LGSTürkçe

LGS 2023 Türkçe Soruları

LGS 2023 Türkçe Soruları

#1.
Mahalle,(I) dünden bugüne şehrin temel
birimi olagelmiştir.
Şehir,(II) mahalle mahalle kendini inşa etmektedir.
Bu bakımdan mahalle,(III) çekirdeği ve tohumu gibidir bir şehrin.
Dolayısıyla mahalle,(IV) geçmişten beri şehrin vazgeçilmez bir unsuru olmuştur.
Bu gerçek,(V) mahallenin her şeye rağmen değiştirilemeyen ve dokunulamayan yapısındandır.
Bu parçadaki numaralanmış yerlerden hangilerinde virgülün(,) kullanım amacı anlam karışıklığını önlemektir?

D) III ve V

#2. Öykücü olmak ne demektir? Tanımlaması güç bir durum. Hele anlatı türlerinin birbirlerinin alanlarına nüfuz ettikleri, birbirlerinin tanımlarını ödünç aldıkları veya tanımlarına el koydukları günümüz edebiyatında. Şiir ile öykü, öykü ile roman, roman ile deneme elbette genel hatlarıyla birbirinden ayrılabilir ama öyle metinler var ki bütün bu anlatı türleri bir arada örülmüş. Öylesi metinler ki bunlar, öykünün bittiği yerde roman başlar gibi olurken araya sanki şiir giriyor, tam biterken yeniden öykü boy gösteriyor. Bu nedenle metinlerin bir karşılığını aramak bana doğru gelmiyor.
Bu metinde yazarın asıl eleştirdiği durum aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Türleri keskin çizgilerle ayırma çabası

Açıklama: Yazar, türlerin birbirine geçtiği ve anlatının sınırlarının belirgin olmamasından bahsediyor. Bu nedenle, yazarın eleştirdiği asıl durum, türlerin keskin bir şekilde ayrılma çabasıdır.

#3. Ressamın “Pamuk Tarlası ve Kargalar” adlı tablosunu getirin gözlerinizin önüne. Pamuğu simge- leyen “beyaz” ve kargaları simgeleyen “kara”, ressamın (I) --------- yansıması sayılmaz mı? Kara ile beyaz arasındaki (II) -------- sanatçının oluşturduğu gerilimin bir anlatımıdır. Ne kargadır anlatılmak istenen ne de pamuk tarlası. Sanatçının amacı (III) ---------. Böylece ressam, yaşadığı karmaşayı resimlerine yansıtmıştır. Bu parçada numaralanmış boşluklara düşüncenin akışına göre, aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) iç dünyasının – karşıtlık – iç çelişkilerine vurgu yapmaktır.

Açıklama: Parçadaki ressamın beyaz ve kara arasındaki gerilimi ve ressamın yaşadığı karmaşayı resimlerine yansıtması ifadesi, sanatçının iç dünyasının bir yansımasıdır. Bu nedenle “iç dünyasının” ve “karşıtlık” doğru ifadeler olur. Ayrıca, ressamın amacı, iç çelişkilerine vurgu yaparak bir anlatım ortaya koymaktır.

#4. Bir tatil köyünde su topu turnuvası düzenlenir ve bu turnuvaya 4 takım katılır. Bu turnuvada her takım diğer takımlarla birer maç yapmıştır. Aşağıdaki tabloda takımların kazandığı, berabere kaldığı ve kaybettiği maç sayısı gösterilmiştir.
Takım Kazandığı Maç Sayısı Berabere Kaldığı Maç Sayısı Kaybettiği Maç Sayısı
Somonlar 1 0 2
Ahtapotlar 1 1 1
Balinalar 2 1 0
Yunuslar 0 2 1

Bu bilgilere göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : A) Somonlar, Ahtapotlar’ı yenmiştir.

#5. “Çocuklar İçin Şiir” başlığı altında yayımlanan kimi kitaplarda ne yazık ki “çocuk şiiri” niteliği taşımayan ürünlerle karşılaşıyoruz. Yapmacık uyak yığınlarına eklenecek bir tutam iç ses uyumu, iki gram da imge... İşte size harika (!) bir çocuk şiiri. Ne var ki çocuklar o şiirleri hiç okumuyor, iyi de ediyorlar! Çocuk, kendisi için yazılan bir şiiri okurken kendinin yazdığını sanmalıdır. Bunu sağlamak da özel bir duyarlılığın işidir. Bu metinde anlatılmak istenen aşağıdaki- lerden hangisidir?

Cevap : B) Çocuklara yönelik şiir yazanlar onların dünyalarından ilham almalıdır.

Açıklama: Metinde, çocuklar için yazılan şiirlerin onların kendi dünyalarıyla uyumlu olması gerektiği anlatılmaktadır. Şairlerin çocukların bakış açısını yakalamaları gerektiği vurgulanır.

#6. Bir ülkenin 1971 yılına ait toplam enerji üretiminin kaynaklara göre dağılımı aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.
1971 yılı ve 2018 yılı karşılaştırıldığında 2018 yılına ait toplam enerji üretiminin kaynaklara göre dağılım grafiğine %4 oranında “diğer kaynaklar” verisi eklenmiştir.
Ayrıca yüzde olarak;
• petrolün oranı azalırken birinci sıradaki yeri sabit kalmıştır.
• doğal gazın ve kömürün oranı artmış ancak sıralamadaki yerleri aynı kalmıştır.
• hem hidronun hem de nükleerin oranı artmış ve sıralamadaki yeri değişmiştir.
• biyoyakıtın oranı azalmış ancak sıralamadaki yeri sabit kalmıştır.
Bu bilgilerden hareketle, söz konusu ülkenin 2018 yılına ait toplam enerji üretiminin kaynak- lara göre yüzdelerini veren sütun grafiği aşağıdakilerden hangisi olabilir?

Cevap : B)

Açıklama: Petrolün oranı azalırken birinci sıradaki yeri sabit kalmış, doğal gaz ve kömürün oranı artmış ancak sıralamadaki yerleri değişmemiştir. Biyoyakıtın oranı azalmış ve diğer bilgilerin tamamına uyan grafik B şıkkında verilmiştir.

#7. - İlk romanını yayımladığında elli dört yaşında olan yazar, oldukça
_rağbet gören (beğenilen)_ I
bu eserinden sonra neredeyse her yıl bir kitap yayımlayarak Türk edebiyatının
_ köşe taşlarından (çok önemli)_ II biri olmayı başardı. Yazar,
_titizlik gösterilerek (ayrıntılı olarak)_ III
ve sağlığındaki eski baskıları
_göz önünde bulundurularak (dikkate alınarak)_ IV hazırlanan üç muhteşem romanıyla yeniden bizlerle.
Bu parçada numaralanmış sözlerden hangisinin anlamı yay ayraç( ) içinde verilen açıkla- mayla uyuşmamaktadır?

Cevap : C) III

Açıklama: “Titizlik gösterilerek” ifadesi, ayrıntılı olarak hazırlanan anlamına gelmez. Bu nedenle yay ayraç içindeki açıklamayla uyuşmayan ifade III numaralıdır

#8. Aslında hepimiz aynı şeyi yapıyoruz.
_Bizden önceki kuşakların açtıkları edebî damarları genişletiyoruz._
Türk edebiyatının bizden önceki kuşaklarının tüm belirgin özellikleri bende ve benim kuşağımdaki diğer yazarlarda var. Biz de bunu kendi üslubumuzla harmanlayarak bizden sonrakilere devrediyoruz.
Altı çizili cümlenin bu metne kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Edebî mirasımıza sahip çıkıp ona yeni bir yorum katıyoruz.

#9.
(I) Balıkçı teknesi Güneş doğarken balıkçıları alarak yola çıkmış olmalıydı.
(II) Limandaki tekneleri dalgın bakışlarıyla gözden geçirdi fırtına Kağan.
(III) Aslında o güne kadar hergün onlarca tekne yolcu etmişti.
(IV) Oğluna bir an için de olsa bu havada balığa çıkmasaydınız demediğine pişman olmuştu.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

Cevap : D) IV

#10. Çoğu insanın her sabah uyandığında kendi- ne gelmek için yaptığı rutin davranışlar olur. Sanırım bende de alışkanlığa dönüşmeye aday bir rutin başladı. Yüz yıkamak, kahve içmek, gerinmek, banyo yapmak gibi rutinler- den değil bahsettiğim. - - - -
Bu parça aşağıdakilerin hangisiyle devam ettirilirse öyküleyici bir metne dönüşür?

Cevap : D) Aklımda kalmış tekerlemelerden birini doğru söylemeden yatağımdan kalkamıyorum artık.Açıklama: Bu cümle, kişinin sabah rutininde yaptığı sıra dışı davranışlardan bahsediyor ve öyküleyici bir anlatıma geçiş yapılıyor. Tekerleme söyleme alışkanlığı, bu metne öyküleyici bir yapı kazandırır.

#11. Hiçbir kitabımda ön söz yoktur. Bu konuda görüşüm nettir. İçtenlik bulamam büyük büyük iddialar içeren ön sözlerde. Yararı olmaz demiyorum ön sözlerin. Bizi kitaba yaklaştıran, bildiklerimize yeni bilgiler ekleyen yönleri vardır. Bunların yanında okuyucuya âdeta tepeden bakan, okuyucunun kitaba ilişkin oluşacak beğenilerini daha işin başında kendi yargılarıyla kuşatan itici bir yanı da vardır ön sözlerin.
Bu metne göre, aşağıdakilerden hangisi yazarın “ön sözler” ile ilgili görüşlerinden biri değildir?

Cevap : D) Eserdeki içeriğin anlaşılmasını zorlaştırmaktadır.

Açıklama: Yazar ön sözlerin samimiyetten uzak, okuru küçümseyen ve okurun esere olan bakışını etkileyen bir yapı taşıdığını ifade etmektedir. Ancak eserin anlaşılmasını zorlaştırdığını belirtmemiştir. Bu nedenle doğru cevap D’dir.

#12. Dünyada kesme çiçek üretimi yapılan en önemli bölge Avrupa’dır. Hollanda 3,5 milyar dolar ile kesme çiçek üretim gelirinde ilk sırada yer alır. Üretim gelirinde Hollanda’yı hemen ardından takip eden İtalya, kesme çiçek ekili alanlar bakımından Avrupa’da liderdir. Hollanda’nın kesme çiçek ekili alanı 8.241 hektardır. Ekili alan açısından İspanya’nın hemen gerisinde ve son sırada yer alan Fransa, kesme çiçek üretim gelirinde İspanya’dan öndedir.
Bu bilgilere göre, ülkelerin kesme çiçek üretim gelirlerini ve ekili alanlarını gösteren tablo aşağıdakilerden hangisi olabilir?

Cevap : A)

Açıklama: Tabloya göre, verilen bilgilerle örtüşen tek seçenek A şıkkıdır. Hollanda’nın 3,5 milyar dolar gelir ve 8.241 hektar ekili alanı olduğu, İtalya’nın ekili alan bakımından lider olduğu, Fransa’nın ise İspanya’dan daha fazla gelir elde ettiği bilgiler tabloyla uyuşmaktadır.

Ülkeler Milli Gelir
(Milyar Dolar)
Ekili Alan
(Hektar)
Hollanda 3,5 8.241
İspanya 1 6.140
Fransa 1,2 4.464
İtalya 2,1 8.643

#13. Türkiye’nin sayılı şairlerinden olan sanat- çının “Kırık Tar Sesi” adlı şiirini diğer şiirleri kadar başarılı bulamadım.Bu cümleye göre,
I. Sanatçı önemli bir şairdir.
II. Sanatçının diğer şiirleri başarılıdır.
III. Sanatçının “Kırık Tar Sesi” adlı şiiri başarısızdır.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

Cevap : C) I ve II

Açıklama: Sanatçının önemli bir şair olduğu ve diğer şiirlerinin başarılı olduğu çıkarımları yapılabilir. “Kırık Tar Sesi” adlı şiirinin başarısız olduğunu doğrudan ifade etmemiştir. Bu yüzden doğru cevap I ve II yargılarını içerir.

#14. Kelimeler tıpkı gözlükler gibi, netleştiremedikleri her şeyi daha da bulanıklaştırır. Bu cümleyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Anlatılmak isteneni açıkça ifade edemeyen kelimeler anlamayı zorlaştırır.

Açıklama: Netleştiremeyen kelimelerin daha da bulanıklaştırıcı etki yapması, anlatılmak istenenin net bir şekilde ifade edilememesiyle ilgilidir. Bu nedenle, B şıkkı doğru cevaptır.

#15. Sabaha kadar yürürdük. Birkaç nöbetçi kulübesi vardı, bir ona bir öbürüne uğrardık. Bir uçtan öbür uca gecenin zifirî karanlığında devriye gezer, turlardık. Ben gökyüzünü bu kadar yalın, bu kadar açık ve tabii ki milyonlarca yıldızla birlikte ilk kez kendi köyümde görmüştüm, bir de bu kasabada. Yazını da kışını da görmüştüm buranın, aynıydı. Geceleri tarif edilemez bir soğuktu yaşadığımız, gündüzleri sıcak. Çöl böyle bir şey olmalıydı.
Bu metinle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Cevap : B) Hayalî unsurlara yer verilmiştir.

Açıklama: Metinde gerçek hayattan gözlemler ve deneyimler anlatılmakta, somut olaylar yer almaktadır. Bu yüzden hayalî unsurlara yer verilmemiştir. Diğer seçenekler doğru, ancak hayalî unsurlar kullanıldığı söylenemez.

#16. Bilgi:
Fiilimsiler fiil anlamı taşıdıkları hâlde fiiller gibi çekimlenemez. Cümlede isim, sıfat, zarf görevinde bulunur ve isim-fiil, sıfat-fiil, zarf-fiil olmak üzere üç türe ayrılır.
Bir rüzgâr esse şimdi gökyüzünden. Mavinin kokusu delip geçse benliğimi. Umut dolu bir rüyaya yolum düşse yemyeşil kırlarda. Keyifli bir düş olsam çayırlara kök salan.
Bu parçadaki altı çizili fiilimsi türleri aşağıdakilerin hangisinde bir arada kullanıl- mıştır?

C) El ele tutuşarak şarkılar söyleyelim neşe içinde doğmuş güne.

#17. Müzik; milletleri meydana getiren, şekillendiren ve büyük medeniyetlere dönüştüren bir kültür ögesidir. İnsanların çeşitli duygularının ifadesi olan müzik, üretildiği coğrafyanın tüm kültürel unsurlarını diğer sanatlardan farklı olarak herkesin anlayacağı bir sadelikte ve en çarpıcı hâliyle yansıtır.
Bu metinde aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarından hangileri kullanılmıştır?

Cevap : C) Karşılaştırma – tanımlama

#18. Bisiklet vites kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri, zincirin doğru konumda olmasıdır. Zincirin yanlış konumda kullanılarak bisiklete zarar vermemesi için;
• zincir, ön dişlilerin en küçük dişlisindeyken arka dişlilerin en büyük üç dişlisinden birinde,
• zincir, ön dişlilerin en küçük dişlisinin bir büyüğündeyken arka dişlilerin en büyük ve en küçük hariç diğer tüm dişlilerinden birinde,
• zincir, ön dişlilerin en büyük dişlisindeyken arka dişlilerin en küçük dişlisi veya en küçükten bir büyük dişlisinde olmalıdır.
Buna göre, aşağıdaki vites kullanımlarından hangisi bisiklete zarar verir?

Cevap : B)

04167e-s196177nav-sorular196177-15-b

Açıklama: B şıkkındaki vites kullanımı, zincirin yanlış konumda olduğunu ve bisiklete zarar vereceğini gösteriyor. Zincir, ön dişlilerin en küçük dişlisindeyken arka dişlilerin en küçük dişlisinde olamaz.

#19. (I) Nesiller boyunca bizden “Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı?” ikilemini çözmemiz beklendi.
(II) Atalarımız, durağan bir hayat yaşamayıp hayatları boyunca çok okuyup çok gezmeyi bir arada sürdürmüş.
(III) Pek çok bilgiye, âlime, kitaba uzun ve zahmetli bu yolculukları göze alarak ulaşmışlar.
(IV) Hem çok okuyup hem de çokça gezerek medeniyetlerini inşa etmişler.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinden sonra “Bir yerde akmadan bekleyen suyu değil akıp giden suyu tercih eden atalarımız, ilim için şehirden şehre, medreseden medreseye yolculuk etmiş.” cümlesi getirilirse metnin anlam bütünlüğü bozulmaz?

Cevap : B) II

Açıklama: “Bir yerde akmadan bekleyen suyu değil akıp giden suyu tercih eden atalarımız…” ifadesi, ataların aktif bir şekilde gezip bilgi peşinde olduklarını anlatıyor. Bu cümle, ataların çok okuma ve gezmeyi birlikte sürdürdüğünü ifade eden II. cümleden sonra getirilirse, anlam bütünlüğü korunmuş olur.

#20. Yazmaya başladığımda yetişkinleri hedefle- miştim. Geriye dönüp baktığımda ise eser- lerimin çocuklarla ilgili olduğunu görüyorum. Sanki çocuklar, oyun oynarken şöyle dedi: “Kutu kutu pense / Elmamı yerse / Feridun Amca / Aramıza gelse.” İşte o günden beri ço- cukların arasından çıkamadım. Bu durumdan çok mutluyum.
Bu parçadaki altı çizili ifadeyle aşağıdakilerden hangisine gönderme yapılmıştır?

Cevap : C) Kitaplarının çocuklara yönelik olmasına

Açıklama: Parçadaki altı çizili ifade, yazarın eserlerinin çocuklara yönelik olduğunu ve çocukların arasında kaldığını anlatmaktadır. Bu nedenle, kitaplarının çocuklara yönelik olması doğru bir çıkarsamadır.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

LGS 2023 Türkçe Soruları

Lise Geçiş Sınavı 2023 Türkçe Sınav Soruları, cevapları ve açıklamaları, ders notları

LGS 2023 Türkçe Soruları

Lise Geçiş Sınavı 2023 Türkçe Sınav Soruları, cevapları ve açıklamaları, ders notları

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

LGS 2023 Türkçe Soruları

Lise Geçiş Sınavı 2023 Türkçe Sınav Soruları, cevapları ve açıklamaları, ders notları

LGS 2023 Türkçe Soruları

1 – Ressamın “Pamuk Tarlası ve Kargalar” adlı tablosunu getirin gözlerinizin önüne. Pamuğu simge- leyen “beyaz” ve kargaları simgeleyen “kara”, ressamın (I) ——— yansıması sayılmaz mı? Kara ile beyaz arasındaki (II) ——– sanatçının oluşturduğu gerilimin bir anlatımıdır. Ne kargadır anlatılmak istenen ne de pamuk tarlası. Sanatçının amacı (III) ———. Böylece ressam, yaşadığı karmaşayı resimlerine yansıtmıştır.

Bu parçada numaralanmış boşluklara düşüncenin akışına göre, aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) iç dünyasının – karşıtlık – iç çelişkilerine vurgu yapmaktır.
B) amaçlarının – uyumluluk – insanları etkisi altına almaktır.
C) duygu durumunun – zıtlık – toplumu aydınlatmaktır
D) vicdanının – etkileyicilik – sembollerle hayatı anlatmaktır

Cevap : A) iç dünyasının – karşıtlık – iç çelişkilerine vurgu yapmaktır.

Açıklama: Parçadaki ressamın beyaz ve kara arasındaki gerilimi ve ressamın yaşadığı karmaşayı resimlerine yansıtması ifadesi, sanatçının iç dünyasının bir yansımasıdır. Bu nedenle “iç dünyasının” ve “karşıtlık” doğru ifadeler olur. Ayrıca, ressamın amacı, iç çelişkilerine vurgu yaparak bir anlatım ortaya koymaktır.

2 – İlk romanını yayımladığında elli dört yaşında olan yazar, oldukça

_rağbet gören (beğenilen)_ I
bu eserinden sonra neredeyse her yıl bir kitap yayımlayarak Türk edebiyatının
_ köşe taşlarından (çok önemli)_ II biri olmayı başardı. Yazar,
_titizlik gösterilerek (ayrıntılı olarak)_ III
ve sağlığındaki eski baskıları
_göz önünde bulundurularak (dikkate alınarak)_ IV hazırlanan üç muhteşem romanıyla yeniden bizlerle.

Bu parçada numaralanmış sözlerden hangisinin anlamı yay ayraç( ) içinde verilen açıkla- mayla uyuşmamaktadır?

A) I
B) II
C) III
D) IV

Cevap : C) III

Açıklama: “Titizlik gösterilerek” ifadesi, ayrıntılı olarak hazırlanan anlamına gelmez. Bu nedenle yay ayraç içindeki açıklamayla uyuşmayan ifade III numaralıdır

3- Aslında hepimiz aynı şeyi yapıyoruz.

_Bizden önceki kuşakların açtıkları edebî damarları genişletiyoruz._
Türk edebiyatının bizden önceki kuşaklarının tüm belirgin özellikleri bende ve benim kuşağımdaki diğer yazarlarda var. Biz de bunu kendi üslubumuzla harmanlayarak bizden sonrakilere devrediyoruz.

Altı çizili cümlenin bu metne kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir?

A) Edebî mirasımızı sonraki kuşağa devret- me konusunda köprü vazifesi görüyoruz.
B) Edebî mirasımızın gizli kalmış değerlerini gün yüzüne çıkarma görevini üstleniyoruz.
C) Edebî mirasımızın aslına sadık kalıp onu korumaya devam ediyoruz.
D) Edebî mirasımıza sahip çıkıp ona yeni bir yorum katıyoruz.

Cevap : D) Edebî mirasımıza sahip çıkıp ona yeni bir yorum katıyoruz.

 

4- Yazmaya başladığımda yetişkinleri hedefle- miştim. Geriye dönüp baktığımda ise eser- lerimin çocuklarla ilgili olduğunu görüyorum. Sanki çocuklar, oyun oynarken şöyle dedi: “Kutu kutu pense / Elmamı yerse / Feridun Amca / Aramıza gelse.” İşte o günden beri ço- cukların arasından çıkamadım. Bu durumdan çok mutluyum.

Bu parçadaki altı çizili ifadeyle aşağıdakilerden hangisine gönderme yapılmıştır?

A) Başlangıçtaki hedefine ulaşmış olmasına
B) Çocukların arasında vakit geçiriyor olmasına
C) Kitaplarının çocuklara yönelik olmasına
D) Çocukların isteklerini gerçekleştirmiş olmasına

Cevap : C) Kitaplarının çocuklara yönelik olmasına

Açıklama: Parçadaki altı çizili ifade, yazarın eserlerinin çocuklara yönelik olduğunu ve çocukların arasında kaldığını anlatmaktadır. Bu nedenle, kitaplarının çocuklara yönelik olması doğru bir çıkarsamadır.

5- Kelimeler tıpkı gözlükler gibi, netleştiremedikleri her şeyi daha da bulanıklaştırır.
Bu cümleyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kelimeleri anlamına uygun kullanmak bilgi gerektirir.
B) Anlatılmak isteneni açıkça ifade edemeyen kelimeler anlamayı zorlaştırır.
C) Birden fazla anlamı olan kelimeler, anlatımı sadelikten uzaklaştırır.
D) Kelimeler, gücünü herkes tarafından ko- layca anlaşılmasından alır.

Cevap : B) Anlatılmak isteneni açıkça ifade edemeyen kelimeler anlamayı zorlaştırır.

Açıklama: Netleştiremeyen kelimelerin daha da bulanıklaştırıcı etki yapması, anlatılmak istenenin net bir şekilde ifade edilememesiyle ilgilidir. Bu nedenle, B şıkkı doğru cevaptır.

6- Türkiye’nin sayılı şairlerinden olan sanat- çının “Kırık Tar Sesi” adlı şiirini diğer şiirleri kadar başarılı bulamadım.Bu cümleye göre,

I. Sanatçı önemli bir şairdir.
II. Sanatçının diğer şiirleri başarılıdır.
III. Sanatçının “Kırık Tar Sesi” adlı şiiri başarısızdır.

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız III
C) I ve II
D) II ve III

Cevap : C) I ve IIAçıklama: Sanatçının önemli bir şair olduğu ve diğer şiirlerinin başarılı olduğu çıkarımları yapılabilir. “Kırık Tar Sesi” adlı şiirinin başarısız olduğunu doğrudan ifade etmemiştir. Bu yüzden doğru cevap I ve II yargılarını içerir.

7-  “Çocuklar İçin Şiir” başlığı altında yayımlanan kimi kitaplarda ne yazık ki “çocuk şiiri” niteliği taşımayan ürünlerle karşılaşıyoruz. Yapmacık uyak yığınlarına eklenecek bir tutam iç ses uyumu, iki gram da imge… İşte size harika (!) bir çocuk şiiri. Ne var ki çocuklar o şiirleri hiç okumuyor, iyi de ediyorlar! Çocuk, kendisi için yazılan bir şiiri okurken kendinin yazdığını sanmalıdır. Bunu sağlamak da özel bir duyarlılığın işidir.

Bu metinde anlatılmak istenen aşağıdaki- lerden hangisidir?

A) Çocukların yazdığı şiirler, yetişkinlerin yazdığı çocuk şiirlerinden daha fazla ilgi görmektedir.
B) Çocuklara yönelik şiir yazanlar onların dünyalarından ilham almalıdır.
C) Çocuk şiirlerinin başarılı olabilmesi için temasının çocukluk olması gerekmektedir.
D) Çocuklar için şiir yazarken şair, kendi çocukluğundan beslenmelidir.

Cevap : B) Çocuklara yönelik şiir yazanlar onların dünyalarından ilham almalıdır.Açıklama: Metinde, çocuklar için yazılan şiirlerin onların kendi dünyalarıyla uyumlu olması gerektiği anlatılmaktadır. Şairlerin çocukların bakış açısını yakalamaları gerektiği vurgulanır.

8- Öykücü olmak ne demektir? Tanımlaması güç bir durum. Hele anlatı türlerinin birbirlerinin alanlarına nüfuz ettikleri, birbirlerinin tanımlarını ödünç aldıkları veya tanımlarına el koydukları günümüz edebiyatında. Şiir ile öykü, öykü ile roman, roman ile deneme elbette genel hatlarıyla birbirinden ayrılabilir ama öyle metinler var ki bütün bu anlatı türleri bir arada örülmüş. Öylesi metinler ki bunlar, öykünün bittiği yerde roman başlar gibi olurken araya sanki şiir giriyor, tam biterken yeniden öykü boy gösteriyor. Bu nedenle metinlerin bir karşılığını aramak bana doğru gelmiyor.

Bu metinde yazarın asıl eleştirdiği durum aşağıdakilerden hangisidir?

A) Türleri keskin çizgilerle ayırma çabası
B) Öykünün her türün içinde erimesi
C) Tür özelliklerinin anlaşılmasının güçlüğü
D) Türü tanımlamada metin yapılarının esas alınması

Cevap : A) Türleri keskin çizgilerle ayırma çabasıAçıklama: Yazar, türlerin birbirine geçtiği ve anlatının sınırlarının belirgin olmamasından bahsediyor. Bu nedenle, yazarın eleştirdiği asıl durum, türlerin keskin bir şekilde ayrılma çabasıdır.

9- Hiçbir kitabımda ön söz yoktur. Bu konuda görüşüm nettir. İçtenlik bulamam büyük büyük iddialar içeren ön sözlerde. Yararı olmaz demiyorum ön sözlerin. Bizi kitaba yaklaştıran, bildiklerimize yeni bilgiler ekleyen yönleri vardır. Bunların yanında okuyucuya âdeta tepeden bakan, okuyucunun kitaba ilişkin oluşacak beğenilerini daha işin başında kendi yargılarıyla kuşatan itici bir yanı da vardır ön sözlerin.

Bu metne göre, aşağıdakilerden hangisi yazarın “ön sözler” ile ilgili görüşlerinden biri değildir?

A) Okuru küçük gören bir nitelik taşımaktadır.
B) Okurun esere olan bakışını etkilemektedir.
C) Samimiyetten uzak bir yapısı bulunmaktadır.
D) Eserdeki içeriğin anlaşılmasını zorlaştırmaktadır.

Cevap : D) Eserdeki içeriğin anlaşılmasını zorlaştırmaktadır.Açıklama: Yazar ön sözlerin samimiyetten uzak, okuru küçümseyen ve okurun esere olan bakışını etkileyen bir yapı taşıdığını ifade etmektedir. Ancak eserin anlaşılmasını zorlaştırdığını belirtmemiştir. Bu nedenle doğru cevap D’dir.

10- Müzik; milletleri meydana getiren, şekillendiren ve büyük medeniyetlere dönüştüren bir kültür ögesidir. İnsanların çeşitli duygularının ifadesi olan müzik, üretildiği coğrafyanın tüm kültürel unsurlarını diğer sanatlardan farklı olarak herkesin anlayacağı bir sadelikte ve en çarpıcı hâliyle yansıtır.
Bu metinde aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarından hangileri kullanılmıştır?

A) Karşılaştırma – örneklendirme
B) Benzetme – tanımlama
C) Karşılaştırma – tanımlama
D) Benzetme – örneklendirme

Cevap : C) Karşılaştırma – tanımlama

11- Sabaha kadar yürürdük. Birkaç nöbetçi kulübesi vardı, bir ona bir öbürüne uğrardık. Bir uçtan öbür uca gecenin zifirî karanlığında devriye gezer, turlardık. Ben gökyüzünü bu kadar yalın, bu kadar açık ve tabii ki milyonlarca yıldızla birlikte ilk kez kendi köyümde görmüştüm, bir de bu kasabada. Yazını da kışını da görmüştüm buranın, aynıydı. Geceleri tarif edilemez bir soğuktu yaşadığımız, gündüzleri sıcak. Çöl böyle bir şey olmalıydı.
Bu metinle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Olaya dayalı anlatım yapılmıştır.
B) Hayalî unsurlara yer verilmiştir.
C) Gözlemden yararlanılmıştır.
D) Bir saptamada bulunulmuştur.

Cevap : B) Hayalî unsurlara yer verilmiştir.Açıklama: Metinde gerçek hayattan gözlemler ve deneyimler anlatılmakta, somut olaylar yer almaktadır. Bu yüzden hayalî unsurlara yer verilmemiştir. Diğer seçenekler doğru, ancak hayalî unsurlar kullanıldığı söylenemez.

12- (I) Nesiller boyunca bizden “Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı?” ikilemini çözmemiz beklendi.

(II) Atalarımız, durağan bir hayat yaşamayıp hayatları boyunca çok okuyup çok gezmeyi bir arada sürdürmüş.

(III) Pek çok bilgiye, âlime, kitaba uzun ve zahmetli bu yolculukları göze alarak ulaşmışlar.

(IV) Hem çok okuyup hem de çokça gezerek medeniyetlerini inşa etmişler.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinden sonra “Bir yerde akmadan bekleyen suyu değil akıp giden suyu tercih eden atalarımız, ilim için şehirden şehre, medreseden medreseye yolculuk etmiş.” cümlesi getirilirse metnin anlam bütünlüğü bozulmaz?

A) I
B) II
C) III
D) IV

Cevap : B) IIAçıklama: “Bir yerde akmadan bekleyen suyu değil akıp giden suyu tercih eden atalarımız…” ifadesi, ataların aktif bir şekilde gezip bilgi peşinde olduklarını anlatıyor. Bu cümle, ataların çok okuma ve gezmeyi birlikte sürdürdüğünü ifade eden II. cümleden sonra getirilirse, anlam bütünlüğü korunmuş olur.

13- Çoğu insanın her sabah uyandığında kendi- ne gelmek için yaptığı rutin davranışlar olur. Sanırım bende de alışkanlığa dönüşmeye aday bir rutin başladı. Yüz yıkamak, kahve içmek, gerinmek, banyo yapmak gibi rutinler- den değil bahsettiğim. – – – –
Bu parça aşağıdakilerin hangisiyle devam ettirilirse öyküleyici bir metne dönüşür?

A) Alışılmadık, sıra dışı sözcükleriyle aklıma takılan tekerlemeler… Sahi neden insanlar tekerleme söyleme ihtiyacı duyar ki? Hem de benim sabah uyanır uyanmaz yaptığım ilk işin tekerleme söylemek olduğunu duy- salar beni yadırgarlar mı? Bilemem ama tekerlemelerin dil becerilerini ve zihinsel yetkinlikleri geliştirdiği bir gerçek.

B) Hani şu tekerlemeler vardır ya… Kimini hiç söyleyemediğimiz kimini ise muzaffer bir komutan edasıyla bir çırpıda söyleyiverdi- ğimiz tekerlemeler. Hani her gece biri akla takılan, sabahında hatasız söylenmeye çalışılanlar.

C) Tekerleme söylemek. Evet evet, yanlış duymadınız. Hem de hatasız bir şekilde söylemeden yatağımdan çıkmamak gibi kuralları olan garip, yorucu ve bir o kadar da heyecan verici bir durum. Alışkanlığa dönüşmesini engellemek elimde mi değil mi bilmiyorum ama bir yerlerde sonlandır- mak gerek böyle davranışları.

D) Aklımda kalmış tekerlemelerden birini doğru söylemeden yatağımdan kalkamı- yorum artık. Yine bir gün uyanır uyanmaz başladım birini söylemeye. “Şu duvarı badanalamalı mı, badanalamamalı mı?” derken sesimi yükseltmiş olmalıyım ki babam kaşlarını çatmış bir şekilde odaya girdi.

Cevap : D) Aklımda kalmış tekerlemelerden birini doğru söylemeden yatağımdan kalkamıyorum artık.Açıklama: Bu cümle, kişinin sabah rutininde yaptığı sıra dışı davranışlardan bahsediyor ve öyküleyici bir anlatıma geçiş yapılıyor. Tekerleme söyleme alışkanlığı, bu metne öyküleyici bir yapı kazandırır

14- Bir tatil köyünde su topu turnuvası düzenlenir ve bu turnuvaya 4 takım katılır. Bu turnuvada her takım diğer takımlarla birer maç yapmıştır. Aşağıdaki tabloda takımların kazandığı, berabere kaldığı ve kaybettiği maç sayısı gösterilmiştir.

Takım Kazandığı
Maç Sayısı
Berabere Kaldığı
Maç Sayısı
Kaybettiği
Maç Sayısı
Somonlar 1 0 2
Ahtapotlar 1 1 1
Balinalar 2 1 0
Yunuslar 0 2 1

Bu bilgilere göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Somonlar, Ahtapotlar’ı yenmiştir.
B) Balinalar, Yunuslar’la berabere kalmıştır.
C) Balinalar, Somonlar’ı yenmiştir.
D) Yunuslar, Ahtapotlar’la berabere kalmıştır.

Cevap : A) Somonlar, Ahtapotlar’ı yenmiştir.

15 – Bisiklet vites kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri, zincirin doğru konumda olmasıdır. Zincirin yanlış konumda kullanılarak bisiklete zarar vermemesi için;
• zincir, ön dişlilerin en küçük dişlisindeyken arka dişlilerin en büyük üç dişlisinden birinde,
• zincir, ön dişlilerin en küçük dişlisinin bir büyüğündeyken arka dişlilerin en büyük ve en küçük
hariç diğer tüm dişlilerinden birinde,
• zincir, ön dişlilerin en büyük dişlisindeyken arka dişlilerin en küçük dişlisi veya en küçükten bir büyük dişlisinde olmalıdır.

Lgs 2023 Türkçe Sınav Soruları 15
Buna göre, aşağıdaki vites kullanımlarından hangisi bisiklete zarar verir?

A) 04167e-s196177nav-sorular196177-15-a
B)  04167e-s196177nav-sorular196177-15-b
C) 04167e-s196177nav-sorular196177-15-c
D) 04167e-s196177nav-sorular196177-15-d
Cevap :  B)  04167e-s196177nav-sorular196177-15-c

B

Açıklama: B şıkkındaki vites kullanımı, zincirin yanlış konumda olduğunu ve bisiklete zarar vereceğini gösteriyor. Zincir, ön dişlilerin en küçük dişlisindeyken arka dişlilerin en küçük dişlisinde olamaz.

16- Bir ülkenin 1971 yılına ait toplam enerji üretiminin kaynaklara göre dağılımı aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.

LGS-2023-Türkçe-soru-16

LGS 2023 Türkçe Soruları

1971 yılı ve 2018 yılı karşılaştırıldığında 2018 yılına ait toplam enerji üretiminin kaynaklara göre dağılım grafiğine %4 oranında “diğer kaynaklar” verisi eklenmiştir.
Ayrıca yüzde olarak;
• petrolün oranı azalırken birinci sıradaki yeri sabit kalmıştır.
• doğal gazın ve kömürün oranı artmış ancak sıralamadaki yerleri aynı kalmıştır.
• hem hidronun hem de nükleerin oranı artmış ve sıralamadaki yeri değişmiştir.
• biyoyakıtın oranı azalmış ancak sıralamadaki yeri sabit kalmıştır.
Bu bilgilerden hareketle, söz konusu ülkenin 2018 yılına ait toplam enerji üretiminin kaynak- lara göre yüzdelerini veren sütun grafiği aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) LGS-2023-Türkçe-Soru-16-a
B) LGS-2023-Türkçe-Soru-16-b
C) LGS-2023-Türkçe-Soru-16-c
D) LGS-2023-Türkçe-Soru-16-d
Cevap :  B)  LGS-2023-Türkçe-Soru-16-b

Cevap : BAçıklama: Petrolün oranı azalırken birinci sıradaki yeri sabit kalmış, doğal gaz ve kömürün oranı artmış ancak sıralamadaki yerleri değişmemiştir. Biyoyakıtın oranı azalmış ve diğer bilgilerin tamamına uyan grafik B şıkkında verilmiştir.

17- Dünyada kesme çiçek üretimi yapılan en önemli bölge Avrupa’dır. Hollanda 3,5 milyar dolar ile kesme çiçek üretim gelirinde ilk sırada yer alır. Üretim gelirinde Hollanda’yı hemen ardından takip eden İtalya, kesme çiçek ekili alanlar bakımından Avrupa’da liderdir. Hollanda’nın kesme çiçek ekili alanı 8.241 hektardır. Ekili alan açısından İspanya’nın hemen gerisinde ve son sırada yer alan Fransa, kesme çiçek üretim gelirinde İspanya’dan öndedir.

Bu bilgilere göre, ülkelerin kesme çiçek üretim gelirlerini ve ekili alanlarını gösteren tablo aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A)

Ülkeler Milli Gelir
(Milyar Dolar)
Ekili Alan
(Hektar)
Hollanda 3,5 8.241
İspanya 1 6.140
Fransa 1,2 4.464
İtalya 2,1 8.643

B)

Ülkeler Milli Gelir
(Milyar Dolar)
Ekili Alan
(Hektar)
Hollanda 3,5 8.241
İspanya 1,2 4.550
Fransa 1,4 6.200
İtalya 3 8.740

C)

Ülkeler Milli Gelir
(Milyar Dolar)
Ekili Alan
(Hektar)
Hollanda 3,5 8.241
İspanya 1,3 7.250
Fransa 1,1 5.300
İtalya 2 8.400

D)

Ülkeler Milli Gelir
(Milyar Dolar)
Ekili Alan
(Hektar)
Hollanda 3,5 8.241
İspanya 1,4 5.900
Fransa 1,5 5.450
İtalya 2,4 7.500

Cevap : A)

Ülkeler Milli Gelir
(Milyar Dolar)
Ekili Alan
(Hektar)
Hollanda 3,5 8.241
İspanya 1 6.140
Fransa 1,2 4.464
İtalya 2,1 8.643

 

Açıklama: Tabloya göre, verilen bilgilerle örtüşen tek seçenek A şıkkıdır. Hollanda’nın 3,5 milyar dolar gelir ve 8.241 hektar ekili alanı olduğu, İtalya’nın ekili alan bakımından lider olduğu, Fransa’nın ise İspanya’dan daha fazla gelir elde ettiği bilgiler tabloyla uyuşmaktadır.

18-

(I) Balıkçı teknesi Güneş doğarken balıkçıları alarak yola çıkmış olmalıydı.
(II) Limandaki tekneleri dalgın bakışlarıyla gözden geçirdi fırtına Kağan.
(III) Aslında o güne kadar hergün onlarca tekne yolcu etmişti.
(IV) Oğluna bir an için de olsa bu havada balığa çıkmasaydınız demediğine pişman olmuştu.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) I
B) II
C) III
D) IV

Cevap : D) IV

19-

Mahalle,(I) dünden bugüne şehrin temel
birimi olagelmiştir.
Şehir,(II) mahalle mahalle kendini inşa etmektedir.
Bu bakımdan mahalle,(III) çekirdeği ve tohumu gibidir bir şehrin.
Dolayısıyla mahalle,(IV) geçmişten beri şehrin vazgeçilmez bir unsuru olmuştur.
Bu gerçek,(V) mahallenin her şeye rağmen değiştirilemeyen ve dokunulamayan yapısındandır.

Bu parçadaki numaralanmış yerlerden hangilerinde virgülün(,) kullanım amacı anlam karışıklığını önlemektir?

A) I ve IV
B) II ve V
C) III ve IV
D) III ve V

Cevap : D) III ve V

20

Bilgi:

Fiilimsiler fiil anlamı taşıdıkları hâlde fiiller gibi çekimlenemez. Cümlede isim, sıfat, zarf görevinde bulunur ve isim-fiil, sıfat-fiil, zarf-fiil olmak üzere üç türe ayrılır.

Bir rüzgâr esse şimdi gökyüzünden. Mavinin kokusu delip geçse benliğimi. Umut dolu bir rüyaya yolum düşse yemyeşil kırlarda. Keyifli bir düş olsam çayırlara kök salan.

Bu parçadaki altı çizili fiilimsi türleri aşağıdakilerin hangisinde bir arada kullanıl- mıştır?
A) Dünyanın dört bir yanından sanatçıların bir araya geldiği günde gökyüzünde süzülmüşüm sessizce.
B) Kollarımı savura savura tüm insanlarla birlikte kendimi müziğin ritmine bırakırken eğleniyorum.
C) El ele tutuşarak şarkılar söyleyelim neşe içinde doğmuş güne.
D) Su gibi akınca zaman, sonbaharı uğurlamanın vaktidir.

Cevap: C) El ele tutuşarak şarkılar söyleyelim neşe içinde doğmuş güne.
LGS 2023 Türkçe Soruları

LGS 2023 Türkçe Soruları

lgs

LGS 2023 Türkçe Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!