un teorileri yanlışlanamaz oldukları için bilimsel kabul edilmezler.
#8. Kuhn, bilimin hangi süreçlerden geçtiğini savunur?
Cevap : C) Normal dönem – Kriz – Devrim – Normal dönem
Açıklama : Kuhn’a göre bilim, normal dönemlerde istikrarlı bir şekilde ilerler. Ancak bir kriz ortaya çıktığında, bilimsel devrim yaşanır ve bu devrimle birlikte yeni bir normal dönem başlar.
#9. İlk dönem sosyologlarının hedeflerinden biri de …… ile ….. arasındaki farkı kapatmaktı. Fiziksel dünyada şahitlik ettikleri yasaların benzerlerini kendi disiplinlerinde de aradılar.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : D) sosyal bilimler – doğa bilimleri
Açıklama : İlk dönem sosyologları, sosyal bilimlerle doğa bilimleri arasındaki farkı kapatmayı hedeflemişlerdir. Sosyal bilimlerde de doğa bilimlerindeki gibi yasalar bulmayı amaçlamışlardır.
#10. Aşağıdaki isimlerden hangisi, bilime bir metot dayatmanın bilimsel gelişmeyi engelleyeceğini vurgulamıştır?
Cevap : E) P. Feyerabend
Açıklama : Feyerabend, bilimde katı bir metodolojiye karşı çıkar ve farklı yöntemlerin bilimin gelişimi için gerekli olduğunu savunur. Onun görüşüne göre, bilimde metodolojik bir anarşizm olmalıdır.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#11. 19. yüzyıl İngiltere’sinde kolera üzerine çalışmalar yapan bir doktorun, meslektaşlarının direnciyle karşılaşması Bilimsel Bilginin Sosyolojisi dersi ile ilgili aşağıdakilerden hangisini anlatabilir?
Cevap : B) Bilimde sosyal ve psikolojik etkenlerin önemli rol oynadığını
Açıklama : Doktorun çalışmalarına meslektaşlarının direnci, bilimsel bilginin sosyal ve psikolojik etkenlerden bağımsız olarak değerlendirilemeyeceğini gösterir.
#12. Feministler dezavantajlı grupların ….. onlara avantaj sağladığı yönündeki iddialarında haklıysa bu dezavantajların giderilmesinin bilime fayda getirmeyeceğini, dolayısıyla dezavantajların sürdürülmesi gerektiğini iddia edenler olmuştur. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : C) bakış açılarının
Açıklama : Cümlede, dezavantajlı grupların bakış açılarıyla ilgili iddialar ele alınmaktadır. Feminist perspektifin bu grupların bakış açılarına odaklandığı söylenebilir.
#13. Robert Nola’ya göre Baconcı perspektifte aşağıdakilerden hangisine ihtimal verilmez?
Cevap : E) Bilimin insanların zararı için kullanılabileceğine
Açıklama : Baconcı perspektif, bilimin her zaman insanlık yararına olacağını savunur. Bu nedenle bilimin insanların zararı için kullanılabileceği ihtimaline yer vermez.
#14. Birinci Dünya Savaşı sonrasında yaşayan bilim insanlarının belli fizik teorilerini sosyo-kültürel etkenler nedeniyle kabul ettiğine inanan bir kişiye göre sosyal etkenlerin belirleyiciliği sadece ….. atıf yaparak açıklanamaz.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : A) keşif bağlamına
Açıklama : Sosyo-kültürel etkenlerin fizik teorileri üzerindeki etkisi, keşif bağlamına yapılan atıflarla tam olarak açıklanamaz. Bu etkenler, daha geniş bir bağlamda değerlendirilmelidir.
#15. Boris Hessen, ….. ait olan ….. adlı eserin hangi sosyal şartlarda yazıldığını incelemiştir. Ona göre bu eser o dönem İngiliz burjuva sınıfının ihtiyaçları ile tamamen örtüşmektedir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : A) Newton’a – Principia
Açıklama : Boris Hessen, Newton’un Principia eserinin, yazıldığı dönemin sosyal ve ekonomik şartlarıyla uyumlu olduğunu savunur.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#16. Çin ve Hindistan’a nazaran, bireysel çalışmaların karşılığının verilmesini daha çok önemseyen Amerika gibi ülkelerde buluşların sahipleriyle anılmasına daha çok dikkat edilir. Yukarıdaki iddiada bulunan kişi aşağıdakilerden hangisinin altını çizmektedir?
Cevap : C) Etik normların evrensel olmadığının
Açıklama : Farklı kültürlerde etik normların farklı şekilde uygulanması, etik normların evrensel olmadığını gösterir. Amerika’da bireysel çalışmalara verilen önem, bu bağlamda değerlendirilir.
#17. Güçlü Program’ı ikna edici bulan bir sosyolog, 1970’ler İskoçyası’nda yaşayan bir fizikçi ile 1920’ler Almanyası’nda yaşayan bir fizikçinin bilimsel teorileri ile ilgili olarak aşağıda belirtilen noktalardan hangisine vurguda bulunmaktadır?
Cevap : C) Her ikisinde de sosyal etkenler teorinin oluşum sürecinden gerekçelendirilmesine kadar önemli rol oynayacaktır.
Açıklama : Güçlü Program, bilimsel teorilerin sosyal ve kültürel etkenlerden bağımsız olmadığını savunur. Hem İskoç hem de Alman fizikçilerin teorilerinde sosyal etkenler önemli rol oynamıştır.
#18. Aşağıdakilerden hangisi bilimde etik tartışmalarında başvurulan örneklerden biri değildir?
Cevap : D) Etiğin felsefenin bir dalı olarak kabul edilme süreci
Açıklama : Etiğin felsefenin bir dalı olarak kabul edilme süreci, bilimde etik tartışmalarında başvurulan bir örnek değildir. Diğer seçenekler bilimde etik tartışmalarıyla ilgilidir.
#19. Genel kanının aksine ….. perspektif sadece kadınların dezavantajlı duruma gelmesiyle değil, benzer tecrübeler yaşayan diğer gruplarla da ilgilenir. Bu bağlamda bu perspektifin ….. olduğu söylenebilir. Yani bu görüşü savunan bilim felsefecileri ve sosyologları sadece bir gözlem yapmaz, aynı zamanda mevcut durumu değiştirmek de isterler.
Yukarıdaki parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : E) Feminist – reformist
Açıklama : Feminist perspektif, sadece kadınların değil, dezavantajlı diğer grupların da haklarını savunur ve bu yüzden reformist olarak adlandırılabilir.
#20. Güçlü Program, aşağıdakilerden hangisine atıfla ampirik verilerin belirleyici etkisini göz ardı etmektedir?
Cevap : B) Algılamamızdaki hatalar
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
SONUÇ
Bilimsel Bilginin Sosyolojisi 2024 Bütünleme Soruları
Auzef Sosyoloji Lisans 3. Sınıf Bahar Dönemi Çıkmış Sınav Soruları
Bilimsel Bilginin Sosyolojisi 2024 Bütünleme Soruları
Auzef Sosyoloji Lisans 3. Sınıf Bahar Dönemi Çıkmış Sınav Soruları
HD Quiz powered by harmonic design
Bilimsel Bilginin Sosyolojisi 2024 Bütünleme Soruları
Başlık: Bilimsel Bilginin Sosyolojisi: Bilimsel Yöntem ve Sosyal Etkenler Arasındaki İnce Çizgi |
|
---|---|
@lolonolo_com |
Bilimsel Bilginin Sosyolojisi 2024 Bütünleme Soruları
Bilimsel Bilginin Sosyolojisi 2024 Bütünleme Soruları |
|
---|---|
Bilimsel Bilginin Sosyolojisi 2024 Bütünleme Soruları |
Auzef Sosyoloji Lisans 3. Sınıf Bahar Dönemi Çıkmış Sınav Soruları