Din KültürüLGS

LGS 2024 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Soruları

LGS 2024 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Soruları

 

#1. Sebat; kararlılık, devamlılık ve çaba sarf etmektir. Kur’an-ı Kerim’de “Rabb’imiz! Bize zorluklara tahammül gücü ver, adımlarımızı sağlam kıl…” (Bakara/250) ayetiyle bu konuya dikkat çekilmektedir. Her kazanım bir sebatın sonucudur. Sebat, bir ideal uğruna dağları delmek, deryaları geçmektir. Sebat, gemileri karadan yürütüp İstanbul’u fethetmek, birkaç kişinin birlikte kaldırabileceği mermiyi tek başına namluya yerleştirip hedefini vurmaktır. Dahası olmazları oldurmak, imkânsızı başarmaktır. Nitekim Hz. Muhammed (sav); “Bil ki zafer, sabra bağlıdır. Sıkıntının sonu ferahlık, zorluğun sonu kolaylıktır.” diyerek insanları sebatkâr olmaya teşvik etmektedir.
Bu metinde aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?

Cevap : C) İnanç, gayret ve istikrar, insanı başarıya ulaştırır.

Açıklama : Bu metinde, başarıya ulaşmak için kararlılık ve çaba gerektiği, inanç ve istikrarın önemine vurgu yapılmaktadır. Başarıya ulaşmak için sabır ve gayretin önemi vurgulanmıştır.

#2.
Evrenin yasaları ile ilgili,
I. Zaman ve mekâna göre değişiklik gösterir.
II. Gözlenebilir olgu ve olaylara dayanır.
III. İnsanlar tarafından konulan temel ilkelerdir.
IV. Aynı türden olayların tümü için geçerlidir.
yargılarından hangileri doğrudur?

Cevap : B) II ve IV

Açıklama : Evrenin yasaları gözlenebilir olaylara dayanır ve aynı türden olaylar için geçerlidir. Ancak bu yasalar zaman ve mekâna göre değişmez ve insanlar tarafından konulmaz. Dolayısıyla doğru cevap B şıkkıdır.

#3. İslam’a göre her çocuk günahsızdır. Diğer bir deyişle çocuklar masumdur. Dolayısıyla hangi ırka ve millete mensup olursa olsun hiçbir çocuk en ufak bir kötülüğü, incitilmeyi ve horlanmayı hak etmez. Bu sebeple Kur’an-ı Kerim, “…Masum bir canı öldürmek tüm insanlığı öldürmek gibidir…” (Mâide/32) ayetiyle haksız yere bir kişinin öldürülmesini yasaklamıştır. Hz. Peygamber savaş dâhil hiçbir durumda çocuklara kötü davranılmaması konusunda Müslümanları uyarmıştır.
Buna göre İslam ile ilgili,
I. İnsana zarar veren davranışları yasaklamıştır.
II. Bireyin zorluklar karşısında güçlü olmasını hedeflemiştir.
III. Yaşama hakkının güvence altına alınmasını istemiştir.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

Cevap : B) I ve III

Açıklama : İslam, insanlara zarar vermeyi yasaklar ve yaşama hakkını koruma altına alır. Ancak zorluklar karşısında güçlü olmayı hedeflemek doğrudan bu metinle ilgili değildir. Dolayısıyla doğru cevap B şıkkıdır.

#4. “Kendilerine ayetlerimiz açıkça okunup anlatılınca ahirette bizimle karşılaşacaklarına inanmayanlar, ‘Bize başka bir Kur’an getir veya bunu değiştir.’ dediler. Sen onlara; ‘Ben Kur’an’ı değiştirecek yetkiye sahip değilim. Ancak bana vahyedilene uyarım. Eğer Rabb’ime karşı gelecek olursam dehşetli bir günün azabından korkarım.’ diye söyle.” (Yûnus suresi, 15. ayet) Bu ayette “Kur’an-ı Kerim” ile ilgili asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Külli iradenin bir sonucudur.

Açıklama : Bu ayette, Kur’an-ı Kerim’in Allah’ın iradesi doğrultusunda indirildiği ve hiçbir insanın onu değiştirme yetkisinin olmadığı vurgulanmaktadır. Bu nedenle doğru cevap A şıkkıdır.

#5. “Gördün mü, hesap ve ceza gününü yalanlayanı? İşte o, yetimi itip kakar. Yoksulu doyurmaya teşvik etmez. Öyleyse yazıklar olsun böyle namaz kılanlara! Onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar gösteriş yaparlar. En küçük yardıma bile engel olurlar.” (Mâûn suresi)
Bu sure aşağıdaki hadislerden hangisiyle ilişkilendirilemez?

Cevap : D) “Kişi başkalarının kusurlarını affettikçe Allah da onun şerefini artırır.”

Açıklama : Mâûn suresi, insanların gösteriş için ibadet etmemeleri ve yardımlaşmanın önemini vurgular. D şıkkındaki hadis, affetmenin önemi ile ilgili olduğundan bu sureyle doğrudan ilişkilendirilemez.

Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.

#6. Camiler sadece ibadet yeri değil aynı zamanda insanların farklı ihtiyaçlarının karşılandığı çok işlevli yapılardır. Örneğin eski ve yeni mimari tarzının birleşimini yansıtan Taksim Camii ve Külliyesi; dinî sohbetlerin, konferansların, Türkçe ve farklı dillerde tefsir derslerinin yapıldığı bir eğitim yuvasıdır. Ayrıca içerisinde sanat atölyeleri, oyun alanları, dil kursları, kütüphane, tiyatro salonu ve aşevi bulunan bir kurumdur.
Bu metinde “camiler” ile ilgili aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?

Cevap : C) İbadet, kültür ve sosyalleşme mekânlarıdır.

Açıklama : Metinde, camilerin çok işlevli yapılar olduğu, sadece ibadet değil, aynı zamanda kültürel ve sosyal etkinliklerin de merkezi olduğu vurgulanmaktadır. Bu nedenle doğru cevap C şıkkıdır.

#7. Müşriklerin, kendisi hakkında öldürme kararı aldıklarını öğrenen Hz. Muhammed (sav), tebliğ görevini yapabilmek amacıyla Hz. Ebu Bekir ile Medine’ye hicret etmek üzere şehirden ayrılma kararı aldı. Fakat doğruca Medine’ye gitmek yerine ters istikamette bulunan Mekke’deki Sevr Mağarası’na giderek burada arkadaşıyla üç gün kaldı. Ardından daha önce anlaştığı ve yol bilgisine güvendiği Abdullah bin Ureykıt ile buluşup onun kılavuzluğunda Medine’ye hicret etti.
Bu olaydan Hz. Muhammed’in (sav) aşağıdaki özelliklerinden hangisine ulaşılamaz?

Cevap : D) Şefkatli ve merhametli olması

Açıklama : Bu olay, Hz. Muhammed’in cesaretini, tedbirli oluşunu ve insanlardan faydalanma becerisini gösterir. Ancak, şefkat ve merhamet bu olayda doğrudan gözlemlenemez. Bu yüzden doğru cevap D şıkkıdır.

#8.
I. “…Medyenlilere gönderilen peygamber şöyle dedi: Size Rabb’inizden açık bir delil gelmiştir. Artık ölçü ve tartıyı tam yapın, insanların mallarını eksik vermeyin…”
II. “Rabb’im! Gönlüme ferahlık ver. İşimi kolaylaştır. Dilimin düğümünü çöz ki sözümü iyi anlasınlar. Ailemden kardeşim Harun’u bana yardımcı ver.”
III. “Rabb’im! Bana makam, mevki ve iktidar verdin. Rüyaların yorumunu öğrettin…”
Numaralanmış ayetlerin ilgili olduğu peygamberler aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralanmıştır?

Cevap : B) Hz. Şuayp – Musa Hz. – Hz.Yusuf

Açıklama : I. ayet Hz. Şuayp ile, II. ayet Hz. Musa ile, III. ayet ise Hz. Yusuf ile ilgilidir. Dolayısıyla doğru sıralama B şıkkında verilmiştir.

#9.
Zekât ile ilgili,
I. Varlıklı Müslümanların yapması gereken bir görevdir.
II. Aile bireylerinden her biri için -küçük çocuklar dâhil- yerine getirilmesi gereken bir yükümlülüktür.
III. Manevi yardımları kapsayan bir ibadettir.
yargılarından hangileri doğrudur?

Cevap : A) Yalnız I

Açıklama : Zekât, varlıklı Müslümanların yapması gereken bir görevdir. Ancak, çocuklar dâhil herkes için yerine getirilmesi gereken bir yükümlülük veya manevi yardımları kapsayan bir ibadet değildir. Dolayısıyla yalnızca I. ifade doğrudur.

#10. Hz. Muhammed’in (sav) oğlu İbrahim vefat ettiğinde Güneş tutulmuştu. Bazı insanlar bu olayı İbrahim’in vefatıyla ilişkilendirdi. Bunun üzerine Hz. Muhammed (sav) “Güneş ve Ay, Allah’ın kudretinin göstergesidir. Belli bir hesaba göre hareket etmektedir. Hiç kimsenin doğumundan veya ölümünden dolayı tutulmaz.” diyerek onları uyardı. Bu metinde asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Varlıklar, işlevlerini evrendeki yasalara göre sürdürür.

Açıklama : Metinde, Güneş ve Ay’ın hareketlerinin insanların doğum veya ölümüyle ilişkilendirilemeyeceği, bu varlıkların evrensel yasalara göre işlev gördüğü anlatılmaktadır. Bu nedenle doğru cevap B şıkkıdır.

Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.

Öncesi
TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

LGS 2024 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Soruları

LGS 2024 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Soruları

HD Quiz powered by harmonic design

LGS 2024 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Soruları

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: İnanç, İbadet ve Ahlakın Temelleri

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde öğrencilerin dini bilgilerle donatılması ve ahlaki değerlerin kazandırılması amacıyla okutulan önemli bir derstir. Bu ders, öğrencilerin inanç, ibadet ve ahlak gibi temel konuları anlamalarına yardımcı olur. Bu makalede, LGS 2024 sınavında yer alan bazı konulara dayanarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ana başlıklarına değineceğiz.

Sebat ve İstikrarın Önemi

Sebat; kararlılık, devamlılık ve çaba sarf etmeyi ifade eder. Kur’an-ı Kerim’de “Rabb’imiz! Bize zorluklara tahammül gücü ver, adımlarımızı sağlam kıl…” (Bakara/250) ayetiyle bu konuya dikkat çekilmektedir. Sebat, bir ideal uğruna mücadele etmeyi ve imkânsızı başarmayı içerir. Hz. Muhammed; “Bil ki zafer, sabra bağlıdır. Sıkıntının sonu ferahlık, zorluğun sonu kolaylıktır.” diyerek insanları sebatkâr olmaya teşvik etmiştir. Bu bağlamda, din kültürü derslerinde sebatın inanç, gayret ve istikrarla ilişkisi vurgulanır.

Gösterişten Uzak İbadet ve Yardımlaşma

Mâûn suresi, dini ibadetlerin gösterişten uzak, samimi bir niyetle yapılması gerektiğini belirtir. Bu surede, yetimi itip kakan, yoksulu doyurmaya teşvik etmeyen ve ibadetlerinde samimi olmayan kimselere yönelik uyarılar bulunmaktadır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde bu tür ayetler, öğrencilerin ibadetlerinde ve toplumsal yardımlaşmada samimiyetin önemini anlamalarına yardımcı olur.

Zekâtın Toplumsal Önemi

Zekât, varlıklı Müslümanların yerine getirmesi gereken bir görevdir. Bu ibadet, toplumsal yardımlaşmayı artırır ve ihtiyaç sahiplerinin desteklenmesini sağlar. Ancak, zekât sadece maddi yardımları kapsar ve manevi yardımların kapsamına girmez. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde zekâtın, öğrencilerin sosyal sorumluluk bilinci kazanmaları açısından önemi anlatılır.

Peygamberlerin Hayatından Öğrenilecek Dersler

Kur’an-ı Kerim’de pek çok peygamberin hayatından kesitler sunulmuştur. Medyen halkına gönderilen Hz. Şuayp, insanlara adaletli olmayı ve ölçüde hile yapmamayı öğütlerken, Hz. Musa’nın dua ederken dilinin düğümünün çözülmesini istemesi, onun Allah’a olan bağlılığını gösterir. Hz. Yusuf ise rüya yorumlarıyla tanınmış ve büyük bir yönetici olmuştur. Din derslerinde bu peygamberlerin hayatlarından alınacak ahlaki dersler işlenir.

Camilerin Sosyal Fonksiyonu

Camiler, sadece ibadet yerleri değil, aynı zamanda toplumsal ve kültürel etkinliklerin yapıldığı mekânlardır. Örneğin, Taksim Camii ve Külliyesi, dinî sohbetlerin yanı sıra sanat atölyeleri, dil kursları ve kütüphane gibi birçok işlevi olan bir eğitim yuvasıdır. Bu işlevsellik, camilerin toplumdaki yerini ve önemini artırmaktadır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde camilerin bu çok yönlü rolü öğrencilere anlatılır.

Evrenin Yasaları ve İnsanlık

Evrenin yasaları, zaman ve mekâna göre değişmez; bunlar gözlenebilir olgulara dayanır ve tüm olaylar için geçerlidir. Bu yasalar, Allah’ın kudretinin göstergesi olarak kabul edilir ve insanlar bu yasalara uygun bir yaşam sürmelidir. Din derslerinde evrenin bu düzeni, öğrencilerin Allah’ın yarattığı düzeni anlamalarına yardımcı olur.

İslam’da Masumiyet ve Çocuk Hakları

İslam’a göre her çocuk masum doğar ve hangi ırka veya millete mensup olursa olsun çocuklar en ufak bir kötülüğü hak etmez. Kur’an-ı Kerim, “Masum bir canı öldürmek tüm insanlığı öldürmek gibidir.” (Mâide/32) ayetiyle çocukların korunmasını ve yaşama hakkının güvence altına alınmasını emreder. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde bu konu işlenerek, öğrencilere çocuk haklarının önemi anlatılır.

Hz. Muhammed’in Tedbirli Yaklaşımı

Hz. Muhammed, Mekke’den Medine’ye hicret ederken karşılaşabileceği tehlikelere karşı önceden tedbir almış, bu süreçte arkadaşlarıyla iş birliği yapmıştır. Onun bu tedbirli yaklaşımı, insanlara zorluklar karşısında nasıl hareket etmeleri gerektiğini öğretir. Din derslerinde bu olaylar, öğrencilerin karşılaştıkları zorluklar karşısında sabırlı ve tedbirli olmalarını teşvik eder.

Güneş ve Ay Tutulmalarının İslam’daki Yeri

Hz. Muhammed, oğlu İbrahim’in vefatı sırasında meydana gelen Güneş tutulmasının, İbrahim’in ölümüyle ilişkilendirilmesini reddetmiştir. O, Güneş ve Ay’ın Allah’ın belirlediği düzen içinde hareket ettiğini belirtmiştir. Bu olay, öğrencilerin İslam’da evrenin düzenine olan saygıyı anlamalarına yardımcı olur.

Kur’an-ı Kerim’in Değiştirilemezliği

Kur’an-ı Kerim, Allah tarafından vahyedilen ve insanlar tarafından değiştirilemez bir kitaptır. Yunus suresinde bu konu açıkça belirtilmiş ve Kur’an’ın evrensel mesajlar içerdiği vurgulanmıştır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde Kur’an’ın bu yönü öğrencilere aktarılır.

@lolonolo_com

LGS 2024 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Soruları

LGS 2024 Sınav Soruları: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

1- Sebat; kararlılık, devamlılık ve çaba sarf etmektir. Kur’an-ı Kerim’de “Rabb’imiz! Bize zorluklara tahammül gücü ver, adımlarımızı sağlam kıl…” (Bakara/250) ayetiyle bu konuya dikkat çekilmektedir. Her kazanım bir sebatın sonucudur. Sebat, bir ideal uğruna dağları delmek, deryaları geçmektir. Sebat, gemileri karadan yürütüp İstanbul’u fethetmek, birkaç kişinin birlikte kaldırabileceği mermiyi tek başına namluya yerleştirip hedefini vurmaktır. Dahası olmazları oldurmak, imkânsızı başarmaktır. Nitekim Hz. Muhammed (sav); “Bil ki zafer, sabra bağlıdır. Sıkıntının sonu ferahlık, zorluğun sonu kolaylıktır.” diyerek insanları sebatkâr olmaya teşvik etmektedir.
Bu metinde aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?

A) Sorumlulukların paylaşılması hayatı kolaylaştırır.
B) Başarı ve başarısızlığın sorumluluğu insana aittir.
C) İnanç, gayret ve istikrar, insanı başarıya ulaştırır.
D) Hedefe ulaşmada dua etmek önemlidir.

Cevap: C) İnanç, gayret ve istikrar, insanı başarıya ulaştırır.

Açıklama: Bu metinde, başarıya ulaşmak için kararlılık ve çaba gerektiği, inanç ve istikrarın önemine vurgu yapılmaktadır. Başarıya ulaşmak için sabır ve gayretin önemi vurgulanmıştır.

2- “Gördün mü, hesap ve ceza gününü yalanlayanı? İşte o, yetimi itip kakar. Yoksulu doyurmaya teşvik etmez. Öyleyse yazıklar olsun böyle namaz kılanlara! Onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar gösteriş yaparlar. En küçük yardıma bile engel olurlar.” (Mâûn suresi) Bu sure aşağıdaki hadislerden hangisiyle ilişkilendirilemez?

A) “Kim, görsünler ve duysunlar diye iş yaparsa Allah kıyamet günü onun amacının ne olduğunu ortaya çıkarır.”
B) “Öksüzlere iyi davranan kişiler cennette benimle beraber olacaklardır.”
C) “Yarım hurma bile olsa sadaka vererek Allah’ın hesabına karşı hazırlıklı olun.”
D) “Kişi başkalarının kusurlarını affettikçe Allah da onun şerefini artırır.”

Cevap: D) “Kişi başkalarının kusurlarını affettikçe Allah da onun şerefini artırır.”

Açıklama: Mâûn suresi, insanların gösteriş için ibadet etmemeleri ve yardımlaşmanın önemini vurgular. D şıkkındaki hadis, affetmenin önemi ile ilgili olduğundan bu sureyle doğrudan ilişkilendirilemez.

3- Zekât ile ilgili,

I. Varlıklı Müslümanların yapması gereken bir görevdir.
II. Aile bireylerinden her biri için -küçük çocuklar dâhil- yerine getirilmesi gereken bir yükümlülüktür.
III. Manevi yardımları kapsayan bir ibadettir.

yargılarından hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap: A) Yalnız I

Açıklama: Zekât, varlıklı Müslümanların yapması gereken bir görevdir. Ancak, çocuklar dâhil herkes için yerine getirilmesi gereken bir yükümlülük veya manevi yardımları kapsayan bir ibadet değildir. Dolayısıyla yalnızca I. ifade doğrudur.

4- I. “…Medyenlilere gönderilen peygamber şöyle dedi: Size Rabb’inizden açık bir delil gelmiştir. Artık ölçü ve tartıyı tam yapın, insanların mallarını eksik vermeyin…”
II. “Rabb’im! Gönlüme ferahlık ver. İşimi kolaylaştır. Dilimin düğümünü çöz ki sözümü iyi anlasınlar. Ailemden kardeşim Harun’u bana yardımcı ver.”
III. “Rabb’im! Bana makam, mevki ve iktidar verdin. Rüyaların yorumunu öğrettin…” Numaralanmış ayetlerin ilgili olduğu peygamberler aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralanmıştır?

A) Hz. Musa – Hz. Yusuf – Hz. Şuayp
B) Hz. Şuayp – Musa Hz. – Hz.Yusuf
C) Hz. Musa – Hz. Şuayp – Hz. Yusuf
D) Hz. Şuayp – Hz. Yusuf – Hz. Musa

Cevap: B) Hz. Şuayp – Musa Hz. – Hz.Yusuf

Açıklama: I. ayet Hz. Şuayp ile, II. ayet Hz. Musa ile, III. ayet ise Hz. Yusuf ile ilgilidir. Dolayısıyla doğru sıralama B şıkkında verilmiştir.

5- Camiler sadece ibadet yeri değil aynı zamanda insanların farklı ihtiyaçlarının karşılandığı çok işlevli yapılardır. Örneğin eski ve yeni mimari tarzının birleşimini yansıtan Taksim Camii ve Külliyesi; dinî sohbetlerin, konferansların, Türkçe ve farklı dillerde tefsir derslerinin yapıldığı bir eğitim yuvasıdır. Ayrıca içerisinde sanat atölyeleri, oyun alanları, dil kursları, kütüphane, tiyatro salonu ve aşevi bulunan bir kurumdur. Bu metinde “camiler” ile ilgili aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?

A) Şehirlerin merkezinde yer alan yapılardır.
B) İslam mimarisinin gelişimine öncülük eden eserlerdir.
C) İbadet, kültür ve sosyalleşme mekânlarıdır.
D) Müslümanların varlığını simgeleyen kurumlarıdır.

Cevap: C) İbadet, kültür ve sosyalleşme mekânlarıdır.

Açıklama: Metinde, camilerin çok işlevli yapılar olduğu, sadece ibadet değil, aynı zamanda kültürel ve sosyal etkinliklerin de merkezi olduğu vurgulanmaktadır. Bu nedenle doğru cevap C şıkkıdır.

6- Evrenin yasaları ile ilgili,

I. Zaman ve mekâna göre değişiklik gösterir.
II. Gözlenebilir olgu ve olaylara dayanır.
III. İnsanlar tarafından konulan temel ilkelerdir.
IV. Aynı türden olayların tümü için geçerlidir.

yargılarından hangileri doğrudur?

A) I ve II
B) II ve IV
C) I ve III
D) III ve IV

Cevap: B) II ve IV

Açıklama: Evrenin yasaları gözlenebilir olaylara dayanır ve aynı türden olaylar için geçerlidir. Ancak bu yasalar zaman ve mekâna göre değişmez ve insanlar tarafından konulmaz. Dolayısıyla doğru cevap B şıkkıdır.

7- İslam’a göre her çocuk günahsızdır. Diğer bir deyişle çocuklar masumdur. Dolayısıyla hangi ırka ve millete mensup olursa olsun hiçbir çocuk en ufak bir kötülüğü, incitilmeyi ve horlanmayı hak etmez. Bu sebeple Kur’an-ı Kerim, “…Masum bir canı öldürmek tüm insanlığı öldürmek gibidir…” (Mâide/32) ayetiyle haksız yere bir kişinin öldürülmesini yasaklamıştır. Hz. Peygamber savaş dâhil hiçbir durumda çocuklara kötü davranılmaması konusunda Müslümanları uyarmıştır. Buna göre İslam ile ilgili,

I. İnsana zarar veren davranışları yasaklamıştır.
II. Bireyin zorluklar karşısında güçlü olmasını hedeflemiştir.
III. Yaşama hakkının güvence altına alınmasını istemiştir.

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap: B) I ve III

Açıklama: İslam, insanlara zarar vermeyi yasaklar ve yaşama hakkını koruma altına alır. Ancak zorluklar karşısında güçlü olmayı hedeflemek doğrudan bu metinle ilgili değildir. Dolayısıyla doğru cevap B şıkkıdır.

8- Müşriklerin, kendisi hakkında öldürme kararı aldıklarını öğrenen Hz. Muhammed (sav), tebliğ görevini yapabilmek amacıyla Hz. Ebu Bekir ile Medine’ye hicret etmek üzere şehirden ayrılma kararı aldı. Fakat doğruca Medine’ye gitmek yerine ters istikamette bulunan Mekke’deki Sevr Mağarası’na giderek burada arkadaşıyla üç gün kaldı. Ardından daha önce anlaştığı ve yol bilgisine güvendiği Abdullah bin Ureykıt ile buluşup onun kılavuzluğunda Medine’ye hicret etti. Bu olaydan Hz. Muhammed’in (sav) aşağıdaki özelliklerinden hangisine ulaşılamaz?

A) Davasında cesaret ve kararlılık göstermesi
B) Olaylar karşısında tedbirli davranması
C) İnsanların birikiminden faydalanması
D) Şefkatli ve merhametli olması

Cevap: D) Şefkatli ve merhametli olması

Açıklama: Bu olay, Hz. Muhammed’in  cesaretini, tedbirli oluşunu ve insanlardan faydalanma becerisini gösterir. Ancak, şefkat ve merhamet bu olayda doğrudan gözlemlenemez. Bu yüzden doğru cevap D şıkkıdır.

9- Hz. Muhammed’in (sav) oğlu İbrahim vefat ettiğinde Güneş tutulmuştu. Bazı insanlar bu olayı İbrahim’in vefatıyla ilişkilendirdi. Bunun üzerine Hz. Muhammed (sav) “Güneş ve Ay, Allah’ın kudretinin göstergesidir. Belli bir hesaba göre hareket etmektedir. Hiç kimsenin doğumundan veya ölümünden dolayı tutulmaz.” diyerek onları uyardı. Bu metinde asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Evrenin yasalarına uygun davranmak hayatı kolaylaştırır.
B) Varlıklar, işlevlerini evrendeki yasalara göre sürdürür.
C) Evrendeki düzen, Allah’ın tek olduğunu gösterir.
D) Canlıların gelişimi biyolojik yasalara göredir.

Cevap: B) Varlıklar, işlevlerini evrendeki yasalara göre sürdürür.

Açıklama: Metinde, Güneş ve Ay’ın hareketlerinin insanların doğum veya ölümüyle ilişkilendirilemeyeceği, bu varlıkların evrensel yasalara göre işlev gördüğü anlatılmaktadır. Bu nedenle doğru cevap B şıkkıdır.

10- “Kendilerine ayetlerimiz açıkça okunup anlatılınca ahirette bizimle karşılaşacaklarına inanmayanlar, ‘Bize başka bir Kur’an getir veya bunu değiştir.’ dediler. Sen onlara; ‘Ben Kur’an’ı değiştirecek yetkiye sahip değilim. Ancak bana vahyedilene uyarım. Eğer Rabb’ime karşı gelecek olursam dehşetli bir günün azabından korkarım.’ diye söyle.” (Yûnus suresi, 15. ayet) Bu ayette “Kur’an-ı Kerim” ile ilgili asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Külli iradenin bir sonucudur.
B) Hesap günü hakkında bilgi verir.
C) Evrensel mesajlar içerir.
D) İnanç ve ibadet esaslarını belirler.

Cevap: A) Külli iradenin bir sonucudur.

Açıklama: Bu ayette, Kur’an-ı Kerim’in Allah’ın iradesi doğrultusunda indirildiği ve hiçbir insanın onu değiştirme yetkisinin olmadığı vurgulanmaktadır. Bu nedenle doğru cevap A şıkkıdır.

LGS 2024 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Soruları

 

lgs

LGS 2024 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!