Osmanlı Diplomasi Tarihi 2023-2024 Final Soruları
Osmanlı Diplomasi Tarihi 2023-2024 Final Soruları
#1. Osmanlı Devleti, Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa isyanını bastırmak için 1833’te Rusya ile Hünkar İskelesi Antlaşması’nı imzalayınca hangi uluslararası sorun büyümüş ve krize dönüşmüştür?
Cevap: D) Boğazlar
Açıklama: Hünkar İskelesi Antlaşması sonrası Boğazlar sorunu uluslararası bir krize dönüşmüştür.
#2. Tanzimat devrinde krize dönüşen Cebel-i Lübnan sorunu, Hariciye Nazırı Keçecizade Fuat Paşa’nın 9 Haziran 1861 tarihli “Cebel-i Lübnan Nizamnamesi“ ile çözülünce Osmanlı diplomatları hangi idari statü hakkında biraz daha tecrübe sahibi oldular?
Cevap: C) Özerklik
Açıklama: Cebel-i Lübnan Nizamnamesi, Lübnan’a özerklik tanıyan bir düzenlemedir.
#3. Osmanlı diplomasi tarihinde önemli eşiklerden olan 1699 tarihli Karlofça Antlaşması’nın müzakerelerinde gösterdiği başarı ile reisülküttapların devlet içinde yükselmelerinin önünü açan ve dış politikada ağırlıklarının artmasını sağlayan devlet adamı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) Rami Mehmet Pasa
Açıklama: Rami Mehmet Paşa, Karlofça Antlaşması müzakerelerindeki başarısıyla reisülküttapların yükselişini başlatmıştır.
#4. 1878 Berlin Antlaşması gereği Osmanlı’ya iade edilen Balkanlar’daki hangi topraklar sayesinde Arnavutluk ile yeniden sınır irtibatı sağlanmıştır?
Cevap: B) Makedonya
Açıklama: 1878 Berlin Antlaşması ile Osmanlı Devleti’ne iade edilen Makedonya, Balkanlar’daki Osmanlı topraklarının bir parçasıydı ve Arnavutluk ile Osmanlı arasındaki sınır irtibatını yeniden sağladı. Makedonya’nın Osmanlı yönetimine geri verilmesi, Arnavutluk ile sınır ilişkilerinin devam etmesine imkan tanıdı. Bu durum, Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’daki varlığını sürdürmesi açısından önemliydi.
#5. İki İslam devleti olan Osmanlı-Safevî mücadelesinde diplomasi önem kazanmıştır. Yavuz Sultan Selim ile rakibi Safevî hükümdarı Şah İsmail arasındaki yazışmalar aşağıdaki hangi dilde yapılmıştır?
Cevap: D) Türkçe
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Sultan II. Abdülhamit döneminde 1881 tarihli Saltanat-i Seniye Şehbenderlerine Dair Nizamname-i Dahili mevzuatı çıkarıldıktan sonra yurt dışına …. ve…. şehbender atamaları hızlanmıştır.
Yukarıda verilen boşluğa aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?
Cevap: E) muvazzaf ve fahri
Açıklama: Sultan II. Abdülhamit döneminde muvazzaf ve fahri şehbender atamaları hızlanmıştır.
#7. Osmanlı’da sürekli diplomasiye geçiş sonrası ilk daimi elçi olan Londra Sefiri Yusuf Agâh Efendi’ye 1793’te Sultan III. Selim tarafından İngiliz elçisinin sahip olduğu büyükelçi rütbesinin verilmesiyle diplomaside ilk defa hangi esas uygulanmış oluyordu?
Cevap: D) Mütekabiliyet
Açıklama: Yusuf Agâh Efendi’ye büyükelçi rütbesi verilmesiyle mütekabiliyet esası uygulanmıştır.
#8. Diplomat kökenli devlet adamları Mehmet Emin Ali Paşa ile Keçecizade Fuat Paşa’nın, Avrupalı güçler arasındaki menfaat çatışmalarından yararlanma politikaları hangi amacı sağlamaya yönelikti?
Cevap: A) Devleti bölünmekten korumak
Açıklama: Mehmet Emin Ali Paşa ve Keçecizade Fuat Paşa’nın politikası, Osmanlı Devleti’ni parçalanmaktan korumaya yönelikti.
#9. Sultan Abdülmecit’in 1846 tarihli fermanı ile kurulan merasim ve protokol birimi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: D) Hariciye Teşrifatçılığı
#10. Osmanlı diplomasi uygulamasında kara yolu ile gelip Osmanlı sınırından giren elçilik heyetlerini karşılamak üzere aşağıdaki görevlilerden hangisi tayin edilirdi?
Cevap: B) Mihmandar
Açıklama: Osmanlı’da diplomasi heyetlerini karşılayan kişiye mihmandar denirdi.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#11. Osmanlı’nın Ermeni vatandaşlarından olan Gabriel Noradunkyan Efendi, Balkan Savaşları sırasında aşağıdaki hangi diplomatik görevde bulunmuştur?
Cevap: C) Hariciye Nazırı
Açıklama: Gabriel Noradunkyan Efendi, Balkan Savaşları sırasında Osmanlı Hariciye Nazırı olarak görev yapmıştır.
#12. Avrupa’da 1848 İhtilalleri sürecinde Rusya, Osmanlı Devleti’ne sığınan Macar ve Polonyalı milliyetçilerin teslimini isteyince diplomatik ilişkiler kesilmiş ve ….. başlamıştır.
Yukarıda verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap: B) Mülteciler Meselesi
Açıklama: Macar ve Polonyalı milliyetçilerin iadesi talebi üzerine Osmanlı ile Rusya arasında Mülteciler Meselesi patlak vermiştir.
#13. 1811 tarihinde İran’a gönderilen Yasincizade Seyyit Abdülvehhap Efendi maiyetindeki Bozoklu Osman Şakir Efendi’nin kaleme aldığı “Musavver İran Sefaretnâmesi“ adlı eserin hangi ayırt edici özelliği bulunmaktadır?
Cevap: E) Renkli ve resimli olması
Açıklama: Musavver İran Sefaretnâmesi, resimli ve renkli olmasıyla diğer sefaretname türlerinden ayrılır.
#14. Osmanlı’da II. Meşrutiyet’in ilanı ardından protokol uygulamaları için 1909’da yeniden yapılandırılan ve 1922 yılına kadar faaliyetlerini sürdüren teşrifat kurumu hangisidir?
Cevap: A) Teşrifat-i Umumiye Dairesi
Açıklama: 1909’da yeniden yapılandırılan ve Osmanlı diplomatik protokolünü düzenleyen kurum Teşrifat-i Umumiye Dairesi’dir.
#15. Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı’na hangi ülke ile imzaladığı 2 Ağustos 1914 tarihli gizli antlaşma sonrası dâhil olmuştur?
Cevap: E) Almanya
Açıklama: Osmanlı Devleti, Almanya ile yaptığı gizli antlaşma sonrası I. Dünya Savaşı’na girmiştir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#16. Osmanlı bir beylik iken komşu ülkelerle ilişki kurulması Divan-ı Hümayun’da karara bağlanmaktaydı. Divan’daki müzakereler sonucu çıkan ve padişahın onayını içeren hangi diplomatik uygulama ile uluslararası ilişkilerin hukuksal zemini oluşturulmaktaydı?
Cevap: C) İcazet-i Hümayun
#17. Rusya ile imzalanan 1918 tarihli Brest-Litovsk Antlaşması ile elviye-i selase denilen hangi vilayetler Osmanlı’ya iade edilmiştir?
Cevap: A) Batum-Ardahan-Kars
Açıklama: Brest-Litovsk Antlaşması ile Batum, Ardahan ve Kars Osmanlı Devleti’ne iade edilmiştir.
#18. Osmanlı sefaretnamelerinde Avrupa şehirlerinin tarihine ışık tutacak bilgiler yer almaktadır. Osmanlı sefaretnameleri incelendiğinde aşağıdaki hangi şehir hakkında bilgi bulunmamaktadır?
Cevap: E) Tiran
Açıklama: Osmanlı sefaretnamelerinde Tiran şehri hakkında bilgi bulunmamaktadır.
#19. Osmanlı diplomasi geleneğinde “eman sistemi“, Avrupa devletlerin Osmanlı İmparatorluğu’ndaki elçi ve konsoloslukları ile tüccarının faaliyet alanlarını ve statülerini belirliyordu. Buna göre Osmanlı topraklarına diplomatik bir görevle gelen gayrimüslimler….. olarak kabul ediliyordu.
Yukarıda verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap: B) misafir
Açıklama: Diplomatik görevle Osmanlı’ya gelen gayrimüslimler “misafir“ statüsünde kabul edilirdi.
#20. Osmanlı vatandaşı gayrimüslimlere yeni haklar veren 1856 Islahat Fermanı, Osmanlı ile hangi ülkelerin diplomatları tarafından müşterek olarak hazırlanmıştır?
Cevap: C) İngiltere-Fransa
Açıklama: 1856 Islahat Fermanı, İngiltere ve Fransa’nın desteğiyle hazırlanmıştır.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
Osmanlı Diplomasi Tarihi 2023-2024 Final Soruları |
|
---|---|
@lolonolo_com |
Osmanlı Diplomasi Tarihi 2023-2024 Final Soruları