LGS 2023 Türkçe Soruları
LGS 2023 Türkçe Soruları
#1. Müzik; milletleri meydana getiren, şekillendiren ve büyük medeniyetlere dönüştüren bir kültür ögesidir. İnsanların çeşitli duygularının ifadesi olan müzik, üretildiği coğrafyanın tüm kültürel unsurlarını diğer sanatlardan farklı olarak herkesin anlayacağı bir sadelikte ve en çarpıcı hâliyle yansıtır.
Bu metinde aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarından hangileri kullanılmıştır?
#2. Sabaha kadar yürürdük. Birkaç nöbetçi kulübesi vardı, bir ona bir öbürüne uğrardık. Bir uçtan öbür uca gecenin zifirî karanlığında devriye gezer, turlardık. Ben gökyüzünü bu kadar yalın, bu kadar açık ve tabii ki milyonlarca yıldızla birlikte ilk kez kendi köyümde görmüştüm, bir de bu kasabada. Yazını da kışını da görmüştüm buranın, aynıydı. Geceleri tarif edilemez bir soğuktu yaşadığımız, gündüzleri sıcak. Çöl böyle bir şey olmalıydı.
Bu metinle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Cevap : B) Hayalî unsurlara yer verilmiştir.
Açıklama: Metinde gerçek hayattan gözlemler ve deneyimler anlatılmakta, somut olaylar yer almaktadır. Bu yüzden hayalî unsurlara yer verilmemiştir. Diğer seçenekler doğru, ancak hayalî unsurlar kullanıldığı söylenemez.
#3. Çoğu insanın her sabah uyandığında kendi- ne gelmek için yaptığı rutin davranışlar olur. Sanırım bende de alışkanlığa dönüşmeye aday bir rutin başladı. Yüz yıkamak, kahve içmek, gerinmek, banyo yapmak gibi rutinler- den değil bahsettiğim. - - - -
Bu parça aşağıdakilerin hangisiyle devam ettirilirse öyküleyici bir metne dönüşür?
#4. Bir tatil köyünde su topu turnuvası düzenlenir ve bu turnuvaya 4 takım katılır. Bu turnuvada her takım diğer takımlarla birer maç yapmıştır. Aşağıdaki tabloda takımların kazandığı, berabere kaldığı ve kaybettiği maç sayısı gösterilmiştir.
Takım | Kazandığı Maç Sayısı | Berabere Kaldığı Maç Sayısı | Kaybettiği Maç Sayısı |
---|---|---|---|
Somonlar | 1 | 0 | 2 |
Ahtapotlar | 1 | 1 | 1 |
Balinalar | 2 | 1 | 0 |
Yunuslar | 0 | 2 | 1 |
Bu bilgilere göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
#5. (I) Nesiller boyunca bizden “Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı?” ikilemini çözmemiz beklendi.
(II) Atalarımız, durağan bir hayat yaşamayıp hayatları boyunca çok okuyup çok gezmeyi bir arada sürdürmüş.
(III) Pek çok bilgiye, âlime, kitaba uzun ve zahmetli bu yolculukları göze alarak ulaşmışlar.
(IV) Hem çok okuyup hem de çokça gezerek medeniyetlerini inşa etmişler.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinden sonra “Bir yerde akmadan bekleyen suyu değil akıp giden suyu tercih eden atalarımız, ilim için şehirden şehre, medreseden medreseye yolculuk etmiş.” cümlesi getirilirse metnin anlam bütünlüğü bozulmaz?
Cevap : B) II
Açıklama: “Bir yerde akmadan bekleyen suyu değil akıp giden suyu tercih eden atalarımız…” ifadesi, ataların aktif bir şekilde gezip bilgi peşinde olduklarını anlatıyor. Bu cümle, ataların çok okuma ve gezmeyi birlikte sürdürdüğünü ifade eden II. cümleden sonra getirilirse, anlam bütünlüğü korunmuş olur.
#6. Aslında hepimiz aynı şeyi yapıyoruz.
_Bizden önceki kuşakların açtıkları edebî damarları genişletiyoruz._
Türk edebiyatının bizden önceki kuşaklarının tüm belirgin özellikleri bende ve benim kuşağımdaki diğer yazarlarda var. Biz de bunu kendi üslubumuzla harmanlayarak bizden sonrakilere devrediyoruz.
Altı çizili cümlenin bu metne kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir?
#7. - İlk romanını yayımladığında elli dört yaşında olan yazar, oldukça
_rağbet gören (beğenilen)_ I
bu eserinden sonra neredeyse her yıl bir kitap yayımlayarak Türk edebiyatının
_ köşe taşlarından (çok önemli)_ II biri olmayı başardı. Yazar,
_titizlik gösterilerek (ayrıntılı olarak)_ III
ve sağlığındaki eski baskıları
_göz önünde bulundurularak (dikkate alınarak)_ IV hazırlanan üç muhteşem romanıyla yeniden bizlerle.
Bu parçada numaralanmış sözlerden hangisinin anlamı yay ayraç( ) içinde verilen açıkla- mayla uyuşmamaktadır?
Cevap : C) III
Açıklama: “Titizlik gösterilerek” ifadesi, ayrıntılı olarak hazırlanan anlamına gelmez. Bu nedenle yay ayraç içindeki açıklamayla uyuşmayan ifade III numaralıdır
#8.
Mahalle,(I) dünden bugüne şehrin temel
birimi olagelmiştir.
Şehir,(II) mahalle mahalle kendini inşa etmektedir.
Bu bakımdan mahalle,(III) çekirdeği ve tohumu gibidir bir şehrin.
Dolayısıyla mahalle,(IV) geçmişten beri şehrin vazgeçilmez bir unsuru olmuştur.
Bu gerçek,(V) mahallenin her şeye rağmen değiştirilemeyen ve dokunulamayan yapısındandır.
Bu parçadaki numaralanmış yerlerden hangilerinde virgülün(,) kullanım amacı anlam karışıklığını önlemektir?
#9. Bisiklet vites kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri, zincirin doğru konumda olmasıdır. Zincirin yanlış konumda kullanılarak bisiklete zarar vermemesi için;
• zincir, ön dişlilerin en küçük dişlisindeyken arka dişlilerin en büyük üç dişlisinden birinde,
• zincir, ön dişlilerin en küçük dişlisinin bir büyüğündeyken arka dişlilerin en büyük ve en küçük hariç diğer tüm dişlilerinden birinde,
• zincir, ön dişlilerin en büyük dişlisindeyken arka dişlilerin en küçük dişlisi veya en küçükten bir büyük dişlisinde olmalıdır.
Buna göre, aşağıdaki vites kullanımlarından hangisi bisiklete zarar verir?
Cevap : B)
Açıklama: B şıkkındaki vites kullanımı, zincirin yanlış konumda olduğunu ve bisiklete zarar vereceğini gösteriyor. Zincir, ön dişlilerin en küçük dişlisindeyken arka dişlilerin en küçük dişlisinde olamaz.
#10. Ressamın “Pamuk Tarlası ve Kargalar” adlı tablosunu getirin gözlerinizin önüne. Pamuğu simge- leyen “beyaz” ve kargaları simgeleyen “kara”, ressamın (I) --------- yansıması sayılmaz mı? Kara ile beyaz arasındaki (II) -------- sanatçının oluşturduğu gerilimin bir anlatımıdır. Ne kargadır anlatılmak istenen ne de pamuk tarlası. Sanatçının amacı (III) ---------. Böylece ressam, yaşadığı karmaşayı resimlerine yansıtmıştır. Bu parçada numaralanmış boşluklara düşüncenin akışına göre, aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : A) iç dünyasının – karşıtlık – iç çelişkilerine vurgu yapmaktır.
Açıklama: Parçadaki ressamın beyaz ve kara arasındaki gerilimi ve ressamın yaşadığı karmaşayı resimlerine yansıtması ifadesi, sanatçının iç dünyasının bir yansımasıdır. Bu nedenle “iç dünyasının” ve “karşıtlık” doğru ifadeler olur. Ayrıca, ressamın amacı, iç çelişkilerine vurgu yaparak bir anlatım ortaya koymaktır.
#11. Yazmaya başladığımda yetişkinleri hedefle- miştim. Geriye dönüp baktığımda ise eser- lerimin çocuklarla ilgili olduğunu görüyorum. Sanki çocuklar, oyun oynarken şöyle dedi: “Kutu kutu pense / Elmamı yerse / Feridun Amca / Aramıza gelse.” İşte o günden beri ço- cukların arasından çıkamadım. Bu durumdan çok mutluyum.
Bu parçadaki altı çizili ifadeyle aşağıdakilerden hangisine gönderme yapılmıştır?
Cevap : C) Kitaplarının çocuklara yönelik olmasına
Açıklama: Parçadaki altı çizili ifade, yazarın eserlerinin çocuklara yönelik olduğunu ve çocukların arasında kaldığını anlatmaktadır. Bu nedenle, kitaplarının çocuklara yönelik olması doğru bir çıkarsamadır.
#12. Bir ülkenin 1971 yılına ait toplam enerji üretiminin kaynaklara göre dağılımı aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.
1971 yılı ve 2018 yılı karşılaştırıldığında 2018 yılına ait toplam enerji üretiminin kaynaklara göre dağılım grafiğine %4 oranında “diğer kaynaklar” verisi eklenmiştir.
Ayrıca yüzde olarak;
• petrolün oranı azalırken birinci sıradaki yeri sabit kalmıştır.
• doğal gazın ve kömürün oranı artmış ancak sıralamadaki yerleri aynı kalmıştır.
• hem hidronun hem de nükleerin oranı artmış ve sıralamadaki yeri değişmiştir.
• biyoyakıtın oranı azalmış ancak sıralamadaki yeri sabit kalmıştır.
Bu bilgilerden hareketle, söz konusu ülkenin 2018 yılına ait toplam enerji üretiminin kaynak- lara göre yüzdelerini veren sütun grafiği aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Cevap : B)
Açıklama: Petrolün oranı azalırken birinci sıradaki yeri sabit kalmış, doğal gaz ve kömürün oranı artmış ancak sıralamadaki yerleri değişmemiştir. Biyoyakıtın oranı azalmış ve diğer bilgilerin tamamına uyan grafik B şıkkında verilmiştir.
#13. Hiçbir kitabımda ön söz yoktur. Bu konuda görüşüm nettir. İçtenlik bulamam büyük büyük iddialar içeren ön sözlerde. Yararı olmaz demiyorum ön sözlerin. Bizi kitaba yaklaştıran, bildiklerimize yeni bilgiler ekleyen yönleri vardır. Bunların yanında okuyucuya âdeta tepeden bakan, okuyucunun kitaba ilişkin oluşacak beğenilerini daha işin başında kendi yargılarıyla kuşatan itici bir yanı da vardır ön sözlerin.
Bu metne göre, aşağıdakilerden hangisi yazarın “ön sözler” ile ilgili görüşlerinden biri değildir?
Cevap : D) Eserdeki içeriğin anlaşılmasını zorlaştırmaktadır.
Açıklama: Yazar ön sözlerin samimiyetten uzak, okuru küçümseyen ve okurun esere olan bakışını etkileyen bir yapı taşıdığını ifade etmektedir. Ancak eserin anlaşılmasını zorlaştırdığını belirtmemiştir. Bu nedenle doğru cevap D’dir.
#14. Türkiye’nin sayılı şairlerinden olan sanat- çının “Kırık Tar Sesi” adlı şiirini diğer şiirleri kadar başarılı bulamadım.Bu cümleye göre,
I. Sanatçı önemli bir şairdir.
II. Sanatçının diğer şiirleri başarılıdır.
III. Sanatçının “Kırık Tar Sesi” adlı şiiri başarısızdır.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Cevap : C) I ve II
Açıklama: Sanatçının önemli bir şair olduğu ve diğer şiirlerinin başarılı olduğu çıkarımları yapılabilir. “Kırık Tar Sesi” adlı şiirinin başarısız olduğunu doğrudan ifade etmemiştir. Bu yüzden doğru cevap I ve II yargılarını içerir.
#15. Dünyada kesme çiçek üretimi yapılan en önemli bölge Avrupa’dır. Hollanda 3,5 milyar dolar ile kesme çiçek üretim gelirinde ilk sırada yer alır. Üretim gelirinde Hollanda’yı hemen ardından takip eden İtalya, kesme çiçek ekili alanlar bakımından Avrupa’da liderdir. Hollanda’nın kesme çiçek ekili alanı 8.241 hektardır. Ekili alan açısından İspanya’nın hemen gerisinde ve son sırada yer alan Fransa, kesme çiçek üretim gelirinde İspanya’dan öndedir.
Bu bilgilere göre, ülkelerin kesme çiçek üretim gelirlerini ve ekili alanlarını gösteren tablo aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Cevap : A)
Açıklama: Tabloya göre, verilen bilgilerle örtüşen tek seçenek A şıkkıdır. Hollanda’nın 3,5 milyar dolar gelir ve 8.241 hektar ekili alanı olduğu, İtalya’nın ekili alan bakımından lider olduğu, Fransa’nın ise İspanya’dan daha fazla gelir elde ettiği bilgiler tabloyla uyuşmaktadır.
Ülkeler | Milli Gelir (Milyar Dolar) |
Ekili Alan (Hektar) |
---|---|---|
Hollanda | 3,5 | 8.241 |
İspanya | 1 | 6.140 |
Fransa | 1,2 | 4.464 |
İtalya | 2,1 | 8.643 |
#16.
(I) Balıkçı teknesi Güneş doğarken balıkçıları alarak yola çıkmış olmalıydı.
(II) Limandaki tekneleri dalgın bakışlarıyla gözden geçirdi fırtına Kağan.
(III) Aslında o güne kadar hergün onlarca tekne yolcu etmişti.
(IV) Oğluna bir an için de olsa bu havada balığa çıkmasaydınız demediğine pişman olmuştu.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
#17. “Çocuklar İçin Şiir” başlığı altında yayımlanan kimi kitaplarda ne yazık ki “çocuk şiiri” niteliği taşımayan ürünlerle karşılaşıyoruz. Yapmacık uyak yığınlarına eklenecek bir tutam iç ses uyumu, iki gram da imge... İşte size harika (!) bir çocuk şiiri. Ne var ki çocuklar o şiirleri hiç okumuyor, iyi de ediyorlar! Çocuk, kendisi için yazılan bir şiiri okurken kendinin yazdığını sanmalıdır. Bunu sağlamak da özel bir duyarlılığın işidir. Bu metinde anlatılmak istenen aşağıdaki- lerden hangisidir?
Cevap : B) Çocuklara yönelik şiir yazanlar onların dünyalarından ilham almalıdır.
Açıklama: Metinde, çocuklar için yazılan şiirlerin onların kendi dünyalarıyla uyumlu olması gerektiği anlatılmaktadır. Şairlerin çocukların bakış açısını yakalamaları gerektiği vurgulanır.
#18. Öykücü olmak ne demektir? Tanımlaması güç bir durum. Hele anlatı türlerinin birbirlerinin alanlarına nüfuz ettikleri, birbirlerinin tanımlarını ödünç aldıkları veya tanımlarına el koydukları günümüz edebiyatında. Şiir ile öykü, öykü ile roman, roman ile deneme elbette genel hatlarıyla birbirinden ayrılabilir ama öyle metinler var ki bütün bu anlatı türleri bir arada örülmüş. Öylesi metinler ki bunlar, öykünün bittiği yerde roman başlar gibi olurken araya sanki şiir giriyor, tam biterken yeniden öykü boy gösteriyor. Bu nedenle metinlerin bir karşılığını aramak bana doğru gelmiyor.
Bu metinde yazarın asıl eleştirdiği durum aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Türleri keskin çizgilerle ayırma çabası
Açıklama: Yazar, türlerin birbirine geçtiği ve anlatının sınırlarının belirgin olmamasından bahsediyor. Bu nedenle, yazarın eleştirdiği asıl durum, türlerin keskin bir şekilde ayrılma çabasıdır.
#19. Kelimeler tıpkı gözlükler gibi, netleştiremedikleri her şeyi daha da bulanıklaştırır. Bu cümleyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Anlatılmak isteneni açıkça ifade edemeyen kelimeler anlamayı zorlaştırır.
Açıklama: Netleştiremeyen kelimelerin daha da bulanıklaştırıcı etki yapması, anlatılmak istenenin net bir şekilde ifade edilememesiyle ilgilidir. Bu nedenle, B şıkkı doğru cevaptır.
#20. Bilgi:
Fiilimsiler fiil anlamı taşıdıkları hâlde fiiller gibi çekimlenemez. Cümlede isim, sıfat, zarf görevinde bulunur ve isim-fiil, sıfat-fiil, zarf-fiil olmak üzere üç türe ayrılır.
Bir rüzgâr esse şimdi gökyüzünden. Mavinin kokusu delip geçse benliğimi. Umut dolu bir rüyaya yolum düşse yemyeşil kırlarda. Keyifli bir düş olsam çayırlara kök salan.
Bu parçadaki altı çizili fiilimsi türleri aşağıdakilerin hangisinde bir arada kullanıl- mıştır?
SONUÇ
LGS 2023 Türkçe Soruları
Lise Geçiş Sınavı 2023 Türkçe Sınav Soruları, cevapları ve açıklamaları, ders notları
LGS 2023 Türkçe Soruları
Lise Geçiş Sınavı 2023 Türkçe Sınav Soruları, cevapları ve açıklamaları, ders notları
HD Quiz powered by harmonic design
LGS 2023 Türkçe Soruları
Lise Geçiş Sınavı 2023 Türkçe Sınav Soruları, cevapları ve açıklamaları, ders notları
LGS 2023 Türkçe Soruları | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
B Açıklama: B şıkkındaki vites kullanımı, zincirin yanlış konumda olduğunu ve bisiklete zarar vereceğini gösteriyor. Zincir, ön dişlilerin en küçük dişlisindeyken arka dişlilerin en küçük dişlisinde olamaz.
|
16- Bir ülkenin 1971 yılına ait toplam enerji üretiminin kaynaklara göre dağılımı aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.LGS 2023 Türkçe Soruları 1971 yılı ve 2018 yılı karşılaştırıldığında 2018 yılına ait toplam enerji üretiminin kaynaklara göre dağılım grafiğine %4 oranında “diğer kaynaklar” verisi eklenmiştir.
Cevap : BAçıklama: Petrolün oranı azalırken birinci sıradaki yeri sabit kalmış, doğal gaz ve kömürün oranı artmış ancak sıralamadaki yerleri değişmemiştir. Biyoyakıtın oranı azalmış ve diğer bilgilerin tamamına uyan grafik B şıkkında verilmiştir.
|
17- Dünyada kesme çiçek üretimi yapılan en önemli bölge Avrupa’dır. Hollanda 3,5 milyar dolar ile kesme çiçek üretim gelirinde ilk sırada yer alır. Üretim gelirinde Hollanda’yı hemen ardından takip eden İtalya, kesme çiçek ekili alanlar bakımından Avrupa’da liderdir. Hollanda’nın kesme çiçek ekili alanı 8.241 hektardır. Ekili alan açısından İspanya’nın hemen gerisinde ve son sırada yer alan Fransa, kesme çiçek üretim gelirinde İspanya’dan öndedir.Bu bilgilere göre, ülkelerin kesme çiçek üretim gelirlerini ve ekili alanlarını gösteren tablo aşağıdakilerden hangisi olabilir?A)
B)
C)
D)
Cevap : A)
Açıklama: Tabloya göre, verilen bilgilerle örtüşen tek seçenek A şıkkıdır. Hollanda’nın 3,5 milyar dolar gelir ve 8.241 hektar ekili alanı olduğu, İtalya’nın ekili alan bakımından lider olduğu, Fransa’nın ise İspanya’dan daha fazla gelir elde ettiği bilgiler tabloyla uyuşmaktadır.
|
18-(I) Balıkçı teknesi Güneş doğarken balıkçıları alarak yola çıkmış olmalıydı. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur? A) I Cevap : D) IV
|
19-Mahalle,(I) dünden bugüne şehrin temel Bu parçadaki numaralanmış yerlerden hangilerinde virgülün(,) kullanım amacı anlam karışıklığını önlemektir? A) I ve IV Cevap : D) III ve V
|
20Bilgi:Fiilimsiler fiil anlamı taşıdıkları hâlde fiiller gibi çekimlenemez. Cümlede isim, sıfat, zarf görevinde bulunur ve isim-fiil, sıfat-fiil, zarf-fiil olmak üzere üç türe ayrılır.Bir rüzgâr esse şimdi gökyüzünden. Mavinin kokusu delip geçse benliğimi. Umut dolu bir rüyaya yolum düşse yemyeşil kırlarda. Keyifli bir düş olsam çayırlara kök salan.Bu parçadaki altı çizili fiilimsi türleri aşağıdakilerin hangisinde bir arada kullanıl- mıştır? Cevap: C) El ele tutuşarak şarkılar söyleyelim neşe içinde doğmuş güne.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
LGS 2023 Türkçe Soruları |
LGS 2023 Türkçe Soruları
LGS 2023 Türkçe Soruları