LGS 2024 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Soruları
LGS 2024 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Soruları
#1. Sebat; kararlılık, devamlılık ve çaba sarf etmektir. Kur’an-ı Kerim’de “Rabb’imiz! Bize zorluklara tahammül gücü ver, adımlarımızı sağlam kıl…” (Bakara/250) ayetiyle bu konuya dikkat çekilmektedir. Her kazanım bir sebatın sonucudur. Sebat, bir ideal uğruna dağları delmek, deryaları geçmektir. Sebat, gemileri karadan yürütüp İstanbul’u fethetmek, birkaç kişinin birlikte kaldırabileceği mermiyi tek başına namluya yerleştirip hedefini vurmaktır. Dahası olmazları oldurmak, imkânsızı başarmaktır. Nitekim Hz. Muhammed (sav); “Bil ki zafer, sabra bağlıdır. Sıkıntının sonu ferahlık, zorluğun sonu kolaylıktır.” diyerek insanları sebatkâr olmaya teşvik etmektedir.
Bu metinde aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?
Cevap : C) İnanç, gayret ve istikrar, insanı başarıya ulaştırır.
Açıklama : Bu metinde, başarıya ulaşmak için kararlılık ve çaba gerektiği, inanç ve istikrarın önemine vurgu yapılmaktadır. Başarıya ulaşmak için sabır ve gayretin önemi vurgulanmıştır.
#2.
Evrenin yasaları ile ilgili,
I. Zaman ve mekâna göre değişiklik gösterir.
II. Gözlenebilir olgu ve olaylara dayanır.
III. İnsanlar tarafından konulan temel ilkelerdir.
IV. Aynı türden olayların tümü için geçerlidir.
yargılarından hangileri doğrudur?
Cevap : B) II ve IV
Açıklama : Evrenin yasaları gözlenebilir olaylara dayanır ve aynı türden olaylar için geçerlidir. Ancak bu yasalar zaman ve mekâna göre değişmez ve insanlar tarafından konulmaz. Dolayısıyla doğru cevap B şıkkıdır.
#3. İslam’a göre her çocuk günahsızdır. Diğer bir deyişle çocuklar masumdur. Dolayısıyla hangi ırka ve millete mensup olursa olsun hiçbir çocuk en ufak bir kötülüğü, incitilmeyi ve horlanmayı hak etmez. Bu sebeple Kur’an-ı Kerim, “…Masum bir canı öldürmek tüm insanlığı öldürmek gibidir…” (Mâide/32) ayetiyle haksız yere bir kişinin öldürülmesini yasaklamıştır. Hz. Peygamber savaş dâhil hiçbir durumda çocuklara kötü davranılmaması konusunda Müslümanları uyarmıştır.
Buna göre İslam ile ilgili,
I. İnsana zarar veren davranışları yasaklamıştır.
II. Bireyin zorluklar karşısında güçlü olmasını hedeflemiştir.
III. Yaşama hakkının güvence altına alınmasını istemiştir.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Cevap : B) I ve III
Açıklama : İslam, insanlara zarar vermeyi yasaklar ve yaşama hakkını koruma altına alır. Ancak zorluklar karşısında güçlü olmayı hedeflemek doğrudan bu metinle ilgili değildir. Dolayısıyla doğru cevap B şıkkıdır.
#4. “Kendilerine ayetlerimiz açıkça okunup anlatılınca ahirette bizimle karşılaşacaklarına inanmayanlar, ‘Bize başka bir Kur’an getir veya bunu değiştir.’ dediler. Sen onlara; ‘Ben Kur’an’ı değiştirecek yetkiye sahip değilim. Ancak bana vahyedilene uyarım. Eğer Rabb’ime karşı gelecek olursam dehşetli bir günün azabından korkarım.’ diye söyle.” (Yûnus suresi, 15. ayet) Bu ayette “Kur’an-ı Kerim” ile ilgili asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Külli iradenin bir sonucudur.
Açıklama : Bu ayette, Kur’an-ı Kerim’in Allah’ın iradesi doğrultusunda indirildiği ve hiçbir insanın onu değiştirme yetkisinin olmadığı vurgulanmaktadır. Bu nedenle doğru cevap A şıkkıdır.
#5. “Gördün mü, hesap ve ceza gününü yalanlayanı? İşte o, yetimi itip kakar. Yoksulu doyurmaya teşvik etmez. Öyleyse yazıklar olsun böyle namaz kılanlara! Onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar gösteriş yaparlar. En küçük yardıma bile engel olurlar.” (Mâûn suresi)
Bu sure aşağıdaki hadislerden hangisiyle ilişkilendirilemez?
Cevap : D) “Kişi başkalarının kusurlarını affettikçe Allah da onun şerefini artırır.”
Açıklama : Mâûn suresi, insanların gösteriş için ibadet etmemeleri ve yardımlaşmanın önemini vurgular. D şıkkındaki hadis, affetmenin önemi ile ilgili olduğundan bu sureyle doğrudan ilişkilendirilemez.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Camiler sadece ibadet yeri değil aynı zamanda insanların farklı ihtiyaçlarının karşılandığı çok işlevli yapılardır. Örneğin eski ve yeni mimari tarzının birleşimini yansıtan Taksim Camii ve Külliyesi; dinî sohbetlerin, konferansların, Türkçe ve farklı dillerde tefsir derslerinin yapıldığı bir eğitim yuvasıdır. Ayrıca içerisinde sanat atölyeleri, oyun alanları, dil kursları, kütüphane, tiyatro salonu ve aşevi bulunan bir kurumdur.
Bu metinde “camiler” ile ilgili aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?
Cevap : C) İbadet, kültür ve sosyalleşme mekânlarıdır.
Açıklama : Metinde, camilerin çok işlevli yapılar olduğu, sadece ibadet değil, aynı zamanda kültürel ve sosyal etkinliklerin de merkezi olduğu vurgulanmaktadır. Bu nedenle doğru cevap C şıkkıdır.
#7. Müşriklerin, kendisi hakkında öldürme kararı aldıklarını öğrenen Hz. Muhammed (sav), tebliğ görevini yapabilmek amacıyla Hz. Ebu Bekir ile Medine’ye hicret etmek üzere şehirden ayrılma kararı aldı. Fakat doğruca Medine’ye gitmek yerine ters istikamette bulunan Mekke’deki Sevr Mağarası’na giderek burada arkadaşıyla üç gün kaldı. Ardından daha önce anlaştığı ve yol bilgisine güvendiği Abdullah bin Ureykıt ile buluşup onun kılavuzluğunda Medine’ye hicret etti.
Bu olaydan Hz. Muhammed’in (sav) aşağıdaki özelliklerinden hangisine ulaşılamaz?
Cevap : D) Şefkatli ve merhametli olması
Açıklama : Bu olay, Hz. Muhammed’in cesaretini, tedbirli oluşunu ve insanlardan faydalanma becerisini gösterir. Ancak, şefkat ve merhamet bu olayda doğrudan gözlemlenemez. Bu yüzden doğru cevap D şıkkıdır.
#8.
I. “…Medyenlilere gönderilen peygamber şöyle dedi: Size Rabb’inizden açık bir delil gelmiştir. Artık ölçü ve tartıyı tam yapın, insanların mallarını eksik vermeyin…”
II. “Rabb’im! Gönlüme ferahlık ver. İşimi kolaylaştır. Dilimin düğümünü çöz ki sözümü iyi anlasınlar. Ailemden kardeşim Harun’u bana yardımcı ver.”
III. “Rabb’im! Bana makam, mevki ve iktidar verdin. Rüyaların yorumunu öğrettin…”
Numaralanmış ayetlerin ilgili olduğu peygamberler aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralanmıştır?
Cevap : B) Hz. Şuayp – Musa Hz. – Hz.Yusuf
Açıklama : I. ayet Hz. Şuayp ile, II. ayet Hz. Musa ile, III. ayet ise Hz. Yusuf ile ilgilidir. Dolayısıyla doğru sıralama B şıkkında verilmiştir.
#9.
Zekât ile ilgili,
I. Varlıklı Müslümanların yapması gereken bir görevdir.
II. Aile bireylerinden her biri için -küçük çocuklar dâhil- yerine getirilmesi gereken bir yükümlülüktür.
III. Manevi yardımları kapsayan bir ibadettir.
yargılarından hangileri doğrudur?
Cevap : A) Yalnız I
Açıklama : Zekât, varlıklı Müslümanların yapması gereken bir görevdir. Ancak, çocuklar dâhil herkes için yerine getirilmesi gereken bir yükümlülük veya manevi yardımları kapsayan bir ibadet değildir. Dolayısıyla yalnızca I. ifade doğrudur.
#10. Hz. Muhammed’in (sav) oğlu İbrahim vefat ettiğinde Güneş tutulmuştu. Bazı insanlar bu olayı İbrahim’in vefatıyla ilişkilendirdi. Bunun üzerine Hz. Muhammed (sav) “Güneş ve Ay, Allah’ın kudretinin göstergesidir. Belli bir hesaba göre hareket etmektedir. Hiç kimsenin doğumundan veya ölümünden dolayı tutulmaz.” diyerek onları uyardı. Bu metinde asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Varlıklar, işlevlerini evrendeki yasalara göre sürdürür.
Açıklama : Metinde, Güneş ve Ay’ın hareketlerinin insanların doğum veya ölümüyle ilişkilendirilemeyeceği, bu varlıkların evrensel yasalara göre işlev gördüğü anlatılmaktadır. Bu nedenle doğru cevap B şıkkıdır.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
SONUÇ
LGS 2024 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Soruları
LGS 2024 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Soruları
HD Quiz powered by harmonic design
LGS 2024 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Soruları
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: İnanç, İbadet ve Ahlakın Temelleri |
|
---|---|
@lolonolo_com |
LGS 2024 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Soruları
LGS 2024 Sınav Soruları: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi |
|
---|---|
LGS 2024 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Soruları |